Gå til innhold

Hva synes dere om å kalle mat uten innhold av kjøtt, for burgere, pølser, kjøttboller og bacon?


Anbefalte innlegg

Skrevet
Gnå skrev (46 minutter siden):

Men det finnes jo mange "kjøttetere" også som spiser mye UP. Synes du du det er verre at veganere gjør det?

 Nei. Hvor stod det det?

jeg skrev bare at jeg ikke kjøper «kjøttdeig» fra Gilde heller. Men kjøpe kvernet kalv uten noe tilsatt fra småskalaprodusenter. 

Anonymkode: e5ea7...1cd

Videoannonse
Annonse
Skrevet

EU vil jo gjøre alt ulovlig da. 

Anonymkode: b8a30...3c3

Skrevet

Hvis du vil spise vegetar/vegansk, får du la være å kalle det for kjøtt. Enkelt og greit. 

 

  • Liker 1
Skrevet
AnonymBruker skrev (4 minutter siden):

EU vil jo gjøre alt ulovlig da. 

Anonymkode: b8a30...3c3

Nei, så ille er det jo ikke. Det er et fellesskap, men jeg synes de pirker for mye i slike små detaljer, som ikke har noen betydning. Burger-ditt og datt og pølsevev...

  • Liker 1
Skrevet
Perine skrev (Akkurat nå):

Nei, så ille er det jo ikke. Det er et fellesskap, men jeg synes de pirker for mye i slike små detaljer, som ikke har noen betydning. Burger-ditt og datt og pølsevev...

Så mye tull de driver med så blir det snart ulovlig alt. Og vi er ikke med en gang i det fellesskapet.

Anonymkode: b8a30...3c3

Skrevet
AnonymBruker skrev (20 timer siden):

Det ene utelukker ikke det andre - jeg er selv over gjennomsnittet opptatt av både etikk og god mat. 

Anonymkode: 8192e...c37

Vel, da lager du jo bare maten fra bunnen av?

Skrevet
Hareena skrev (9 timer siden):

Har ikke hørt om "vegetarbacon", vi kaller det facon og det er veldig godt.

Ellers veggieboller, veggiepølser etc forteller noe om formen på produktet og at det ikke inneholder animalske produkter - er ikke det greit da?

Nettopp! Ordet vegetarbacon har blitt oppfunnet av de som mener at man ikke kan kalle ting for burger/pølse etc.

Anonymkode: 51e01...2a2

  • Liker 2
Skrevet

Mer viktig for meg at matvarene merkes med hvorvidt de er ultraprosseserte. 
 

Vegetarburger kan være vegetarkake

Vegetarpølse kan være vegetarrull

Vegetarbacon kan være Soyaflak (hvis det lages av soya)

Anonymkode: e78c2...9d7

Skrevet

Synes det er rart at man prøver å lage erstatninger for kjøtt og så bruke ordet bacon, men fake bacon og veggie burger er helt ok for meg, i don't care. Så lenge jeg slipper å spise disse erstatningene selv og det er merket godt slik at man slipper å kjøpe det ved en feil så skal ikke jeg klage.

Den slags mat synes jeg er verre en vanlig ul mat for det gir inntrykk av å være så mye bedre men det er det virkelig ikke.

Anonymkode: 2dcae...6f9

  • Liker 2
Skrevet
DesmondMiles skrev (1 time siden):

Vel, da lager du jo bare maten fra bunnen av?

Som du sikkert skjønte gjør jeg nettopp det. Men poenget her var å diskutere en tendens i tiden og et marked som forsøkes skapt av matvareindustrien.

Anonymkode: 8192e...c37

Skrevet

Det blir nok ramaskrik når man ikke lenger får kjøpt marsipanpølser og sjokoladeegg.

Anonymkode: b17b8...d4f

  • Liker 3
Skrevet
AnonymBruker skrev (22 timer siden):

Hva det kalles bryr meg ikke så mye.

Men jeg synes det er underlig at særlig endel veganere later til å bruke mye ultraprosesserte produkter. Når jeg lager vegansk mat tenker jeg ikke "meat and two veg", jeg bygger opp retter og måltider på andre måter. Å bygge opp et nytt kosthold rundt erstatningsprodukter framstår som veldig utilfredsstillende på meg - er det ikke bedre å spise kornprodukter og grønnsaker for det de er, i stedet for å velge industrimat som skal likne like prosesserte kjøttprodukter?

Anonymkode: 8192e...c37

Du kjenner tydeligvis ikke så veldig mange veganere.  Men om det så hadde vært en sannheyat veganere brukte mye up  så lurer jeg på hvorfor det skulle vært noe mere underlig enn alle kjøttetere som spiser mye Ultraprosesser produkter?  Men med det sagt så er plantebaserte ultraprosesserteprodukter verken skadelig eller farlig for helsa i motsetning til animalske ultrapro produkter

https://www.thelancet.com/journals/lanepe/article/PIIS2666-7762(23)00190-4/fulltext

«Among UPF subgroups, associations were most notable for animal-based products (HR: 1.09, 95% CI: 1.05, 1.12), and artificially and sugar-sweetened beverages (HR: 1.09, 95% CI: 1.06, 1.12). Other subgroups such as ultra-processed breads and cereals (HR: 0.97, 95% CI: 0.94, 1.00) or plant-based alternatives (HR: 0.97, 95% CI: 0.91, 1.02) were not associated with risk.»

AnonymBruker skrev (22 timer siden):

Enig. Kjenner ingen som spiser så mye junk og UP-mat som veganere og til dels vegetarianere. Utrolig merkelig med de av dem som messer i vei om helsegevinster (mens de stort sett sett sykelige ut). Men respekt for dem som bare ikke liker smaken av animalsk mat.

Anonymkode: cd5bf...872

Tøff bak tastaturet

AnonymBruker skrev (22 timer siden):

Den beste vegetar/vegan mat er når de ikke prøver å etterligne kjøtt. Slikt er jo også veldig ultraprossesert. Spis rene råvarer 

Anonymkode: 96266...6ce

AnonymBruker skrev (21 timer siden):

Jeg synes det er rarere at de som ikke spiser kjøtt vil at produktet skal se ut som kjøtt men men

Anonymkode: 8b4c9...0a6

Nei langt ifra alle plantebaserte produkter er Ultraprosesserte, men uansett så er det animalske ultrapro produkter du burde frykte om du er opptatt av helsa,

 

I 2025  har litt mere kunnskap enn å komme med en sånn barnslig påstand om at det er rart man spiser noe som kan ligne på et animalsk produkt når man har tatt et standpunkt må ikke spise animalske produkter.  Men med det sagt så kan man vel ikke akkurat påstå at burgere/ vegetarboller/pølser ligner på kjøtt. Det er kun en fasong.  Eller mener du at burgere/pølser og kjøttboller ligner på det dyret  som er brukt i produktene?

Flintis skrev (9 timer siden):

Om navnet henspeiler innholdet er det greit, kjøttboller, fiskeboller og grønsaksboller er greit. Vegetarkjøttboller blir feil, da må det være kjøtt der. 

Men nå er det ingen som kaller det for vegetarkjøttboller?

AnonymBruker skrev (7 timer siden):

Greit for meg hvis jeg også kan kalle en gulrot for pølse? Den har jo samme formen. 

Anonymkode: 8de33...7cf

Du må gjerne gå rundt og kalle en gulrot for en pølse, men da må du være forberedt på at samfunnet kommer  til å ha en oppfatning om at du ikke akkurat er den skarpeste kniven i skuffen.

Lorieen skrev (3 timer siden):

Hvis du vil spise vegetar/vegansk, får du la være å kalle det for kjøtt. Enkelt og greit. 

Men nå kaller vi det jo heller ikke for kjøtt.

Anonymkode: 51e01...2a2

  • Nyttig 3
Skrevet
AnonymBruker skrev (5 timer siden):

Så mye tull de driver med så blir det snart ulovlig alt. Og vi er ikke med en gang i det fellesskapet.

Anonymkode: b8a30...3c3

Det er kjøttindustrien som ikke vil at vegetariske alternativer skal må hette noe à la tradisjonelle kjøttprodukter.  

Anonymkode: f3e27...fc3

  • Liker 4
Skrevet
AnonymBruker skrev (5 timer siden):

Som du sikkert skjønte gjør jeg nettopp det. Men poenget her var å diskutere en tendens i tiden og et marked som forsøkes skapt av matvareindustrien.

Anonymkode: 8192e...c37

Men som jeg påpekte, så handler ikke vegetarisme eller veganisme om å spise «rent»; for mange er det utelukkende et etisk valg, og da er UP helt greit for dem.

  • Nyttig 2
Skrevet
AnonymBruker skrev (6 timer siden):

Det blir nok ramaskrik når man ikke lenger får kjøpt marsipanpølser og sjokoladeegg.

Anonymkode: b17b8...d4f

Negerboller og marsinpanruller? Er da ikke så vanskelig

Anonymkode: 0c9af...251

Skrevet
AnonymBruker skrev (På 9.10.2025 den 0.09):

Negerboller og marsinpanruller? Er da ikke så vanskelig

Anonymkode: 0c9af...251

Jeg tror ikke vi skal begynne å kalle ting for negerboller nå, det er har vært ulovlig en stund. 

Jeg synes hele diskusjonen blir for dum. Finnes det ikke viktigere ting i verden enn hva man kaller vegetarprodukter? Jeg tror verken at en som har tenkt til å kjøpe en kjøttburger tar feil i butikken fordi vegetarburgeren heter nettopp burger, eller at vegetarianerne kommer til å slutte å kjøpe vegetarprodukter fordi de ikke heter burger. 

  • Liker 1
AnonymBruker
Skrevet
Ellah skrev (21 timer siden):

Jeg synes hele diskusjonen blir for dum. Finnes det ikke viktigere ting i verden enn hva man kaller vegetarprodukter? Jeg tror verken at en som har tenkt til å kjøpe en kjøttburger tar feil i butikken fordi vegetarburgeren heter nettopp burger, eller at vegetarianerne kommer til å slutte å kjøpe vegetarprodukter fordi de ikke heter burger. 

Det gjør en forskjell for folk som ikke har bestemt seg på forhånd. De ser et utvalgt av ting som hetter "burger" og noen fristes til å prøve vegetarburgene. Og det liker kjøttindustrien virkelig ikke! 

Anonymkode: f3e27...fc3

  • Liker 1
  • Nyttig 2
AnonymBruker
Skrevet

Jeg kan komme med mitt perspektiv som har vært vegetarianer i 15 år.

Først for å avklare så var jeg også oppvokst med kjøtt og synes det definitivt er hyggeligere å ha med en vegetarpølse når det skal grilles enn å spise gulrot i brød med ketchup 😅 Man liker ofte maten man er oppvokst med og det skaper et marked for erstatningsprodukter (dersom noen skulle lure på det)

I det norske markedet så får man omtrent kun tak i vegetarisk deig, vegetariske burgere, vegetariske nuggets, vegetariske boller og vegetariske pølser. Merk, det finnes ikke produkter i Norgee som heter vegetarisk kjøttdeig, vegetariske angusburgere, vegetariske kyllingsnuggets, vegetariske kjøttboller eller vegetariske wienerpølser. I et lite øyeblikk så kunne man få tak i veggie bacon og vegetarisk pudding. Emballasjen på disse produktene gjør det også relativt tydelig at det er produkter uten kjøtt som man putter i handlekurven.

Det er mulig at vegetariske erstatningsprodukter i andre europeiske land gjør det verre på å skille mellom f.eks. burgere med kjøtt og burgere som er vegetariske, men her har jeg egentlig ingen eksempler. Likevel så synes jeg ikke at burger og pølse bestå av kjøtt (slik som andre så fint har forklart at dette dreier seg gjerne om former og bruk av matrester). Hvorfor gjelder ikke loven for f.eks. fisk? Skal man handle med seg en burger av kjøtt og ender opp med en fiskeburger så gjelder vel samme prinsipp om potensiell forvirring? Vil f.eks. loven i det hele tatt bli fulgt opp når det gjelder Nidar marsipanpølser?

Jeg kommer ikke til å slutte å være vegetarianer fordi vegetarburger skal nå hete noe så udelikat som f.eks. vegetardisk (som ikke engang høres ut som noe spiselig), men føler at det er litt mer amerikansk inspirert byråkrati i Europa nå enn tidligere og setter ikke særlig pris på det.

Anonymkode: 46d29...e83

  • Nyttig 5
AnonymBruker
Skrevet

At kommisjonene bruker tid på å lovbestemme noe som ikke betyr noenting for noen viser at det finnes folk i høye stillinger der ute som er så maktpsyke at de gjør hva som helst for å få navnet sitt i historiebøkene. Det at disse folkene ikke skjønner at andre folk skjønner det vitner om at disse menneskene er skadet av makt (det er ikke alle som tåler det).

Skulle ønske de kunne brukt tiden til noe viktigere.

Anonymkode: 01520...9eb

  • Nyttig 2
Skrevet

Pølse, bolle, burger, kake, osv. indikerer vel mer en form enn innhold. 
 

Jeg tror aldri det har skjedd at noen som kjøper «Veggie bacon» har trodd at de har kjøpt ekte bacon. 
 

På samme måte som jeg ikke tror at noen har tatt feil av marsipanpølse og grillpølse.

Samme gjelder egg VS Kinderegg.


Produktplassering, emballasje, tekst, innhold er såpass tydelig merket at jeg ikke tror noen tar feil ved et uhell.

Er man ekstremt allergisk mot soya så antar jeg at man leser pakningsinnhold før kjøp.

  • Nyttig 1

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Opprett en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...