AnonymBruker Skrevet 15. mars #1 Del Skrevet 15. mars En stund trodde alle at det nærmest ville gå til hel**te. Dyrtid, boligmarked i stampe og høye renter. Likevel stiger boligprisene nå igjen mot himmelen, nybilsalget øker og det er slutt på å lese om fattigdom i media . Hva skjedde egentlig? Anonymkode: 5b281...290 1 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 15. mars #2 Del Skrevet 15. mars Folk tilpasser deg. Og fordi om noe stiger, så har f eks strømprisene stabilisert seg på en noenlunde akseptabelt nivå (gjennomsnittlig). Men jeg får fortsatt sjokk noen ganger. I dag så jeg f eks rekesalat til kr 111!!! Hvem kjøper det?? Rentene er ikke høye historisk sett, kun i et korttidsperspektiv. Boligprisene øker på grunn av senket egenkapitalskrav. Det tror jeg blir et problem på litt sikt. Mange låner nok mer enn de etterhvert kan betjene. Ikke nødvendigvis pga rentene, men fordi det er særlig vekst i mindre leiligheter. Unge mennesker som ikke er vant til å forholde seg til prisen på matvarer, at det å dusje i 20 minutter koster mye eller at felleskostnaden i et borettslag/sameie er en veldig variabel faktor. Så godt mulighet det etterhvert blir mer snakk om "dyrtid". Da i form av "Dette ble dyrere enn forutsett og mange ender i gjeldskrise". Spørs om politikerne er like ivrige på å komme løpende med økonomisk førstehjelp (slik som med strømstøtte) nå som forsvarsbudsjettet etter alle solemerker skal øke og øke. Anonymkode: 6fd75...675 7 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Rucula Skrevet 15. mars #3 Del Skrevet 15. mars Folk har tilpasset seg Dyrtid er nå helt vanlig 1 2 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 15. mars #4 Del Skrevet 15. mars AnonymBruker skrev (11 minutter siden): Rentene er ikke høye historisk sett, kun i et korttidsperspektiv. 17 år siden de var høyere. Mer enn 3-doblet seg siste 4 år. Rucula skrev (8 minutter siden): Folk har tilpasset seg På hvilken måte? Anonymkode: 5b281...290 2 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Rucula Skrevet 15. mars #5 Del Skrevet 15. mars AnonymBruker skrev (21 minutter siden): 17 år siden de var høyere. Mer enn 3-doblet seg siste 4 år. På hvilken måte? Anonymkode: 5b281...290 Er vant med prisnivået 2 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Romkom Skrevet 15. mars #6 Del Skrevet 15. mars AnonymBruker skrev (58 minutter siden): Rentene er ikke høye historisk sett, kun i et korttidsperspektiv Sitat På 80-tallet hadde vi høy skatt, men også muligheter for store fradrag. Mens man i dag kan føre fradrag for 22 prosent av rentekostnadene, kunne man trekke fra opp mot 70 prosent av rentekostnadene på 80-tallet. Høy lønn og mye gjeld kunne gjøre deg til nullskattyter, i praksis – og derfor fikk vi reformene Når folk snakker om at rentene er historisk høye mener de selvfølgelig "realrentene", dvs. hvor stor betydning de har for privatøkonomien. Med din logikk har butikkmedarbeidere i dag bedre lønn enn piloter på 80-90 tallet fordi summen i seg selv er høyere 🙉 1 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 15. mars #7 Del Skrevet 15. mars AnonymBruker skrev (2 timer siden): En stund trodde alle at det nærmest ville gå til hel**te. Dyrtid, boligmarked i stampe og høye renter. Likevel stiger boligprisene nå igjen mot himmelen, nybilsalget øker og det er slutt på å lese om fattigdom i media . Hva skjedde egentlig? Anonymkode: 5b281...290 Media trykker det folk klikker på. De lever av klikk. Akkurat nå selger noe mer enn historien om «dyrtid». Og det er jo ikke overraskende, er det? For det var tross alt ikke «dyrtid». Det er tross alt ikke «dyrtid». Når de som produserer varene dine, dyrker maten din, produserer interiøret ditt, medisinene dine og frakter dem til en butikk nær deg alle har samme timelønn som deg? Da (og først da) får vi noe vi kan kalle «dyrtid». Det vi hadde (og har) er en marginal prisjustering. Anonymkode: 9f5c5...ee7 2 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 15. mars #8 Del Skrevet 15. mars Gode lønnsoppgjør og strømstøtte hjelper på. Sikkert mange som har avdragsfrihet på lån ogs Anonymkode: dfa2a...4ad 3 2 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 15. mars #9 Del Skrevet 15. mars Som flere her svarer, folk tilpasser seg. Slik har det alltid vært, og slik kommer det alltid til å være. Anonymkode: b23a2...32b 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 15. mars #10 Del Skrevet 15. mars - Boligprisene stiger fordi det har blitt stadig lettere å ta opp mer gjeld (enn det som fornuftig er). I fjor satte de ned stresstesten på lån fra 5% til kun 3%, så folk kunne låne mer. I år satte de også ned egenkapitalkravet fra 15% til kun 10%, så folk fikk mer å kjøpe for. Hvor smart dette har vært i en allerede altfor gjeldsbelastet befolkning kan jo diskuteres, men mye skal tydeligvis ofres på boligprisstigningens alter. - Mange har avdragsfrihet på lånet sitt, slik at de i en periode ikke betaler annet enn rentene. Dette er nok i mange tilfeller gjort med en forventning om at ting snart skal "snu", men spørsmålet er jo hvordan det blir for disse hvis renta ikke går nevneverdig ned allikevel. - Noen tilpasser seg og bruker mindre penger enn før. Så tydelig iallefall i min omgangskrets at færre reiste på utenlandsreise i vinterferien i år, for eksempel. De som har muligheten til det har vært nødt til å tilpasse seg et lavere forbruk for å få det til å gå rundt. - I motsetning til eksempelet ovenfor, har nok også flere tydd til mer lån og kredittkort for å holde forbruket oppe, Troa på snarlig rentenedgang har nok gjort at noen har hatt en "selge skinnet før bjørnen er skutt" tankegang. Ellers er det nok ganske store utfordringer for en stor del av befolkningen uten at det blir så mye skriverier om det. 12 Mars i år kunne vi jo lese at nordmenn skylder 56,6 milliarder i utestående betalingsanmerkninger: https://www.nettavisen.no/okonomi/nordmenns-betalingsanmerkninger-oker-stadig-oslo-er-verst/s/5-95-2331887 Anonymkode: 6e088...92d 2 2 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 15. mars #11 Del Skrevet 15. mars AnonymBruker skrev (12 minutter siden): spørsmålet er jo hvordan det blir for disse hvis renta ikke går nevneverdig ned allikevel. Tror ikke det blir rentekutt hverken i år – eller neste år! Anonymkode: 5b281...290 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 15. mars #12 Del Skrevet 15. mars Som folk over her sier, man tilpasser seg. Gode lønnsoppgjør og strømstøtte hjelper på. De aller fleste nordmenn hadde den luksusen at de hadde "luksusforbruk" som kunne kuttes først uten at livskvaliteten går nevneverdig ned av den grunn. Men det er viktig å huske at forbruksgjelden øker. Så helt smertefritt er det ikke. Anonymkode: ad89e...98d 3 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 16. mars #13 Del Skrevet 16. mars AnonymBruker skrev (17 timer siden): En stund trodde alle at det nærmest ville gå til hel**te. Dyrtid, boligmarked i stampe og høye renter. Likevel stiger boligprisene nå igjen mot himmelen, nybilsalget øker og det er slutt på å lese om fattigdom i media . Hva skjedde egentlig? Anonymkode: 5b281...290 Det er jo først og fremst media sin skyld at man trodde alt skulle gå til helvete. De er flinke til det. Så finner avisene nye ting å skrive skremselspropaganda om og man har forlengst tilpasset seg. Ting har ikke blitt billigere, men avisene gidder ikke å skrive om det mer og vi får en følelse av at ting har stabilisert seg. Men det har det jo ikke. Vi har bare innsett at dette var ikke livets undergang og det får helt fint å utsette det bilkjøpet eller utenlandsferien en stund til. Mange trenger ikke tenke det en gang fordi de har så god råd at dyrtid ikke påvirker dem. Og det er ganske mange egentlig. Anonymkode: 5c141...7e5 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 16. mars #14 Del Skrevet 16. mars AnonymBruker skrev (16 timer siden): Folk tilpasser deg. Og fordi om noe stiger, så har f eks strømprisene stabilisert seg på en noenlunde akseptabelt nivå (gjennomsnittlig). Men jeg får fortsatt sjokk noen ganger. I dag så jeg f eks rekesalat til kr 111!!! Hvem kjøper det?? Rentene er ikke høye historisk sett, kun i et korttidsperspektiv. Boligprisene øker på grunn av senket egenkapitalskrav. Det tror jeg blir et problem på litt sikt. Mange låner nok mer enn de etterhvert kan betjene. Ikke nødvendigvis pga rentene, men fordi det er særlig vekst i mindre leiligheter. Unge mennesker som ikke er vant til å forholde seg til prisen på matvarer, at det å dusje i 20 minutter koster mye eller at felleskostnaden i et borettslag/sameie er en veldig variabel faktor. Så godt mulighet det etterhvert blir mer snakk om "dyrtid". Da i form av "Dette ble dyrere enn forutsett og mange ender i gjeldskrise". Spørs om politikerne er like ivrige på å komme løpende med økonomisk førstehjelp (slik som med strømstøtte) nå som forsvarsbudsjettet etter alle solemerker skal øke og øke. Anonymkode: 6fd75...675 Jeg er rimelig sikker på at det var 111 kr per kilo for rekesalaten. Anonymkode: 246ea...b59 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 16. mars #15 Del Skrevet 16. mars Fordi folk handler med penger de ikke har. Gjekden er stor. Ikke smart. Anonymkode: dd5d3...bb3 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 16. mars #16 Del Skrevet 16. mars Så fullt som det er på byens kafeer så har endel penger til å spise ute. Anonymkode: bfa43...d26 1 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 23. mars #17 Del Skrevet 23. mars AnonymBruker skrev (På 15.3.2025 den 18.10): Som folk over her sier, man tilpasser seg. Kan man bare tilpasse seg mot dårlig råd? Fra et dødt boligmarked så sloss nå folk om boliger. Til tross for at renten neppe vil gå ned på flere år. Den kan gå opp. Nybilsalget er nesten doblet ift for et år siden. Krakket som kommer blir verre enn i 1899 og 1987 og det vil, som krakk flest, komme når folk minst forventer det. Ikke lenge siden en av Norges mest profilerte økonomer spådde nullrente i 100 år... (plussartikkel) Anonymkode: 5b281...290 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Prebs Skrevet 24. mars #18 Del Skrevet 24. mars AnonymBruker skrev (17 timer siden): Kan man bare tilpasse seg mot dårlig råd? Fra et dødt boligmarked så sloss nå folk om boliger. Til tross for at renten neppe vil gå ned på flere år. Den kan gå opp. Nybilsalget er nesten doblet ift for et år siden. Krakket som kommer blir verre enn i 1899 og 1987 og det vil, som krakk flest, komme når folk minst forventer det. Ikke lenge siden en av Norges mest profilerte økonomer spådde nullrente i 100 år... (plussartikkel) Anonymkode: 5b281...290 Han der Jan Ludvig bruker jo kortstokk når han spår framtiden.... Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 24. mars #19 Del Skrevet 24. mars AnonymBruker skrev (21 timer siden): Kan man bare tilpasse seg mot dårlig råd? Fra et dødt boligmarked så sloss nå folk om boliger. Til tross for at renten neppe vil gå ned på flere år. Den kan gå opp. Nybilsalget er nesten doblet ift for et år siden. Krakket som kommer blir verre enn i 1899 og 1987 og det vil, som krakk flest, komme når folk minst forventer det. Ikke lenge siden en av Norges mest profilerte økonomer spådde nullrente i 100 år... (plussartikkel) Anonymkode: 5b281...290 Ja, det kan man. Jeg har ikke høy inntekt i det hele tatt. Men jeg tilpasser naturligvis budsjettet mitt etter hva jeg har råd til og ikke. Prioriterer det som er viktig, mindre viktig og helt uviktig når ting rundt meg blir dyrere. Jeg tilpasser meg, rett og slett. Anonymkode: b23a2...32b Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 24. mars #20 Del Skrevet 24. mars AnonymBruker skrev (21 timer siden): Kan man bare tilpasse seg mot dårlig råd? Fra et dødt boligmarked så sloss nå folk om boliger. Til tross for at renten neppe vil gå ned på flere år. Den kan gå opp. Nybilsalget er nesten doblet ift for et år siden. Krakket som kommer blir verre enn i 1899 og 1987 og det vil, som krakk flest, komme når folk minst forventer det. Ikke lenge siden en av Norges mest profilerte økonomer spådde nullrente i 100 år... (plussartikkel) Anonymkode: 5b281...290 Absolutt. Først er det et stort sjokk og måtte tenke på strømbruk. Det er et stort sjokk og ikke kunne reise til « syden» på sommerferie slik som har gjort hvert år. Det er et stort sjokk og ikke kunne spise like fin middag hver dag, og å måtte følge med på tilbud. Det er et stort sjokk og begynne med matpakke og slutte med dyr take away kaffe i hverdagen. Mennesker er tilpasningsdyktige, så de « nyfattige « vi leste så mye om måtte legge om livsstilen på grunn av dårligere råd er ikke nyfattige lenger, men lever godt i den nye normalen. Like fort som vi vendte oss til økt forbruk år for år har vi vendt oss til mindre forbruk. Det var ingen større krise enn det, for de fleste. Så ja, man kan tilpasse seg mot dårlig råd - og husk og skille dårlig råd / « nyfattige « og faktisk fattig. når det gjelder boligmarkedet kan det dels skyldes at folk har mer penger til rente når de bruker mindre på andre ting.jeg er allikevel ikke sikker på at det ikke kan komme et krakk i vår tid. De som bruker penger fornuftig og ikke har lånt over evne og har masse kredittkort tull og sånt i tillegg vil allikevel klare seg, som de gjorde i 1987. Så igjen handler det om og tilpasse seg. Anonymkode: 86033...9fc Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Start en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå