Gå til innhold

Lukten av MSG....


AnonymBruker

Anbefalte innlegg

Så her står det at MSG er nærmest lukt- og smakfritt, men det er jo langt fra sant. Det har en distinkt intens lukt, som skiller mat med MSG fra mat uten MSG, og jg har opplevd at lukta har hengt igjen på bestikk, bord og gulv (som det gjør her jeg bor nå), samt at jeg kjenner lukta fra naboen når de lager mat. Tørrfor har også denne lukta. Om du tar nedi en pose med tørrfor, og så skyller hånda etterpå, så vil MSG-lukta henge igjen. https://snl.no/glutamat

Og MSG blir nå skjult i produkter, fordi folk ble oppmerksom på skadevirkningene, så da begynte de å skrive ting som f.ex. hydrolyserte proteiner, modifisert stivelse, og naturlig smak: https://www.rejuvenatewellnesscenter.com/healthy-choices/ingredients-to-avoid/hidden-names-for-monosodium-glutamate--msg-.html

F.ex. har Toro-produkter flere potensielle kilder for MSG, som aroma og gjærekstrakt selv om de fjernet selve navnet på MSG: https://www.toro.no/produkter/brun-saus-original/

Noen andre som lukter det?

Anonymkode: 6794f...c8f

  • Nyttig 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

Lukter litt av msg'en jeg kjøper på asiasjappa, synes det lukter godt.

Anonymkode: dd465...273

Lenke til kommentar
Del på andre sider

AnonymBruker skrev (57 minutter siden):

Så her står det at MSG er nærmest lukt- og smakfritt, men det er jo langt fra sant. Det har en distinkt intens lukt, som skiller mat med MSG fra mat uten MSG, og jg har opplevd at lukta har hengt igjen på bestikk, bord og gulv (som det gjør her jeg bor nå), samt at jeg kjenner lukta fra naboen når de lager mat. Tørrfor har også denne lukta. Om du tar nedi en pose med tørrfor, og så skyller hånda etterpå, så vil MSG-lukta henge igjen. https://snl.no/glutamat

Og MSG blir nå skjult i produkter, fordi folk ble oppmerksom på skadevirkningene, så da begynte de å skrive ting som f.ex. hydrolyserte proteiner, modifisert stivelse, og naturlig smak: https://www.rejuvenatewellnesscenter.com/healthy-choices/ingredients-to-avoid/hidden-names-for-monosodium-glutamate--msg-.html

F.ex. har Toro-produkter flere potensielle kilder for MSG, som aroma og gjærekstrakt selv om de fjernet selve navnet på MSG: https://www.toro.no/produkter/brun-saus-original/

Noen andre som lukter det?

Anonymkode: 6794f...c8f

Så da unngår du vel også sopp, ost, og tomat siden de inneholder naturlig MSG?!?

Anonymkode: e1008...4f4

  • Liker 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hvordag lager og spiser du mat (om omgås inventaret ditt generelt) hvis det lukter av bord og gulv(!!) etterpå? Det er jo litt vanskelig å ta deg seriøst, eller å la være å tenke at dette primært sitter i hodet ditt...

Anonymkode: 19af2...bf8

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

MSG er noe man må opplyse om som mange andre ingredienser. Det går ofte under navnet E621 eller Mononatriumglutamat.

MSG er en smaksforsterker og er noe som produsenter er pliktig til å opplyse om i innholdslisten.

I Norge har vi strenge regelverk for mat, det foregår ulike former for revisjoner av bedrifter som produserer mat, og om det kommer frem at ting ikke blir deklarert som det skal, ja. Det går ikke så bra.

Er jeg enig i at det gir en viss smak? Ja. Men det blir ikke gjemt under et annet navn eller unnlatt fra innholdslisten. Dog som jeg skrev går det ofte under et annet navn enn MSG.

Anonymkode: f5145...565

Lenke til kommentar
Del på andre sider

AnonymBruker skrev (47 minutter siden):

Så da unngår du vel også sopp, ost, og tomat siden de inneholder naturlig MSG?!?

Anonymkode: e1008...4f4

Ingenting av det lukter som MSG. TS

Anonymkode: 6794f...c8f

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

AnonymBruker skrev (33 minutter siden):

MSG er noe man må opplyse om som mange andre ingredienser. Det går ofte under navnet E621 eller Mononatriumglutamat.

MSG er en smaksforsterker og er noe som produsenter er pliktig til å opplyse om i innholdslisten.

I Norge har vi strenge regelverk for mat, det foregår ulike former for revisjoner av bedrifter som produserer mat, og om det kommer frem at ting ikke blir deklarert som det skal, ja. Det går ikke så bra.

Er jeg enig i at det gir en viss smak? Ja. Men det blir ikke gjemt under et annet navn eller unnlatt fra innholdslisten. Dog som jeg skrev går det ofte under et annet navn enn MSG.

Anonymkode: f5145...565

Og hvordan kontrollerer man at de ikke har laget MSG av ingrediensene når det lages ved fermentering av naturlige ingredienser? F.ex. hva er "hydrolyserte proteiner" om ikke MSG, og hva er "næringsgjær"? Jeg ser ingenting i veien for å la noen ingredienser reagere i "naturlig aroma" eller hva det nå er, og så bare selge det som "naturlig aroma" selv om noen av ingrediensene har produsert MSG.
Naturlig aroma, aroma og hydrolyserte proteiner stinker MSG. Du får faktisk ikke lukta av hånda om du har tatt i tørrfor, noe som ikke er rart da alt inneholder hydrolyserte proteiner:

"Hydrolyzed proteins is used as a flavor enhancer in food industries. It is a precursor to produce MSG. The chemical breakdown of hydrolyzed protein releases glutamic acid, which combines with sodium to form MSG. Since hydrolyzed protein is used in the preparation, the MSG is not listed in the ingredients on labels, even though these additives produce MSG." 
https://www.sciencedirect.com/topics/agricultural-and-biological-sciences/hydrolyzed-protein

Fra Wikipedia:

"MSG har blitt produsert ved tre metoder: hydrolyse av grønnsaksproteiner med saltsyre for å dele peptidbindingene (1909–1962); direkte kjemisk syntetisering med akrylnitril (1962–1973); og fermentering, som er metoden som brukes i dag.[18] Hvetegluten ble originalt brukt til hydrolyse fordi det inneholder mer enn 30% glutamat og glutamin. Da MSG ble mer ettertraktet, ble kjemisk syntetisering og fermentering studert. Polyakrylsyre-industrien i Japan begynte rundt midten av 1950-tallet, og akrylnitril ble også tatt i bruk som en base til syntetiseringen av MSG.[44]

I 2016 ble nesten all MSG i verden produsert ved fermentering-liknende yoghurt- og eddikproduksjon. Natrium er tilsatt etter fermenteringen for å nøytralisere prosessen. Under fermenteringen er det arter av Corynebacterium, i en kultur sammen med ammoniakk og karbohydrater fra sukkerbeter, sukkerrør, tapioka og melasse, som utskiller aminosyrer i en kraft som glutamat isoleres fra[45]."

Anonymkode: 6794f...c8f

Lenke til kommentar
Del på andre sider

AnonymBruker skrev (1 time siden):

Og hvordan kontrollerer man at de ikke har laget MSG av ingrediensene når det lages ved fermentering av naturlige ingredienser? F.ex. hva er "hydrolyserte proteiner" om ikke MSG, og hva er "næringsgjær"? Jeg ser ingenting i veien for å la noen ingredienser reagere i "naturlig aroma" eller hva det nå er, og så bare selge det som "naturlig aroma" selv om noen av ingrediensene har produsert MSG.
Naturlig aroma, aroma og hydrolyserte proteiner stinker MSG. Du får faktisk ikke lukta av hånda om du har tatt i tørrfor, noe som ikke er rart da alt inneholder hydrolyserte proteiner:

"Hydrolyzed proteins is used as a flavor enhancer in food industries. It is a precursor to produce MSG. The chemical breakdown of hydrolyzed protein releases glutamic acid, which combines with sodium to form MSG. Since hydrolyzed protein is used in the preparation, the MSG is not listed in the ingredients on labels, even though these additives produce MSG." 
https://www.sciencedirect.com/topics/agricultural-and-biological-sciences/hydrolyzed-protein

Fra Wikipedia:

"MSG har blitt produsert ved tre metoder: hydrolyse av grønnsaksproteiner med saltsyre for å dele peptidbindingene (1909–1962); direkte kjemisk syntetisering med akrylnitril (1962–1973); og fermentering, som er metoden som brukes i dag.[18] Hvetegluten ble originalt brukt til hydrolyse fordi det inneholder mer enn 30% glutamat og glutamin. Da MSG ble mer ettertraktet, ble kjemisk syntetisering og fermentering studert. Polyakrylsyre-industrien i Japan begynte rundt midten av 1950-tallet, og akrylnitril ble også tatt i bruk som en base til syntetiseringen av MSG.[44]

I 2016 ble nesten all MSG i verden produsert ved fermentering-liknende yoghurt- og eddikproduksjon. Natrium er tilsatt etter fermenteringen for å nøytralisere prosessen. Under fermenteringen er det arter av Corynebacterium, i en kultur sammen med ammoniakk og karbohydrater fra sukkerbeter, sukkerrør, tapioka og melasse, som utskiller aminosyrer i en kraft som glutamat isoleres fra[45]."

Anonymkode: 6794f...c8f

Man kan kanskje lett bli skeptisk når man ser “hydrolyserte proteiner” og “naturlig aroma”. Men MSG må faktisk deklareres hvis det er tilsatt, og naturlige kilder til glutamat, som næringsgjær eller tomater, er ikke det samme som tilsatt MSG. Det er regulert ganske strengt i EU og Norge.

Om du mener at noen i Norge bryter med loven, må du kontakte mattilsynet, for vi har strenge regler i Norge for hva som skal deklareres. Tror du ikke mattilsyn og regelverket hadde slått ned på det hvis produsenter skjulte MSG på en ulovlig måte? Og hva med naturlige matvarer som inneholder masse glutamat – som parmesan og tomat? Synes du de også burde merkes som MSG?

Jeg tror vi har litt ulik tilnærming til dette. Jeg føler meg trygg på regelverket rundt matmerking og tenker ikke at det er skjult MSG overalt.

 

Et elsempel fra et produkt hos Toro: Toro Kyllingkrydder: salt 35 % (NaCl), smaksforsterker (natriumglutamat),hvit pepper, paprika, løk, persille, rosmarin,koriander, gurkemeie, bukkehornskløver, glukose,aroma, kajennepepper, nellik, dill.

Der står det svart på hvitt at det er tilsatt MSG eller Natriumglutamat. Toro har ingen grunn for å «gjemme» MSG i noen produkter for så å være åpen om det i andre. Om du ikke klarer å tro at vi har strenge regler i Norge, så får jo det være.

Anonymkode: f5145...565

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Opprett en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...