AnonymBruker Skrevet 7. mars #1 Del Skrevet 7. mars Ingen vet jo hvor gamle eventyrene er. Men en del av dem kan vel knyttes til middelalderen og religiøs opplæring da. Lurer jo litt på hvordan den religiøse opplæringen foregikk. Eventyrene kan vel også være mye eldre og noen går igjen i mange land med forskjellig vri. Og er det noen eventyr som har tydelige trekk/kjennetegn fra middelalderen, og vikingtiden også. Kan se for meg de satt rundt et bål og fortalte til hverandre. Noen som har god greie på dette her? Jeg er veldig nysgjerrig på dette og syns det er veldig interessant. Anonymkode: 2b3af...682 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 8. mars #2 Del Skrevet 8. mars Eventyrene om Espen Oskefis stammer sannsynligvis fra 1700-tallet. Navnet Askeladd ble diktet opp av Asbjørnsen og Moe på slutten av 1800-tallet for å skåne de "lettkrenkede snøfnuggene" i borgerskapet. Få av eventyrene vi kjenner til i dag stammer fra før 1600-tallet. Sjangeren vant ikke frem her i landet før det. Unntakene er enkelte av eventyrene som omhandler dyr (reven og bjørnen, etc.), som er adapsjoner av Æsops fabler. Disse kom sannsynligvis til Norge i tidlig middelalder (det vil si: over 1000 år etter at de ble diktet i Hellas). Balladesjangeren sto derimot sterkt i middelalderen. Det mest kjente eksempelet er draumkvedet, som enkelte akademikere hevder at kan stamme helt fra 1300-tallet, selv om det er et noe radikalt estimat. Den beste kilden til muntlige fortellinger fra middelalderen og vikingetiden er Snorres Edda. Fortellinger og skikker fra den gamle religionen overlevde enkelte steder i Norge til langt utpå 1800-tallet. Det er grovt forenklende å si at Norge ble kristnet i det 12. århundret. Anonymkode: 5ed5a...cc0 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 8. mars #3 Del Skrevet 8. mars Ts her. Etter å ha gravd litt mer på nettet så fant jeg ut at Askeladden var et populært eventyr i vikingtiden og middelalderen. På norrønt het Askeladden Kolbitr,"Kullbiteren" som var til latter for andre menn , men til gjengjeld sin mors yndling. Mye eldre enn 1600 tallet altså ☺️ Anonymkode: 2b3af...682 3 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 8. mars #4 Del Skrevet 8. mars AnonymBruker skrev (7 timer siden): Eventyrene om Espen Oskefis stammer sannsynligvis fra 1700-tallet. Navnet Askeladd ble diktet opp av Asbjørnsen og Moe på slutten av 1800-tallet for å skåne de "lettkrenkede snøfnuggene" i borgerskapet. Få av eventyrene vi kjenner til i dag stammer fra før 1600-tallet. Sjangeren vant ikke frem her i landet før det. Unntakene er enkelte av eventyrene som omhandler dyr (reven og bjørnen, etc.), som er adapsjoner av Æsops fabler. Disse kom sannsynligvis til Norge i tidlig middelalder (det vil si: over 1000 år etter at de ble diktet i Hellas). Balladesjangeren sto derimot sterkt i middelalderen. Det mest kjente eksempelet er draumkvedet, som enkelte akademikere hevder at kan stamme helt fra 1300-tallet, selv om det er et noe radikalt estimat. Den beste kilden til muntlige fortellinger fra middelalderen og vikingetiden er Snorres Edda. Fortellinger og skikker fra den gamle religionen overlevde enkelte steder i Norge til langt utpå 1800-tallet. Det er grovt forenklende å si at Norge ble kristnet i det 12. århundret. Anonymkode: 5ed5a...cc0 Fant ut at Askeladden er mye eldre enn 1700 tallet. Askeladden var populære eventyr i vikingtiden og middelalderen. Anonymkode: 2b3af...682 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
kamel Skrevet 9. mars #5 Del Skrevet 9. mars Eventyrene ble samlet inn på 1800 tallet. Men de er nok mye eldre en middelalderen. Før bøkenes tid så måtte de jo finne på og fortelle til hverandre. Og så gikk det fra generasjon til generasjon til de ble samlet inn på 1800 tallet. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 10. mars #6 Del Skrevet 10. mars Eventyrene om troll må ha en gammel opprinnelse. Folk har jo hatt fortellinger om troll allerede i vikingtiden, bare se på norrøn mytologi. Eventyr om slemme kjemper finner vi i bibelen også, f.eks fortellingen om David og Goliat. Den minner litt om Askeladden som kappåt med trollet og alle de konkurransene han hadde med trollet for å vise at han var sterkest. Og dem gode overlister den slemme kjempen/trollet. David blir konge og Askeladden får gull og rikdom. Eventyret om askepott er vel tysk, men vi finner ganske likt eventyr i Asbjørnsen og Moe, som heter Kari Trestakk. Opprinnelsen er visst germansk og kan stamme fra jernalder/folkevandringstid. Anonymkode: 16ad6...b64 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 21. mars #7 Del Skrevet 21. mars Eventyr har jo ofte noe pedagogisk og belærende over seg, og vil tro att våre fornmødre og fedre hadde akkurat det samme behovet som vi har den dag idag, nemlig å holde ungene borte fra ugagn, og lære de ein en og annen lekse FØR de finner på det selv. Dette er jo en ting som er universelt for alle som har hatt med unger å gjøre. Historiefortellere har hatt ei viktig rolle i alle tider, både som underholdning og for å både snakke opp noen, og kanskje snakke ned andre, og fremfor alt formidle normer og regler i samfunnet. Dette ser en i alle sammfunnslag, fra skalden til narren. Eventyr er en del av denne diktingen, så dagens eventyr er nok rester fra denne eldgamle tradisjonen. Anonymkode: 85f50...b95 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Lunda Skrevet 30. mars #8 Del Skrevet 30. mars Interessant spørsmål. Enkelte elementer kan være ganske gamle, troll spesielt. Men du må huske på at folk trodde på tusser og troll helt frem til 1800 tallet. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 30. mars #9 Del Skrevet 30. mars Lunda skrev (4 timer siden): Interessant spørsmål. Enkelte elementer kan være ganske gamle, troll spesielt. Men du må huske på at folk trodde på tusser og troll helt frem til 1800 tallet. Noen ser dem fortsatt 😊 Anonymkode: 16ad6...b64 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 30. mars #10 Del Skrevet 30. mars Jeg lærte engang at eventyr om nøkken og huldra og sånt var for å skremme barna fra å gå ut i skogen alene. En slags oppdragende stil altså. Fra gammelt av. Anonymkode: e2a32...6ca Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Start en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå