Gå til innhold

Langtidsykemeldt


Gjest Gjest

Anbefalte innlegg

Når man er langtidssykemeldt i prøvetiden på en jobb, har arbeidsgiver da lov til å si deg opp hvis du fortsatt er sykemeldt når prøvetiden er over?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

Nei. Du kan ikke få oppsigelse under sykemelding. Men du kan få den med en gang du er friskmeldt. At du er sykemeldt er ikke oppsigelsesgrunn, og du har like godt oppsigelsesvern som enhver annen fast ansatt.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ble litt usikker jeg nå men trodde at en del av poenget med prøvetid var at en ikke hadde vanlig oppsigelsesvern slik at en er på "prøve" og kan få sparken om en ikke gjør en god nok jobb, samt at en har kortere oppsigelses tid?? I allefall det jeg har fått beskjed om når jeg har vært på prøve.

Kan ikke få sparken pga sykemelding, men etter sykdomsperioden. Ganske uheldig å bli sykemeldt i prøveperioden.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det er riktig at du har samme oppsigelsesvern. Jeg ville ha tilbudt arbeidsgiver om å ha fått forlenget prøvetiden om du har jobbet lite i den, om det er slik at du føler at det er et problem. Det er viktig å vise hva man kan. Slik får du også vist at du er seriøs og virkelig ønsker å jobbe der. :)

Når det gjelder oppsigelse under sykefravær så er det ikke helt riktig det Sissan skriver. Man har henholdvis 6 og 12 måneders vern mot oppsigelse direkte grunnet i sykefravær. Etter det kan man bli sagt opp med begrunnelse i sykefraværet om dette er til vesentlig ulempe for bedriften.

Altså må arbeidsgiver kunne dokumentere at ulempen faktisk er vesentlig og ikke bare liten.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Men i de fleste prøverperioder pleier det å stå i kontrakten at det er 14 dagers gjensidig oppsigelsestid. Trodde ikke arbeidsgiver trengte noen spesiell god grunn i prøveperioden. De bruker de 6 mnd. til å finne ut om du fungerer i teamet, selger bra nok eller hva nå jobben går ut på. Klarer du ikke kravene, så er prøvetiden alene en undskyldning på hvorfor du evt. får sparken. Eller????

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Relevante paragrafer fra arbeidsmiljøloven:

§ 15-6. Oppsigelsesvern i arbeidsavtaler med bestemt prøvetid

(1) Blir arbeidstaker som skriftlig er ansatt på en bestemt prøvetid, sagt opp, må oppsigelsen være begrunnet i arbeidstakers tilpasning til arbeidet, faglige dyktighet eller pålitelighet.

(2) Bestemmelsene i paragrafen her innskrenker ikke arbeidsgivers rett til å si opp arbeidstaker etter § 15-7.

(4) Dersom arbeidstaker har vært fraværende fra arbeidet i prøvetiden, kan arbeidsgiver forlenge den avtalte prøvetiden med en periode som tilsvarer lengden av fraværet. Forlengelse kan bare skje når arbeidstaker ved ansettelsen er skriftlig orientert om adgangen til dette og arbeidsgiver skriftlig har orientert arbeidstaker om forlengelsen innen utløpet av prøvetiden. Det er ikke adgang til forlengelse ved fravær som er forårsaket av arbeidsgiver.

§ 15-7. Vern mot usaklig oppsigelse

(1) Arbeidstaker kan ikke sies opp uten at det er saklig begrunnet i virksomhetens, arbeidsgivers eller arbeidstakers forhold.

(2) Skyldes oppsigelsen driftsinnskrenkning eller rasjonaliseringstiltak, er den ikke saklig begrunnet dersom arbeidsgiver har et annet passende arbeid i virksomheten å tilby arbeidstaker.[...]

Gyldige oppsigelsesgrunner for deg som er i prøvetid er altså noe utvidet fra etter endt prøvetid. Dersom du ikke tilpasser deg arbeidet, er faglig dyktig nok til jobben eller ikke er pålitelig, kan dette være oppsigelsesgrunn i prøvetid. I tillegg kan du sies opp pga generelle regler i §15-7.

Du kan IKKE sies opp fordi du har vært syk i prøvetiden, men du kan få utvidet prøvetid ihth. §15-6, 4ledd.

Vedrørende oppsigelse i sykemeldingsperiode sier loven:

§ 15-8. Oppsigelsesvern ved sykdom

(1) Arbeidstaker som helt eller delvis er borte fra arbeidet på grunn av ulykke eller sykdom kan ikke av denne grunn sies opp de første 12 månedene etter at arbeidsuførheten inntrådte.

(2) Oppsigelse som finner sted innenfor det tidsrom arbeidstaker er vernet mot oppsigelse etter denne paragraf, skal anses å ha sin grunn i sykefraværet dersom ikke noe annet gjøres overveiende sannsynlig.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Opprett en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...