Gå til innhold

Anbefalte innlegg

Skrevet

Ja, 17. mai er over og fenalåret er renskåret.

Vet at mange bruker kraft fra fenalår til å lage ertesuppe.

Såh, da lurer jeg på:

- Hvordan koke kraft egentlig? Bare legge fenalåret i en stor gryte med vann? Hvor mye vann da? Og BARE vann? Eller noe annet lurt? Og hvor lenge skal det koke?

- MÅ jeg lage ertesuppe? Er ikke så glad i erter, nemmlig. :sjenert:

:)

Gjest splæsj
Skrevet

Det kommer masse skum på toppen når en koker kraft av bein, gjør det ikke? Ta bort det.

Og - jeg vil anta at du kan bruke kraften slik du ville brukt buljong.

Skrevet

Hvorfor må jeg ta av skummet?

Og hvor lenge må det koke?

Og skal jeg bare koke det i vann? Hvor mye vann?

Så mange spørsmål, så få svaaaar :murvegg:

:ler:

Gjest splæsj
Skrevet

Beklager, men jeg har ikke så mye peiling, så bare på da mamma gjorde det da jeg var liten.

Skrevet

Ja okei, jeg får nok noen svar etterhvert. Jeg er bare så utålmodig.

Står her med et halvt fenalår i den ene hånda og oppdaterer KG med den andre. :ler:

Skrevet

Nå kommer kraftkokehjelpen to the rescue. :tommelsmil:

Det kan være nødvendig å vanne ut fenalåret et par timer før du koker kraft på det, sånn at kraften ikke blir for salt.

Legg fenalåret i en gryte sammen med de 4 store kraftgrønnsakene: Løk, gulrot, purre og selleri (rot eller stang). Dekk med kaldt vann, kok opp og fjern skummet av eggehvitestoffer som danner seg. Skumming gir klar kraft (=estetiske grunner) og også bedre smak. Tilsett så et laurbærblad og 4-5 pepperkorn og la småkoke/syde et par timers tid.

Sil kraften, la stå i kjøleskapet til neste dag, fjern fettet på toppen, frys ned eller bruk. :)

Så kan du lage feks betasuppe med byggryn og rotgrønnsaker, eller du kan lage lapskaus. Eller kanskje bruke kraften som basis til å koke komler i?

Her er også en annen oppskrift basert på kraft kokt på fenalår - fra Thomas Hornes bok Suppe. Men her trenger du i tillegg 2 liter hønsekraft...

Brennsnut

1 fenalår, nesten oppspist, ca. 300 g

2 l hønsekraft

2 l vann

persille

frisk timian

1 laurbærblad

3 gulrøtter

3 purrer

2 løk

1/2 sellerirot

1 persillerot

10 poteter

salt, pepper

Skjær av det meste av kjøttet fra fenalåret som fortsatt kan brukes. Legg fenalåret (brekk evnt i to) i en stor kjele, dekk med vann og kraft. Tilsett urtene, la småkoke i en time, fjern urtene.

Tilsett oppkuttede grønnsaker og fenalårkjøttet og småkok videre 1 time. Smak til med grovhakket timian, salt og pepper.

Skrevet
Nå kommer kraftkokehjelpen to the rescue. :tommelsmil:

:icon_lol:

*legger fenalåret i vann og skriver handleliste*

:bukke:

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Opprett en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...