AnonymBruker Skrevet 1. juli #21 Skrevet 1. juli AnonymBruker skrev (6 minutter siden): Derfor må en spise begge deler om en ønsker god helse Bedre helse og yteevne er kanskje mer presist Anonymkode: a1d9a...99f 4
AnonymBruker Skrevet 1. juli #22 Skrevet 1. juli AnonymBruker skrev (6 timer siden): Alt du nevner, utenom B12 er det masse av i linser. b12 er i kjøtt, fordi dyrene får tilskudd. Da kan man like så godt ta tilskuddet selv. Anonymkode: dc21c...a7c Jod og d vitamin finnes ikke naturlig i planter. Ja det er jern i linser, men det er ikke lett-opptakelig jern. Les deg opp om antinæringsstoffer. Og nei, dyr som lever vilt får ikke tilsatt b12 i foret sitt. Makrell f.eks, er det som har høyest innhold av b12, mye høyere enn mye rødt kjøtt. Elgkjøtt inneholder 3-4 mcg b12 per 100 gram, dette er mer enn storfe som ikke lever vilt. Hvor i all verden får du informasjonen din fra? Anonymkode: 8ee18...35f 1 6
AnonymBruker Skrevet 1. juli #23 Skrevet 1. juli AnonymBruker skrev (Akkurat nå): Jod og d vitamin finnes ikke naturlig i planter. Ja det er jern i linser, men det er ikke lett-opptakelig jern. Les deg opp om antinæringsstoffer. Og nei, dyr som lever vilt får ikke tilsatt b12 i foret sitt. Makrell f.eks, er det som har høyest innhold av b12, mye høyere enn mye rødt kjøtt. Elgkjøtt inneholder 3-4 mcg b12 per 100 gram, dette er mer enn storfe som ikke lever vilt. Hvor i all verden får du informasjonen din fra? Anonymkode: 8ee18...35f Edit: det er jod i tang, men det er i ukontrollerte mengder og man vet ikke om den fliken man har fått i seg inneholder litt (for lite) eller farlig mye jod. Anonymkode: 8ee18...35f 6
AnonymBruker Skrevet 1. juli #24 Skrevet 1. juli Ernæringsfaget kan være forvirrende da det ikke bare er helse mange er opptatt av. I tillegg kommer blant annet ideologi. Dette gjør det mer komplisert og mange kommer med suboptimale råd i stede for optimale råd. Det ser en også her på denne tråden. For eksempel er erter, bønner og linser en dårligere proteinkilde sammenlignet med animalsk protein, men likevel blir det anbefalt av noen selv om noe annet (egg, melk, kjøtt) er bedre B12-vitaminer blir IKKE tilsatt drøvtyggere. Det er ikke nødvendig siden kua har 4 kilo mikroorganismer i vomma som lager alle B-vitaminene som kua trenger selv UTEN tilførsel av B-vitaminer utenifra. Vomma er en «B-vitamin-fabrikk». Gjelder også andre drøvtyggere slik som sau og elg. Tenk logikk: Ingen springer rundt i skogen og gir rådyra og elgen B12-vitaminer (eller andre næringsstoffer). Kua og sauen trenger faktisk ikke å spise B-vitaminer i det hele tatt. De produserer det de trenger selv. I motsetning til mennesker som "bare" har en mage TS spør om proteiner. Da er både mengde og proteinkvalitet viktig: Drøvtyggere kan (via vomma) produsere protein fra grunnstoff som karbon, hydrogen, oksygen og svovel (svovel er nødvendig for å lage aminosyrene cystein og metionin). Dette gjør at f.eks. kua, geita og sauen kan produsere protein av svært høy biologisk kvalitet fra for eksempel vann og gress på fjellbeite. Dette er det altså også mikroorganismene i vomma til kua (og sau og geit) som gjør. Melk og kjøtt produsert på beite inneholder også en del omega-3 fettsyrer og har en mer optimal n3/n6-forhold. Den viktigste omega-3 kilden til en franskmann er ost. Den viktigste omega-3 kilden til folk på Island er sauekjøtt. Det er faktisk ikke fisk som en kanskje intuitivt tror. Så ost og rødt kjøtt i pastaen er enda sunnere nå om sommeren når dyra går på beite Beiting er også viktig for det biologiske mangfoldet. Det er mange rødlistede arter i Norge som er avhengig av produksjonen av rødt kjøtt for å unngå at de dør ut – også fra verdensmålestokk. Norge har undertegnet internasjonale avtaler om biologisk mangfold Både grønnsaker og animalske produkter inneholder tusenvis av bioaktive stoffer.. Mange er ikke engang oppdaget og undersøkt skikkelig. Kolin er et eksempel på et relativt «nytt» næringsstoff. Det er ingen som spiser tusenvis av tabletter (av bioaktive stoff som ikke engang finst i tabletter) hver eneste dag som erstatning for grønnsaker, bær, frukt, melk, egg eller kjøtt. Derfor er et variert kosthold viktig. Også for å få i oss bioaktive stoffer vi ikke engang vet (eller så vidt har oppdaget) eksisterer. Derfor bør TS spise variert om hun vil være sunn Frukt, bær og grønnsaker får tilsatt mange næringsstoffer. Dette kaller vi å gjødsle. For å produsere frukt, bær og grønnsaker gjødsler vi med næringsstoffer som kalium, kalsium, magnesium, fosfor, svovel, nitrogen, jern, sink, bor, mangan, kobber og molybden. Og eventuelt selen om en ønsker planteprodukter med et høyere innhold av selen (vanlig i Finland). Da vil frukt, bær og grønnsaker bli mer næringsrike (siden næringsstoffer er tilsatt). Uten at vi trenger å problematisere det av den grunn Det er ikke sikkert at TS tenker på biologisk mangfold i fjellområdene i Norge når hun skal lage pasta. Eller om internasjonale avtaler om natur. Ikke sikkert hun tenker på albedoeffekten eller karbonbinding i jord heller. Ikke sikkert hun vil velge det som er det beste med tanke på helse når hun lager pasta. Kanskje er ideologi viktig for henne. Kostholdsråd er ofte forvirrende da en ikke bare tenker på det som er optimalt, siden noen også tar ideologiske hensyn. Det ser en av svarene som blir gitt her i tråden. Noen anbefaler TS å spise erter, bønner, linser, o.s.v selv om alternativene er bedre med tanke på proteinkvalitet og helse forøvrig (+ biologisk mangfold, m.m.) Om TS tenker mest på å få i seg høyverdig protein som kroppen faktisk tar opp og utnytter – samtidig som pastaen skal være sunn – må en spise variert fra BÅDE plante- og dyreriket (med mindre du av ideologiske eller religiøse årsaker ikke ønsker det). Variert vil også bety at du varierer mellom hvitt og rødt kjøtt. Og mellom ulike grønnsaker. Og ulike typer ost. For å nevne noe Anonymkode: a1d9a...99f 1 4
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Opprett en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå