Gå til innhold

Hva er "sunn mat"?


Fremhevede innlegg

AnonymBruker
Skrevet

 

Noen mener UP er usunt. Noen skyr fett. Andre spiser knapt karbohydrater, eller kjøtt eller frukt. 

Hva legger vi til grunn for at noe er sunt og evt usunt? 

(Mengde spiller selvsagt inn, men jeg tenker på hvordan enkelte begrunner at matvarer/grupper av matvarer i seg selv er sunne /usunne.)

Anonymkode: dd7ea...557

Videoannonse
Annonse
AnonymBruker
Skrevet

Sunn mat er mat som gir oss alle næringsstoffene vi trenger, som gjør at hormonene våre er i balanse, og som ikke inneholder skadelige stoffer. Og så må vi spise nok av denne maten til å få nok energi til å drive kroppen.

Anonymkode: e6962...a09

  • Nyttig 10
Skrevet

Sunne matvarer er vel de som har næringsstoffer som kroppen trenger, tenker eg.

 

men kroppen trenger jo litt av alt som ikke er kunstig.

så sunn mat må bli de som ikke er tilsatt kunstige ting for å lage smak eksempelvis

  • Nyttig 1
AnonymBruker
Skrevet

Rene råvarer. Lokalt. Sesongbasert. Dyr som har levd i det fri, eller i det minste er av en rase som ikke er laget for å bli kjøtt raskest mulig. 

Anonymkode: fa4dc...8fd

  • Nyttig 5
AnonymBruker
Skrevet

Spør heller fagfolk enn å Spør her inne kg har null peiling på hva dem snakker om 

Anonymkode: dc7ee...504

  • Liker 1
  • Nyttig 1
AnonymBruker
Skrevet

Sunn mat er naturlig og næringsrik mat som er dyrket og fremavlet etisk og trygt. Det er variert mat og det er å passe på rette mengder. Balanse :)

Anonymkode: d2874...0a7

  • Nyttig 1
Skrevet (endret)

Grønnsaker er sunn mat spesielt grønne erter 

Endret av Maskinfører
Skrevet

Folk har jo vært uenige tidligere også, men nå føler jeg en både er ekstremt enige om en del grunnprinsipper, samtidig som en har ekstremt ulike meninger. 

Å spise naturlig, rene råvarer, variert, og få dekket de behovene kroppen har er en vel relativt enige om. Så er det uenigheter om dette med kjøtt, miljøgifter i fisk og hvor mye en kan ha/ikke ha. Til og med grønnsaker står for fall, og da også de med lite karbohydrater. Jeg skjønner godt folk blir usikre. 

Jeg personlig tenker at en middelvei er lurt. Det er ikke sunt å tippe hverken ene eller andre veien. Når grøtservering før jul med pepperkaker og klementiner ikke fungerer fordi det ikke er økologisk, hjemmelaget og laget sånn og sånn, og for all del ikke noe med plast da blir det litt mye. Jeg tenker det er hverdagene som gjelder, selv om det idag har lett for å bli en del kos og ekstra så jeg forstår en er obs også. 

Skrevet (endret)

Jeg mener det ofte blir litt feil å snakke om "sunn mat". Man bør heller tenke på hva som utgjør et sunt kosthold i løpet av en måned eller et år. 

De fleste vil for eksempel si at brokkoli er sunnere enn vanlige grillpølser. Men sannheten er at dersom man bare skulle levd på én ting resten av livet, ville man overlevd mye lengre på grillpølser enn på brokkoli, ettersom det inneholder mye mer proteiner pluss andre essensielle næringsstoffer, enn det brokkoli gjør. Det betyr likevel ikke at ultraprosesserte pølser er sunt.

Det er nemlig variasjon i kostholdet som er aller viktigst. Så å trekke fram enkeltmatvarer blir et feilspor.

Likevel, det er vist gjennom Lancet-rapporten som kom nå i november, at det er best å basere kostholdet på råvarer, altså det som ligger nærmest utgangspunktet (dvs. rene grønnsaker, nøtter, frø, kjøtt, fisk, egg, melk, osv., osv.), heller enn på industriprodukter som energibarer, proteinpuddinger, kjøtterstatningsprodukter og andre produkter med en ingrediensliste lang som et vondt år. I  tillegg er disse ofte er satt sammen av ekstrakter av råvarer i stedet for selve råvarene.

Og det gir full mening for meg. Den maten som vi har blitt tilpasset til å leve på gjennom evolusjonen i tusener av år, er veldig mye bedre for kroppen enn de moderne industriproduktene som de multinasjonale selskapene har utviklet for å få best mulig profitt.

Endret av Benazim
AnonymBruker
Skrevet
Benazim skrev (59 minutter siden):

 

Likevel, det er vist gjennom Lancet-rapporten som kom nå i november, at det er best å basere kostholdet på råvarer, altså det som ligger nærmest utgangspunktet (dvs. rene grønnsaker, nøtter, frø, kjøtt, fisk, egg, melk, osv., osv.), heller enn på industriprodukter som energibarer, proteinpuddinger, kjøtterstatningsprodukter og andre produkter med en ingrediensliste lang som et vondt år, og som dessuten har lange ingredienslister. I  tillegg er disse ofte er satt sammen av ekstrakter av råvarer i stedet for selve råvarene.

Og det gir full mening for meg. Den maten som vi har blitt tilpasset til å leve på gjennom evolusjonen i tusener av år, er veldig mye bedre for kroppen enn de moderne industriproduktene som de multinasjonale selskapene har utviklet for å få best mulig profitt.

Du skrev mer utdypende enn meg. Og jeg er helt enig - godt oppsummert. 

I mitt innlegg nevnte jeg også lokalt, og i sesong. Det handler om hvor enkelt det er å dyrke varene - uten midler og manipulasjon, eller lang lagring og frakt. 

Og ikke minst hvordan dyret har levd. Jeg er sterkt skeptisk til kjøttproduksjonen for norske butikker (da nordmenn tenker at biff er biff, og kun ser på pris), og også produksjon av egg. Jeg har de siste årene blitt mer og mer bevisst hvilke produsenter jeg bruker, og hvilke raser/typer av dyr jeg velger når jeg først velger å ha kjøtt og fisk som en del av kostholdet. 

Anonymkode: fa4dc...8fd

  • Liker 1
Skrevet
AnonymBruker skrev (6 minutter siden):

Du skrev mer utdypende enn meg. Og jeg er helt enig - godt oppsummert. 

I mitt innlegg nevnte jeg også lokalt, og i sesong. Det handler om hvor enkelt det er å dyrke varene - uten midler og manipulasjon, eller lang lagring og frakt. 

Og ikke minst hvordan dyret har levd. Jeg er sterkt skeptisk til kjøttproduksjonen for norske butikker (da nordmenn tenker at biff er biff, og kun ser på pris), og også produksjon av egg. Jeg har de siste årene blitt mer og mer bevisst hvilke produsenter jeg bruker, og hvilke raser/typer av dyr jeg velger når jeg først velger å ha kjøtt og fisk som en del av kostholdet. 

Anonymkode: fa4dc...8fd

Helt enig.

Det jeg selv for øvrig glemte å legge til i innlegget mitt, er at det ikke bare er selve ingredienslisten som teller. For selve prosesseringen kan også gjøre veldig mye i å transformere råvarene. For eksempel:

  • Havremelk tilsettes enzymer som bryter ned (den i utgangspunktet sunne) havren til å frigi fritt sukker. Det er dermed en sukkerbombe, selv om det ikke er deklarert på emballasjen
  • I Rørosmeieriets sjokomelk og iskaffe er det tilsatt laktase. Det bryter ned melkesukkeret ned til glukose og galaktose, som tas mye enklere og fortere opp av kroppen
  • Havrefras, som for det meste er laget av havremel, blir produsert ved at melet brytes ned til en deig på en måte som gjør at sukkeret blir frigjort

Dette er bare noen eksempler på hvordan prosesseringsgrad (dvs. ultraprosessering) gjør maten mindre bra for oss. Selv om det disse tilfellene bare handler  om at produsentene gjør produktene mye mer sukkerholdige uten at de trenger å oppgi dette på emballasjen, finnes det også mange eksempler på andre fronter.

Spis mest mat laget av råvarer, mener nå jeg. 

  • Nyttig 1

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Opprett en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...