Gjest prestekrage Skrevet 27. september 2006 #1 Skrevet 27. september 2006 Får besøk i helgen og etter å ha smakt bacalao for første gang helgen som var tenkte jeg å prøve meg på det.... Så jo så enkelt ut å lage. Noen som har en god oppskrift og ikke minst noen gode vintips (rød)?
pulverheksa Skrevet 27. september 2006 #2 Skrevet 27. september 2006 Bacalao a la Hallvard 7-8 personar (ca 6 liter) 1 kg rensa klippfisk (skinn og beinfri) 1,5 kg poteter 4 store løk 2 paprika 4 boksar (à ca 400 gram) skinnfrie hermetiske tomater 6-8 fedd kvitløk 2-3 ss tomatpuré 3 dl olivenolje 2 raude chili Brenn av olja (varm opp til den begynner å dampe, trekk av plata og avkjøl) Skjær den utvatna fisken i bitar Skrell potetene og skjær opp i ca ½ cm tjukke skiver Skjær løk og paprika i tynne skiver Finhakk chili og kvitløk Legg løk, fisk, poteter, paprika, hermetiske tomater, tomatpuré, kvitløk og chili lagvis i panna Kok på svak varme 1,5-2 timer eller til potetene er kokt NB! Ikkje rør i gryta, då blir det graut Dette er den oppskriften jeg bruker, den blir kjempegod. Vintips har jeg desverre ikke, vi bruker å ha øl til.
Gjest prestekrage Skrevet 27. september 2006 #3 Skrevet 27. september 2006 Tusen takk! Skal bare servere til to personer så må moderere litt....
Gjest Gjest_Fregnedryss_* Skrevet 27. september 2006 #4 Skrevet 27. september 2006 Det er godt med soltørkede tomater i også! Har ikke noen spesiell vin, men styr unna den som heter bacalao! Den var ikke noe særlig.. (Ja det finnes en som er laget til bacalao). Du trenger en kraftig rødvin, kanskje Bains Way, Sør-Afrika?
skrue Skrevet 27. september 2006 #5 Skrevet 27. september 2006 Tusen takk! Skal bare servere til to personer så må moderere litt.... ← Trenger du ikke. Helt greit å fryse ned om du har plass.
pulverheksa Skrevet 28. september 2006 #6 Skrevet 28. september 2006 Tusen takk! Skal bare servere til to personer så må moderere litt.... ← Det er ikke nødvendig, den blir så god at du kommer til å ville ha restene til middag dagen etter Du kan også fryse restene, hvis du heller vil det.
hjertesukka Skrevet 28. september 2006 #7 Skrevet 28. september 2006 Et lite tips: I vår familie er det min bror som er baccalao-eksperten, han bruker syltede paprika fra glass oppi baccalaoen.
skrue Skrevet 28. september 2006 #8 Skrevet 28. september 2006 Jeg laget Bacalao forrige Søndag. Ikke oppskriften under som inneholder syltede paprika, men jeg har planlagt å prøve denne neste gang. Jeg lar alt putre i 1.5 time på laveste eller nest laveste styrke. Alltid litt smør nederst for å unngå at ting brenner seg fast. Jeg rører ikke. http://www.vg.no/matogdrikke/matguiden/index.hbs?o=1815
Morea Skrevet 28. september 2006 #9 Skrevet 28. september 2006 Som nordmøring så føler jeg jo at jeg må svare. Fisk, potet osv er jo forsåvidt greit. Standardoppskriften. (friterte baccalao - boller er jo en annen variant, pluss hvit bacalao med artisjokk osv, men jeg sverger til den klassiske, som er på hvert selskapsbord hos oss (Kristiansund)) Grillede paprika på glass er greit, men slår ikke å grille dem i ovnen på max varme selv og deretter ta av skinnet og ha i gryta. Jeg liker oliven i, men det må være god god god kvalitet. Hvis ikke så dropp det. Bacalao er forresten best oppvarmet synes jeg. Så rester er ikke noe å tenke på. Det enkleste er ofte det beste. Jeg serverte baccalao på tradisjonell oppdskrift i dag i utlandet og det var en mega suksess.
Gjest prestekrage Skrevet 29. september 2006 #10 Skrevet 29. september 2006 Takker alle for svar. Da ligger fisken i vann i kjøleskapet hjemme. Resten handles inn i lunsjen i dag. Fikk vintips på polet- en eller annen portugalsk (husker ikke navn men har drukket den tidligere og vet den er god). Men ett lite spørsmål: Da jeg fikk servert bacalao av mor sist helg hadde hun sorte oliven i. Nå liker ikke jeg sorte- men elsker grønne. Noen som mener dette blir total "skjærings"? Og skla jeg servere noe ved siden av? Hadde tenkt til å steke baguetter, evt servere med litt grovere fransk landbrød...
skrue Skrevet 29. september 2006 #11 Skrevet 29. september 2006 Takker alle for svar. Da ligger fisken i vann i kjøleskapet hjemme. Resten handles inn i lunsjen i dag. Fikk vintips på polet- en eller annen portugalsk (husker ikke navn men har drukket den tidligere og vet den er god). Men ett lite spørsmål: Da jeg fikk servert bacalao av mor sist helg hadde hun sorte oliven i. Nå liker ikke jeg sorte- men elsker grønne. Noen som mener dette blir total "skjærings"? Og skla jeg servere noe ved siden av? Hadde tenkt til å steke baguetter, evt servere med litt grovere fransk landbrød... ← Jeg har alltid (hjemmelagede) baguetter.
Chelsea Skrevet 7. april 2007 #12 Skrevet 7. april 2007 Henter opp igjen denne tråden da jeg har veldig lyst til å lage bacalaogryte. Har nemlig ikke prøvd det før. Men har fått servert det borte tre ganger. Tror alle har sin vri på retten for alle tre gangene smakte gryta veldig forskjellig. Og siden Nordmøre var nevnt her, jeg fikk servert bacalao hos en nordmøring og den var ikke helt etter min smak, for lite olivenolje og chili. I følge det jeg har hørt har type olivenolje alt å si, noen synspunkter på dette??? Vet det er en gammel tråd, men hvilken oppskrift lagde Pestekrage etter? Viktig for meg er å ha en oppskrift jeg vet funker og som er etter min smak (med olivenolje og litt chili), så tips mottas.
Gjest bada Skrevet 7. april 2007 #13 Skrevet 7. april 2007 Jeg er veldig glad i bacalao, og har laget det mange ganger. Jeg liker den best tradisjonell, altså uten paprika og soltørkede tomater, men med mye olivenolje og en del chili (enten frisk rød chili i skiver eller piri-piri fra glass), og med svarte oliven hvis jeg har. Hva slags bacalao liker du best (bortsett fra at du liker at den har chili og en del olje)?
Chelsea Skrevet 7. april 2007 #14 Skrevet 7. april 2007 Jeg er veldig glad i bacalao, og har laget det mange ganger. Jeg liker den best tradisjonell, altså uten paprika og soltørkede tomater, men med mye olivenolje og en del chili (enten frisk rød chili i skiver eller piri-piri fra glass), og med svarte oliven hvis jeg har. Hva slags bacalao liker du best (bortsett fra at du liker at den har chili og en del olje)? ← Jeg liker den kanskje tradisjonell med fisk, poteter, tomater som en gryte (men det sier seg vel selv???), vanskelig å forklare egentlig. Men liker at den er litt sterk, men ikke for sterk og at det er litt smak i den liksom. Den skal jo liksom være litt kraftig mener jeg. Jeg liker ikke oliven i forresten, men ser jo at det kan være artig i forhold til pynt før servering. Har type olivenolje mye å si (dvs. man kan ikke bruke billigste sort, men må ha en "grønnere" extra vergin f.eks.? Tips og oppskrifter mottas med takk.
Gjest bada Skrevet 7. april 2007 #15 Skrevet 7. april 2007 Jeg er elendig når det gjelder å dosere chili, så jeg vil ikke svare på hvor mye det bør være. Etter hvert har jeg lært meg til å begynne md bare litt, og så tilsette mer (ofte i flere omganger) dersom det viser seg at det ikke er nok. Jeg har alltid brukt extra virgin olivenolje, men ikke av den dyreste typen, og det har alltid gått bra. Jeg har ingen erfaring med at type olje spiller noen rolle. Jeg lager bacalaoen på slump og med ulik mengde fisk hver gang, så jeg har ingen oppskrift. Jeg tror jeg har litt mer poteter enn fisk, og kanskje halvparten så mye løkringer, og en god del fedd hvitløk. Jeg fyller på med hermetiske tomater til fisk og poteter er dekket. Det jeg gjør, og som er vanlig prosedyre såvidt jeg skjønner, å helle en del olivenolje i bunnen, deretter legge et lag poteter, løk og fisk lagvis i flere omganger. Hvitløk og chili tilsettes etter at man har helt oppi tomatene. Man skal ikke røre i gryta, da man kan risikere at fisken faller fra hverandre, men det er lurt å riste litt på den av og til. Det er mulig dette ikke var til så mye hjelp. Jeg kan godt finne en oppskrift hvis du vil.
Scheherazade Skrevet 7. april 2007 #16 Skrevet 7. april 2007 Min favoritt er slik bacalao vi fikk i Lisboa, uten tomat, men bare torsk, poteter, krydder og god olivenolje. Masse persille på toppen og godt brød til. Spiste bacalao tre ganger i Lisboa, ingen av gangene fikk vi på den norske måten med tomater som blir mer som en gryte. Egentlig virket det som om alt som inneholdt codfish ble kalt bacalao, men mest vanlig var den varianten over, selv om vi også fikk noe jeg ville kalt fiskegrateng.
Gjest bada Skrevet 7. april 2007 #17 Skrevet 7. april 2007 Her er en oppskrift fra Opplysningskontoret for fisk: Porsjoner 6 1 kg Utvannet klippfisk 1 kg Poteter i skiver 2 store Løk i skiver 1 dl Olivenolje 400 g Hermetiserte tomater 1 Paprika i skiver 50 g Tomatpuré 1/2 Frisk rød chili eller 1/4 ts tørket chilipulver # Rens fisken for skinn og ben, og skjær den i passe store porsjonsstykker. # Varm opp oljen. Legg så i klippfisk, poteter, løk, paprika, chili og tomater lagvis. Du kan bruke friske, flådde tomater i stedet for hermetiske, men da må du tilsette ca 4 dl vann. Rør ut tomatpureen i litt vann og hell den i gryten. # La gryten stå og småkoke på svak varme i en drøy time, gjerne lenger. Rist den lett på platen av og til, ikke rør i bacalaoen. Jeg ville kuttet ut paprikaen og tomatpuréen og brukt mer hermetiske tomater og mer chili, og litt mer olje. Jeg ville dessuten tilsatt 3-4 fedd hvitløk. Men dette sier jeg fordi det er slik jeg liker bacalaoen. Uansett hvilken oppskrift du følger er det ingen ting i veien for å tilsette mer olje og/eller chili mot slutten av koketiden hvis du synes at det trengs.
Kristi Skrevet 10. april 2007 #18 Skrevet 10. april 2007 Jeg sverger til denne oppskriften her som er min egen modifiserte;) Bacalao Enkelt, billig og godt På middag hos oss holder det til 8 personer ala-stappmette-rulle-på-gulvet (til 6-8 personer) ca. 1 kg. Klippfisk vann 25-30 poteter (sånn 2 kilos pose med mandel eller f.eks. Asterix poteter er fint) 3 store løk 5 stk. tørket cayannepepper (spansk pepper) 2 bokser hermetiske tomater (gjerne den med chili i ) 2 bokser pimientos (hermetiserte paprika) 2 ss. tomatpurè 4dl olivenolje (ekstra virgin) 3-4 fedd hvitløk ca 7 dl. vann Vann fisken ut i et døgn, skift vann 2-3 ganger i løpet av det døgnet. Rens fisken for skinn, skjær den i mindre stykker, og trekk den nesten ferdig. Skjær potetene og løken i tynne skiver. Brenn av oljen (den er ferdig når det breser hvis du har en tresleiv nedi oljen) når den er ferdig har du nedi hvitløken å lar den brese av seg for så å ta den ut av igjen. Ha i ingrediensene lagvis (begynne med løk, poteter, fisk, så hermetiske tomater, pimientos) Tilslutt hell over vannet (jeg blander tomatpureen i vannet). Drei i kjelen med jevne mellomrom så det ikke brenner seg. NB: skal ikke røres i da blir den fort grøtete! La koke på svak varme i ca 11/2- 2 timer Server med brød og smør Jeg serverer med focaccia Focaccia 20 g salt 1 pk tørrgjær 2 ss olivenolje 700 g hvetemel 4,5 dl vann Oljeblanding: 4 ss hakket rosmarin el. basilikum (el. andre urter du har for hånden.) 2 fedd hvitløk (spørs hva du skal dagen etter...) 1 ts grovsalt 1,5 dl olivenolje Svarte oliven Maldonsalt eller grovsalt Elt deigen godt og lenge, påse at det er ganske løs i 3/4 deler av eltetiden slik at deigen blir glatt. Tilsett det øvrige melet til deigen har en god konsistens. Legg deigen på en lun plass i minimum 30 minutter. Trykk ut brødet til ca. 1,5 cm tykkelse, trykk godt med fingertuppene slik at brødet får masser av små groper. La brødet heve i 30 minutter Legg urtene i en morter med salt, olje og hvitløk, mos så dette godt og fordel det på toppen av brødet. Legg så på grovhakket oliven. Stek det på varm ovn (230 grader) til det er gyllent. (15-20 minutt?)
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Opprett en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå