Gå til innhold

Hastesak, boller, hevetid


Anbefalte innlegg

Gjest Gjest
Skrevet

Har laget bolledeig, og den ser ikke ut til å heve seg like mye som rundstykkedeigene mine, men den har hevet seg litt, den er og kaldere å ta på. Er den ødelagt eller går det bra om jeg venter litt lengre?

Gjæren ble behandlet slik som jeg alltid gjør, og det har alltid gått bra før, men dette er første søte gjærbakst jeg har laget.

Videoannonse
Annonse
Skrevet

Vel, søt gjærbakst skal blandes ved at melk er temperert (fingervarm) bruker du tørrgjær kan den blandes i melet før du har i melken. Elt den godt og sett den til heving under klede i ca 30-40 min (alt etter hva du lager) Bruker du våt gjær skal den blandes ilag med melken og SÅ skal det våte i det tørre.

Gjest Gjest
Skrevet

Da kan det være der det har gått skjeis.

Jeg blandet 5 dl kjøleskapskald melk sammen med en del av det tørre, og rørte tørrgjæren ut i lunkent vann (aner ikke grader, men samme som jeg pleier røre den ut i) og hadde den i deigen når litt etter resten.

Men er det normalt at søte deiger ikke blir like store som andre? (for jeg ser det skjer NOE der, men ikke like mye eller fort som normalt)

Gjest Gjest
Skrevet

Kikket ut på den nå, og det er liv!!! :hoppe:

Går tregt, men det ser ut til at det er litt fart i den :hoppe:

Skrevet

Hvis du brukte såpass kald væske har du ikke ødelagt deigen, den trenger bare lengre hevetid. La den heve et par timer. For å vite om deigen er hevet nok kan du ta fyrstikktesten. Lag en liten grop i deigen med en finger og hold en tent fyrstikk i gropen, hvis den slokner er deigen ferdighevet.

Skrevet
Kikket ut på den  nå, og det er liv!!! :hoppe:

Går tregt, men det ser ut til at det er litt fart i den :hoppe:

Det du kan gjøre (siden du har brukt kjøleskapkald melk) er å sette bollen i vasken med kokende vann rundt. Legg klede over.

Kanskje du da får "sprita" opp hevingen litt da.

Gjest Gjest
Skrevet

Fyrstikker, fyrstikker, hvor har jeg de tro?

*fyller vasken med vann*

Gjest Gjest
Skrevet

Og den blir ikke dampkokt oppi der? (skitt au, jeg må få det ferdig i løpet av 2 og en halv time, så det får gå som det går)

Skrevet

Nei, den blir ikke dampkokt. Varmen fra vannet vil gjøre at den hever "utenfra og inn" - - hvis du skjønner hva jeg mener hehe...

Når du - om en stund - triller ut bollene og setter dem på stekebrettet, pass på å sette bollene litt fra hverandre. Muligens dem hever GODT under steking *S*

Gjest Gjest
Skrevet

*ser bekymret på verket*

Den flyter? Artig :-D

Gjest Gjest
Skrevet

Uæææææææh! Det funket!

(og så var det å huske at jeg må bruke stor nok bakebolle til store deiger :ler:)

Skrevet

Heheheee.......ja, det kan være en fordel gjest ;)

Bra at det funket og at gjestene dine får nystekte hveteboller..uhm....det er GODT det!! :)

Gjest Gjest
Skrevet

Og tror dere ikke jeg klarte å svi første runde? .ler:

Får satse på at 10 minutter funker bedre, og at kringla derimot skal stå i rundt 15-20 minutter

*holder dere løpende oppdatert, og forbanner meg over at jeg ikke kan sende en prøvebolle til dere* :)

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Opprett en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...