AnonymBruker Skrevet 28. august #1 Skrevet 28. august Jeg er overhode ingen baker, men synes nybakt brød er helt fantastisk. Når jeg leser oppskrifter skal deigen eltes i kjøkkenmaskin i mange minutter. Så det betyr at man bør ha en kjøkkenmaskin når man skal bake eget brød? Alternativet er vel å elte for hånd i "evigheter!? Er det noen erfarne bakere som kan gi meg litt tips her inne? Eltefritt kreves visst egen gryte og det er ikke måte på.... Eventuelt hvilken kjøkkenmaskin anbefales? Synes de er kjempedyre... Anonymkode: 499e5...544
bolla92 Skrevet 28. august #2 Skrevet 28. august Jeg baker all gjærbakst uten maskin, det går helt fint! Elter ikke i evigheter, det blir bra likevel, synes jeg 5 2
AnonymBruker Skrevet 28. august #3 Skrevet 28. august bolla92 skrev (1 minutt siden): Jeg baker all gjærbakst uten maskin, det går helt fint! Elter ikke i evigheter, det blir bra likevel, synes jeg Men når det står elting i maskin i 15 min, innbiller jeg meg at man må elte dobbelt så lenge for hånd....? Anonymkode: 499e5...544
Sitronterte Skrevet 28. august #4 Skrevet 28. august Ja ellers må man bruke hendene i ca 15 minutter. Du må strekke og kna.
AnonymBruker Skrevet 29. august #5 Skrevet 29. august Knafritt krever IKKE gryte. Det er synd at så mange i Norge tror det - det skyldes at det var matbloggeren Mat på Bordet som introduserte Jim Laheys knafrie brød på norsk, og han steker brødene sine i en gryte i ovnen, slik at de skal likne mest mulig på surdeigsbrød med tykk, hard skorpe. Men gryten er bare en måte å steke brødet på, det har ingenting med den knafrie hevemetoden å gjøre. Det går helt fint an å lage knafritt brød i vanlig brødform, som et formet rundt eller avlangt brød på bakepapir, eller som rundstykker. Jeg foretrekker det siste. Fordelen med å droppe gryte er at krummen, altså innsiden av brødet, blir mye lettere og ikke som en tung, våt svamp. Jeg anbefaler de knafrie oppskriftene til svenske Martin Jphansson - selv bruker jeg boken Enklare brød, som er oversatt til norsk for noen år siden. Et eksempel på en brødoppskrift fra ham her: https://www.koket.se/knadfritt-brod-med-valnotter-och-apple Og her er noen grove rundstykker, fra hans egen blogg: https://paindemartin.blogspot.com/2009/12/god-jullovsfrukost.html Johansson bruker også fersk gjær i de knafrie deigene sine, det gjør baksten litt lettere og mindre fuktig enn når man bruker tørrgjær, slik de fleste norske oppskrifter gjør (etter inspirasjon fra Jim Lahey, via Mat på Bordet). Selv bruker jeg bare tørrgjær når jeg lager knafri pizzadeig - der fungerer det best. Anonymkode: 05554...15b 4 5
AnonymBruker Skrevet 29. august #6 Skrevet 29. august AnonymBruker skrev (6 timer siden): Jeg er overhode ingen baker, men synes nybakt brød er helt fantastisk. Når jeg leser oppskrifter skal deigen eltes i kjøkkenmaskin i mange minutter. Så det betyr at man bør ha en kjøkkenmaskin når man skal bake eget brød? Alternativet er vel å elte for hånd i "evigheter!? Er det noen erfarne bakere som kan gi meg litt tips her inne? Eltefritt kreves visst egen gryte og det er ikke måte på.... Eventuelt hvilken kjøkkenmaskin anbefales? Synes de er kjempedyre... Anonymkode: 499e5...544 Min kjøkkenmaskin røk, i stedet for maskin kjøpte jeg boka Eltefri bakst. Genial, supergodt! men krever i utgangspunktet noe vi ikke har mye av i 2025, nemlig tid… heve over natta blant annet. Så du trenger absolutt ikke kjøkkenmaskin for å bake!😊 Anonymkode: 71453...1b1 2
AnonymBruker Skrevet 29. august #7 Skrevet 29. august Sitronterte skrev (6 timer siden): Ja ellers må man bruke hendene i ca 15 minutter. Du må strekke og kna. Bare tull. Anonymkode: 71453...1b1 3 3
Boetica Skrevet 29. august #8 Skrevet 29. august Elting i maskin i 15 min er lenge. I oppskriftene bruker det å stå 5-10 min med maskin og noe lenger for hånd. 10 min burde holde. Det er ingen krise om du elter kortere heller. Det eneste som kan skje er at brødet blir litt ryent. 2
AnonymBruker Skrevet 29. august #9 Skrevet 29. august Nei, du trenger ikke kjøkkenmaskin, men en kjøkkenmaskin gjør det enklere. Du kan selvsagt blande og elte for hånd slik folk har gjort i tusenvis av år før noen fant opp elektrisiteten. Hvor lenge man må elte avhenger av oppskrift, men også i stor grad av kvaliteten på melet. Det er forskjell på mel. Poenget med elting er å "aktivere" de proteinene i melet som gjør at brødet henger sammen og hever godt, og det er forskjell på mel hvor mye protein det er i det og hvor mye du må elte for å få riktig konsistens på deigen. Her kan det også være stor forskell på hvordan melet er malt på mølla, både finhetsgrad/siktegrad og maleteknikk. Steinmalt mel oppfører seg ofte annerledes og kan gi fuktigere og bedre bakst enn mel malt på mer moderne valsemøller. https://kveldemolle.no/melskolen/ Anonymkode: 090c8...817 1
AnonymBruker Skrevet 29. august #10 Skrevet 29. august AnonymBruker skrev (6 timer siden): Men når det står elting i maskin i 15 min, innbiller jeg meg at man må elte dobbelt så lenge for hånd....? Anonymkode: 499e5...544 hvis det står i oppskriften må du elte for hånd ja, dersom du er sterk og elter godt (har god teknikk) trenger ikke de 15 minuttene å være det doble altså, men om du ikke har teknikk på elting må du nok stå der en stund ekstra.. Anonymkode: 4806d...bdd
AnonymBruker Skrevet 29. august #11 Skrevet 29. august De hadde jo ikke maskin før i tiden heller. Baka brød da å. Jeg har ikke maskin en gang. Jeg baka mye når barna var små. Fikk fint det. Anonymkode: 6b717...338 2
AnonymBruker Skrevet 29. august #12 Skrevet 29. august Lag løs deig med kaldt vann. La stå i 30 min. Brett deigen. Gjenta til den er dobbel størrelse. Det tar ca 3 timer. Stek. Dette blir verdens beste brød. Anonymkode: 435b9...d5d
AnonymBruker Skrevet 29. august #13 Skrevet 29. august En svensk oppskrift til fra meg, også med fersk gjær, veldig enkle og greie lyse rundstykker med litt havregryn i: https://www.koket.se/fredriks-knadfria-frallor Anonymkode: 05554...15b
AnonymBruker Skrevet 29. august #14 Skrevet 29. august AnonymBruker skrev (1 time siden): Min kjøkkenmaskin røk, i stedet for maskin kjøpte jeg boka Eltefri bakst. Genial, supergodt! men krever i utgangspunktet noe vi ikke har mye av i 2025, nemlig tid… heve over natta blant annet. Så du trenger absolutt ikke kjøkkenmaskin for å bake!😊 Anonymkode: 71453...1b1 Jeg synes eltefritt krever mindre. Jeg setter deigen med kaldt vann og lite gjær på kvelden. Skrur på ovn som første ting når jeg står opp - eller senere på dagen. Så tar jeg en snarvei - velter deig rett ut på bakepapir, i form, eller i jerngryte. Og steker. Rører den minst mulig, da er den fortsatt luftig, og blir bedre enn ved etterheving. Anonymkode: 37291...c27
AnonymBruker Skrevet 29. august #15 Skrevet 29. august Jeg har aldri hatt maskin. Jeg elter i 2-3 minutter for hånd uansett hva som står i oppskriften. Joda, man aktiverer gluten sine egenskaper bedre om man elter lenge, men man kan fint få gode brød selv om man ikke elter så lenge. Prøv deg frem. Velg deg ut en oppskrift du vil bake, elt for hånd så lenge som du føler for, om det er 3 minutter eller 20 minutter, la det heve, stek, og se hvordan resultatet blir. Oppskrifter er fremgangsmåten for ett ideelt resultat, men det betyr ikke at resultatet blir katastrofe om man ikke følger oppskriften slavisk. Anonymkode: 66362...180 2 1
AnonymBruker Skrevet 29. august #16 Skrevet 29. august Her er verdens enkleste brød, null elting, hviler/hever i form i kald ovn over natten, bakes om morgenen (herav navnet): https://www.nrk.no/ostfold/p1-ostfold-morran_-oppskrift-pa-morrabrod-1.16836781 Anonymkode: 56a78...d76 1
Stor pike Skrevet 29. august #17 Skrevet 29. august Jeg rører godt sao. Knar egentlig ikke. Bruker spiseskje til å få blandet godt. Og setter til heving. Mulig det hadde hevet bedre med maskin eller om jeg hadde knadd med hendene, men jeg fornøyd.
AnonymBruker Skrevet 29. august #18 Skrevet 29. august AnonymBruker skrev (1 time siden): Det går helt fint an å lage knafritt brød i vanlig brødform, som et formet rundt eller avlangt brød på bakepapir, eller som rundstykker. Jeg foretrekker det siste. Fordelen med å droppe gryte er at krummen, altså innsiden av brødet, blir mye lettere og ikke som en tung, våt svamp. Anonymkode: 05554...15b Jeg har aldri opplevd at krummen blir som en tung, våt svamp når jeg steker i gryte🤔 Anonymkode: f3f07...aef 4
Knutekålmor85 Skrevet 29. august #19 Skrevet 29. august "Strekk og brett" er et godt alternativ til knaing, men krever ofte mindre gjær og lengre hevetid. Man drar og former deigen 3-5 ganger med en halvtimes mellomrom. Ofte brukt for surdeig, men funker også om man bruker vanlig gjær.
AnonymBruker Skrevet 29. august #20 Skrevet 29. august AnonymBruker skrev (1 minutt siden): Jeg har aldri opplevd at krummen blir som en tung, våt svamp når jeg steker i gryte🤔 Anonymkode: f3f07...aef Det kommer vel an på hva slags brød man foretrekker. Hvis du heller ikke har prøvd å bake feks knafrie rundstykker har du jo heller ikke noe å sammenlikne med. Anonymkode: 05554...15b
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Opprett en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå