AnonymBruker Skrevet 9. april #1 Skrevet 9. april Mcdonalds er et av verdens mest verdifulle selskaper. De tjener penger som gress. Men ser du på marginene deres, så er de 2-3% på burgere i snitt. De selger mange burgere, men ikke et antall som skulle gjøre dem til et av verdens største selskaper målt i profitt. Og årsaken er ganske enkel. Det er ikke burgere Mcdonalds henter inn de store pengen. Det er eiendom og immatrielle rettigheter. De kan derfor fint leve med å selge en bigmac til 2% fortjeneste. Fordi de har 50% marginer på husleia. Når norske dagligvarekjeder sier de har 2-3% marginer på smør og melk så stemmer det sikkert. Akkurat som det stemmer for Mcdonalds. Men de har laget selskapsstrukturer som gjør at de kan hente inn de store summene andre steder i verdikjeden. Som offentligheten ikke har tilgang til. Dagligvarekjedene kan derfor øke prisene fordi de kanaliserer fortjenesten gjennom andre ledd i verdikjeden, ikke gjennom dagligvarebutikkene (sluttleddet). På denne måten kan de hevde at de bare har 2-3% marginer samtidig som de øker sine inntekter. Ganske smart. Men hvorfor klarer ikke samfunnet å avsløre dem? Anonymkode: 11d8e...957 8 1
AnonymBruker Skrevet 9. april #2 Skrevet 9. april Hva er det å avsløre? Hva skal vi vite det for? Hva skal vi med den kunnskapen egentlig? Det har jo ingenting å si. Anonymkode: 0491a...1ae 1 3
AnonymBruker Skrevet 9. april #3 Skrevet 9. april AnonymBruker skrev (Akkurat nå): Hva er det å avsløre? Hva skal vi vite det for? Hva skal vi med den kunnskapen egentlig? Det har jo ingenting å si. Anonymkode: 0491a...1ae Klart det har noe å si. Fordi dagligvaremafian er beskyttet mot konkurranse fra utlandet av politiske vedtak. Som fint kan endres om det viser seg at de ikek fortjeneser den beskyttelsen. Da lever de farlig. Anonymkode: 11d8e...957 6 4
aksase Skrevet 9. april #4 Skrevet 9. april AnonymBruker skrev (13 minutter siden): Mcdonalds er et av verdens mest verdifulle selskaper. De tjener penger som gress. Men ser du på marginene deres, så er de 2-3% på burgere i snitt. De selger mange burgere, men ikke et antall som skulle gjøre dem til et av verdens største selskaper målt i profitt. Og årsaken er ganske enkel. Det er ikke burgere Mcdonalds henter inn de store pengen. Det er eiendom og immatrielle rettigheter. De kan derfor fint leve med å selge en bigmac til 2% fortjeneste. Fordi de har 50% marginer på husleia. Når norske dagligvarekjeder sier de har 2-3% marginer på smør og melk så stemmer det sikkert. Akkurat som det stemmer for Mcdonalds. Men de har laget selskapsstrukturer som gjør at de kan hente inn de store summene andre steder i verdikjeden. Som offentligheten ikke har tilgang til. Dagligvarekjedene kan derfor øke prisene fordi de kanaliserer fortjenesten gjennom andre ledd i verdikjeden, ikke gjennom dagligvarebutikkene (sluttleddet). På denne måten kan de hevde at de bare har 2-3% marginer samtidig som de øker sine inntekter. Ganske smart. Men hvorfor klarer ikke samfunnet å avsløre dem? Anonymkode: 11d8e...957 Det er jo etter hvert noen som ser akkurat det du påpeker. Når kjedene ikke bare driver butikk, men også har hånd om de fleste leddene før butikken, er det mange steder de kan ta ut penger. Butikkjedene eier jo stadig flere bakerier, slakterier, pakkerier, fabrikker og også sine egne lager og transport. Denne "vertikale integrasjonen" som det kalles, er store lukkede nettverk hvor de kan styre, skjule, flytte og plassere penger akkurat slik de vil både for å lure penger unna beskatning og for å skjule hvor lukrativt det faktisk er å drive i denne bransjen. Folk er jo mest opptatt av hvor mye butikkene tjener, så da kan de bare øke prisene på f.eks. innkjøpsprisen på bakevarene og transportprisen, slik at overskuddene flyttes fra butikken til bakeriet og transportselskapet. Da det ser ut som at butikken tjener veldig lite, mens konsernene bak ler hele veien til banken. På kundenes bekostning.... 8 1
aksase Skrevet 9. april #5 Skrevet 9. april AnonymBruker skrev (18 minutter siden): Hva er det å avsløre? Hva skal vi vite det for? Hva skal vi med den kunnskapen egentlig? Det har jo ingenting å si. Anonymkode: 0491a...1ae Jo, det har litt å si. Fordi kjedenes saftige grep om markedet gjennom vertikal integrasjon hindrer konkurranse og fører til unødvendig høy matpris for deg og meg. En gang var det to mobilnett her i landet, Telenor og Telia. De hadde heller ikke dekning over alt, begge to, og kanskje var det bare en av dem som hadde dekning der du bor, og da måtte du tegne abonnement hos dem. Så endret politikerne på regelverket og påla disse to selskapene å åpne nettververkene sine for konkurrenter slik at flere kunne tilby mobilabonnementer. Nå er det et godt utvalg av mobilleverandører. Nå er det slik på dagligvarefronten at kjedene kjøper opp transportselskaper, bakerier, slakterier og fabrikker. Så nekter de nye konkurrenter å kjøpe varer av dem. Det betyr at en ny dagligvarekjede ikke bare kan åpne butikker og kjøpe bakevarer til å fylle hyllene med, fordi de konkurrent-eide bakeriene vil selvsagt ikke selge varer til dem, og heller ikke frakte dem til butikken for dem. Skal en ny kjede komme i gang, må de altså ikke bare starte butikker, men de må også etablere bakerier, pakkerier og transportselskaper før de kommer i gang, og det blir et prosjekt så stort og kostbart at det kommer ikke til å skje. De tre kjedene vi har nå, har effektivt blokkert for ny konkurranse ved å kjøpe opp hele matforsyningssystemet. Vi trenger nå at kjedene blir tvunget til å åpne sine forsyningssystemer på samme måte som mobilselskapene ble tvunget til å slippe konkurrenter inn på nettene sine, slik at det er mulig for konkurrerende butikker og kjeder å etablere seg i Norge. 6 2
AnonymBruker Skrevet 9. april #6 Skrevet 9. april Evner du å lese et årsregnskap? Start der 😅 Der står alt du trenger å vite Anonymkode: 65700...e13
AnonymBruker Skrevet 9. april #7 Skrevet 9. april Hehe. McDonalds på verdensbasis er et av de største eiendomsfirmaene som finnes. De starta tidlig og kjøpte opp mye sentral eiendom i mange store byer. Burgere, det er bare bonus 😉 Anonymkode: 1de28...bd7 1
newman01 Skrevet 9. april #8 Skrevet 9. april AnonymBruker skrev (50 minutter siden): Mcdonalds er et av verdens mest verdifulle selskaper. De tjener penger som gress. Men ser du på marginene deres, så er de 2-3% på burgere i snitt. De selger mange burgere, men ikke et antall som skulle gjøre dem til et av verdens største selskaper målt i profitt. Og årsaken er ganske enkel. Det er ikke burgere Mcdonalds henter inn de store pengen. Det er eiendom og immatrielle rettigheter. De kan derfor fint leve med å selge en bigmac til 2% fortjeneste. Fordi de har 50% marginer på husleia. Når norske dagligvarekjeder sier de har 2-3% marginer på smør og melk så stemmer det sikkert. Akkurat som det stemmer for Mcdonalds. Men de har laget selskapsstrukturer som gjør at de kan hente inn de store summene andre steder i verdikjeden. Som offentligheten ikke har tilgang til. Dagligvarekjedene kan derfor øke prisene fordi de kanaliserer fortjenesten gjennom andre ledd i verdikjeden, ikke gjennom dagligvarebutikkene (sluttleddet). På denne måten kan de hevde at de bare har 2-3% marginer samtidig som de øker sine inntekter. Ganske smart. Men hvorfor klarer ikke samfunnet å avsløre dem? Anonymkode: 11d8e...957 Du veit at alle selskaper plikter å offentliggjøre regnskapet sitt, og at dette er offentlig tilgjengelig? Joh Johannson Handel AS - 921 979 819 - Oslo - Organisasjon Her kan du se selskapsstrukturen til eierne av Norgesgruppen. Som inneholder alle små og store eierposter. Og som det revisorgodkjente regnskapet viser står det faktisk 112 milliarder i inntekter, 4 milliarder i overskudd. Og det går ikke an å skjule noen penger i systemet, for alt av konsernbidrag, internoverføringer osv vises i konsernregnskapet. Så slutt å konspirere Prøv heller å fokusere på hvordan det offentlige klarer å brenne av milliarder på et svømmebasseng, milliarder på et lite vikingmuseum, eller snart 30 milliarder på en 10km jernbaneskinne til Moss. Matvarebransjen MÅ ha litt marginer og overskudd, ellers går de konkurs. 2
AnonymBruker Skrevet 9. april #9 Skrevet 9. april Ikke saklig argumentasjon fra meg men jeg blir helt kvalm av dagligvarebransjens dominans i markedet mens folk står i matkø og legger seg sulten her i Norge. Anonymkode: 3c2c6...e7e 3
newman01 Skrevet 9. april #10 Skrevet 9. april AnonymBruker skrev (Akkurat nå): Ikke saklig argumentasjon fra meg men jeg blir helt kvalm av dagligvarebransjens dominans i markedet mens folk står i matkø og legger seg sulten her i Norge. Anonymkode: 3c2c6...e7e Du står fritt til å føle det slikt, men om du prøver å tenke etter: ville det vært merkbart færre sultne om de fire milliardene gikk til reduserte matvarepriser? Av en omsetning på 112 milliarder var det 4 i overskudd. Det vil si at en handlepose til 500kr i snitt ville blitt 17kr billigere. Ser man litt flåsete på det ville en generell familie spart mer penger på å ikke kjøpe 4 bæreposer gjennom året 1
AnonymBruker Skrevet 9. april #11 Skrevet 9. april jeg tror innen mange varegrupper så er leverandørene de skyldige, ikke butikkene. Se på Nortura, felleskjøpet osv.... Nortura: Det var overskudd på egg, men de var livredde for at disse skulle bli tilgjengelig i markedet så de vedtok heller en prisøkning på 1kr per kilo egg og destruerte alle eggene eller lagde dyrefor av dem. De betalte også flere bønder for å redusere produksjonen av egg. Dette resulterte i eggmangelen vi har nå, som igjen drar opp prisene ytterligere, akkurat som de ønsker. Det er som om vi lever i gamle sovjet med ett slik forsøk på å bedrive planøkonomi. Det samme gjelder kjøtt, lagrene er nesten fulle av biff og lammekjøtt, men de vil ikke slippe det ut i markedet fordi de ønsker å bevare en høy etterspørsel, isteden så selger de kjøttet til spotpris til andre land, Kjøtt som vi over skatteseddelen har subsidiert kraftig, men vi skal ikke få noen goder fra det, den går til andre land. Felleskjøpet: Overskudd på på korn og hvete, skulle tro dette resulterer i billigere mel og brød? Neida, bruker overskuddet på å lage dyrefor isteden og lagrer noe til neste sesong. Anonymkode: f94c9...80f 2 1
newman01 Skrevet 9. april #12 Skrevet 9. april Du glemte å nevne Tine... De betaler ut et utbytte til eierne sine (bøndene) på en milliard etter et meget godt år med høye priser i 2024. Så Tine har en omsetning på rundt 25 millarder, og sitter igjen med over milliarden til utbytte.
AnonymBruker Skrevet 9. april #13 Skrevet 9. april Så lenge det er as som styrer daglivarehandelen så blir det bestandig tatt ut utbytte til eierne, de er lovpålagt til å gjøre det. Helt enig med professoreren som mente at staten burde styre etter samme metode som vinmonopolet. Anonymkode: 1672a...5b4 1
anonym 4545 Skrevet 9. april #14 Skrevet 9. april AnonymBruker skrev (24 minutter siden): Overskudd på på korn og hvete, skulle tro dette resulterer i billigere mel og brød? Neida, bruker overskuddet på å lage dyrefor isteden og lagrer noe til neste sesong. Dette er ikke riktig. Det har ikke vært overskudd av norsk matkorn de siste 30 årene.
AnonymBruker Skrevet 9. april #15 Skrevet 9. april newman01 skrev (27 minutter siden): Du står fritt til å føle det slikt, men om du prøver å tenke etter: ville det vært merkbart færre sultne om de fire milliardene gikk til reduserte matvarepriser? Av en omsetning på 112 milliarder var det 4 i overskudd. Det vil si at en handlepose til 500kr i snitt ville blitt 17kr billigere. Ser man litt flåsete på det ville en generell familie spart mer penger på å ikke kjøpe 4 bæreposer gjennom året De gutta der har jo lært seg å være smarte også da. Først klarte de å få til at "konkurransen" bare er mellom noen helt få store kjeder. Så har de skaffet seg all kontroll på vareflyten helt fra bonden til butikkhyllene. Foredling, fryselager, pakking, transport osv. Da er det ikke vanskelig å skjule fortjeneste på 2-3% ved å flytte overskudd mellom de forskjellige leddene. Leverandører blir "tvunget" til å gå ned i pris for å få fordel av gunstig hylleplass i butikker. Egentlig burde oppgjørspris til bonde i første ledd bli sammenlignet med utsalgspris i butikk. Da ser man hva bonden får for sitt arbeid og kapitalkostnad, og hva matvare-baronene sitter igjen med. Anonymkode: 060ac...18e 1
AnonymBruker Skrevet 9. april #16 Skrevet 9. april Bare det at du bruker ordet mafia får meg til å tenke mitt om deg. Alle selskaper i Norge er pliktig til å opplyse om sitt regnskap, i morgen er feks fristen for å levere inn mva melding for første kvartal. Om de store dagligvarekjedene tar ut ugunstig høy leie av sin egen eiendomsselskapene så vil det vises i regnskapet. Lykke til Boris, det trenger Anonymkode: 43dfd...85c
AnonymBruker Skrevet 9. april #17 Skrevet 9. april newman01 skrev (47 minutter siden): Du glemte å nevne Tine... De betaler ut et utbytte til eierne sine (bøndene) på en milliard etter et meget godt år med høye priser i 2024. Så Tine har en omsetning på rundt 25 millarder, og sitter igjen med over milliarden til utbytte. Du har kanskje fått med deg at det legges ned meierier og slakterier for den del? Utbytte fra salg av næringseiendommer kommer selvfølgelig inn i regnskapet, og siden dette er et samvirke går selvfølgelig dette tilbake til eiere. Anonymkode: 060ac...18e
AnonymBruker Skrevet 9. april #18 Skrevet 9. april AnonymBruker skrev (2 timer siden): Mcdonalds er et av verdens mest verdifulle selskaper. De tjener penger som gress. Men ser du på marginene deres, så er de 2-3% på burgere i snitt. De selger mange burgere, men ikke et antall som skulle gjøre dem til et av verdens største selskaper målt i profitt. Og årsaken er ganske enkel. Det er ikke burgere Mcdonalds henter inn de store pengen. Det er eiendom og immatrielle rettigheter. De kan derfor fint leve med å selge en bigmac til 2% fortjeneste. Fordi de har 50% marginer på husleia. Når norske dagligvarekjeder sier de har 2-3% marginer på smør og melk så stemmer det sikkert. Akkurat som det stemmer for Mcdonalds. Men de har laget selskapsstrukturer som gjør at de kan hente inn de store summene andre steder i verdikjeden. Som offentligheten ikke har tilgang til. Dagligvarekjedene kan derfor øke prisene fordi de kanaliserer fortjenesten gjennom andre ledd i verdikjeden, ikke gjennom dagligvarebutikkene (sluttleddet). På denne måten kan de hevde at de bare har 2-3% marginer samtidig som de øker sine inntekter. Ganske smart. Men hvorfor klarer ikke samfunnet å avsløre dem? Anonymkode: 11d8e...957 Avsløre hva da? Anonymkode: e5ef1...310
AnonymBruker Skrevet 9. april #19 Skrevet 9. april AnonymBruker skrev (10 minutter siden): Bare det at du bruker ordet mafia får meg til å tenke mitt om deg. Alle selskaper i Norge er pliktig til å opplyse om sitt regnskap, i morgen er feks fristen for å levere inn mva melding for første kvartal. Om de store dagligvarekjedene tar ut ugunstig høy leie av sin egen eiendomsselskapene så vil det vises i regnskapet. Lykke til Boris, det trenger Anonymkode: 43dfd...85c De har ikke lov til å gjøre det. Nærståendetransaksjoner skal være til markedsmessige priser. Anonymkode: 65700...e13
newman01 Skrevet 9. april #20 Skrevet 9. april (endret) AnonymBruker skrev (2 timer siden): Så lenge det er as som styrer daglivarehandelen så blir det bestandig tatt ut utbytte til eierne, de er lovpålagt til å gjøre det. Helt enig med professoreren som mente at staten burde styre etter samme metode som vinmonopolet. Anonymkode: 1672a...5b4 På hvilken måte mener du at staten vil drifte dagligvarebransjen mer kostnadseffektivt enn private aktører? Statnett og Statkraft er få personer fornøyd med for tiden. Sykehus og helseforetak? Fastlegeordningen? Eldreomsorgen? Er det NOE staten drifter bedre og mer kostnadseffektivt? Vinmonopolet selger 15kronersflasker til 115. Vi kan jo alltids glede oss til det koster 70kr for en melk på en statlig monopolmatbutikk 4 milliarder på en omsetning på 112 milliarder er ikke spesielt stor margin Endret 9. april av newman01 1
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Opprett en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå