Gå til innhold

Gryterett til 20 pers


Anbefalte innlegg

Skrevet

Skal ha fest på hytta og vi blir ca 20 stk. Store deler av dagen foregår ute med div. aktiviteter og avsluttes da med middag og fest. Jeg trenger derfor en oppskrift på ei god gryte som helst kan lages ferdig dagen i forveien. Syns disse Toro-grytene er greie nok, men vil helst servere noe litt mer spenstig.

Skrevet (endret)

Jeg synes klassisk oksegryte er godt, dvs. tilberedt med oksekjøtt, hele champignoner, hel småløk, gulrot, stangselleri, rødvin og/eller oksekraft. En slik gryterett kan man også tilberede med elgkjøtt.

Eller hva med Chili con carne, laget med strimlet oksekjøtt? Hvis du bruker hermetiske bønner bør vel disse da tilsettes ved oppvarming.

Coq au vin er også kjempegodt.

En annen mulighet: kok opp røde linser i en god kraft, og la dem koke en stund. Tilsett byggryn samt rotgrønnsaker i terninger (gulrot, sellerirot, kålrot osv.). Selleristang er også godt. La det koke til grønnsakene og byggrynene er møre og linsene oppløst (da blir gryten ganske tykk). Tilsett kjøtt av noe slag ved oppvarming (chorizo, fransk landpølse, spekeskinke, kokt skinke e.l.)

Endret av bada
Gjest Leiababe
Skrevet

Hva med viltgryte? Det er jo kjempegodt, og veldig enkelt. Har du et par store jerngryter er jo mye gjort :) Både ris og poteter er godt til, bare å lage det du synes er enklest og best.

Skrevet

Enig. Viltgryte er det enkleste. Bare å brune finnbiff og sopp i smør og ha over creme fraiche ig noen skiver brunost. Salte, pepre og la det putre. Litt tranebær, einebær eller tyttebær er også godt oppi hvis du har det tilgjengelig :)

Server med kokte poteter/ ris som noen her skrev eller en hvitløks og urtemos.

da koker du poteter og hvitløksbåter, moser de med melk og smør og har oppi noen never finhakkede urter, feks. timian eller rosmarin. Kjempegodt og delikat :)

Skrevet

Gryte til 20 personer - denne er det myyye mat i, og den gir langvarig energi:

Trinn 1:

4 kg oksekjøtt i biter

9 rødløk i båter

4 båter hvitløk

2 laurbærblader

5 dl rødvin

8 dl kraft (bruk gjerne varmt vann + oksefond)

4 bokser tomater

8 ss tomatpuré

Trinn 2:

4 bokser kikerter

4 glass sorte oliven uten stein

4 chorizopølser (eller annen sterk pølse) i skiver

4 paprika i terninger

salt

pepper

chilipulver etter smak - vanskelig å angi eksakt pga. ulik styrke på ulike merker

2 ts. brunt sukker (kan sløyfes)

8 ts. oregano

Fremgangsmåte:

Trinn en:

Brun oksekjøttet på sterk varme. Når du skal brune så mye er det best å gjøre det i flere omganger, ellers blir det ikke varmt nok i gryta og kjøttet blir kokt i stedet for forseglet.

Fres så løk og hvitløk til det er blankt og mykt, ha kjøttet tilbake i gryta og hell over vin, kraft og tomater. La trekke på kokepunktet 1 1/2 time eller til kjøttet er mørt, men ikke tørt (det gjør ingenting om det bobler litt innimellom). Du kan velge om du vil lage bare trinn en dagen før eller hele gryta dagen før. Jeg gjør ofte det siste, dette er av de grytene som smaker enda bedre dagen etter, selv om paprikaen blir litt slapp.

Trinn to:

Ha i kikerter, oliven, chorizo og paprika. Kvern pepper over, og støt oreganoen og ha i gryta. Det er ikke sikkert du trenger salt, fordi kraften ofte vil være salt nok. Jeg bruker også rundt 1 ts. chilipuilver, men her er det lurt å begynne i det små og smake til. Husk at gryta må koke litt før den tar til seg smaken. Rund av med brunt sukker og la gryta trekke i 15 minutter til, samt få litt hviletid før servering. Det er godt med brød og rød pesto til, samt godt øl eller rødvin.

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Opprett en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...