AnonymBruker Skrevet 17 timer siden #1 Skrevet 17 timer siden Skal være til gjester, Fransk kjøttgryte og god vin, så vil ha den best mulig. Har aldri laget det før. Fant en oppskrift fra glad kokken, men tenkte jeg ville høre om noen har erfaring med å lage god potetstappe? Kan man lage den i forkant, eller må jeg lage den rett før servering? Anonymkode: 1be4b...cd8
AnonymBruker Skrevet 13 timer siden #2 Skrevet 13 timer siden Jeg ville ikke overtenk dette. Å lage potetstappe er veldig lett, og det skal godt gjøres å mislykkes. - Skrell potetene og del de i 2 på langs. Putt dem i en kjele med kaldt vann etterhvert, så de ikke ligger fremme og blir brune. - Når alle potetene er skrelt, bytt til nytt vann for å bli kvitt eventuelt rusk, ha i litt salt i vannet (teskje?) og kok opp. Det skal koke til man kan stikke en gaffel inn i en litt tykk potet, uten at den kjennes hard, og den skal skli av igjen av seg selv. Det tar ca 15 minutter, men gaffelen gir fasiten. Det er ikke verdens undergang om de overkokes litt, men de må ikke koke for lite. - Hell av vannet, ha i minst 2 spiseskjeer ekte meierismør fra Tine (ikke bruk melansje, margarin, lettmargarin og slikt) og grovhakk litt slik at smøret smelter. Du kan også ta mer smør om du vil ha den "ekstra god". Det er "lov" en gang i blant . Spe på med melk og fløte mens du stapper og rører, til den er passe tykk og har jevn konsistens. Ikke rør mer enn nødvendig heller. . Smak til med salt, og ha eventuelt litt pepper i. Skal du varme det opp igjen så går det fint, men du må være veeeldig forsiktig med varmen slik at det ikke brenner seg. Maks kanskje 1-2 på komfyren, alt etter komfyr du har, og ta tålmodigheten til hjelp. Antagelig blir den også fastere slik at det er lurt på spe på med litt mer melk. Jeg foretrekker den egentlig uten noen smakstilsetninger. Potetmos skal ikke være så "komplisert". Noen liker å ha muskat i (jeg er ikke glad i det). Eventuelt så kan noe finhakket fersk gressløk sette litt fin farge på det. Men Jeg tenker at siden du har kjøttgryte, så vil kraften fra gryten gjøre jobben, og potetstappen kan være så nøytral som mulig. Ikke begynn med masse dill og dall som hellstrøm, gladkokken eller influencere ville hatt i. Spar det heller til en annen rett. Anonymkode: 8675d...a87 2 1
AnonymBruker Skrevet 13 timer siden #3 Skrevet 13 timer siden Enig mht å ikke overtenke, så her er mine korte tips: Potetsort er det viktigste for vellykket potetmos. Du må velge en melen sort - jeg anbefaler kerrs pink eller mandel. Skrell og del potetene i biter, kok i lettsaltet vann til de er møre, hell av og la dampe litt med lokket av. Mos med potetmoser, rør inn en god klatt meierismør og H-melk til passe konsistens. Proffene varmer melken først, jeg gidder ikke. Salte og pepre til slutt - salt tidligere i prosessen kan gi seig mos. NB: Aldri, aldri bruk stavmikser til å lage potetmos! Det gir tapetlimkonsistens. Anonymkode: 65cb3...691 7
AnonymBruker Skrevet 13 timer siden #4 Skrevet 13 timer siden Ikke kok melne poteter i noe annet enn hel form, det blir fort vannete og grøtete. Ellers holder jeg det enkelt. Kok melne poteter, Knus dem med tresleiv, liker å ha litt klumper i stappa. Ha i godt salt og masse meierismør. Jeg liker ikke melk og creme fraice i potetstappe, men det kan hende du gjør det. Liker å ha litt ferske urter i stappa for smak, se ann hva du serverer. Feks rosmarin passer fint med rødt kjøtt. Anonymkode: fc34d...f2a
endo Skrevet 13 timer siden #5 Skrevet 13 timer siden AnonymBruker skrev (16 minutter siden): Jeg ville ikke overtenk dette. Å lage potetstappe er veldig lett, og det skal godt gjøres å mislykkes. - Skrell potetene og del de i 2 på langs. Putt dem i en kjele med kaldt vann etterhvert, så de ikke ligger fremme og blir brune. - Når alle potetene er skrelt, bytt til nytt vann for å bli kvitt eventuelt rusk, ha i litt salt i vannet (teskje?) og kok opp. Det skal koke til man kan stikke en gaffel inn i en litt tykk potet, uten at den kjennes hard, og den skal skli av igjen av seg selv. Det tar ca 15 minutter, men gaffelen gir fasiten. Det er ikke verdens undergang om de overkokes litt, men de må ikke koke for lite. - Hell av vannet, ha i minst 2 spiseskjeer ekte meierismør fra Tine (ikke bruk melansje, margarin, lettmargarin og slikt) og grovhakk litt slik at smøret smelter. Du kan også ta mer smør om du vil ha den "ekstra god". Det er "lov" en gang i blant . Spe på med melk og fløte mens du stapper og rører, til den er passe tykk og har jevn konsistens. Ikke rør mer enn nødvendig heller. . Smak til med salt, og ha eventuelt litt pepper i. Skal du varme det opp igjen så går det fint, men du må være veeeldig forsiktig med varmen slik at det ikke brenner seg. Maks kanskje 1-2 på komfyren, alt etter komfyr du har, og ta tålmodigheten til hjelp. Antagelig blir den også fastere slik at det er lurt på spe på med litt mer melk. Jeg foretrekker den egentlig uten noen smakstilsetninger. Potetmos skal ikke være så "komplisert". Noen liker å ha muskat i (jeg er ikke glad i det). Eventuelt så kan noe finhakket fersk gressløk sette litt fin farge på det. Men Jeg tenker at siden du har kjøttgryte, så vil kraften fra gryten gjøre jobben, og potetstappen kan være så nøytral som mulig. Ikke begynn med masse dill og dall som hellstrøm, gladkokken eller influencere ville hatt i. Spar det heller til en annen rett. Anonymkode: 8675d...a87 Kudos til at du poengterer ekte smør 1 2
Jdz Skrevet 13 timer siden #6 Skrevet 13 timer siden Det som er sagt tidligere. Personlig synes jeg en liten dæsj trøffelolje og kanskje litt gressløk gjør den litt mer smaksrik og eksklusiv, men det går helt fint uten. 1
AnonymBruker Skrevet 13 timer siden #7 Skrevet 13 timer siden AnonymBruker skrev (5 minutter siden): Enig mht å ikke overtenke, så her er mine korte tips: Potetsort er det viktigste for vellykket potetmos. Du må velge en melen sort - jeg anbefaler kerrs pink eller mandel. Skrell og del potetene i biter, kok i lettsaltet vann til de er møre, hell av og la dampe litt med lokket av. Mos med potetmoser, rør inn en god klatt meierismør og H-melk til passe konsistens. Proffene varmer melken først, jeg gidder ikke. Salte og pepre til slutt - salt tidligere i prosessen kan gi seig mos. NB: Aldri, aldri bruk stavmikser til å lage potetmos! Det gir tapetlimkonsistens. Anonymkode: 65cb3...691 PS: Hvis du ønsker ekstra luftig potetmos er et godt tips å piske den opp med gammeldags elektrisk håndvisper tilslutt. Altså (stadig) IKKE stavmikser, men en sånn som dette: Anonymkode: 65cb3...691
AnonymBruker Skrevet 12 timer siden #8 Skrevet 12 timer siden Jeg synes det er vanskelig å varme opp potetstappen igjen, fordi den svir seg lett i kjelen. Når jeg har gjester og vil ha mest mulig klart på forhånd, så legger jeg potetmosen i en ildfast form og gratinerer den, gjerne med litt ost. Anonymkode: fc2be...6f1 3
AnonymBruker Skrevet 9 timer siden #9 Skrevet 9 timer siden Bruk en melen potettype og del poteten i fire når du skal koke den, IKKE har salt i kokevannet. Når du heller av vannet vannet la potetene få dampe godt av seg, så bruker du en stapper til å mose potetene. Smelt smøret og varm opp melken FØR du blander det med potetene, rør væsken gradvis inn, smak til med salt og pepper til slutt. Anonymkode: d0d32...636 1
AnonymBruker Skrevet 8 timer siden #10 Skrevet 8 timer siden Nok smør og fløte er trikset. Og litt godt salt. Anonymkode: 7635f...ca1
AnonymBruker Skrevet 8 timer siden #11 Skrevet 8 timer siden Ha ikke i salt i vannet. Da blir det fort en lim-aktig konsistens Anonymkode: dcb4c...027 2 1
AnonymBruker Skrevet 8 timer siden #12 Skrevet 8 timer siden Koker poteter etter å ha skrellt og skylt de. Så bruker jeg generøse mengder fløte og smør mens jeg moser de til rett konsistens. Blander også inn fersk oppklippet gressløk. For litt variasjon hender det at jeg også koker noen gulerot biter som blir most sammen med potetene. Anonymkode: 5ce10...d61 1
Soft mann Skrevet 8 timer siden #14 Skrevet 8 timer siden Nb ikke salte vannet, ha i salt etter den er ferdig stappet, eller blir det dårlig konsistens på stappen. godt smør fløte, helmelk. Masse sort pepper og tilpass med salt 1 1
AnonymBruker Skrevet 8 timer siden #15 Skrevet 8 timer siden 1. Bruk mandelpoteter 2. Vask dem godt. Skrell dem og ta vare på litt av potetskrellet. Varm melka med litt av potetskrellet - ikke kok, bare trekke. Sil av og bruk melka til å spe potetmosen med. Da får du ekstra potetsmak. Noen bruker ikke å skrelle potetene, men det blir helt feil konsistens for meg 😅 Anonymkode: 22177...ced
AnonymBruker Skrevet 7 timer siden #16 Skrevet 7 timer siden Koker melne poteter. Skreller de først. Damper. Et par hvitløksfedd samt nok meierismør og fløte. Salt og pepper til slutt. Jeg lager nok til 2-3 dager. Ingen problemer med å varme opp igjen. Har i litt fløte før jeg setter på svak varme. Anonymkode: 0e15d...398 1
AnonymBruker Skrevet 6 timer siden #17 Skrevet 6 timer siden Liker best med mandelpotet. Ekte smør, litt fløte, salt og litt pepper. Kan være godt med gressløk i eller strø persille over ved servering. Hvis man vil gjøre smaken mer spennende kan man tilsette f.eks hvitløk, blande i noen jordskokk, sellerirot, litt revet pepperrot (skarpere smak). Anonymkode: ef170...bcc
AnonymBruker Skrevet 3 timer siden #18 Skrevet 3 timer siden Utrolig! Hvis man googler "should you salt the water when boiling potatoes for mashed potatoes" så er det enstemmig enighet over hele fjøla for at det skal du gjøre. Limkonsistensen oppstår når man bruker foodprocessor eller stavmikser, siden dette "flerrer" opp stivelsesmolekylene i potetene og gjør at sluttresultatet blir som Karlssons skolelim. Begge salter forøvrig vannet ... Anonymkode: e01f2...4e4
AnonymBruker Skrevet 3 timer siden #19 Skrevet 3 timer siden AnonymBruker skrev (10 timer siden): Jeg ville ikke overtenk dette. Å lage potetstappe er veldig lett, og det skal godt gjøres å mislykkes. - Skrell potetene og del de i 2 på langs. Putt dem i en kjele med kaldt vann etterhvert, så de ikke ligger fremme og blir brune. - Når alle potetene er skrelt, bytt til nytt vann for å bli kvitt eventuelt rusk, ha i litt salt i vannet (teskje?) og kok opp. Det skal koke til man kan stikke en gaffel inn i en litt tykk potet, uten at den kjennes hard, og den skal skli av igjen av seg selv. Det tar ca 15 minutter, men gaffelen gir fasiten. Det er ikke verdens undergang om de overkokes litt, men de må ikke koke for lite. - Hell av vannet, ha i minst 2 spiseskjeer ekte meierismør fra Tine (ikke bruk melansje, margarin, lettmargarin og slikt) og grovhakk litt slik at smøret smelter. Du kan også ta mer smør om du vil ha den "ekstra god". Det er "lov" en gang i blant . Spe på med melk og fløte mens du stapper og rører, til den er passe tykk og har jevn konsistens. Ikke rør mer enn nødvendig heller. . Smak til med salt, og ha eventuelt litt pepper i. Skal du varme det opp igjen så går det fint, men du må være veeeldig forsiktig med varmen slik at det ikke brenner seg. Maks kanskje 1-2 på komfyren, alt etter komfyr du har, og ta tålmodigheten til hjelp. Antagelig blir den også fastere slik at det er lurt på spe på med litt mer melk. Jeg foretrekker den egentlig uten noen smakstilsetninger. Potetmos skal ikke være så "komplisert". Noen liker å ha muskat i (jeg er ikke glad i det). Eventuelt så kan noe finhakket fersk gressløk sette litt fin farge på det. Men Jeg tenker at siden du har kjøttgryte, så vil kraften fra gryten gjøre jobben, og potetstappen kan være så nøytral som mulig. Ikke begynn med masse dill og dall som hellstrøm, gladkokken eller influencere ville hatt i. Spar det heller til en annen rett. Anonymkode: 8675d...a87 Ikke salt i vannet nei. Anonymkode: dc2fb...d76
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Opprett en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå