ashera Skrevet 11. mars 2007 #1 Del Skrevet 11. mars 2007 Overskriften sier seg selv. Vi har akkurat pakket ut nyekverna. Spørsmålet er: Hvilken malingsgrad bruker dere til hhv. presskanne og espressomaskin? I brosjyren som ligger ved står det ingenting om dette. Nå driver vi og eksprimenterer, men fint om noen har erfaringsbaserte innspill! Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Sander Skrevet 11. mars 2007 #2 Del Skrevet 11. mars 2007 Wow, gratulerer med en fin kvern. Jeg har ikke den selv (men en Mazzer mini), men prøv noen spesialistforum for mer info: http://www.coffeegeek.com/forums/coffee/machines/281105 http://www.coffeegeek.com/proreviews/first...iorocky/details http://www.coffeegeek.com/guides/cleanrocky Eksperimentér bare videre, folk har forksjellige preferanser. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
ashera Skrevet 11. mars 2007 Forfatter #3 Del Skrevet 11. mars 2007 Takk for linker. I mellomtiden har vi laget oss latte på Silvia-maskinen, med malingsgrad 10 ble den sterk og god og filkkk flott crema, men interessant å lese at maskinen har et relativt nullpunkt som vi må finne selv. Mer eksprimentering følger... Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Petroline Skrevet 11. mars 2007 #4 Del Skrevet 11. mars 2007 Malingsgraden spesielt på espresso vil variere veldig. Fra gang til gang med samme kaffebønner (fordi de kan ha mistet noe fuktighet). Og ikke minst fra gang til gang du kjøper kaffebønner. Det er så enormt mye som spiller inn; hvor lenge har kaffen vært lagret i butikke, klima der bønnene gror, klima ved innhøsting, hvordan de har blitt brent, hvordan de har blitt lagret etter brenning etc. Så det er bare å eksperimentere seg frem! Får du en deilig, tykk karamellfarget crema er det riktig.. Lykke til! Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Sander Skrevet 11. mars 2007 #5 Del Skrevet 11. mars 2007 Ja her er det alle muligheter til å fordype seg. Jeg maler ganske fint også til presskanne, finere enn vanlig filtermalt. Det gjør at trekketiden kan reduseres til 2 1/2 minutt, og det er de beste smakene som kommer først ut... Ulempen er at det blir en del "stoff" i kaffen, og også bunnfall, og det er mange som ikke liker. Dessuten må man røre godt før man presser, og presse langsomt og forsiktig. OT: Er dere fornøyd med Silvia'n? Er det noe som med fordel kunne vært annerledes? Den står øverst på min liste, når jeg en gang skal i det markedet. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
ashera Skrevet 11. mars 2007 Forfatter #6 Del Skrevet 11. mars 2007 Sander: Nå har vi hatt Silviaen siden jul, og ja, den er et hyggelig bekjentskap. Det er lurt å sette av litt tid til å bli kjent med maskinen, den er slett ingen automat hvor det bare er å trykke på en knapp og vips stå med en perfekt espresso i hånda. Den må med andre ord læres på en måte du ikke finner i en bruksanvisning. Derfor foretrekker noen helautomatiske espressomaskiner. Mannen min, som er husets hovedoperatør mht. kaffelaging, syns derimot at det ikke-automatiske ved Silviaen er litt av sjarmen. Har nå skjønt at kaffelaging er litt av et håndverk! Vi kjøpte maskinen hos Jernia og fikk helt grei service der, men jeg ser at den fås kjøpt hos Kaffebrenneriet også, og at de tilbyr en opplæringspakke i tillegg. Sikkert ikke dumt. Det eneste som kunne ha vært annerledes med Silviaen er at den ikke kan kobles direkte på vannrør, men har en tank som må fylles på (noen syns derimot at det er en fordel). Så står det også i bruksanvisningen at å bruke toppen til koppevarmer ikke er anbefalt, fordi det stjeler varme, men alle jeg har snakket med gjør det likevel. Ellers har maskinen bare en motor, slik at du må vente litt før du steamer melken etter at du har laget espressoen. Skal du kjøpe en tomotors maskin, som f.eks. KitchenAids sin, må du legge på noen tusenlapper. Men til denne prisen og utifra sine spesifikasjoner er Rancilio Silvia definitivt det beste du får. Anbefales! Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Sander Skrevet 11. mars 2007 #7 Del Skrevet 11. mars 2007 Takk for nyttige erfaringer, hera! Jeg vil helst ha uten vanntilkobling, på grunn av plasseringsmulighetene. Tomotors hørtes fristende ut, selv om ikke steameren vil bli brukt så ofte. Cost no object. Vil styre unna helautomatiske, innbiller meg at driftssikkerheten og vedlikeholdet er mer komplisert. Og håndverket er mye av sjarmen. Siden jeg bor i en provins uten brenneri, brenner jeg bønnene selv. Så det skremmer meg ikke å lære. Kaffe er en fantastisk materie! Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
ashera Skrevet 12. mars 2007 Forfatter #8 Del Skrevet 12. mars 2007 Hvordan går du fram når du brenner selv? (Hehe, fikk assosiasjoner til et helt annet fludium enn kaffe nå..) Så avanserte er nemlig ikke vi!. Foreløpig. Dessuten brenner vår lokale kaffebar selv, og det skal litt til å få det bedre enn dem. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Sander Skrevet 12. mars 2007 #9 Del Skrevet 12. mars 2007 Ja hvis jeg sier at jeg brenner hjemme blir det litt for opplagt... Nå bruker jeg en automatisk varmluftsbrenner, IRoast2 kjøpt hos moccabox.dk. Den virker ikke helt bra, for den blir alt for varm slik at kaffen blir brent for raskt. Tidligere har jeg brukt rist i stekeovn eller manuell popcornpopper på plate. Popperen er en Whirleypop kjøpt fra sweetmarias.com i California, der jeg også bestiller råkaffen fra. Jeg har montert et termometer (som går til 280 grader) ned fra lokket i popperen, og alt går ut på å regulere temperaturen riktig mens man hele tiden sveiver i de 9 - 14 minuttene det tar. Det krever 100% oppmerksomhet, man kan ikke ta telefonen eller noe annet som gjør at man må slutte å sveieve i mer enn 5 sekunder. Og det er vanskelig å både finne riktig temperatur og holde den, men når man først har funnet ut av det, blir resultatet meget bra, om ikke helt jevnt, og så er det lett å få akkurat den graden av brenning man vil ha. Godt avtrekk er viktig, for det utvikles mye røyk. Boken "Home Coffee Roasting" av Kenneth Davids anbefales (gave til mannen?) også selv om dere ikke har tenkt å brenne, den inneholder mye om kaffehistorie og -geografi. Hvis kaffebaren deres brenner hver uke, eller helst 2 ganger i uka, får dere tilgang til fersk nok kaffe, men må føye dere etter brennerimesterens smak Her i byen har kaffen som regel stått flere uker i butikken, og da har den allerede begynt å harskne. En amatørmessig brenning vil som regel overgå proff brent kaffe som har stått mer enn 1 uke. I nybrent kaffe er det ca 700 forskjellig kjemiske forbindelser som påvirker smaken, de fleste er flyktige og vil begynne å fordampe eller oksydere fra 48 timer etter brenning. Til espresso er det dog viktig at den får hvile bortimot så lenge, så CO2 gassen rekker å slippe ut fra bønnene, hvis ikke blir det så mye kullsyre at espressomaskinen forvandles til en brusmaskin! Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
ashera Skrevet 12. mars 2007 Forfatter #10 Del Skrevet 12. mars 2007 Dette var morsomt å lese! Heldigvis brenner kaffebaren ofte - og han som driver med dette har god smak - men det høres unektelig litt spennende ut med hjemmebrenning... Du skal ikke skaffe deg en kaffebusk i stua med det samme, da? Det må jo være det naturlige steget videre? Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Sander Skrevet 13. mars 2007 #11 Del Skrevet 13. mars 2007 Så klart. Det er bare noen småting som må ordnes føst, så buskene skal trives riktig bra og gi mye saktegrodde "kirsebær": Flytte opp i høyden, åpne en vulkan i nærheten og skaffe ut ustabilt politisk regime. Så kanskje ikke i år, men litt senere. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Opprett en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå