Gå til innhold

hvordan brytes ting ned i vann, sammenlignet med hvis ting ligger på land?


Anbefalte innlegg

AnonymBruker
Skrevet

For eksempel kongler og blader, kvister og bark, og så videre. 

Hvor lang tid tar det sånn cirka for ting å brytes ned til jord, hvis ting havner for eksempel i en innsjø - kontra hvis ting blir liggende på jord / mose? 

Anonymkode: ed767...520

Videoannonse
Annonse
Skrevet

Dette er sånne spørsmål som ai er lagd for å svarepå . 
Chatgtp, limit inn spørsmålet direkte;
 

Veldig godt spørsmål — og ganske komplekst, fordi nedbrytning i vann og på land skjer gjennom forskjellige biologiske og kjemiske prosesser.
La oss bryte det ned punkt for punkt med eksempler.


🔬 Hovedforskjellen mellom vann og land

Faktor På land (jord/mose) I vann (innsjø, myr, elv)
Oksygen Mye oksygen – aerobe bakterier og sopp bryter ned raskt Ofte lite oksygen, spesielt i bunnslam – anaerobe bakterier bryter ned svært sakte
Temperatur Ofte høyere og mer variabel, fremmer biologisk aktivitet Kjøligere og mer stabilt → tregere prosesser
Lys og UV Sollys og tørke hjelper nedbrytning Lite lys, ingen UV-nedbrytning under vann
Mikroorganismer og sopp Mange arter som lever på dødt plantemateriale Færre sopp, mer bakterier og smådyr (amfibiske, anaerobe)
Fysisk påvirkning Vind, tørke, frost og mekanisk slitasje hjelper nedbrytning Vann kan løse opp og vaske ut næringsstoffer, men uten oksygen stopper nedbrytningen nesten helt

🌿 Eksempler på typisk nedbrytningstid

Materiale På land (fuktig jord/mose) I vann (innsjø eller myr)
Løv / blader 6–12 måneder 2–5 år (eller lengre i kaldt, stillestående vann)
Gress og urter 3–6 måneder 1–3 år
Kongler 2–4 år 10–20 år (kan nesten bevares intakte i myr)
Kvister (tynne, <1 cm) 2–5 år 10–30 år
Bark / tykke greiner 5–15 år 30–100 år+ (avhengig av oksygen og temperatur)
Trevirke (større stykker) 10–50 år 100–500 år (eller mer, særlig i myr eller kald innsjøbunn)

💧 Hvorfor ting kan bevares lenge i vann

Når organisk materiale havner i anaerobe (oksygenfattige) miljøer, som i innsjøbunn eller myr, stopper de fleste nedbrytningsprosesser.
Derfor finner man:

  • Torv og myrjord med nesten intakte planterester tusenvis av år gamle

  • “Myrmennesker” fra bronsealderen med hår og hud bevart

  • Trerester i innsjøbunn som ser ferske ut etter flere hundre år

Det som skjer er at bakterier i vannet bare klarer å bryte ned en del av materialet, mens resten blir konservert av lavt oksygen, lav temperatur, og surt miljø (som i myr).


🌱 Til sammenligning:

Et løvblad som faller på bakken i skogen vil:

  1. Tørke litt og bli kolonisert av sopp og bakterier.

  2. I løpet av høsten/vinteren bli delvis nedbrutt.

  3. Neste sommer nesten forsvinne helt og bli til humus.

Men samme blad i en innsjø:

  1. Synker til bunns, mister oksygen- og lyskontakt.

  2. Blir mør og løser seg delvis opp, men kjernen (cellulose/lignin) brytes veldig sakte.

  3. Etter 2–5 år er den fysisk oppløst, men mye av karbonet blir til slam, ikke jord.


🧭 Kort oppsummert

På land: rask, full nedbrytning til jord på måneder–år.
I vann: treg, ofte ufullstendig nedbrytning – fører til dannelse av organisk slam eller torv, ikke egentlig “jord”.

 

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Opprett en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...