Gå til innhold

Hvorfor skal vi være selvforsynt på mat?


markpe

Anbefalte innlegg

Vi er jo ikke selvforsynt på noen andre områder uten at det er noe problem. Vi er et lite land som uansett er avhengig det europeiske felleskapet for vår overlevelse.

Vi er f.eks ikke selvforsynt på medisiner. Vi er helt avhengig av våre venner i Europa om en pandemi skulle rase.

Vi er også ikke selvforsynt på forsvar. Vi er helt avhengig av våre venner i Europa om f.eks Russland skulle finne på å angripe.

Hvorfor er det så viktig å være selvforsynt på akkurat mat? Hvis en katastrofe skulle treffe landet vårt er vår overlevelse uansett avhengig av vårt europeiske felleskap. Dette gjelder også mat. Skal vi sikre matforsyningen vår, er tettere integrering med europa den sikreste veien.

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

Helt enig. Farlig å basere seg på selvforsyning. En kjernekraftulykke for eksempel, med avfall som detter ned over Norge, så kan vi ikke høste inn noe på årsesvis. Da er det godt å ha fellesskapet i ryggen. Men samtidig skal vi også ha matproduksjonen, det som er mest rasjonelt i forhold til klima, og vi skal stille opp for fellesskapet hvis noe skjer andre steder i Europa. 

  • Liker 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Handelsblokkader er jo ikke helt uvanlig i en krig, så slik sett er det et mål å være selvforsynt med basisvarer. 

Endret av atropos
  • Liker 14
  • Hjerte 1
  • Nyttig 5
Lenke til kommentar
Del på andre sider

markpe skrev (1 time siden):

Vi er jo ikke selvforsynt på noen andre områder uten at det er noe problem. Vi er et lite land som uansett er avhengig det europeiske felleskapet for vår overlevelse.

Vi er f.eks ikke selvforsynt på medisiner. Vi er helt avhengig av våre venner i Europa om en pandemi skulle rase.

Vi er også ikke selvforsynt på forsvar. Vi er helt avhengig av våre venner i Europa om f.eks Russland skulle finne på å angripe.

Hvorfor er det så viktig å være selvforsynt på akkurat mat? Hvis en katastrofe skulle treffe landet vårt er vår overlevelse uansett avhengig av vårt europeiske felleskap. Dette gjelder også mat. Skal vi sikre matforsyningen vår, er tettere integrering med europa den sikreste veien.

Mat er et av de mest grunnleggende behovene vi har, derfor er det viktig å være mest mulig selvforsynte, både for egen del, men også i solidaritet med det Europeiske fellesskapet og at maten produseres der folk bor. 

  • Liker 7
  • Nyttig 8
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Maia70 skrev (7 timer siden):

Hvor lenge lever man uten mat?

"Hvor lenge vil avhenge av faktorer som blant annet hvor store energireserver kroppen har i utgangspunktet og hvor mye fysisk aktivitet man er i. Så lenge man har tilgang på vann er det mulig for friske voksne å leve 2-3 uker uten mat, men bare noen få døgn uten drikke."

I sitatet ovenfor er det snakk om ingen mat, så om vi er 50% selvforsynt så vil jeg tro at man kan overleve i månedsvis. Når man snakker om selvforsyningsgraden i Norge, så er heller ikke fisk medtatt, og det er jo litt merkelig med tanke på at Norge er en stor fiskerinasjon. Så da kan man jo spørre seg om det ligger politiske motiver bak å snakke ned selvforsyningsgraden, kanskje for å få større akksept for overføringer til landbruket på nesten 30 milliarder kroner i året, og beholde de høye tollmurene. 

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Norge er selvforsynt med mat dersom vi tar med fisk. Vi produserer 40 millioner måltid med fisk hver dag hele året.

https://www.seafood.no/aktuelt/nyheter/norge-eksporterte-sjomat-for-1514-milliarder-kroner-i-2022/

(Om denne selvforsyningen kunne overlevd en eventuell handelsblokkade med full stopp av andre kritiske varer som medisiner, dyrefor osv. vet jeg ikke. Altså om vi også er selvforsynt med vaksiner til fisken, mat til fisken osv for å kunne opprettholde denne produksjonen vet jeg ikke.)

Det virker derfor rart for meg å ha denne diskusjonen om at vi liksom ikke er selvforsynt med mat i Norge, når vi vitterlig er det, bare fordi de utelater fisk. 

  • Liker 2
  • Nyttig 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Liljerød skrev (3 minutter siden):

Norge er selvforsynt med mat dersom vi tar med fisk. Vi produserer 40 millioner måltid med fisk hver dag hele året.

https://www.seafood.no/aktuelt/nyheter/norge-eksporterte-sjomat-for-1514-milliarder-kroner-i-2022/

(Om denne selvforsyningen kunne overlevd en eventuell handelsblokkade med full stopp av andre kritiske varer som medisiner, dyrefor osv. vet jeg ikke. Altså om vi også er selvforsynt med vaksiner til fisken, mat til fisken osv for å kunne opprettholde denne produksjonen vet jeg ikke.)

Det virker derfor rart for meg å ha denne diskusjonen om at vi liksom ikke er selvforsynt med mat i Norge, når vi vitterlig er det, bare fordi de utelater fisk. 

Fiskeproduksjonen vil forvinne brennkvikt pga fôrmangel, Noen uker så er det full stopp. Annen landbruksproduksjon vil og reduseres kraftig ved stopp i råvarer inn i landet. Så den allerede lave selvforsyningen vi har vil bli enda lavere. Det er heller ikke noe kornlager i Norge. Det er i hovedsak drøvtyggere og hest vi kan fôre opp  hovedsaklig på Norske råvarer. Litt gris går og, men det vil gå kraftig ned. Tilveksten på drøvtyggere vil å gå saktere så de produserer mindre. 

  • Liker 3
  • Nyttig 5
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ryvita skrev (5 minutter siden):

Fiskeproduksjonen vil forvinne brennkvikt pga fôrmangel, Noen uker så er det full stopp. Annen landbruksproduksjon vil og reduseres kraftig ved stopp i råvarer inn i landet. Så den allerede lave selvforsyningen vi har vil bli enda lavere. Det er heller ikke noe kornlager i Norge. Det er i hovedsak drøvtyggere og hest vi kan fôre opp  hovedsaklig på Norske råvarer. Litt gris går og, men det vil gå kraftig ned. Tilveksten på drøvtyggere vil å gå saktere så de produserer mindre. 

Ok, hvordan vet du dette? Har du en kilde på det?

  • Nyttig 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Sammenlign ku og oppdrettsfisk så er kua nesten helt norsk(gressfora )Og fisken er ca 90 % basert på importert. Enda vil de som styrer kua til livs og satser hardt på fisk! Forstår det den som kan. 

  • Liker 3
  • Nyttig 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Enig med trådstarter. Ingen land er eller bør være selvforsynt. Trump prøver nå i USA, kommer aldri til å funke.

Dette er et Senterparti/bondelag-påfunn for å øke tilskudd til norsk landbruk. 

I

  • Nyttig 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Ti T Usen skrev (5 minutter siden):

Enig med trådstarter. Ingen land er eller bør være selvforsynt. Trump prøver nå i USA, kommer aldri til å funke.

Dette er et Senterparti/bondelag-påfunn for å øke tilskudd til norsk landbruk. 

I

Det siste påfunn er bare latterlig! Bønder og deres allierte er opptatt av at selvforsyning for alle sitt beste og selvsagt for at Norge trenger bonden. Det med at de er for å øke tilskudd har jeg aldri hørt.

Tilskudd eller subsidier er ikke for bønder men for forbrukerne. For å holde prisene nede. 

  • Liker 5
  • Nyttig 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Udyrisk skrev (Akkurat nå):

Tilskudd eller subsidier er ikke for bønder men for forbrukerne. For å holde prisene nede.

Og de skyhøye tollsatsene er til for å kunne holde prisene høye. Begge deler kan ikke være riktig.

Bønder er opptatt av selvforsyning fordi det er det eneste som gjør det mulig å både beholde tollvernet og subsidiepolitikken. Om forbrukerne (innbyggerne) betaler denne festen gjennom matpris eller over skatteseddelen betyr virkelig ingenting.

  • Liker 2
  • Nyttig 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse
Udyrisk skrev (2 minutter siden):

Det siste påfunn er bare latterlig! Bønder og deres allierte er opptatt av at selvforsyning for alle sitt beste og selvsagt for at Norge trenger bonden. Det med at de er for å øke tilskudd har jeg aldri hørt.

Tilskudd eller subsidier er ikke for bønder men for forbrukerne. For å holde prisene nede. 

Tilskudd går til bønder for at vi skal kjøpe norsk mat mindre dyrt. Vi kunne fint ha billigere mat i Norge hvis vi hadde fjernet toll på landbruksvarer. Norge er jo egentlig ikke egnet til å prodsere mat (med unntak av noen få områder og noen få produkter) 

Men selvforsynings er som all beredskap:  Man må måle risiko opp mot pris. Og på et skjæringspunkt blir det alt for dyrt å ikke godta en viss risiko.

  • Liker 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

markpe skrev (17 timer siden):

Vi er jo ikke selvforsynt på noen andre områder uten at det er noe problem. Vi er et lite land som uansett er avhengig det europeiske felleskapet for vår overlevelse.

Vi er f.eks ikke selvforsynt på medisiner. Vi er helt avhengig av våre venner i Europa om en pandemi skulle rase.

Vi er også ikke selvforsynt på forsvar. Vi er helt avhengig av våre venner i Europa om f.eks Russland skulle finne på å angripe.

Hvorfor er det så viktig å være selvforsynt på akkurat mat? Hvis en katastrofe skulle treffe landet vårt er vår overlevelse uansett avhengig av vårt europeiske felleskap. Dette gjelder også mat. Skal vi sikre matforsyningen vår, er tettere integrering med europa den sikreste veien.

Befolkningen dør jo ikke ut i mangel på medisiner eller forsvar. Men uten mat dør befolkningen.

Mat og strøm er det viktigste i beredskap, allt annet er sekundært.

Endret av LeveMannen
  • Liker 3
  • Nyttig 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Udyrisk skrev (9 timer siden):

Tilskudd eller subsidier er ikke for bønder men for forbrukerne. For å holde prisene nede. 

Det er forbrukerne som betaler landbrukssubsidiene, som går til bøndene, altså er subsidiene til for bøndene, som ellers hadde måttet legge ned og funnet seg en annen jobb. Bondeorganisasjonene og Senterpartier kjemper hardt for å holde subsidiene oppe, noe som viser hvem som ønsker seg subsidier, ikke forbrukerne, men bøndene

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Udyrisk skrev (12 timer siden):

Sammenlign ku og oppdrettsfisk så er kua nesten helt norsk(gressfora )Og fisken er ca 90 % basert på importert. Enda vil de som styrer kua til livs og satser hardt på fisk! Forstår det den som kan. 

Tror ikke at de som styrer, vil kua til livs. Med tanke på at staten gir 30 milliard i året i støtte til bønder, samtidig som oppdrettnæringen blir pålagt grunnrenteskatt, så kan det diskuteres hvem de vil til livs.

De vil ikke kua til livs, men de må melke lakseoppdretterne for å finansiere det. Så kanskje om vi la om noe av landbruket til å produsere ingerdienser til laksefor kunne gitt en vinn-vinn situasjon. All overskuddsproduksjonen som produseres måtte jo kunne blitt omgjort til laksefor.

Nå er det 7.376 tonn med storfekjøtt på fryselager, og av svinekjøtt er det 3.634 tonn, meldte avisen i fjor høst. Og for ikke å snakke om sau og geit. Så bare å fjerne kvotene for bøndene så de kan produsere for fullt slik at de blir mer effektive, og bruk overskuddet til for i laksenæringen.

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...