AnonymBruker Skrevet 1. juni #21 Skrevet 1. juni Jeg har vært vegetarianer i 15(?) år, så litt vanskelig å komme med eksempler på hvilke kroppslige endringer jeg har merket, men jeg blir aldri ubehagelig mett lengre selv om jeg egentlig er stappmett. Kan stappe i meg en hel julemiddag og vel så det, og kan likevel drive med former av fysisk aktivitet rett etterpå uten å være oppblåst. Har alltid spist sunt og variert, men spiste mer av disse tingene da jeg kuttet ut kjøtt (og fisk): - Belgfrukter som linser, bønner og kikerter (foretrekker å kjøpe tørket, men hermetisk kan gå om man har dårlig tid) - Oster som feta og halloumi - Tofu - Egg - Cottage cheese, gresk yoghurt, kvarg, osv - Valnøtter og olivenolje Spiser mye gryteretter og middelhavskost, hvor jeg alltid forsøker å bytte ut kjøttet med en vegetarisk proteinkilde. Øker også fettinnholdet i matretten gjennom f.eks. å bruke mer olivenolje. Bruker også en del byggryn og quinoa. Anonymkode: bae8c...75f 1 3
AnonymBruker Skrevet 1. juni #22 Skrevet 1. juni Dere som spiser mye linser/ bønner/ erter: får dere ikke mye rumling fra magen og mye tarmgass? Anonymkode: 444ba...675 8
AnonymBruker Skrevet 1. juni #23 Skrevet 1. juni AnonymBruker skrev (1 time siden): Du må spise MYE bønner for å få i deg samme mengde protein som kjøtt. I tillegg er ikke bønner fullverdig protein og mangler en rekke næringsstoffer. Ingenting i veien for å blande selvsagt, men kvaliteten på næringen fra bønner vs kjøtt kan ikkesammenlignes. Anonymkode: d68a8...f9d Jepp. Lærte dette på den harde måten. Kjøtt er faktisk ikke dyrt når man ser på næringskvaliteten. En sammenligning for noen måneder siden av priser på meny.no. Jeg valgte billigste vare og sammenlignet protein. Linser, bønner og kikerter er alle dyrere proteinkilde enn kjøttdeig. Jeg fant ikke DIAAS for sorte bønner og hvite bønner, men de er sannsynligvis mellom 60-80, og de er uansett dyrere enn kjøttdeig. Vare Pris Vekt kg Kcal/ 100g 2000 kcal koster Protein/100g 100g protein koster DIAAS DIAAS-korrektert pris for 100g protein Lever, storfe 43.68 0.56 124 125.81 20.3 38.42 112 34.31 Egg 57.4 1.06 149 72.69 13 41.65 113 36.86 Nakkekoteletter 71.11 0.89 225 71.02 18 44.39 114 38.94 Kjøttdeig, kylling 63.4 0.6 145 145.75 19 55.61 108 51.49 Kjøttdeig, storfe 59.9 0.4 205 146.1 19.7 76.02 119 63.88 Bønner, kidney 10.9 0.23 102 92.92 8 59.24 88 67.32 Bønner, soya 26.9 0.4 130 103.46 10.9 61.7 91 67.8 Kjøttdeig, svin 65.9 0.4 157 209.87 19 86.71 119 72.87 Skinkestek 323.75 1.85 221 158.37 19 92.11 119 77.4 Kikerter 11.9 0.23 131 78.99 7.1 72.87 84 86.75 Linser røde 11.8 0.23 94 109.16 5 102.61 50 205.22 Linser grønne 23.9 0.23 70 296.89 4.3 241.66 57 423.96 Bønner, sorte 16.1 0.23 106 132.08 7.6 92.11 Bønner, hvite 20.1 0.23 103 169.69 6.3 138.72 Her har jeg ikke tatt hensyn til vitaminer og sporstoffer. Hadde man gjort det, så hadde det vært enda større forskjell. Det finnes nemlig antinæringsstoffer i linsene, bønnene og kikertene som hemmer opptak av næring. Bare se hva som skjer med opptaket av sink når man legger til svarte bønner eller maistortilla her: Anonymkode: 93b21...d1a 1 7
AnonymBruker Skrevet 2. juni #24 Skrevet 2. juni AnonymBruker skrev (11 timer siden): Jepp. Lærte dette på den harde måten. Kjøtt er faktisk ikke dyrt når man ser på næringskvaliteten. En sammenligning for noen måneder siden av priser på meny.no. Jeg valgte billigste vare og sammenlignet protein. Linser, bønner og kikerter er alle dyrere proteinkilde enn kjøttdeig. Jeg fant ikke DIAAS for sorte bønner og hvite bønner, men de er sannsynligvis mellom 60-80, og de er uansett dyrere enn kjøttdeig. Vare Pris Vekt kg Kcal/ 100g 2000 kcal koster Protein/100g 100g protein koster DIAAS DIAAS-korrektert pris for 100g protein Lever, storfe 43.68 0.56 124 125.81 20.3 38.42 112 34.31 Egg 57.4 1.06 149 72.69 13 41.65 113 36.86 Nakkekoteletter 71.11 0.89 225 71.02 18 44.39 114 38.94 Kjøttdeig, kylling 63.4 0.6 145 145.75 19 55.61 108 51.49 Kjøttdeig, storfe 59.9 0.4 205 146.1 19.7 76.02 119 63.88 Bønner, kidney 10.9 0.23 102 92.92 8 59.24 88 67.32 Bønner, soya 26.9 0.4 130 103.46 10.9 61.7 91 67.8 Kjøttdeig, svin 65.9 0.4 157 209.87 19 86.71 119 72.87 Skinkestek 323.75 1.85 221 158.37 19 92.11 119 77.4 Kikerter 11.9 0.23 131 78.99 7.1 72.87 84 86.75 Linser røde 11.8 0.23 94 109.16 5 102.61 50 205.22 Linser grønne 23.9 0.23 70 296.89 4.3 241.66 57 423.96 Bønner, sorte 16.1 0.23 106 132.08 7.6 92.11 Bønner, hvite 20.1 0.23 103 169.69 6.3 138.72 Her har jeg ikke tatt hensyn til vitaminer og sporstoffer. Hadde man gjort det, så hadde det vært enda større forskjell. Det finnes nemlig antinæringsstoffer i linsene, bønnene og kikertene som hemmer opptak av næring. Bare se hva som skjer med opptaket av sink når man legger til svarte bønner eller maistortilla her: Anonymkode: 93b21...d1a Samme her, lærte den harde måten. Ikke bare at man måtte øke mengden med bønner/linser betraktelig for å komme opp i tilsvarende proteinmengde som kjøtt (og da ble det ikke så billig likevel), og at kvaliteten på protein fra belgfrukter ikke er tilstrekkelig over tid. Antinæringsstoffer og biotilgjengelighet i mat er fremmedord for veganere/vegeterianere, var for meg også. Man blir i tillegg sveiseblind. Anonymkode: d68a8...f9d 2 8
AnonymBruker Skrevet 2. juni #25 Skrevet 2. juni AnonymBruker skrev (13 timer siden): Dere som spiser mye linser/ bønner/ erter: får dere ikke mye rumling fra magen og mye tarmgass? Anonymkode: 444ba...675 Nei. Kanskje en ukes tid i overgangen bare. Anonymkode: f2862...969 2
AnonymBruker Skrevet 2. juni #26 Skrevet 2. juni AnonymBruker skrev (13 timer siden): Dere som spiser mye linser/ bønner/ erter: får dere ikke mye rumling fra magen og mye tarmgass? Anonymkode: 444ba...675 Nei, det er bra for magen. Har gjort det så mange år at jeg har glemt hvordan det var før jeg kutta kjøtt, men det var i så fall bare en veldig kort overgangsperiode det var rumling. Anonymkode: 5ddef...467 1
Rosa Dartle Skrevet 4. juni #27 Skrevet 4. juni AnonymBruker skrev (På 1.6.2025 den 22.55): Dere som spiser mye linser/ bønner/ erter: får dere ikke mye rumling fra magen og mye tarmgass? Anonymkode: 444ba...675 Nei, synes jeg aldri har magetrøbbel lenger. Men viktig å legge ting ordentlig i bløt, gjerne over natten, før det kokes. Og drikke nok vann selvsagt. 1
AnonymBruker Skrevet 6. juni #28 Skrevet 6. juni Vi lager egentlig bare lite typiske kjøttretter hjemme (hvor man må bytte ut kjøttet med noe annet). Utenfor Norge finnes det veldig mange retter som rett og slett ikke inneholder kjøtt, synes dette som regel smaker bedre uansett. Enkelte eldre kollegaer forstår ikke helt dette og spør hvordan jeg lager kjøttkaker, lapskaus osv 😅 Anbefaler egentlig å finne slike retter (se til Asia og Midtøsten spesielt, men er jo også mye digg tapas-aktig mat, mexicansk, mange gode pastaretter ++). Om vi spiser såkalte erstatninger er det gjerne tofu i stir fry, veggispølser, beyond burger og lignende. Anonymkode: ea5bb...274 2
AnonymBruker Skrevet 6. juni #29 Skrevet 6. juni Bruker protein kilder som ost, yoghurt, erter og bønner, tofu, sopp for smakens skyld. Næringsgjær. Jeg pleier ikke se på det som erstatning for kjøtt. Man bare spiser annerledes. Spiser mye grønnsaker og supermat Anonymkode: b8387...8c3
AnonymBruker Skrevet 6. juni #30 Skrevet 6. juni Jeg har vært pesceterianer i over 25 år og har i grunn ikke byttet ut kjøttet med noe som helst. 🤷♀️ Spiser verken tofu, bønner eller kikerter (allergi i hjemmet så vi har ikke den typen mat), men jeg spiser jo oftere fisk, og lite prosessert mat. Jeg vet ikke om jeg egentlig merket noen forskjell da jeg kuttet ut kjøtt, men nå har jo jeg vært pesceterianer mesteparten av livet. Jeg merker dog stor forskjell når jeg ikke spiser prosessert mat. Det gir meg langt mer energi og jeg kan spise meg stappmett uten å tenke på nåla på vekten. Anonymkode: 19ac8...995 1
AnonymBruker Skrevet 6. juni #31 Skrevet 6. juni Jeg har ikke kuttet kjøtt fult ut (orker ikke være "vanskelig" på jobb-arrangementer og som gjest). Ønsker heller ikke å spise ultraprosseserte kjøtt-erstatninger da de er minst like usunne som kjøtt og dyre. Så det blir bønner, linser, sopp, egg (ja, jeg er som sagt ikke veganer) osv. Og blir det kjøtt spiser jeg mindre mengder av det og mer av "tilbehøret" (synes det er pussig å anse kjøttet som sentrum og resten som "tilbehør" selv om det utgjør en større andel av måltidet). Var gjest i forrige uke og fikk en kyllingfilet på over 200 gram. Jeg trodde ikke jeg skulle kommet meg gjennom den. Og så fikk jeg jo nesten ikke spist noe salat pga jeg ble så mett av alt kjøttet. Det føltes bare sååå feil. Anonymkode: bd2ee...2f1 2
AnonymBruker Skrevet 9. juni #32 Skrevet 9. juni AnonymBruker skrev (På 6.6.2025 den 8.18): Var gjest i forrige uke og fikk en kyllingfilet på over 200 gram. Jeg trodde ikke jeg skulle kommet meg gjennom den. Og så fikk jeg jo nesten ikke spist noe salat pga jeg ble så mett av alt kjøttet. Anonymkode: bd2ee...2f1 Du ble så mett at du ikke klarte å spise salat fordi du spiste rundt 500 kcal kylling? Det forteller meg at enten er du forferdelig småspist eller så metter kjøttet så ekstremt godt at alle burde spise mer av det. Anonymkode: 93b21...d1a 6
AnonymBruker Skrevet 9. juni #33 Skrevet 9. juni Vi gjennomførte kjøtt-kutt, samt var mer bevisst hva slags type kjøtt vi velger. Spiser hovedsakelig vilt, lam, og kylling og okse direkte fra produsent med gardsslakteri. Jeg er bevisst hvilke stykningsdeler som gjerne blir kastet, og bruker en del slikt i matlaging. Har også blitt flink til å spise kortreist mat fra fjorden her - skalldyr, lyr, krabbe, med mer. Vi har mer grønt i kjøttrettene våre. For eksempel lager vi som regel ting som taco, chili con carne, etc, med like mye bønner som kjøtt nå. Vi har suppe en dag i uka, så det er vegetariansk. Så lager jeg en stor porsjon av noe godt fra "en skikkelig digg kokebok" (vegansk) en gang i uka. Så det holder til to middager, eller middag + lunsjer. Vi spiser ikke substituttprodukter. Vi er heller ikke hysteriske. Man kan plukke med en broilerkylling, eller grillpølser, om det er hva man føler for i farten. Og spiser det som blir servert på besøk. Anonymkode: f3e28...9a7
aazy Skrevet 9. juni #34 Skrevet 9. juni AnonymBruker skrev (På 1.6.2025 den 23.31): Jepp. Lærte dette på den harde måten. Kjøtt er faktisk ikke dyrt når man ser på næringskvaliteten. En sammenligning for noen måneder siden av priser på meny.no. Jeg valgte billigste vare og sammenlignet protein. Linser, bønner og kikerter er alle dyrere proteinkilde enn kjøttdeig. Jeg fant ikke DIAAS for sorte bønner og hvite bønner, men de er sannsynligvis mellom 60-80, og de er uansett dyrere enn kjøttdeig. Vare Pris Vekt kg Kcal/ 100g 2000 kcal koster Protein/100g 100g protein koster DIAAS DIAAS-korrektert pris for 100g protein Lever, storfe 43.68 0.56 124 125.81 20.3 38.42 112 34.31 Egg 57.4 1.06 149 72.69 13 41.65 113 36.86 Nakkekoteletter 71.11 0.89 225 71.02 18 44.39 114 38.94 Kjøttdeig, kylling 63.4 0.6 145 145.75 19 55.61 108 51.49 Kjøttdeig, storfe 59.9 0.4 205 146.1 19.7 76.02 119 63.88 Bønner, kidney 10.9 0.23 102 92.92 8 59.24 88 67.32 Bønner, soya 26.9 0.4 130 103.46 10.9 61.7 91 67.8 Kjøttdeig, svin 65.9 0.4 157 209.87 19 86.71 119 72.87 Skinkestek 323.75 1.85 221 158.37 19 92.11 119 77.4 Kikerter 11.9 0.23 131 78.99 7.1 72.87 84 86.75 Linser røde 11.8 0.23 94 109.16 5 102.61 50 205.22 Linser grønne 23.9 0.23 70 296.89 4.3 241.66 57 423.96 Bønner, sorte 16.1 0.23 106 132.08 7.6 92.11 Bønner, hvite 20.1 0.23 103 169.69 6.3 138.72 Her har jeg ikke tatt hensyn til vitaminer og sporstoffer. Hadde man gjort det, så hadde det vært enda større forskjell. Det finnes nemlig antinæringsstoffer i linsene, bønnene og kikertene som hemmer opptak av næring. Bare se hva som skjer med opptaket av sink når man legger til svarte bønner eller maistortilla her: Anonymkode: 93b21...d1a To tabber du gjer her: Prissamanlikning på Meny (som attpåtil ikkje har tørre belgvekster i store kvanta som er hjørnesteinen av eit vegetarkjøkken), og å sjå på enkeltstudier for å fastslå universelle mønster. Sistnemnde er ganske vanleg for folk som nettopp har lært seg om noko, og trur dei er eksperter (Dunning-Kruger-effekten). I realiteten er det ikkje så enkelt. For ein grundig gjennomgang kan eg anbefale denne artikkelen: https://macrofactorapp.com/protein-quality/#h-what-about-vegetarians-and-vegans Nøkkelpunkt derfrå er 1) mange veganske proteinkjelder som soya er komplette 2) med høgt nok totalinntak (typ standardinntak for aktive, 1.6-2g protein per kg kroppsvekt) er det lite sannsynleg at ein må stresse med det, særleg om du er vegetarianer 3) metodar som DIAAS måler ikkje faktisk utnytting av protein, og er dermed ikkje sikre mål 4) med eit minimum av kunnskap og innsats vil sjølv dei strengaste veganske diettane vere gode nok for sjølv profesjonelle bodybuildere. Sidan dette er ei enorm avsporing på tråden kan eg jo hente meg inn med mi eiga erfaring: La om til vegetarkost når eg var 15, så eg er sikkert feil person å spørje, fordi å ikkje spise kjøt er ein heilt naturleg og innarbeida del av livet. Har vore båe usunn og sunn på vegetarkost, men mogleg det gjorde meg mindre utsatt for livsstilssjukdom når eg var på mitt største og minst aktive? Å spise meir plantebasert er noko dei fleste nordmenn må lære seg, men det kan skje utan å droppe kjøtet heilt. Å "måtte" gjer det sjølvsagt litt enklare, men vegetardiett har lite/ingen fordeler samanlika med eit kjøtfattig kosthald. Den store fordelen er jo auka fiberinntak (som du burde auke over tid for å venne magen til det) og resistent fiber frå belgvekster o.l. Å vere vegetarianer ein periode kan vere fint for å utvide horisonten frå "kjøtstykke, potet, ihjelkokte grønsaker og saus"-hegemonien då! 5
AnonymBruker Skrevet 9. juni #35 Skrevet 9. juni aazy skrev (2 timer siden): To tabber du gjer her: Prissamanlikning på Meny (som attpåtil ikkje har tørre belgvekster i store kvanta som er hjørnesteinen av eit vegetarkjøkken), og å sjå på enkeltstudier for å fastslå universelle mønster. Sistnemnde er ganske vanleg for folk som nettopp har lært seg om noko, og trur dei er eksperter (Dunning-Kruger-effekten). I realiteten er det ikkje så enkelt. For ein grundig gjennomgang kan eg anbefale denne artikkelen: https://macrofactorapp.com/protein-quality/#h-what-about-vegetarians-and-vegans Nøkkelpunkt derfrå er 1) mange veganske proteinkjelder som soya er komplette 2) med høgt nok totalinntak (typ standardinntak for aktive, 1.6-2g protein per kg kroppsvekt) er det lite sannsynleg at ein må stresse med det, særleg om du er vegetarianer 3) metodar som DIAAS måler ikkje faktisk utnytting av protein, og er dermed ikkje sikre mål 4) med eit minimum av kunnskap og innsats vil sjølv dei strengaste veganske diettane vere gode nok for sjølv profesjonelle bodybuildere. Sidan dette er ei enorm avsporing på tråden kan eg jo hente meg inn med mi eiga erfaring: La om til vegetarkost når eg var 15, så eg er sikkert feil person å spørje, fordi å ikkje spise kjøt er ein heilt naturleg og innarbeida del av livet. Har vore båe usunn og sunn på vegetarkost, men mogleg det gjorde meg mindre utsatt for livsstilssjukdom når eg var på mitt største og minst aktive? Å spise meir plantebasert er noko dei fleste nordmenn må lære seg, men det kan skje utan å droppe kjøtet heilt. Å "måtte" gjer det sjølvsagt litt enklare, men vegetardiett har lite/ingen fordeler samanlika med eit kjøtfattig kosthald. Den store fordelen er jo auka fiberinntak (som du burde auke over tid for å venne magen til det) og resistent fiber frå belgvekster o.l. Å vere vegetarianer ein periode kan vere fint for å utvide horisonten frå "kjøtstykke, potet, ihjelkokte grønsaker og saus"-hegemonien då! Siden TS spør om hvilke kroppslige endringer vi merket, så anser jeg ikke svaret mitt som avsporing. Men jeg begynner med svar til uttalelsen din om at prisene på Meny ikke kan sammenlignes. Det spiller i grunn ingen rolle om Meny ble dratt inn i sammenligningen, for du må likevel spise betraktelig mer linser for å få i deg tilsvarende mengde protein per 100 gram sammenlignet med kjøtt. Selv om proteinmengden i linser ikke i seg selv synker ved koking, så blir andelen protein per vekt lavere fordi linser har økt i volum pga absorbering av væske under koking. Legg til at du trenger å ta flere tilskudd, og plutselig ble den økonomiske vinningen ikke noe å snakke o, likevel. Uavhengig om du spiser linser eller soya, så mangler dette kollagen som er et viktig protein. Ja vi produserer dette selv, men dette svekkes jo eldre vi blir. I tillegg er det strippet for kolesterol, som faktisk har viktig funksjon i kroppen. Og nå da til det TS spør om; kroppslige reaksjoner. I begynnelsen hadde jeg positiv respons, mest fordi jeg sluttet å spise all den prosesserte maten. Ble veldig bevisst. Men etter mange år fikk jeg store helseproblemer, med alt fra dårlig kognitiv og mental helse, til dårlig immunforsvar, hårtap, tap av muskelmasse, hud og muskulatur i ansikt bar tydelig preg av tap av kollagen, for å nevne noe. Alt dette har balansert seg etter jeg gjorde helomvending. Jeg for min del syns linser og plantebasert er kjempegodt, men man trenger på ingen måte bli vegeterianer for å utvikle horisonten sin i matveien. Folk må nesten bare eksperimentere og finne ut selv. Anonymkode: d68a8...f9d 1 7
AnonymBruker Skrevet 11. juni #36 Skrevet 11. juni Jeg var vegetarianer i 2 år. Jeg mistet muskelmasse og ble mer "dvask", ellers merket jeg lite endring. Gikk hverken opp eller ned i vekt, så forskjellen er bare på om det er faste muskler som når jeg spiser rødt kjøtt, eller mer bløt og dvask på plantekost. Hvis du tenker vektnedgang som er målet ville jeg heller vurdert å kutte ut all UP mat, korn, sukker og kunstig søtning, og evt meieriprodukter. Er du overvektig er det neppe biffen og lammeskankene som er synderen. Anonymkode: d2637...5e6 1 4
AnonymBruker Skrevet 11. juni #37 Skrevet 11. juni AnonymBruker skrev (På 6.6.2025 den 10.18): Jeg har ikke kuttet kjøtt fult ut (orker ikke være "vanskelig" på jobb-arrangementer og som gjest). Ønsker heller ikke å spise ultraprosseserte kjøtt-erstatninger da de er minst like usunne som kjøtt og dyre. Så det blir bønner, linser, sopp, egg (ja, jeg er som sagt ikke veganer) osv. Og blir det kjøtt spiser jeg mindre mengder av det og mer av "tilbehøret" (synes det er pussig å anse kjøttet som sentrum og resten som "tilbehør" selv om det utgjør en større andel av måltidet). Var gjest i forrige uke og fikk en kyllingfilet på over 200 gram. Jeg trodde ikke jeg skulle kommet meg gjennom den. Og så fikk jeg jo nesten ikke spist noe salat pga jeg ble så mett av alt kjøttet. Det føltes bare sååå feil. Anonymkode: bd2ee...2f1 Ojsann, 10-åringen min på 32 kilo spiser lett 200 gram kyllingfilet i tillegg til en diger porsjon salat! Du høres ekstremt småspist ut. (Pasta, ris og brød derimot er jo veldig mettende, da orker man gjerne ikke så mye av den sunne delen av måltidet, som salat/grønnsaker og kjøtt/fisk). Anonymkode: d2637...5e6 5
bolla92 Skrevet 13. juni #38 Skrevet 13. juni Jeg kuttet ut kjøtt for 5 år siden. Spiser en del belgfrukter som erstatning. Merker ingen forskjell på helsen, men spiser med bedre samvittighet 1
bolla92 Skrevet 13. juni #39 Skrevet 13. juni (endret) AnonymBruker skrev (På 1.6.2025 den 21.11): Du må spise MYE bønner for å få i deg samme mengde protein som kjøtt. I tillegg er ikke bønner fullverdig protein og mangler en rekke næringsstoffer. Ingenting i veien for å blande selvsagt, men kvaliteten på næringen fra bønner vs kjøtt kan ikkesammenlignes. Anonymkode: d68a8...f9d Vegetarianere spiser jo ikke kun bønner, så det går helt fint ann å få i seg resten av næringsstoffene ved å kombinere med andre matvarer, feks kornprodukter. Det er mange ulemper med kjøtt også, spesielt rødt og bearbeidet kjøtt. Endret 13. juni av bolla92 2 5
AnonymBruker Skrevet 13. juni #40 Skrevet 13. juni bolla92 skrev (19 minutter siden): Vegetarianere spiser jo ikke kun bønner, så det går helt fint ann å få i seg resten av næringsstoffene ved å kombinere med andre matvarer, feks kornprodukter. Det er mange ulemper med kjøtt også, spesielt rødt og bearbeidet kjøtt. Har vært langvarig veganer, så vet godt hva man spiser på plantebaset kost. Poenget var mengden man må spise per kalori sammenlignet med kjøtt. Den eneste ulempen med rødt kjøtt er at jeg ikke spiste det på mange år, og sånn sett gikk glipp av mye viktig næring. Rødt kjøtt er ikke farlig, det er kvaliteten på kjøttet og hva man spiser til, som er viktig. Anonymkode: d68a8...f9d 1 3
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Opprett en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå