Gå til innhold

raffinert sukker og lavkarbo-mat


Anbefalte innlegg

Skrevet

Hva slags matvarer finner man raffinert sukker i, og hva er lavkarbo-mat?

Videoannonse
Annonse
Skrevet

Lavkarbo-mat er mat med lavt innhold av karbohydrater. Begrepet er gjerne knyttet til kosthold (som f.eks Atkins og Fedon) som følger et prinsipp som sier at kostholdet skal inneholde en begrenset mengde karbohydrater. Står gjerne lavkarbo på produkter som det er redusert karbohydratinnholdet på, hvor det orginalt inneholder mer karbohydrater.

Skrevet

Men hva er karbohydrater da, hva slags mat er karbohydrat-mat? Hva er verste karbohydratmaten liksom? :P

Skrevet

Lav-karbo-mat er vel snarere matvarer som inneholder mat med lav GI (karbohydrater som omsettes langsomt i kroppen). Poenget er å gi redusert produksjon av hormonet insulin (som er med på å lagre fett feks.), samt å få en lengre metthetsfølelse. Lav-karbo-mat kan være grovt brød med hele korn, bønner, grønnsaker osv.

Skrevet
Men hva er karbohydrater da, hva slags mat er karbohydrat-mat? Hva er verste karbohydratmaten liksom? :P

Karbohydrater er energi.

Mat består av proteiner, karbohydrater og fett (en eller flere av disse bestanddelene). Karbohydrater er sukker, kort fortalt (det brytes ned til sukker i kroppen). Eksempel på matvarer som er av karbohydrater er f.eks hvetemel, godteri, poteter og pasta.

Den "verste" karbohydratmaten hvis du følger et kosthold hvor du vil ha lite karbohydrater, er vel hvitt brød, godteri, brus, og gjerne poteter og pasta også. Men alt dette kommer jo ann på hvilket kosthold du følger, hvis du tror at lite karbohydrater er veien å gå så styrer du unna de mest karboholdige matvarene. Finn deg en matvaretabell og du vil se hvor mange karbohydrater alle matvarer inneholder. Grønnsaker består av karbohydrater, men det betyr ikke at du skal styre unna grønnsaker, fordi de inneholder så lite karbohydrat og de karbohydratene de inneholder er ikke raske karbohydrater.

Det er altså viktig å skille mellom gode og dårlige karbohydrater; karbohydrater i grønnsaker, grovt brød og frukt ++ er gode karbohydrater, mens karbohydratene i hvitt brød, godteri og brus ++ er dårlige karbohydrater som tas fort opp i blodet og gir en rask blodsukkerøkning som daler fort igjen og det er ikke er gunstig for kroppen din.

Dette er veldig enkelt forklart og om du vil lese mer om karbohydrater og alt rundt det så er det bare å ta et kjapt søk på Google.

Skrevet

tusen takk, ble litt klokere nå :) :)

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Opprett en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...