Gå til innhold

Gomme!


Gjest anonym

Anbefalte innlegg

Er det bare jeg som spiser dette eller ? Namdalsgomme (tror jeg det heter), kjøpes på butikken og has som pålegg på nybakt / ferskt brød. Det går an å ha det på lefser o.l., men det har jeg ikke smakt ennå.

Har elsket gomme siden jeg var 5 år! Og har fremdeles like mye dilla på det.... :D Yum! :D

For de som ikke er sikre på hva det er : Er jammen ikke sikker jeg heller :ler: men det er et meieriprodukt og det er drysset kanel over! Bør prøves!

Diva :D

(med sære matvaner ?)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

Joda, dette spiser jeg. Ikke ofte, men av og til. Den beste er da fortsatt den mamma lager, men de man får i butikken er ikke så værst de heller. Det er godt med rosiner i, og kan også spises på vafler. *nam*

På Jæren (og i Rogaland???) har de noe som er likt gomme, men det kalles dravle. Også godt!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Wow! Bra det ikke bare er rare meg som liker dette :D :D

Scnasent å lage det selv da!

Det er ikke noen som ville tenkte seg å dele oppskriften da ? *håpe, håpe*

Diva :D

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Gomme var det pålegget jeg spiste mest av som barn.... Jeg var ikke blant dem som ville ha sjokoladepålegg, HaPå osv på brødskiva mi, jeg ville ha GOMME!!! :P

Nå har jeg faktisk ikke spist det på maaange år, men jeg tror jammen meg jeg må kjøpe med det på butikken i morra, jeg, slik at jeg kan smake det igjen og sjekke om det er like godt som det var da jeg var liten.

Lillian

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Unnskyld språket, men er gomme slik som likner på gammel melk? :ler:

Jeg er ikke kjent med typisk norsk mat, hva smaker dette? Bortsett fra kanel :wink:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

[Maria] og Madison :

Prøv det :D

Det er kjempedigg! Vanskelig å forklare hva det er egentlig. Det er et meieriprodukt i allefall.

Gammel melk er det ihvertfall ikke :lol: Eller ? Nei, det smaker da vitterlig bedre enn det :ler:

Det anbefales på det sterkeste i allefall. Den firkantede hvite pakken koster ca rundt 20,- på matbutikken. De fleste større butikker har den.

Lillian : Håper det smaker like godt som da du var barn :)

Diva :briller: (Gomme-guri)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Betryggende å høre :ler: Det er et slags pålegg altså? Snåle greier! Men jeg skal se etter det neste gang jeg skal på butikken. Det er mange rare mattradisjoner her i landet :o

Forresten, jeg trodde gommer var slik baby'er har før de får tenner? *skrive ned 'ordbok' på handlelista også*

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

OK, her kommer en oppskrift fra meg.

300 g Farin - skal brunes

ha i

3 L H- melk - dette skal lærkes opp.

Ta gryten så til siden og hell i

4 egg

3-3 1/2 dl hvetemel

1/2 liter lett melk

Rør alt sammen. La dette småkoke i ca. 7 timer

Ha rosiner i.

Unngå å røre for mye i dette, da blir ikke konsistensen riktig..

Hmmm :wink:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Emh, unnskyld min uvitenhet, men hva betyr "lærkes" opp ? Kokes opp ?

For øvrig tusen takk for oppskriften! Det skal bli spennende å forsøke den :)

Ha en god helg :D

Diva : - )

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Vel, det var det spørmålet jeg håpet å ikke få :ler: . Fikk oppskriften fra en venninne av pappa, tror hun er trønder eller noe slik. Vel, jeg tok i bruk min tolkning og tenkte at det betyr "småkoking". Men jeg er ikke sikker, men hva annet kan det være.

HVis det er noen der ute som vet, så hopp gjerne inn.

Må få høre når du har tatt deg tid til å lage gomme, om hva du synes :wink:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Ok, da skjønner jeg sånn cirka :lol:

Jeg er virkelig gira på å prøve dette og jeg skal komme med tilbakemelding :) Gleder meg allerede :D

Diva :briller: :D

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Når jeg lagde gomme for maaange år siden på skolekjøkkenet, hadde vi ettellerannet meieriprodukt i en kasserolle. Også hadde vi noe annet opp i derigjen som giorde at det skilte seg. Det som lå igjen var gomme.. Meg skal se om jeg finner igjen oppskriften på denne.. Hvis det ikke bare er jeg som har blitt gal da.. :ler:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fremgangsmåte

Jeg koker den på denne måten, andre kan ha sin egen:

Tømmer helmelken i en kasserolle og tilsetter ca 1 kaffemål sukker pr liter melk. Dersom du ønsker den søt, bruk litt mer, men ikke for mye. Dryss sukkeret jevnt i kasserollen, så brennes ikke melken så lett.

Melken kokes opp, og koker under stadig omrøring til den får en fin brun-farve (denne var litt vag ja, men du kjenner det liksom i lillefingeren når den er passe kokt :-)) hvor lenge avhengig av hvor sterkt den koker. Pass på å 'skrape' bunnen av og til så den ikke brenner seg.

'Spreng' melken i kasserollen med passe mengde kulturmelk. ostestoffet skiller seg ut i små 'klumper'. Fortsett kokingen. her pleier jeg å skille ut litt væske som avkjøles i egen kopp. Denne bruker jeg til å vispe ut semulegryna i, for å unngå klumper i grøten.

Fortsett kokingen til du har en fin og jevn grøt. Tilsett noe semulegryn for å 'glatte' ut grøten, enten direkte, eller vispet ut fra 3. Tilsett kardemomme etter smak.

Kok grøten en liten stund til, slik at semulegryna blandes godt i grøten. Her er det viktig å røre ofte for å unngå at ting brennes fast.

Server gjerne i stor komme sammen med vafler.

Siden jeg har stor husholdning (min samboer og meg :-) koker jeg gjerne i store porsjoner ved spesielle anledninger, og fryser resten i plastbeger. Dersom den skal fryses kan en gjerne tilsette noe mer kardemomme, da smaken mildner ved frysing.)

Aha! Det var den skillingen jeg tenkte på.. Slik at ostestoffet kom for seg selv. Sikkert det care mente med "lærke opp" (plukke opp ostestoffet)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...