Gå til innhold

Lammelår + fløtegratinerte poteter


Anbefalte innlegg

Skrevet

Tenkte jeg skulle slå til å lage skikkelig søndagsmiddag til gjester på søndag. Er jo midt i lammesesongen, og lammestek er jo nammenam...

Men ser på oppskriften at steken skal stå i 125 grader i 2-3 timer, så hvile et kvarter. Potetene derimot skal steke en time i 200 grader.

Hvordan skal jeg få til dette?

Videoannonse
Annonse
Skrevet

Du kan jo koke potetene ferdige i fløte/melk og krydder, og så helle dem i en form og gratinere dem mens steken hviler.

Skrevet

Enig med Nilma - sånn pleier jeg også å gjøre det. Potetene trenger ikke koke i fløtemelken mer enn 15 min eller så - og stå i ovnen til de får gyllen overflate, ca. 20 min (?). Steken skal jo uansett hvile en stund, gjerne en halv time, så det går bra.

Fordelen med å koke potetene i fløtemelken før de går i ovnen, er også at stivelsen fra potetene jevner gratengen, slik at "sausen" blir mer tyktflytende. :)

Skrevet

Sånn pleier jeg også å gjøre det, evt lage av ferdig kokte poteter dersom jeg har det. Men konsistensen blir absolutt best hvis potetene koker i fløten. Pleier å bruke bare kremfløte jeg da. Er det fest, så er det fest!

Skrevet

Og jeg anbefaler å helle langtidssteke lammelåret, det blir så mye bedre.

Putt det i en stekepose og inn i ovnen på 100grader før du legger deg og ta det ut når du står opp. La det hvile litt, skjær det opp og legg i en ildfast form og bare varm det opp litt før gjestene kommer.

Kjøttet blir så mørt og så nydelig. Også så enkelt det er da.

Skrevet

Takk for tips :)

Da blir det nok god middag på oss søndag :)

Skrevet

Du har fått mange svar, men jeg forteller nå hva jeg bruker gjøre likevel. ;)

Jeg foretrekker å steke kjøttet nesten ferdig, altså ta det ut før det er rosa. Pakker det godt inn i al.folie og en håndduk og da kan det ligge på kjøkkenbenken i et par timer uten problem. Kjøttet "stekes" ferdig mens det ligger innpakket, og blir VELDIG saftig og mørt. I tillegg blir det masse tid til alt annet som skal tilberedes i ovnen også. :)

Skrevet
Du har fått mange svar, men jeg forteller nå hva jeg bruker gjøre likevel. ;)

Jeg foretrekker å steke kjøttet nesten ferdig, altså ta det ut før det er rosa. Pakker det godt inn i al.folie og en håndduk og da kan det ligge på kjøkkenbenken i et par timer uten problem. Kjøttet "stekes" ferdig mens det ligger innpakket, og blir VELDIG saftig og mørt. I tillegg blir det masse tid til alt annet som skal tilberedes i ovnen også. :)

Alltid greit med ekstra tips veit du ;)

Nå har jeg aldri forsøkt meg på lammelår før da... Så har store planer om å bruke steketermometer. Hva skal det stå på sånn ca før jeg tar ut kjøttet?

Skrevet
Alltid greit med ekstra tips veit du  ;)

Nå har jeg aldri forsøkt meg på lammelår før da... Så har store planer om å bruke steketermometer. Hva skal det stå på sånn ca før jeg tar ut kjøttet?

70 grader er rosa stek, så om du vil ha det tar du steika ut før den når 70 grader, ca 67 kanskje? Vil du ha medium venter du til den er ca 70-72 grader. Dette er en litt "skummel" metode ofte for de som er uerfarne, så om du er redd for rå stek anbefaler jeg den vanlige metoden. Du kan likevel la lammesteken hvile 1 time innpakket uten problemer, den vil bli saftig men litt mer gjennomstekt. Den lange hviletiden gjør at varmen og kjøttsaften fordeler seg jevnt i kjøttet!

Og for nybegynnere er lammestek uten ben enklere siden man slipper å bekymre seg for om termometeret er plassert vekk fra bein. ;)

Skrevet

Må bar få si at jeg aldri har hatt eller kommer til å ha det problemet, nemlig fordi jeg ikke synes fløtegratinertepoteter passer så veldig til lammelår...

Sikkert fordi jeg aldri har fått dette hjemme og mamma sin mat er jo som kjent som oftest den beste ;)

Vær forsiktig med hvitløken i potetene om du har det i lammelåret og omvendt...

Gleder meg til slakta kommer og jeg også kan få lammelår.

Skrevet

Vær forsiktig med hvitløken i potetene om du har det i lammelåret og omvendt...

kan det bli for mye hvitløk???????????

Pulverheksa, som bruker 1 hel hvitløk i middagen hver dag (untatt raspeballer og pinnekjtt)

Skrevet
Og for nybegynnere er lammestek uten ben enklere siden man slipper å bekymre seg for om termometeret er plassert vekk fra bein. ;)

Eller langtidssteiking over natta som jeg foreslo. Kan ikke mislykkes med det. ;)

Gjest Fjellsippa
Skrevet
kan det bli for mye hvitløk???????????

Pulverheksa, som bruker 1 hel hvitløk i middagen hver dag (untatt raspeballer og pinnekjtt)

Nei, det kan aldri bli for mye hvitløk. Ikke vær redd for å ha hvitløk både på lammesteka og i potetene. Hvitløken blir mild og fin når den blir stekt. Det er bare helt nydelig.

  • 1 år senere...
Skrevet

du kan be meg på middag så tar jeg med potetene.... :ler:

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Opprett en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...