Gå til innhold

Lammelår


Gjest anonym

Anbefalte innlegg

Gjest Anonymous

Er det noen som har oppskrift på lammelår her?

Har aldri laget det før og fikk lyst til å prøve.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

Dagens rett: Sitrus- og hvitløkmarinert lammestek

Ingredienser:

- med råstekte poteter, løk, svisker og rosmarin

Til 5-6 personer

1,2- 1,4 kg utbenet surret lammestek

frisk rosmarin og basilikum

4-6 fedd hvitløk

1/2 appelsin

1/2 sitron

1/2 løk med skall, 1 gulrot, 2 skiver sellerirot til å legge i pannen

Marinade:

1 1 /2 dl olivenolje

4-6 fedd hvitløk

saften av 1 appelsin og 1 sitron

grovmalt pepper

1 laurbærblad

frisk basilikum

Grønnsaker:

16-18 svisker

12-16 poteter

3-4 gulrøtter

1 sellerirot

2-3 løk

1/2 appelsin

1/2 sitron

frisk timian

salt, grovmalt pepper

3-4 ss olivenolje

Saus:

4 ss brunt sukker

5-6 ss bringebæreddik eller sherry/portvinseddik

5-6 dl kraft/ stekesjy fra lammestek

ca 3 dl rømme/creme fraiche

ev litt portvin

salt, pepper

Beskrivelse

Dag 1:

Lag 12-14 små hull med en spiss kniv i lammesteken og fyll hullene med frisk rosmarin og biter av hvitløk. Del appelsin og sitron i skiver og legg under surringene på steken sammen med litt frisk basilikum.

Bland sammen olivenolje, finhakket hvitløk, saften av appelsin og sitron, grovmalt pepper og knust laurbærblad.

Gni steken inn med marinaden og legg i en frysepose, hell evt over resten av marinaden. Legg steken kaldt til neste dag.

Dag 2.

Ca 6 timer før steken skal serveres.

Ta steken ut av kjøleskapet og la den ligge på kjøkkenbenken til temperering i 2-3 timer.

Stikk et steketermometer inn i steken og legg den i en langpanne sammen med løk, gulrot, selleri i biter. Sett i forvarmet stekeovn, 125 oC.

Hell på 5-6 dl kokende vann og stek i 2 - 2 1/2 time, til steketermometeret viser 60 oC. Steketiden er avhengig av tykkelsen på steken. Etterfyll vann under stekingen.

Ta steken ut av stekeovnen og pakk den i aluminiumsfolie og dekk med et tykt badehåndkle og la den «hvile» på et lunt sted i 2- 3 timer.

Legg sviskene i bløt i litt vann.

Vask og del poteter og grønnsaker i båter/biter. Del appelsin og sitron i små trekanter (behold skallet på).

Bland grønnsakene og sviskene med frisk basilikum, salt, pepper og olivenolje i et ildfast fat og stek i stekeovn ved 225 oC i 45-50 min til potetene og grønnsakene er gyllene og gjennomstekte.

Saus:

Smelt brunt sukker (bli karamell).

Tilsett eddik og kok inn til en tykk sirup.(Når du tilsetter eddik vil sukkeret stivne, men kok til det mykner.)

Ha i kraft og rømme /creme fraiche og la sausen småkoke uten lokk til passe konsistens. Sausen kan gjerne stå og trekke 1 - 1 1/2 time, den blir bare bedre.

Smak til sausen med portvin, salt og pepper før servering.

Tips: Har du ben fra lammesteken, brun dem og grønnsaker i langpannen i stekeovn ved 250 oC til bena er brune. Ha over i en kasserolle med vann og kok i 5-7 timer. Sil og kok inn .

Bruker du stekesjy fra steken og det er lite smak på den, kan smaken forsterkes med litt kalvefond fra flaske ev buljongterning.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Dersom det er første gang du lager lammelår, vil jeg anbefalle en enkel, men knallgod oppskrift. Dette er en alt i ettoppskrift, og når du har maten i ovnen, er alt arbeidet gjort.

Lammestek på potetseng

1 lammelår (uten isben og knoke)

3 ss sitronsaft

12 poteter

7 tomater

6 ss olivenolje

3 ss smør /margarin

1 bunt persille

4 båter hvitløk

5 ss strøkavring

50 g revet parmesan eller 100 g revet hvitost

ca. 2 ts salt

ca. 1 ts pepper

1. Skjær poteter og tomater i skiver. Pensle en langpanne eller ildfast form med 2 ss olivenolje. Legg potetskivene i, dryss over salt og pepper, fordel 2 ss av smøret over. Legg tomatene mellom smørklattene.

2. Finhakk persillen og hvitløken, bland det med griljermel. Rør 2/3 av denne blandingen med resten av olivenoljen. Bland resten med nyrevet ost og sett det til side.

3. Gni steken inn med sitronsaft og dryss salt og pepper over. Smør den med persillemassen rundt det hele. Legg den over potetskivene, sett i steketermometer og stek i ca. 2 timer på 175° C til termometeret viser 70° C (rosastekt).

4. Skru opp varmen til 225° C 15 minutter før steketiden er over. Dryss persille-osteblandingen over og fordel resten av smøret over. Gratiner til det er sprøtt.

Oppskriften er fra matprat, og jeg har servert den flere ganger med suksess.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Når jeg lager lammelår, krydrer jeg med salt, pepper og rosmarin. Dytter et par oppskjærte hvitløksbåter inn i låret og.

Setter det hele i ovnen på 200 grader på rist, med vannbad under, til det er kommet en skorpe. Senker varmen til 150 grader der står det og koser seg fra morgenen til ettermiddagen.

Serverer dette med kokte poteter, gulrøtter, brokkoli og kålrabbistappe. Sausen lager jeg av kraften i vannbadet. Nam!!!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...