Gå til innhold
Problemer med registrering ved bruk av windows mail (hotmail, live, outlook) ×

Anbefalte innlegg

AnonymBruker
Skrevet

Rabarbra har jo en artig historie - den var så ettertraktet i middlalderen, den ble transportert fra Asia til Europa. Det var i sin tid en så viktig vare, dyr, at den russiske tsaren innførte dødsstraff for smugling....

Anonymkode: bf8ea...929

AnonymBruker
Skrevet
AnonymBruker skrev (På 24.5.2025 den 18.53):

Og husk: ikke spise rabarbra etter St. Hans! Da kan man få nyrestein.

Anonymkode: f2807...721

Riktig. Dette er på grunn av oksalater (også kalt oksalsyre). Det er oksalater i rabarbra tidlig i sesongen også, men det blir mer oksalater i rabarbraen jo senere i sesongen man høster den.

https://www.godt.no/aktuelt/i/mRdjap/ti-ting-du-kanskje-ikke-visste-om-rabarbra

Ikke bare er oksalater en stor årsak til nyrestein, men oksalater hemmer opptak av de fleste mineraler, så du kan vinke farvel til mineraler som kalsium, magnesium og jern i et måltid med mye oksalater.

Anonymkode: bda73...8fb

  • Liker 1
  • Nyttig 2
Skrevet
Mim_madam skrev (På 23.5.2025 den 23.41):

Er jo sesong! Hva er deres favorittoppskrifter med rabarbra? 

rabarbra kompott.. dvs, fransk kompott. Kutter rabarbra i biter og koker det langsomt bare med en spiseskje eller 2 vann.. tilsette sukker, legge i kjøleskap og ferdig. Nydelig på brød,  med yoghurt, etc..

  • Liker 1
AnonymBruker
Skrevet

Smuldrepai med rabarbra, gjerne med vaniljesaus eller- is til. 

Anonymkode: 0660b...32f

  • Hjerte 1
Skrevet
  • Vaniljeterte med rabarbra-lokk, f.eks. denne
  • Rabarbra-chutney som også kan fungere som en slags spicy rabarbra-grøt hvis man er i bet
Skrevet (endret)
AnonymBruker skrev (På 24.5.2025 den 21.19):

Rabarbra har jo en artig historie - den var så ettertraktet i middlalderen, den ble transportert fra Asia til Europa. Anonymkode: bf8ea...929

Mon tro om miljødirektoratet har fått det med seg og setter den på listen med fremmede arter..?

AnonymBruker skrev (På 26.5.2025 den 21.37):

Riktig. Dette er på grunn av oksalater (også kalt oksalsyre). [..]

Ikke bare er oksalater en stor årsak til nyrestein, men oksalater hemmer opptak av de fleste mineraler, så du kan vinke farvel til mineraler som kalsium, magnesium og jern i et måltid med mye oksalater. Anonymkode: bda73...8fb

Og tenner. Min mor og jeg lurte på å komme noe av oksalsyren til livs ved å nøytralisere den, kalium var visst greia der. Dosering ble vi ikke kloke på og størrelsen på dødnigehodene på boksen fra apoteket (trur eg?) med kalium fikk oss til å avstå. Fortsatt tenner her, men oksalsyre er hissig. Nuvel. Tips til fludium og dosering velkommen!

Så til saken:

Ikke for stor rabarbra skjæres i små biter / skiver omkring en (snau?) halv centimeter i tykkelse og samme vekt i sukker helles over. Står over natta, røres til sukker er løst opp. Ikke spis for mye enda :)

Siles og suppen kokes stille og rolig inn til omkring halvparten i volum. Frukten og evt smak som blad fra solbær, syltet og snittet eller støtt ingefær, støtt kanel eller sikkert annet helles i saften/suppen og kokes på god/kraftig varme, litt prinsippet fra frityr. Frukten skal ikke koke ut eller moses, men fortsatt være biter. Graden av suksess eller fiasko (det siste er sjelden) avgjøres av hvor mye saften er kokt inn før frukten kommer oppi. Kald skal siruppen med rabarbrabiter være håndterlig som marmelade, men litt plagsom er den!

Eller: https://meyers.dk/opskrifter/rabarberclafoutis/p/72014/

Endret av carlberner1
  • 2 uker senere...
Skrevet

Rabarbragrøt. I år har jeg kun laget saft til nå.😊 

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Opprett en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...