Perine Skrevet 4. juli #1 Skrevet 4. juli Det kommer mye rare nyheter om sommeren, og dette var litt "rart". På Dagsnytt 18 i dag var det et innlegg om priser på kjøtt, og at disse jo var høyere på kjøtt fra dyr som hadde hatt et godt liv. Det ser vi jo også ganske mye av når det gjelder økologisk, gressforet og frittgående osv. Tankesmien mente da at butikkene var fulle av kjøtt som ikke hadde en like god bakgrunn, og de ville legge en skatt på prisen for å få kundene til å velge riktig kjøtt. Vi fikk ikke noen eksempler på hva slags kjøtt og hvilke produsenter som leverte slikt kjøtt med lidelser. Innslaget kan sees ca 50 minutter inn i sendingen Dagsnytt 18 - TV - NRK TV Jeg vil da tro at våre kontrollmyndigheter ser etter at lover og regler for dyrevelferd blir overholdt der det drives kjøttproduksjon, for det er jo mål for den slags ting, og noen blir jo tatt for å ikke overholde reglene. En ekstra skatt eller avgift på såkalt lavpriskjøtt, vil bare fjerne kjøtt fra menyen til folk som har svakest inntekt, og knapt har råd til å spise kjøtt med de prisene som allerede gjelder. Det vil også være et stikk mot bøndene som har dette som sitt yrke og levebrød. Og dessuten vil det øke grensehandelen enda mer. Jeg håper at det kun var en agurknyhet i solsteiken. 1 1
velociraptor Skrevet 9. juli #2 Skrevet 9. juli Tanken er god, men bedre å gi mer driftstilskudd til de som beviselig har god dyrevelferd, mindre til de som kun forholder seg til minimumskravene og null til de som bryter forskriftene. 1
Perine Skrevet 9. juli Forfatter #3 Skrevet 9. juli (endret) velociraptor skrev (2 timer siden): Tanken er god, men bedre å gi mer driftstilskudd til de som beviselig har god dyrevelferd, mindre til de som kun forholder seg til minimumskravene og null til de som bryter forskriftene. Men det vil jo gå ut på det samme for oss forbrukere, da kjøtt med oppfylte minimumskrav likevel ville stige i pris. Jeg har ikke noen tro på at det flotteste kjøttvarene vil få lavere pris. De som bryter forskriftene bør jo bare stenges ute til de skjerper seg. Endret 9. juli av Perine
velociraptor Skrevet 9. juli #4 Skrevet 9. juli Perine skrev (6 minutter siden): Men det vil jo gå ut på det samme for oss forbrukere, da kjøtt med oppfylte minimumskrav likevel ville stige i pris. Jeg har ikke noen tro på at det flotteste kjøttvarene vil få lavere pris. De som bryter forskriftene bør jo bare stenges ute til de skjerper seg. Så lenge det blir bedre dyrevelferd får heller folk spise mindre kjøtt. Jeg synes forøvrig det burde være maxpris på hva butikkene har lov å ta for basismat, som i rene råvarer. Så kan de heller ta blodpris for all det prosesserte og spesielt den ultraprosesserte maten. Ultraprosessert burde i tillegg avgiftsbelegges heftig for å dekke inn noe av utgiftene samfunnet får av fremtidige livsstilssykdommer. Rent kjøtt, ren fisk, egg, rene meieriprodukter, grønnsaker, frukt, bær, nøtter, frø og rent mel burde selges billig. Godteri, kjeks, smakssatte meieriprodukter, brus, kaffe, kjeks, ferdig-brød, fiskepinner, margarin, pølser, UP-pålegg - alt som ikke er råvarer og som ikke er nødvendig for et sunt kosthold - kan med fordel øke i pris. Bøndene bør få bedre betalt for god dyrevelferd. Dagligvare-milliardærene kan godt få litt mindre. 1 2
Perine Skrevet 9. juli Forfatter #5 Skrevet 9. juli velociraptor skrev (35 minutter siden): Så lenge det blir bedre dyrevelferd får heller folk spise mindre kjøtt. Jeg synes forøvrig det burde være maxpris på hva butikkene har lov å ta for basismat, som i rene råvarer. Så kan de heller ta blodpris for all det prosesserte og spesielt den ultraprosesserte maten. Ultraprosessert burde i tillegg avgiftsbelegges heftig for å dekke inn noe av utgiftene samfunnet får av fremtidige livsstilssykdommer. Rent kjøtt, ren fisk, egg, rene meieriprodukter, grønnsaker, frukt, bær, nøtter, frø og rent mel burde selges billig. Godteri, kjeks, smakssatte meieriprodukter, brus, kaffe, kjeks, ferdig-brød, fiskepinner, margarin, pølser, UP-pålegg - alt som ikke er råvarer og som ikke er nødvendig for et sunt kosthold - kan med fordel øke i pris. Bøndene bør få bedre betalt for god dyrevelferd. Dagligvare-milliardærene kan godt få litt mindre. Jeg er helt enig i det du sier om prisene på basismat 1
Sfr Skrevet 10. juli #6 Skrevet 10. juli Tankesmie, blir dårlig bare av ordet. Hva konstruktivt bidrar disse meneske med? 1
Sfr Skrevet 10. juli #7 Skrevet 10. juli (endret) Tankesmie, blir dårlig bare av ordet. Hva konstruktivt bidrar disse menneskene med? Endret 10. juli av Sfr
Perine Skrevet 10. juli Forfatter #8 Skrevet 10. juli Sfr skrev (15 minutter siden): Tankesmie, blir dårlig bare av ordet. Hva konstruktivt bidrar disse menneskene med? Neehh.... Vet ikke. de lufter vel bare tankene sine og diskuterer dem med andre som er noenlunde likesinnede.
Chupacabra Skrevet 11. juli #9 Skrevet 11. juli Sfr skrev (19 timer siden): Tankesmie, blir dårlig bare av ordet. Hva konstruktivt bidrar disse menneskene med? Kommer ikke på et eneste eksempel på at de har bidratt med noe av verdi noen gang. Litt ironisk at tenking foregår alle andre steder enn der. 1
aksase Skrevet 11. juli #10 Skrevet 11. juli Det blir litt feil å kalle vanlig dyrehold for "dårlig dyrevelferd", mens frittgående og økologisk er god dyrevelferd. Så lenge eieren av dyrene følger gjeldende regelverk, er det ingen dyr som lider unødig her i landet. Så hender det dessvere at eier/bonde svikter, som oftest grunnet psykisk sykdom eller utbrenthet, og da kan det fort bli dårlig dyrevelferd, men det kan skje i alle besetninger, enten de er frittgående og økologiske eller tradisjonelle. Årsaken til litt høyere pris på kjøtt fra besetninger med større grad av frihet for dyrene, er fordi dette kjøttet er dyrere å produsere. Økologisk fór er dyrere, det kreves mer areal og større fjøs til dyr som skal kunne bevege seg mer og det medfører mer dokumentasjon å drive økologisk og dette bidrar til høyere kostnader som må tas inn når bonden selger kjøttet sitt. Uansett har prisene i butikken veldig lite å gjøre med prisen som bonden får. Butikken har som mål å tjene mest mulig penger og de er eksperter på å finne den høyeste prisen som kundene er villige til å betale uavhengig av hva det koster å få kjøttet eller hva det nå er inn i butikkhylla. Butikkene vet jo også at mange er villige til å betale litt mer for kjøtt og egg fra frittlevende dyr og økologiske dyr, og det benytter de seg selvsagt av uansett om bonden får noe mer for det eller ikke. 1
Sfr Skrevet 11. juli #11 Skrevet 11. juli Chupacabra skrev (2 timer siden): Kommer ikke på et eneste eksempel på at de har bidratt med noe av verdi noen gang. Litt ironisk at tenking foregår alle andre steder enn der. Spot on, du oppsummerer det perfekt 😅
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Opprett en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå