Gå til innhold

Anbefalte innlegg

AnonymBruker
Skrevet

Har lagt om kostholdet. Før spiste jeg meg mett tre ganger om dagen. Nå som jeg er blitt pensjonist trenger jeg ikke så mye mat lenger. Frokost har blitt redusert til 1,5 brødskive gjerne med et egg eller hvit/brun ost med tomat. Lunsj har jeg nå gått over til en neve mandler og en neve valnøttkjerner + en halv gulrot. Middag spiser jeg rundt 16.00. men da spiser jeg meg mett, og da blir det ikke mer før jeg legger meg. Men dette med nøtter er bare noe jeg har hørt litt snakk om, så hvor lurt er det å ha dette som lunsj?

Anonymkode: ab1a4...249

  • Nyttig 1
AnonymBruker
Skrevet

Bare nøtter som lunsj blir et lite balansert måltid, med ikke-fullverdige proteiner. Jeg ville heller spist en varmrøkt makrell sånn næringsmessig. 

Anonymkode: 438d9...51c

AnonymBruker
Skrevet

Nå var det ikke først og fremst proteiner og ernæring jeg tenkte på, men helsefrembringende effekter. Har hørt at disse nøttene er positivt for blodtrykket og en del annet som jeg ikke husker?

Anonymkode: ab1a4...249

AnonymBruker
Skrevet

Nøtter er bra, maks en liten hånd pr dag. Varier med paranøtter, hasselnøtter, mandler og cashew nøtter. De er gode blandet med havregryn også.

Anonymkode: 3d817...6a6

AnonymBruker
Skrevet
AnonymBruker skrev (På 22.5.2025 den 13.10):

Nå var det ikke først og fremst proteiner og ernæring jeg tenkte på, men helsefrembringende effekter. Har hørt at disse nøttene er positivt for blodtrykket og en del annet som jeg ikke husker?

Anonymkode: ab1a4...249

Ja noen nøtter i ubehandlet form har helsebringende effekter. Men som  et rent måltid blir det mangelfullt. Du spør om det er lurt å ha dette som lunsj, jeg sier NEI. 

Selv om du er pensjonist så trenger jo en viss mengde næring gjennom dagen, og det virker som du går rundt og er sulten både etter frokost og lunsj. Jeg ville heller hatt ei neve med nøtter som mellommåltid mellom frokost og lunsj, og spist noe mer næringsnyttig til lunsj. 

Anonymkode: 438d9...51c

  • Liker 2
Skrevet

Du tenker kanskje på at nøtter generelt inneheld umetta feitt som kan vere gunstig for kolesterolet. Nøtter kan også ha andre gunstige effektar, både for kropp og hjerne. Kanskje er det også bra for å unngå demens (førebels usikkert). Eg synst også det smakar godt. Problemet med nøtter i tillegg til å vere svært energirikt er eit potensielt innhald av tungmetall, og ikkje minst potensielt innhald av aflatoksin. Det finst ulike typer toksin, dvs giftstoff i matplanter som kan vere skadelege, og aflatoksin er ei av desse. Aflatoksin er genskadeleg og kreftframkallande eller sterkt kreftframkallande, spesielt leverkreft (levertoksisk). Det viser både epidemiologiske studiar og dyreforsøk. Nøtter som peanøtter, paranøtter,, hasselnøtter, pistasjnøtter og mandlar kan innehalde aflatoksin. Det er ikkje sett noko nedre grense for aflatoksin når det gjeld helseskade/kreftfare. Valnøtter er nok eit betre alternativ - så slik sett har du vald riktigare nøttetype, då både valnøtter og cashewnøtter normalt har lågare/låg risiko med tanke på aflatoksin. Valnøtter er mogleg også bra for hjernen. Om du ynskjer å få i deg umetta feitt så finst det andre gode alternativ enn større mengder nøtter, slik som fisk. Sjølv om fisk også kan innehalde miljøgift då havet dessverre ikkje lenger er så reint. Raudt kjøt frå elg, rein, hjort, rådyr, sau (og storfe) produsert på beitegras inneheld ein del omega-3 feittsyrer. Dette er det mange som ikkje er klar over. Den viktigaste kjelda til omega-3 for ein franskmann er faktisk ost(!) pga. høgt ostekonsum (det er gamle tal, men eg trur det står seg enno) - sjølv om fisk sjølvsagt inneheld meir pr. mengdeeining (ost har også andre feittkjelder). Osten Jarlsberg er forøvrig spesiell, då studiar tyder på gunstig effekt på kolesterol og det kan styrke skjelettet. Då Helsedirektoratet tilrådde inntak av ein liten handfull nøtter kvar dag var det fleire som reagerte. I den siste høyringa nekta dei (difor?) å vurdere mengdetilrådingane etter at det hadde byrja å kome inn ein del negative tilbakemeldingar. Dessverre var arbeidet med dei nye kosthaldsråda prega av mykje støy pga. ideologisk slagside, og fleire forskarar gjekk frå arbeidet i protest. Generelt bør ein ete variert, og i passe mengder. At du et brunost er bra, det er hjerneføde. Sjølv om brunost og prim er spesielt viktig i tida før graviditet (viktig!), under graviditeten og for barn for å utvikle hjernen og den kognitive evna, så treng også vaksne påfyll. Egg er også veldig bra, inneheld blant anna kolin - eit viktig næringsstoff  

AnonymBruker
Skrevet
buskrose skrev (1 time siden):

Du tenker kanskje på at nøtter generelt inneheld umetta feitt som kan vere gunstig for kolesterolet. Nøtter kan også ha andre gunstige effektar, både for kropp og hjerne. Kanskje er det også bra for å unngå demens (førebels usikkert). Eg synst også det smakar godt. Problemet med nøtter i tillegg til å vere svært energirikt er eit potensielt innhald av tungmetall, og ikkje minst potensielt innhald av aflatoksin. Det finst ulike typer toksin, dvs giftstoff i matplanter som kan vere skadelege, og aflatoksin er ei av desse. Aflatoksin er genskadeleg og kreftframkallande eller sterkt kreftframkallande, spesielt leverkreft (levertoksisk). Det viser både epidemiologiske studiar og dyreforsøk. Nøtter som peanøtter, paranøtter,, hasselnøtter, pistasjnøtter og mandlar kan innehalde aflatoksin. Det er ikkje sett noko nedre grense for aflatoksin når det gjeld helseskade/kreftfare. Valnøtter er nok eit betre alternativ - så slik sett har du vald riktigare nøttetype, då både valnøtter og cashewnøtter normalt har lågare/låg risiko med tanke på aflatoksin. Valnøtter er mogleg også bra for hjernen. Om du ynskjer å få i deg umetta feitt så finst det andre gode alternativ enn større mengder nøtter, slik som fisk. Sjølv om fisk også kan innehalde miljøgift då havet dessverre ikkje lenger er så reint. Raudt kjøt frå elg, rein, hjort, rådyr, sau (og storfe) produsert på beitegras inneheld ein del omega-3 feittsyrer. Dette er det mange som ikkje er klar over. Den viktigaste kjelda til omega-3 for ein franskmann er faktisk ost(!) pga. høgt ostekonsum (det er gamle tal, men eg trur det står seg enno) - sjølv om fisk sjølvsagt inneheld meir pr. mengdeeining (ost har også andre feittkjelder). Osten Jarlsberg er forøvrig spesiell, då studiar tyder på gunstig effekt på kolesterol og det kan styrke skjelettet. Då Helsedirektoratet tilrådde inntak av ein liten handfull nøtter kvar dag var det fleire som reagerte. I den siste høyringa nekta dei (difor?) å vurdere mengdetilrådingane etter at det hadde byrja å kome inn ein del negative tilbakemeldingar. Dessverre var arbeidet med dei nye kosthaldsråda prega av mykje støy pga. ideologisk slagside, og fleire forskarar gjekk frå arbeidet i protest. Generelt bør ein ete variert, og i passe mengder. At du et brunost er bra, det er hjerneføde. Sjølv om brunost og prim er spesielt viktig i tida før graviditet (viktig!), under graviditeten og for barn for å utvikle hjernen og den kognitive evna, så treng også vaksne påfyll. Egg er også veldig bra, inneheld blant anna kolin - eit viktig næringsstoff  

Det er veldig fint å bruke avsnitt når man skriver. 

Anonymkode: 438d9...51c

AnonymBruker
Skrevet

Så nøtter er ikke bra da??

Anonymkode: 3d817...6a6

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Opprett en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...