Gå til innhold

Nei til Bygdebredbånd


Gjest sexysadie

Anbefalte innlegg

Gjest sexysadie

Nationen i dag

Nei til bygde-bredbånd

Staten oppfordrer til utbygging av bredbånd i distriktene, men sier selv nei til å ta i bruk det nyetablerte nettet som kommunen og kraftselskapet i Vinje står bak.

Vinje: Staten ønsker bredbånd i distriktene, men vil ikke bidra med tilskudd til det. Markedet skal sørge for infrastrukturen i distriktene.

Nå har lokale krefter i Vinje i Telemark bygd bredbånd. Så viser det seg at statlige etater i kommunen slett ikke vil være en del av markedet for bredbånd.

Politi, høgskole, trygde- og likningskontor sier alle nei takk til å koble seg til.

Nå reagerer administrerende direktør Aksel Thomassen i det nyopprettede bredbåndselskapet TeleFiber AS.

– Dette er rett og slett for dårlig. Vi har fire statsetater, og ingen av dem vil benytte bredbåndet. Staten oppfordrer til å bygge bredbånd i distriktene, men vil jo ikke yte tilskudd. Når staten da ikke engang ønsker å bli kunder, begynner jeg å lure, sier Thomassen, som har skrevet et frustrert brev til statssekretæren i Nærings- og handelsdepartementet.

Thomassen er samtidig Elverkssjef i det brukeeide Rauland Kraftforsyningslag som eier 51 prosent av aksjene i TeleFiber, og er kommunestyrerepresentant i Vinje kommune, som eier de resterende 49 prosent.

Ingen gullgruve

Først prøvde kommunen å få Telenor til å bygge bredbånd. De ville ikke, for det var ikke lønnsomt nok. Enitel ville heller ikke. Da tok Vinje kommune og kraftselskapet skjea i egen hånd, og oppretta bredbåndsforbindelse i og mellom Rauland og kommunesenteret Åmot.

Til nå har over 20 bedrifter og kommunale etater knytta seg til. Nettet i Åmot har vært i drift i ett år, mens nettet i og til Rauland kom i gang etter nyttår. Dette er ikke nok til å få økonomien til å gå rundt, og eierne vil over helga ta stilling til en ny kapitalinnsprøytning.

Med de statlige virksomhetene på lag, kunne etatene få bedre kommunikasjon og bredbåndselskapet bedre økonomi. Med bedre økonomi kan TeleFiber også gå ut med et såkalt Ghdsl-tilbud til private brukere.

– Noen av etatene skylder på økonomi, andre på sikkerhet for ikke å koble seg på. Når dobbeltkryptering holder for CIA, er det rart det ikke holder for offentlige etater i Vinje, mener Thomassen.

Multimedia-kommune

Kommunen blir en storbruker, og bruker nettet til blant annet intern kommunikasjon. I et eget multimediarom tilbys også fjernundervisning. Bredbåndsnettet gir høyere hastighet enn ISDN-linjene som har vært i bruk til nå.

– Med tid og stunder er det meninga at bredbåndsnettet skal bli selvbærende. Men jeg har ingen illusjoner om at vi skal gjøre noen særlig fortjeneste på det, sier Thomassen.

– Vi fant ut at næringslivet her må få samme vilkår som eller i landet. Så måtte det gjøres grep. Vi vil jo gjerne at det skal bo folk i framtida i kommunen her. Det var årsaken til at vi stifta bredbåndselskapet, forteller Aksel Thomassen.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...