Gå til innhold

Mat til besvær


Anbefalte innlegg

AnonymBruker
Skrevet

Mettet eller umettet fett? Sukker eller kunstige søtstoffer? Ultraprossesert eller ren mat? Det siste jeg leste nå er at mettet fett skal være bra allikevel, og kommentarfeltet haglet ned av kommentarer om hvor bra det er med skikkelig smør, helmelk, fløte og rømme som de spiste i "gamledager", og ikke minst den rene maten de spiste.

Da lurer jeg på, hvorfor har den gjennomsnittlige levealderen økt betydelig bare siden 1950-tallet? Bedre medisinsk behandling er en av årsakene, men det betyr jo uansett at folk ble like syke før i tiden.

Kan ikke folk snart bare få kose seg med den maten de ønsker uten og stadig få forskning som endrer seg snart fra dag til dag stadig tredd nedover hodet?

Anonymkode: ee7fc...6b6

  • Liker 4
Videoannonse
Annonse
Skrevet
Sitat

«men det betyr jo uansett at folk ble like syke før i tiden.»

Nei. 
Folk ble sykere før. 
I en stor barneflokk var det gjerne flere som døde i barneårene.

Diabetes I var en dødsdom.

Kikhoste, influensa, osv. tok langt flere liv.

Kreft var så tabubelagt at folk skammet seg for mye til å oppsøke lege.


Noen enkle ting som har i sum bidratt til høyere levealder:

Vaksiner

Medisinsk utvikling 

Mindre røyking

Trepunkts bilbelte

Røykeloven

HMS / Arbeidsmiljøloven 

Rent vann

Rent toalett

Håndhygiene

Nedleggelser av gruvedrift

Svømmeknappen

Osv

 

Før døde folk av underernæring/feilernæring. 
 

I dag er det mer normalt å være overvektig enn normalvektig. 
Før var det vanligere å være undervektig.

Nå er fedmeepedemien det nye helseproblemet.

  • Liker 3
  • Nyttig 3
AnonymBruker
Skrevet

Bedre hygiene og bedre kosthold er også to formidable faktorer som går inn i det regnskapet. Grunnen til at folk ikke vet hva de skal spise lenger er at aldri noen gang har det vært så mye kronisk sykdom som det er nå. Før døde folk raskt av infeksjonssykdommer, nå dør de langsomt av ME.

 

Anonymkode: 7627a...1b5

  • Nyttig 1
AnonymBruker
Skrevet

At ekspertene aldri kan bli enig om mettet fett er farlig eller ikke. Etter 50år burde de ha fasiten!

Anonymkode: 38ac7...237

AnonymBruker
Skrevet
Rødvinsfilosofen skrev (17 timer siden):

Nei. 
Folk ble sykere før. 
I en stor barneflokk var det gjerne flere som døde i barneårene.

Diabetes I var en dødsdom.

Kikhoste, influensa, osv. tok langt flere liv.

Kreft var så tabubelagt at folk skammet seg for mye til å oppsøke lege.


Noen enkle ting som har i sum bidratt til høyere levealder:

Vaksiner

Medisinsk utvikling 

Mindre røyking

Trepunkts bilbelte

Røykeloven

HMS / Arbeidsmiljøloven 

Rent vann

Rent toalett

Håndhygiene

Nedleggelser av gruvedrift

Svømmeknappen

Osv

 

Før døde folk av underernæring/feilernæring. 
 

I dag er det mer normalt å være overvektig enn normalvektig. 
Før var det vanligere å være undervektig.

Nå er fedmeepedemien det nye helseproblemet.

Det jeg egentlig skal fram til er at levealderen har økt betydelig til tross for hvor farlig vi stadig får høre at maten vi spiser er på den ene eller andre måten er. Det blir brukt som argument at maten var så mye renere og sunnere i gamledager.

At det er mange årsaker til økt levealder er en selvfølge. Men alt i alt, at levealderen har økt betydelig til tross for all den "farlige" ultraprosseserte maten og tilsetningsstoffer er jo positivt.

Anonymkode: ee7fc...6b6

Skrevet
AnonymBruker skrev (1 minutt siden):

Det jeg egentlig skal fram til er at levealderen har økt betydelig til tross for hvor farlig vi stadig får høre at maten vi spiser er på den ene eller andre måten er. Det blir brukt som argument at maten var så mye renere og sunnere i gamledager.

At det er mange årsaker til økt levealder er en selvfølge. Men alt i alt, at levealderen har økt betydelig til tross for all den "farlige" ultraprosseserte maten og tilsetningsstoffer er jo positivt.

Anonymkode: ee7fc...6b6

Problemet er vel i større grad at folk pådrar seg overvekt, div. livsstilssykdommer, og får sterkt redusert livskvalitet. 
 

( Selv om også de lever mye lengre )

AnonymBruker
Skrevet
Rødvinsfilosofen skrev (9 minutter siden):

Problemet er vel i større grad at folk pådrar seg overvekt, div. livsstilssykdommer, og får sterkt redusert livskvalitet. 
 

( Selv om også de lever mye lengre )

Ja, mange flere har jo en langt mer passiv livsstil i dag enn før i tiden som bidrar til mer overvekt. Overvekt handler rett og slett om at man spiser mer kalorier enn det man forbrenner.

Anonymkode: ee7fc...6b6

Skrevet
AnonymBruker skrev (2 minutter siden):

Ja, mange flere har jo en langt mer passiv livsstil i dag enn før i tiden som bidrar til mer overvekt. Overvekt handler rett og slett om at man spiser mer kalorier enn det man forbrenner.

Anonymkode: ee7fc...6b6

kommer du til å bli brent på KvinneGuidens bål 🔥🤭

Bare å slå av varslene med en gang 📬

Skrevet
AnonymBruker skrev (3 timer siden):

At ekspertene aldri kan bli enig om mettet fett er farlig eller ikke. Etter 50år burde de ha fasiten!

Anonymkode: 38ac7...237

Det er ikke farlig. Mennesker er laget for å spise dyr og dyreprodukter, evolusjonen har fikset det slik for oss.

Hvis man legger ut en klatt med smør og en klatt margarin på bakken går maurene til smøret og margarinen ligger urørt. Mennesker er ikke maur, men det sier noe...

Skrevet
AnonymBruker skrev (12 minutter siden):

Ja, mange flere har jo en langt mer passiv livsstil i dag enn før i tiden som bidrar til mer overvekt. Overvekt handler rett og slett om at man spiser mer kalorier enn det man forbrenner.

Anonymkode: ee7fc...6b6

Faktisk går man mer opp i vekt av å spise ultraprosessert mat enn om man spiser renvare, selv om man spiser likt antall kcal.

AnonymBruker
Skrevet
Blåttvann skrev (Akkurat nå):

Faktisk går man mer opp i vekt av å spise ultraprosessert mat enn om man spiser renvare, selv om man spiser likt antall kcal.

Nå var egentlig ikke det her ment å være en tråd om vekt, men derimot økt levealder.

Anonymkode: ee7fc...6b6

Skrevet
AnonymBruker skrev (32 minutter siden):

Det jeg egentlig skal fram til er at levealderen har økt betydelig til tross for hvor farlig vi stadig får høre at maten vi spiser er på den ene eller andre måten er. Det blir brukt som argument at maten var så mye renere og sunnere i gamledager.

At det er mange årsaker til økt levealder er en selvfølge. Men alt i alt, at levealderen har økt betydelig til tross for all den "farlige" ultraprosseserte maten og tilsetningsstoffer er jo positivt.

Anonymkode: ee7fc...6b6

Men tenk da hvor bra man kunne levd dersom man også spiste bra? Det er jo fullstendig idiotisk at vi bare måler livslengde. Livsglede er jo også en stor faktor. Å spise på seg diabetes og så gå på masse medisiner mens man fortsetter å spise dårlig og lå amputere både ett og to bein gir ikke nødvendigvis så stor livsglede. Man lever kanskje lenger enn før pga medisinen, men for hva?

Skrevet
AnonymBruker skrev (1 minutt siden):

Nå var egentlig ikke det her ment å være en tråd om vekt, men derimot økt levealder.

Anonymkode: ee7fc...6b6

Det henger sammen.

AnonymBruker
Skrevet
Blåttvann skrev (Akkurat nå):

Det henger sammen.

Allikevel har levealderen økt betydelig

Anonymkode: ee7fc...6b6

AnonymBruker
Skrevet
Blåttvann skrev (6 minutter siden):

Det er ikke farlig. Mennesker er laget for å spise dyr og dyreprodukter, evolusjonen har fikset det slik for oss.

Hvis man legger ut en klatt med smør og en klatt margarin på bakken går maurene til smøret og margarinen ligger urørt. Mennesker er ikke maur, men det sier noe...

Nå er margarin plantebasert og består for det meste av planteoljer. Maur er i hovedsak ikke planteetere og tiltrekkes også av fett, så at de foretrekker smør er ganske naturlig.

Hadde du lagt ut smør og ren planteolje, så hadde de garantert foretrukket smøret da også

Anonymkode: ee7fc...6b6

Skrevet
AnonymBruker skrev (1 time siden):

Allikevel har levealderen økt betydelig

Anonymkode: ee7fc...6b6

Pga mange andre faktorer. Det er jo idiotisk at vi spiser på oss sykdommer som vi så må behandle og kurere. Det er svindyrt og ikke spesielt miljøvennlig heller. Bedre å spise rent kjøtt og være sunn enn å spise UP-kjøtt med mindre kjøttprosent og trenge behandling og ikke få brukt livet til noe produktivt for samfunnet.

AnonymBruker
Skrevet
Blåttvann skrev (4 minutter siden):

Pga mange andre faktorer. Det er jo idiotisk at vi spiser på oss sykdommer som vi så må behandle og kurere. Det er svindyrt og ikke spesielt miljøvennlig heller. Bedre å spise rent kjøtt og være sunn enn å spise UP-kjøtt med mindre kjøttprosent og trenge behandling og ikke få brukt livet til noe produktivt for samfunnet.

Men saken er jo det at det var like mye sykdommer før i tiden, om ikke mer. Sykdommer som folk derimot døde av den gang fordi det ikke var like gode behandlingsmuligheter

Anonymkode: ee7fc...6b6

AnonymBruker
Skrevet
Blåttvann skrev (3 timer siden):

Faktisk går man mer opp i vekt av å spise ultraprosessert mat enn om man spiser renvare, selv om man spiser likt antall kcal.

Jeg ser gjerne solide upartiske kilder på denne påstanden,

Anonymkode: 327ee...21c

  • Liker 1

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Opprett en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...