AnonymBruker Skrevet 30. mars #21 Del Skrevet 30. mars Ugresset skrev (15 minutter siden): Smaksfull og umamirik. Denne 👇 Den er fantastisk Anonymkode: 3dac2...dd0 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Daisy-love Skrevet 30. mars #22 Del Skrevet 30. mars Ugresset skrev (20 minutter siden): Smaksfull og umamirik. Denne 👇 Skulle skrive det samme! 😁😋 Denne gjør underverker. Ellers er næringsgjær utrolig godt. Liker også litt balsamico eddik, røykaroma, sennep, og selvsagt urter, nykvernet salt og pepper. 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 30. mars #23 Del Skrevet 30. mars Buljong, msg, løk og soyasaus er veldig viktig. Og tid. Anonymkode: 630ce...042 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 30. mars #24 Del Skrevet 30. mars Det aller, aller viktigste for å spisse og heve smaken på en rett (særlig saus, suppe og gryter) er friskpresset sitron. Hvis man ikke vet dette vet man ikke nok om matlaging, vil jeg våge å påstå. Merket meg at Charles Tjessem også svarte sitron en gang han ble spurt om det samme like etter at han hadde vunnet Bocuse d'Or. Når man smaker til en rett tilslutt, selv om det er en saus eller langtidskokt rett med annen syre som feks rødvin, må det nesten alltid en skvis frisk sitron til for å løfte og spisse smaken. Sitronen har en unik evne til å få alle de andre smakene til å stå tydeligere fram, fordi den har en så ren syresmak. Hvis man har laget feks en purésuppe av grønnsaker må ofte sitronen kombineres med salt og sukker/honning, fordi mange grønnsaker har mye bitterhet som må balanseres. Men sitronen er virkelig et universaltriks som er gull å kjenne til. Jeg spiser heller aldri fersk fisk uten sitronbåt på tallerkenen. Hvis man lager mye søreuropeisk mat og retter fra Midt-Østen er det i tillegg gull med passe sterke chiliflak av god kvalitet, gjerne det som for noen år siden gjerne ble kalt Aleppo pepper. Det gjør en enorm forskjell for mange enkle pastaretter feks. Anonymkode: 192dd...a9f 1 2 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 30. mars #25 Del Skrevet 30. mars Alkohol. Dvs, selve alkoholen er det ikke mye igjen av, men jeg smaksetter sauser og gryter med hvitvin, rødvin, cognac, vodka, whisky o.l., alt etter hva som passer best til den aktuelle retten. Bruker likører og musserende vin i ulike typer desserter. Anonymkode: 6831e...5eb 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 30. mars #26 Del Skrevet 30. mars Krydder. Hva slags krydder kommer jo an på hva jeg lager, men bruker cayennepepper i ganske mye. Veldig godt i f.eks omelett. Ikke mye, det skal ikke være veldig sterkt, men bare litt for å gi det en liten "omph". Anonymkode: 9684c...f25 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 30. mars #27 Del Skrevet 30. mars AnonymBruker skrev (4 timer siden): Fiskesaus. Altså ikke hvit saus til fiskemåltider, men konsentrert saus av fermentert fisk. Den løfter enhver gryte til et nytt nivå. Anonymkode: 23e72...971 Enig. Men verdt å nevne at det ikke er likegyldig hvilken fiskesaus man velger. De ulike merkene smaker ulikt. Man bør sjekke ingrediensene på fiskesausen. I tillegg så vil sausen make ulikt avhengig av hvor lenge fisken har fermentert. Dette gjelder mange ingredienser. Man kan gjøre maten bedre ved å velge riktig merke på ingrediensene. Så kan være lurt å teste ut ulike merker. I tillegg til å lese på pakningen for å se om det er vesentlige forskjeller mellom merkene. Ulike merker kan også passe til ulike retter. Anonymkode: 1280e...832 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 30. mars #28 Del Skrevet 30. mars Kraft eller fond, krydder, løk og hvitløk. Anonymkode: f59dd...34f 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 30. mars #29 Del Skrevet 30. mars AnonymBruker skrev (2 timer siden): Enig. Men verdt å nevne at det ikke er likegyldig hvilken fiskesaus man velger. De ulike merkene smaker ulikt. Man bør sjekke ingrediensene på fiskesausen. I tillegg så vil sausen make ulikt avhengig av hvor lenge fisken har fermentert. Dette gjelder mange ingredienser. Man kan gjøre maten bedre ved å velge riktig merke på ingrediensene. Så kan være lurt å teste ut ulike merker. I tillegg til å lese på pakningen for å se om det er vesentlige forskjeller mellom merkene. Ulike merker kan også passe til ulike retter. Anonymkode: 1280e...832 Hvilken anbefaler du? Anonymkode: 3dac2...dd0 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 21 timer siden #30 Del Skrevet 21 timer siden AnonymBruker skrev (På 30.3.2025 den 19.04): Hvilken anbefaler du? Anonymkode: 3dac2...dd0 Jeg anbefaler at du ser etter en fiskesaus med høy andel fisk og proteiner. Det er den fermenterte fisken og saltet som skal gi fiskesausen smak. Som regel er det også noe sukker eller annet søtningsmiddel i sausen. Det søtningsmiddelet er så lite at det ikke er merkbart når fiskesausen er blandet ut i gryta. Men er det lite fisk og proteiner i sausen så betaler man i realiteten kun for saltvann. Skriver høy andel proteiner fordi det er proteiner som gir umami-smaken man er ute etter. Ikke vær redd for at sausen lukter mye. Når den blandes i gryta så forsvinner lukten. Gryta smaker heller ikke fisk for man bruker så lite i gryta. Utenom dette med høy andel fisk og proteiner så er det smak og behag. Ulike folk har ulike preferanser. Har du en asiatisk matvarebutikk i nærheten av deg så kan du sjekke der. Da har de helt sikkert noen av de mest populære fiskesausene som selges i Sørøst-Asia. Bare velg en rimelig priset fiskesaus med høyt fiskeinnhold og proteininnhold. Så kan du eventuelt teste ut en annen neste gang om du vil prøve noen nytt. Fiskesaus er ment å brukes i hverdagsmat så det er ikke en dyr ingrediens. Fiskesaus har som nevnt mye salt. Så når du tar den i gryta så vær obs på det. Om du bruker en oppskrift som opprinnelig ikke har fiskesaus i seg og det er salt i oppskriften. Så kan gryta bli for salt om du i tillegg tar fiskesaus i den uten å redusere saltet du tok i gryta. I tillegg om du har en oppskrift med fiskesaus i seg så er antall spiseskjeer i oppskriften kun rådgivende. Du må smake på gryta om den blir for salt eller for lite salt. Ulike fiskesauser har ulikt saltinnhold og ulike mennesker ønsker ulikt saltinnhold. Ikke bry deg om det står fisk eller fiskeekstrakt som ingrediens. I denne konteksten så er det akkurat det samme. Det er to ulike ord for samme ingrediens. Det er ikke slik at fiskeekstrakt er en kunstig ingrediens. Fiskeekstrakt betyr at det er ekstrakt fra fisk og det er også det som menes når det står "fisk". Så det ene er ikke dårligere ingrediens enn det endre, det er samme ingrediens. Noen bruker også fiskesausen som dipping-saus. Da blir selvsagt smaken mye mer merkbar enn når man blander den ut i gryta. I tillegg til at forskjellene mellom sausene blir mye mer avgjørende. Da er det ikke bare fiskeinnholdet og protein-innholdet man bør se på. Om du skal bruke som dipping-saus så ville jeg googlet ulike fiskesauser og lest om hva som er forskjell på smakene. Anonymkode: 1280e...832 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 21 timer siden #31 Del Skrevet 21 timer siden AnonymBruker skrev (På 30.3.2025 den 11.46): Tid, i en lang rekke retter. At maten er riktig temperert, og lages på lav temperatur over lang tid. Om noe kan langtidsstekes, eller tilberedes i slow cooker, så gjør jeg dette. Det gjelder også tacodeigen til fredagen. Ferske urter. Ikke slike som først har tørket, så står alt for lenge. Sukker/honning, salt, syre. Og unami - ansjos, tomater, sopp, fish sauce, fermentert mat, parmasan, Alltid karamellisere mat som kan karamelliseres. Godt fett. Ekte smør, fløte, god olivenolje. Anonymkode: 0c34d...134 Finnes det uekte smør? Anonymkode: 70f7c...d5e Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 20 timer siden #32 Del Skrevet 20 timer siden AnonymBruker skrev (3 minutter siden): Finnes det uekte smør? Anonymkode: 70f7c...d5e Ekte smør er laget av melk. Alternativet er margarin som er laget av planteolje. Er også en del produkter som f.eks Brelett som er en kombinasjon av melk og planteolje. Brelett er vel også en form for margarin, de har ikke lov til å kalle produktet smør. Anonymkode: 1280e...832 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 20 timer siden #33 Del Skrevet 20 timer siden AnonymBruker skrev (1 minutt siden): Ekte smør er laget av melk. Alternativet er margarin som er laget av planteolje. Er også en del produkter som f.eks Brelett som er en kombinasjon av melk og planteolje. Brelett er vel også en form for margarin, de har ikke lov til å kalle produktet smør. Anonymkode: 1280e...832 Strengt tatt ikke - smør er laget av fløte eller rømme. Anonymkode: 192dd...a9f Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Lill3My Skrevet 20 timer siden #34 Del Skrevet 20 timer siden AnonymBruker skrev (På 30.3.2025 den 11.00): Når tenker jeg ikke på basisvarene i retten som potet, kjøtt, fisk osv.. Men hva du bruker i tillegg for å løfte maten så den blir skikkelig god. Anonymkode: 3dac2...dd0 Soyasaus, fish sauce og oyster sauce bruker jeg ofte i kombinasjon - umamismak, japansk preg. Bruker også ofte ingefær. Sesamfrø som strø på toppen av stekt kjøtt. En liten håndfull oliven i pasta, eller i ymse gryter (som torsk i tomatsaus) Bruker også nesten alltid løk og hvitløk - uansett om det står i oppskriften eller ei. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 20 timer siden #35 Del Skrevet 20 timer siden AnonymBruker skrev (På 30.3.2025 den 11.00): Når tenker jeg ikke på basisvarene i retten som potet, kjøtt, fisk osv.. Men hva du bruker i tillegg for å løfte maten så den blir skikkelig god. Anonymkode: 3dac2...dd0 Men det - «basisvarene» - er svaret, ts. Du kan gå i fiskedisken på meny og kjøpe torsk. Du kan ovnsbake den med bacon og servere den med en saus av hvitvin, fiskesjy og hvitløk. Og det blir et ok bra fiskemåltid av det. Men fisken i fiskedisken kan være flere dager(!) gammel. Og den trenger bacon og saus for å dekke over usmaken du får når fisk er gammel. Eller du kan gå på kaia og kjøpe fisk dratt opp av havet den morgenen. Du kan filetere og invitere gjester. Og enten du nå har bacon rundt eller bare damper den fisken med litt salt og pepper? Med mindre du dreper den med for mye varme så blir fersk fiks et helt utmerket fiskemåltid. Og det er «hemmeligheten» til gode restauranter. De har taler med fiskere som leverer dagsfersk. Og får de ikke fisk? Da serverer de ikke fisk den dagen. Råvarer - råvarer og råvarer er hemmeligheten bak et godt måltid. Ja, du kan gjøre dårlige råvarer til et ok måltid. Og du kan ødeleggelse gode råvarer med tilberedningen din. Men du kan ikke lage utmerket mat av annet enn fremragende råvarer. Og med «fremragende» mener jeg ikke dyre. Jeg mener ferske. I sesong. Asparges i sesong, appelsin i sesong, potet i sesong. Og så unngår du dem til neste sesong. Og i fall fisk - fisket et absolutt maks 24 timer før du spiser den. Anonymkode: 7203c...e42 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 18 timer siden #36 Del Skrevet 18 timer siden AnonymBruker skrev (2 timer siden): Ekte smør er laget av melk. Alternativet er margarin som er laget av planteolje. Er også en del produkter som f.eks Brelett som er en kombinasjon av melk og planteolje. Brelett er vel også en form for margarin, de har ikke lov til å kalle produktet smør. Anonymkode: 1280e...832 Det heter likevel smør. Ikke ekte smør. Smør er smør og margarin er margarin. Derfor burde det være unødvendig å skrive ekte smør. Anonymkode: 70f7c...d5e Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 17 timer siden #37 Del Skrevet 17 timer siden Salt og pepper, riktig mengde på rett tidspunkt. Anonymkode: 67075...c24 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Start en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå