AnonymBruker Skrevet 25. august #1 Skrevet 25. august Noen som vet om vanlig butikkjøpte brød inneholder mye oksalsyre? Vil i samme slengen oppfordre alle til å høre en av podkastene til Sally K. Norton ang. oksalsyre i mat. Det er nyttig kunnskap for alle Anonymkode: 3c436...f10 1
AnonymBruker Skrevet 25. august #2 Skrevet 25. august Nesten all oksalsyren er i kliet, den ytre delen av korn. Det er lite oksalater i hvitt mel. Så loff er bedre enn grovbrød og matvarer med fullkorn. Anonymkode: fdd9b...d57 4
AnonymBruker Skrevet 25. august #3 Skrevet 25. august De såkalte "studiene" som man baserer oksalat-frykten på, er at man trekker ut en eneste komponent i en grønnsak og teoretiserer om den. Man gir ikke disse grønnsakene til mennesker og overvåker helsa deres. Om man derimot faktisk gir folk grønnsaker, så er det kun positivt: https://newsroom.heart.org/news/prescription-for-fruits-vegetables-linked-to-better-heart-health-food-security Hva om man hadde gitt noen en halv kilo spinat hver dag i ett år? Det hadde vært en studie som faktisk hadde sagt noe om hvordan grønnsaker som er høye i oksalater påvirker helsa. Anonymkode: 9b5a1...013 5
AnonymBruker Skrevet 25. august #4 Skrevet 25. august AnonymBruker skrev (1 minutt siden): De såkalte "studiene" som man baserer oksalat-frykten på, er at man trekker ut en eneste komponent i en grønnsak og teoretiserer om den. Man gir ikke disse grønnsakene til mennesker og overvåker helsa deres. Om man derimot faktisk gir folk grønnsaker, så er det kun positivt: https://newsroom.heart.org/news/prescription-for-fruits-vegetables-linked-to-better-heart-health-food-security Hva om man hadde gitt noen en halv kilo spinat hver dag i ett år? Det hadde vært en studie som faktisk hadde sagt noe om hvordan grønnsaker som er høye i oksalater påvirker helsa. Anonymkode: 9b5a1...013 Hadde de gitt noen en halv kilo spinat hver dag, så hadde personen blitt veldig syk og dødd før det hadde gått ett år... Kroppen klarer å kvitte seg med mindre enn 50mg per dag. Alt over det akkumuleres i kroppen og lager problemer. Dødelig dose er 5-15g (varierer fra person til person), og en halv kilo spinat kan være dødelig som engangsdose. 100g spinat kan inneholde over 1000mg oksalater. Oksalater er en av de komponentene i planter som mange opplever forbedring av å kutte ut. Man kan velge grønnsaker med lite oksalater i stedet for grønnsaker med mye oksalater. Det er ikke teori. https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC10530622/ Grønnsaker er ikke utelukkende positivt. Mange får bedre helse av å kutte dem ut. Et kosthold med REN mat er uansett sunnere enn ultraprosessert. Økt inntak av kjøtt er også assosiert med bedre helse (og høyere levealder). Ett av problemene med mange studier på kosthold er at de bare ser på hva folk spiser og ikke endrer noe. En helsebevisst person vil spise mer grønnsaker enn en person som ikke er helsebevisst, fordi folk flest tror at grønnsaker er sunt. Forskjellen på hvordan en helsebevisst person og en ikke-helsebevisst person lever er større enn bare hvor mye grønnsaker de spiser. Røyking, alkohol, trening, søvn, medmenneskelige forhold, hobbyer, plastbruk, sprøytemiddel er eksempeler på andre variabler. Det er mulig at summen av alt det andre de gjør mer enn veier opp for inntaket av grønnsaker og at inntaket av grønnsaker egentlig er negativt. Kutter man ut frukt og grønnsaker i 10 uker, så senker man oksidativt stress på DNA, blodproteiner og plasmalipider. Oksidativt stress = økt risiko for kreft. https://www.researchgate.net/publication/11310865_Green_tea_extract_only_affects_markers_of_oxidative_status_postprandially_Lasting_antioxidant_effect_of_flavonoid-free_diet Sitat The overall effect of the 10-week period without dietary fruits and vegetables was a decrease in oxidative damage to DNA, blood proteins, and plasma lipids, concomitantly with marked changes in antioxidative defence. Anonymkode: fdd9b...d57 1 3
AnonymBruker Skrevet 25. august #5 Skrevet 25. august AnonymBruker skrev (27 minutter siden): Hadde de gitt noen en halv kilo spinat hver dag, så hadde personen blitt veldig syk og dødd før det hadde gått ett år... Jeg spiste en pose spinat til dagen fra i fjor høst, til jeg byttet det ut med grønt fra hagen tidlig i sommer. En pose spinat er ca 250g, og jeg spiser like mye og mer mangold nå. Så når skal jeg bli syk og dø? Tar det ett år til når man spiser halvparten? Anonymkode: 9b5a1...013 1
AnonymBruker Skrevet 25. august #6 Skrevet 25. august AnonymBruker skrev (48 minutter siden): Jeg spiste en pose spinat til dagen fra i fjor høst, til jeg byttet det ut med grønt fra hagen tidlig i sommer. En pose spinat er ca 250g, og jeg spiser like mye og mer mangold nå. Så når skal jeg bli syk og dø? Tar det ett år til når man spiser halvparten? Anonymkode: 9b5a1...013 Tydelig at du ikke skjønner hvordan det henger sammen... Men lykke til med helsa di. Hvordan har nyrene dine det med det enorme inntaket av oksalater over tid? Du har kanskje hørt at man ikke skal høste rabarbra etter sankthans? Det er fordi det er mer oksalsyre i planten jo senere på året. https://vof.no/oksalat-lite-kjent-arsak-til-sykdom Sitat Tabell 1. Tilstander relatert til opphopning av oksalater i ulike organer.32 Organ Tilstand Ledd Leddgikt Forkalkninger i leddbrusk, menisker og mellomvirvelskiver Innsnevring av spinalkanalen (spinal stenose) Leddhinnebetennelse Seneskjedebetennelse Betennelse i en slimpose (bursitt) Nyrer Blålig misfarging av fingre, tær og eventuelt nesa og ørene Interstitiell fibrose (dannelse av bindevev – fibrose – i lungevevet) Avsetning av kalsiumsalter i nyrene Nyrestein Hjertet Arytmier (hjerterytmeforstyrrelser) Diastolisk dysfunksjon Hjerteklaff-abnormiteter Redusert tømming av hjertet Huden Blårød, fiskegarnliknende misfarging av huden Blålig misfarging av framstikkende legemsdeler, som fingre, tær og eventuelt nesa og ørene Knuter i ansiktet og på fingre/tær Sår som ikke vil gro Øynene Avsetning av oksalat i netthinnen med sår som ikke leges Nerver og muskler Tap av utløpere fra nerveceller (aksoner) og myelin (”nerveisolasjon”) Muskelsmerter Skader eller feilfunksjon i perifere nerver og nerverøtter Tenner Tannkjøttbetennelse (periodontitt) Oppløsning av kjeveben og tannrøtter Løse tenner Beinmargen Anemi som ikke bedres med tilførsel av erytropoietin-stimulerende midler Knoklene Brudd Falske brudd Sklerose Cyster i beinstrukturen Sitat Hyperoksaluri utvikler seg gradvis over tid. Symptomene overlapper med andre tilstander, og derfor er det vanskelig å vite hvorvidt disse skyldes oksalater.20 Sally K. Norton angir at et inntak rundt 200–300 mg per dag kan være en trygg grense for friske personer, mens andre anbefales å redusere mengden til 150 mg per dag eller mindre. En artikkel i What Doctors Don’t Tell You angir at anbefalt dagsinntak bør være under 100 mg.2 Lavoksalatdietter tilfører vanligvis høyst 50 mg per dag.45 Anonymkode: fdd9b...d57 1 2
AnonymBruker Skrevet 25. august #7 Skrevet 25. august AnonymBruker skrev (2 timer siden): Jeg spiste en pose spinat til dagen fra i fjor høst, til jeg byttet det ut med grønt fra hagen tidlig i sommer. En pose spinat er ca 250g, og jeg spiser like mye og mer mangold nå. Så når skal jeg bli syk og dø? Tar det ett år til når man spiser halvparten? Anonymkode: 9b5a1...013 Ok, du er én person. Det finnes mange historier om folk som har fått helseproblemer p.ga. Oksalater. 80% av nyrestein skyldes oksalat som binder seg til kalsium og danner steiner. Søk opp Sally K Norton for mer informasjon. Anonymkode: 3c436...f10 2
AnonymBruker Skrevet 25. august #8 Skrevet 25. august AnonymBruker skrev (6 minutter siden): Ok, du er én person. Det finnes mange historier om folk som har fått helseproblemer p.ga. Oksalater. 80% av nyrestein skyldes oksalat som binder seg til kalsium og danner steiner. Søk opp Sally K Norton for mer informasjon. Anonymkode: 3c436...f10 Nyrestein skyldes ikke frukt og grønnsaker, det har aldri blitt funnet at folk som spiser mye av det har mer nyrestein enn andre. Igjen kommer dette fra teoretisering om separate komponenter i maten, og islett ikke forskning på frukt og grønnsaker. Anonymkode: 9b5a1...013 2
AnonymBruker Skrevet 26. august #9 Skrevet 26. august AnonymBruker skrev (12 timer siden): Nyrestein skyldes ikke frukt og grønnsaker, det har aldri blitt funnet at folk som spiser mye av det har mer nyrestein enn andre. Igjen kommer dette fra teoretisering om separate komponenter i maten, og islett ikke forskning på frukt og grønnsaker. Anonymkode: 9b5a1...013 Du høres ut som tobakkselskapene på 50-tallet. "Tobakk øker ikke risikoen for lungekreft. Det har aldri blitt bevist i studier at tobakk er skadelig. Det er bare teorisering." Eller Coca-Cola som påstår at det ikke er bevist at sukker gir økt risiko for diabetes. Du har rett i at det ikke er like mye forsket som andre områder. Men forskningen som finnes tyder på at oksalater er den største årsaken til nyrestein. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2405457725001214 Sitat We included 418 patients, median age 62 years (51–69), 60 % male, 66 % on dialysis, median dialysis vintage 13 months (0–27). Average oxalic acid intake was 199 mg/day (range 4–1599); https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC10278359/ Sitat More than 80% of kidney stones are calcium oxalate stones. The primary risk factors for calcium oxalate stones are hypercalciuria and hyperoxaluria. Sitat Calcium oxalate stones, as a major type of kidney stone, can effectively reduce the formation of stones through targeted intervention in the source and excretion of oxalate. Og hva tenker du om at man finner oksalatkrystaller i hjernen (ja, de kan klare å komme seg gjennom blod-hjerne-barrieren) og i beinmarg? Helt ufarlig? Anonymkode: fdd9b...d57 1 2
AnonymBruker Skrevet 26. august #10 Skrevet 26. august AnonymBruker skrev (2 timer siden): Du høres ut som tobakkselskapene på 50-tallet. "Tobakk øker ikke risikoen for lungekreft. Det har aldri blitt bevist i studier at tobakk er skadelig. Det er bare teorisering." Eller Coca-Cola som påstår at det ikke er bevist at sukker gir økt risiko for diabetes. Du har rett i at det ikke er like mye forsket som andre områder. Men forskningen som finnes tyder på at oksalater er den største årsaken til nyrestein. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2405457725001214 https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC10278359/ Og hva tenker du om at man finner oksalatkrystaller i hjernen (ja, de kan klare å komme seg gjennom blod-hjerne-barrieren) og i beinmarg? Helt ufarlig? Anonymkode: fdd9b...d57 Spot on! Anonymkode: 3c436...f10 2
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Opprett en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå