Gjest Diva Skrevet 20. februar 2003 #1 Del Skrevet 20. februar 2003 Er det bare jeg som spiser dette eller ? Namdalsgomme (tror jeg det heter), kjøpes på butikken og has som pålegg på nybakt / ferskt brød. Det går an å ha det på lefser o.l., men det har jeg ikke smakt ennå. Har elsket gomme siden jeg var 5 år! Og har fremdeles like mye dilla på det.... :D Yum! :D For de som ikke er sikre på hva det er : Er jammen ikke sikker jeg heller men det er et meieriprodukt og det er drysset kanel over! Bør prøves! Diva :D (med sære matvaner ?) Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Midnattsol Skrevet 20. februar 2003 #2 Del Skrevet 20. februar 2003 Joda, dette spiser jeg. Ikke ofte, men av og til. Den beste er da fortsatt den mamma lager, men de man får i butikken er ikke så værst de heller. Det er godt med rosiner i, og kan også spises på vafler. *nam* På Jæren (og i Rogaland???) har de noe som er likt gomme, men det kalles dravle. Også godt! Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest care Skrevet 20. februar 2003 #3 Del Skrevet 20. februar 2003 Jeg elsker gomme og har til og med laget det selv. Tror jeg har litt igjen i frysern :blunke: Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Diva Skrevet 20. februar 2003 #4 Del Skrevet 20. februar 2003 Wow! Bra det ikke bare er rare meg som liker dette :D :D Scnasent å lage det selv da! Det er ikke noen som ville tenkte seg å dele oppskriften da ? *håpe, håpe* Diva :D Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest care Skrevet 20. februar 2003 #5 Del Skrevet 20. februar 2003 Kan legge inn oppskriften i morgen. :blunke: Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Diva Skrevet 20. februar 2003 #6 Del Skrevet 20. februar 2003 :D Tusen takk skal du ha :D Diva : - ) Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest care Skrevet 20. februar 2003 #7 Del Skrevet 20. februar 2003 Ingen årsak :blunke: Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
*Lillian* Skrevet 20. februar 2003 #8 Del Skrevet 20. februar 2003 Gomme var det pålegget jeg spiste mest av som barn.... Jeg var ikke blant dem som ville ha sjokoladepålegg, HaPå osv på brødskiva mi, jeg ville ha GOMME!!! Nå har jeg faktisk ikke spist det på maaange år, men jeg tror jammen meg jeg må kjøpe med det på butikken i morra, jeg, slik at jeg kan smake det igjen og sjekke om det er like godt som det var da jeg var liten. Lillian Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
nirvana Skrevet 20. februar 2003 #9 Del Skrevet 20. februar 2003 Unnskyld språket, men er gomme slik som likner på gammel melk? Jeg er ikke kjent med typisk norsk mat, hva smaker dette? Bortsett fra kanel Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Madison Skrevet 20. februar 2003 #10 Del Skrevet 20. februar 2003 Hva i alle verden ER dette da? ..ikke helt med jeg.. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Tusenfryd Skrevet 20. februar 2003 #11 Del Skrevet 20. februar 2003 Dette er snadder. Spiser det alltid når jeg er på Vestlandet. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Diva Skrevet 20. februar 2003 #12 Del Skrevet 20. februar 2003 [Maria] og Madison : Prøv det :D Det er kjempedigg! Vanskelig å forklare hva det er egentlig. Det er et meieriprodukt i allefall. Gammel melk er det ihvertfall ikke Eller ? Nei, det smaker da vitterlig bedre enn det Det anbefales på det sterkeste i allefall. Den firkantede hvite pakken koster ca rundt 20,- på matbutikken. De fleste større butikker har den. Lillian : Håper det smaker like godt som da du var barn Diva (Gomme-guri) Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
nirvana Skrevet 21. februar 2003 #13 Del Skrevet 21. februar 2003 Betryggende å høre Det er et slags pålegg altså? Snåle greier! Men jeg skal se etter det neste gang jeg skal på butikken. Det er mange rare mattradisjoner her i landet :o Forresten, jeg trodde gommer var slik baby'er har før de får tenner? *skrive ned 'ordbok' på handlelista også* Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest care Skrevet 21. februar 2003 #14 Del Skrevet 21. februar 2003 OK, her kommer en oppskrift fra meg. 300 g Farin - skal brunes ha i 3 L H- melk - dette skal lærkes opp. Ta gryten så til siden og hell i 4 egg 3-3 1/2 dl hvetemel 1/2 liter lett melk Rør alt sammen. La dette småkoke i ca. 7 timer Ha rosiner i. Unngå å røre for mye i dette, da blir ikke konsistensen riktig.. Hmmm Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Diva Skrevet 21. februar 2003 #15 Del Skrevet 21. februar 2003 Emh, unnskyld min uvitenhet, men hva betyr "lærkes" opp ? Kokes opp ? For øvrig tusen takk for oppskriften! Det skal bli spennende å forsøke den Ha en god helg :D Diva : - ) Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest care Skrevet 21. februar 2003 #16 Del Skrevet 21. februar 2003 Vel, det var det spørmålet jeg håpet å ikke få . Fikk oppskriften fra en venninne av pappa, tror hun er trønder eller noe slik. Vel, jeg tok i bruk min tolkning og tenkte at det betyr "småkoking". Men jeg er ikke sikker, men hva annet kan det være. HVis det er noen der ute som vet, så hopp gjerne inn. Må få høre når du har tatt deg tid til å lage gomme, om hva du synes Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Diva Skrevet 24. februar 2003 #17 Del Skrevet 24. februar 2003 Ok, da skjønner jeg sånn cirka Jeg er virkelig gira på å prøve dette og jeg skal komme med tilbakemelding Gleder meg allerede :D Diva :D Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
jordbær Skrevet 24. februar 2003 #18 Del Skrevet 24. februar 2003 Når jeg lagde gomme for maaange år siden på skolekjøkkenet, hadde vi ettellerannet meieriprodukt i en kasserolle. Også hadde vi noe annet opp i derigjen som giorde at det skilte seg. Det som lå igjen var gomme.. Meg skal se om jeg finner igjen oppskriften på denne.. Hvis det ikke bare er jeg som har blitt gal da.. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
jordbær Skrevet 24. februar 2003 #19 Del Skrevet 24. februar 2003 Fremgangsmåte Jeg koker den på denne måten, andre kan ha sin egen: Tømmer helmelken i en kasserolle og tilsetter ca 1 kaffemål sukker pr liter melk. Dersom du ønsker den søt, bruk litt mer, men ikke for mye. Dryss sukkeret jevnt i kasserollen, så brennes ikke melken så lett. Melken kokes opp, og koker under stadig omrøring til den får en fin brun-farve (denne var litt vag ja, men du kjenner det liksom i lillefingeren når den er passe kokt :-)) hvor lenge avhengig av hvor sterkt den koker. Pass på å 'skrape' bunnen av og til så den ikke brenner seg. 'Spreng' melken i kasserollen med passe mengde kulturmelk. ostestoffet skiller seg ut i små 'klumper'. Fortsett kokingen. her pleier jeg å skille ut litt væske som avkjøles i egen kopp. Denne bruker jeg til å vispe ut semulegryna i, for å unngå klumper i grøten. Fortsett kokingen til du har en fin og jevn grøt. Tilsett noe semulegryn for å 'glatte' ut grøten, enten direkte, eller vispet ut fra 3. Tilsett kardemomme etter smak. Kok grøten en liten stund til, slik at semulegryna blandes godt i grøten. Her er det viktig å røre ofte for å unngå at ting brennes fast. Server gjerne i stor komme sammen med vafler. Siden jeg har stor husholdning (min samboer og meg :-) koker jeg gjerne i store porsjoner ved spesielle anledninger, og fryser resten i plastbeger. Dersom den skal fryses kan en gjerne tilsette noe mer kardemomme, da smaken mildner ved frysing.) Aha! Det var den skillingen jeg tenkte på.. Slik at ostestoffet kom for seg selv. Sikkert det care mente med "lærke opp" (plukke opp ostestoffet) Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Diva Skrevet 24. februar 2003 #20 Del Skrevet 24. februar 2003 Tusen takk :D Skal prøve dette snart. Må bare manne meg opp littegrann. Jeg er ikke den beste kokken, men jeg duger vel Diva Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Start en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå