AnonymBruker Skrevet onsdag kl 07:51 #1 Del Skrevet onsdag kl 07:51 At det er kaldere på vinteren forklares jo med at sola da står lavere på himmelen og dagene er kortere. Vi får dermed mindre direkte sollys og varme. Men hvordan har det seg da at temperaturene kan variere så mye? På vinteren kan det svinge fra varmegrader til 30 kuldegrader og omvendt i løpet av kort tid. Anonymkode: 42464...068 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AlternativX Skrevet onsdag kl 08:00 #2 Del Skrevet onsdag kl 08:00 Har med jordas posisjon i forhold til sola. Den endres, derav vinter, vår, sommer og høst. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet onsdag kl 08:53 #3 Del Skrevet onsdag kl 08:53 AlternativX skrev (51 minutter siden): Har med jordas posisjon i forhold til sola. Den endres, derav vinter, vår, sommer og høst. Det er derfor jeg spør hvordan det kan skifte fra varmegrader til 30 kuldegrader fra én dag til én annen og omvendt på vinteren. Anonymkode: 42464...068 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Leifr Skrevet onsdag kl 08:54 #4 Del Skrevet onsdag kl 08:54 AlternativX skrev (39 minutter siden): Har med jordas posisjon i forhold til sola. Den endres, derav vinter, vår, sommer og høst. Nei. Jordas bane er riktignok ikke en perfekt sirkel, avstanden til sola varierer med noen få prosent -- men i vår tid sammenfaller perihelion (jordas nærmeste punkt til sola) noenlunde med VINTEREN på den nordlige halvkule, hvilket modererer vintertemperaturene litt i mildere retning, og sommeren litt i kjøligere retning; motsatt på den sørlige halvkule. I løpet av mange tusen år flytter dette seg slik at det etterhvert blir mer ekstreme årstider i nord og mindre ekstreme årstider i sør; man regner med at dette er en av faktorene som driver den naturlige syklusen med istider. Temperaturen har rett og slett i første omgang å gjøre med hvor mye solenergi som treffer jordas overflate, i gjennomsnitt i løpet av et døgn. Watt-timer per kvadratmeter. Jo lenger unna ekvator, desto mer står jordas gjennomsnittlige overflate på skrå i forhold til de tilnærmet parallelle solstrålene som treffer oss, og energien blir fordelt over et større areal. På vinteren bikker overflaten enda mer bort fra sola og energien fordeles over et enda større areal, og dessuten får vi færre timer sollys per døgn; på sommeren bikker det motsatt vei slik at energien fordeles over et mindre areal, og vi får flere timer sollys per døgn. 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet onsdag kl 08:56 #5 Del Skrevet onsdag kl 08:56 Håper ikke dette spørsmålet er trigget av sprøyt du har lest av flat-earthere. Anonymkode: 789d9...b57 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AlternativX Skrevet onsdag kl 08:57 #6 Del Skrevet onsdag kl 08:57 Leifr skrev (3 minutter siden): Nei. Jordas bane er riktignok ikke en perfekt sirkel, avstanden til sola varierer med noen få prosent -- men i vår tid sammenfaller perihelion (jordas nærmeste punkt til sola) noenlunde med VINTEREN på den nordlige halvkule, hvilket modererer vintertemperaturene litt i mildere retning, og sommeren litt i kjøligere retning; motsatt på den sørlige halvkule. I løpet av mange tusen år flytter dette seg slik at det etterhvert blir mer ekstreme årstider i nord og mindre ekstreme årstider i sør; man regner med at dette er en av faktorene som driver den naturlige syklusen med istider. Temperaturen har rett og slett i første omgang å gjøre med hvor mye solenergi som treffer jordas overflate, i gjennomsnitt i løpet av et døgn. Watt-timer per kvadratmeter. Jo lenger unna ekvator, desto mer står jordas gjennomsnittlige overflate på skrå i forhold til de tilnærmet parallelle solstrålene som treffer oss, og energien blir fordelt over et større areal. På vinteren bikker overflaten enda mer bort fra sola og energien fordeles over et enda større areal, og dessuten får vi færre timer sollys per døgn; på sommeren bikker det motsatt vei slik at energien fordeles over et mindre areal, og vi får flere timer sollys per døgn. Javel🙂 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet onsdag kl 08:59 #7 Del Skrevet onsdag kl 08:59 AnonymBruker skrev (1 minutt siden): Håper ikke dette spørsmålet er trigget av sprøyt du har lest av flat-earthere. Anonymkode: 789d9...b57 Hva har spørsmålet med flat jord å gjøre? Anonymkode: 42464...068 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet onsdag kl 09:11 #8 Del Skrevet onsdag kl 09:11 Leifr skrev (10 minutter siden): Nei. Jordas bane er riktignok ikke en perfekt sirkel, avstanden til sola varierer med noen få prosent -- men i vår tid sammenfaller perihelion (jordas nærmeste punkt til sola) noenlunde med VINTEREN på den nordlige halvkule, hvilket modererer vintertemperaturene litt i mildere retning, og sommeren litt i kjøligere retning; motsatt på den sørlige halvkule. I løpet av mange tusen år flytter dette seg slik at det etterhvert blir mer ekstreme årstider i nord og mindre ekstreme årstider i sør; man regner med at dette er en av faktorene som driver den naturlige syklusen med istider. Temperaturen har rett og slett i første omgang å gjøre med hvor mye solenergi som treffer jordas overflate, i gjennomsnitt i løpet av et døgn. Watt-timer per kvadratmeter. Jo lenger unna ekvator, desto mer står jordas gjennomsnittlige overflate på skrå i forhold til de tilnærmet parallelle solstrålene som treffer oss, og energien blir fordelt over et større areal. På vinteren bikker overflaten enda mer bort fra sola og energien fordeles over et enda større areal, og dessuten får vi færre timer sollys per døgn; på sommeren bikker det motsatt vei slik at energien fordeles over et mindre areal, og vi får flere timer sollys per døgn. Med den forklaringen så lurer jeg på hvordan temperaturene som eksempel i HI, kan variere så mye fra en dag til en annen på vinteren Anonymkode: 42464...068 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Tekumseh79 Skrevet onsdag kl 09:11 #9 Del Skrevet onsdag kl 09:11 Se på vindretningen og høttrykk/lavtrykk. Her i nord er det kun levbart fordi vi har golfstrømmen, ellers var det permafrost og fjellene våre var isbreer - ihvertfall på 1900-tallet. Varme vinder fra havet tar det opp fra 30 minus. På sommeren i Trøndelag går tempen ned til under 10 grader midt på sommeren når vi får nordavind. Mens sørlige luftstrømmer tar med sand fra Sahara og varmere luft og vi har 30 grader pluss i perioder. Samme skje på vinteren, nordøstlig Sibirluft gir veldig kalde perioder (blåser golfstrømlufta bort,) mens sørvestlig luft varmer oss opp til varmegrader selv midtvinters. Erfarer at vi har mer nedbør og mer vestavær nå dette tiåret enn vi har hatt før. Dermed også dåligere, varmere vintre. Solen har 11-årssykluser med mer solstyrke, noe som gir dårligere vintre og varmere somre - og mer nordlys. I år er sola på topp, så jeg tipper det blir en hetebølgesommer lik den i 2014. 2 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet onsdag kl 09:29 #10 Del Skrevet onsdag kl 09:29 https://snl.no/vær https://no.wikipedia.org/wiki/Vær https://no.wikipedia.org/wiki/Årstid Anonymkode: ec954...c13 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Enda en tulling Skrevet onsdag kl 10:15 #11 Del Skrevet onsdag kl 10:15 Det er noe som heter polarfronten, som er et ganske skarpt skille mellom kald luft fra arktiske områder, og varm luft fra sørlige deler av Europa og Mexicogolfen. Denne fronten beveger seg i et bølgemønster omtrent på våre breddegrader. Så noen ganger havner vi på nordsiden og da blir det kaldt. Andre ganger havner vi på sørsiden og da blir det varmt. Sånn veldig forenklet forklart. I tillegg det @Tekumseh79 skriver. 2 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Opprett en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå