AnonymBruker Skrevet 24. mai #21 Skrevet 24. mai Rabarbra har jo en artig historie - den var så ettertraktet i middlalderen, den ble transportert fra Asia til Europa. Det var i sin tid en så viktig vare, dyr, at den russiske tsaren innførte dødsstraff for smugling.... Anonymkode: bf8ea...929
Brunhilde Skrevet 26. mai #22 Skrevet 26. mai Jeg bruker rabarbra til suppe og til å lage Fru Timians rabarbrakake.
AnonymBruker Skrevet 26. mai #23 Skrevet 26. mai AnonymBruker skrev (På 24.5.2025 den 18.53): Og husk: ikke spise rabarbra etter St. Hans! Da kan man få nyrestein. Anonymkode: f2807...721 Riktig. Dette er på grunn av oksalater (også kalt oksalsyre). Det er oksalater i rabarbra tidlig i sesongen også, men det blir mer oksalater i rabarbraen jo senere i sesongen man høster den. https://www.godt.no/aktuelt/i/mRdjap/ti-ting-du-kanskje-ikke-visste-om-rabarbra Ikke bare er oksalater en stor årsak til nyrestein, men oksalater hemmer opptak av de fleste mineraler, så du kan vinke farvel til mineraler som kalsium, magnesium og jern i et måltid med mye oksalater. Anonymkode: bda73...8fb 1 2
NatNat Skrevet 26. mai #24 Skrevet 26. mai Mim_madam skrev (På 23.5.2025 den 23.41): Er jo sesong! Hva er deres favorittoppskrifter med rabarbra? rabarbra kompott.. dvs, fransk kompott. Kutter rabarbra i biter og koker det langsomt bare med en spiseskje eller 2 vann.. tilsette sukker, legge i kjøleskap og ferdig. Nydelig på brød, med yoghurt, etc.. 1
AnonymBruker Skrevet 26. mai #25 Skrevet 26. mai Smuldrepai med rabarbra, gjerne med vaniljesaus eller- is til. Anonymkode: 0660b...32f 1
Hunter7 Skrevet 27. mai #26 Skrevet 27. mai Vaniljeterte med rabarbra-lokk, f.eks. denne Rabarbra-chutney som også kan fungere som en slags spicy rabarbra-grøt hvis man er i bet
carlberner1 Skrevet 29. mai #27 Skrevet 29. mai (endret) AnonymBruker skrev (På 24.5.2025 den 21.19): Rabarbra har jo en artig historie - den var så ettertraktet i middlalderen, den ble transportert fra Asia til Europa. Anonymkode: bf8ea...929 Mon tro om miljødirektoratet har fått det med seg og setter den på listen med fremmede arter..? AnonymBruker skrev (På 26.5.2025 den 21.37): Riktig. Dette er på grunn av oksalater (også kalt oksalsyre). [..] Ikke bare er oksalater en stor årsak til nyrestein, men oksalater hemmer opptak av de fleste mineraler, så du kan vinke farvel til mineraler som kalsium, magnesium og jern i et måltid med mye oksalater. Anonymkode: bda73...8fb Og tenner. Min mor og jeg lurte på å komme noe av oksalsyren til livs ved å nøytralisere den, kalium var visst greia der. Dosering ble vi ikke kloke på og størrelsen på dødnigehodene på boksen fra apoteket (trur eg?) med kalium fikk oss til å avstå. Fortsatt tenner her, men oksalsyre er hissig. Nuvel. Tips til fludium og dosering velkommen! Så til saken: Ikke for stor rabarbra skjæres i små biter / skiver omkring en (snau?) halv centimeter i tykkelse og samme vekt i sukker helles over. Står over natta, røres til sukker er løst opp. Ikke spis for mye enda Siles og suppen kokes stille og rolig inn til omkring halvparten i volum. Frukten og evt smak som blad fra solbær, syltet og snittet eller støtt ingefær, støtt kanel eller sikkert annet helles i saften/suppen og kokes på god/kraftig varme, litt prinsippet fra frityr. Frukten skal ikke koke ut eller moses, men fortsatt være biter. Graden av suksess eller fiasko (det siste er sjelden) avgjøres av hvor mye saften er kokt inn før frukten kommer oppi. Kald skal siruppen med rabarbrabiter være håndterlig som marmelade, men litt plagsom er den! Eller: https://meyers.dk/opskrifter/rabarberclafoutis/p/72014/ Endret 29. mai av carlberner1
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Opprett en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå