AnonymBruker Skrevet 2. mars #1 Skrevet 2. mars F.eks frokostblandinger, noe frøknekkebrød du vet om som er naturlig glutenfritt, andre (frokost)varer? Tenker å teste en stund glutenfritt for å se om jeg responderer bra på det, og uten å kjøpe produkter laget på glutenfritt mel i første omgang, så tar gjerne imot litt tips for variasjon. Trenger ikke egentlig tips til middagsretter da jeg føler det er det aller enkleste å spise glutenfritt og med mye variasjon, men altså alternativer til den typiske brødmaten hovedsakelig. Anonymkode: 1b0f1...e98
AnonymBruker Skrevet 2. mars #2 Skrevet 2. mars Havregrøt er glutenfritt. Med havregryn kan du lage vafler, pannekaker, rundstykker, lapper/wraps, grøt, ha i yoghurt. Anonymkode: 37bc3...74c 2
AnonymBruker Skrevet 2. mars #3 Skrevet 2. mars AnonymBruker skrev (53 minutter siden): Havregrøt er glutenfritt. Med havregryn kan du lage vafler, pannekaker, rundstykker, lapper/wraps, grøt, ha i yoghurt. Anonymkode: 37bc3...74c Ikke hvis du lager med vanlig havregryn, den er infisert av gluten. Må bruke glutenfri havregryn i så fall. TS skal du teste ut kostholdet for å sjekke om du kanskje har cøliaki gjør du deg en bjørnetjeneste. Ta i så fall tester først så slipper du å torturere deg selv med å gjeninnføre gluten i ukesvis for å kunne ta tester senere. En kropp som er leget av glutenfritt kosthold vil ikke gi utslag på noen tester på lang tid. Anonymkode: 9f63c...4b4 5
AnonymBruker Skrevet 2. mars #4 Skrevet 2. mars AnonymBruker skrev (20 minutter siden): Ikke hvis du lager med vanlig havregryn, den er infisert av gluten. Må bruke glutenfri havregryn i så fall. TS skal du teste ut kostholdet for å sjekke om du kanskje har cøliaki gjør du deg en bjørnetjeneste. Ta i så fall tester først så slipper du å torturere deg selv med å gjeninnføre gluten i ukesvis for å kunne ta tester senere. En kropp som er leget av glutenfritt kosthold vil ikke gi utslag på noen tester på lang tid. Anonymkode: 9f63c...4b4 Virker ikke som det er mulig lenger å ta selvtest og at biopsi av tarmen er steget da. Er ikke akkurat der nå med vage symptomer bare som muligens kan være cøliaki/glutensensivitet, eller noe helt annet. Havregryn er glutenfritt, bare produsert i samme fabrikk som gluten og er dermed ikke fritt for spor av gluten for de veldig allergiske. Anonymkode: 1b0f1...e98 1
AnonymBruker Skrevet 2. mars #5 Skrevet 2. mars AnonymBruker skrev (1 minutt siden): Virker ikke som det er mulig lenger å ta selvtest og at biopsi av tarmen er steget da. Er ikke akkurat der nå med vage symptomer bare som muligens kan være cøliaki/glutensensivitet, eller noe helt annet. Havregryn er glutenfritt, bare produsert i samme fabrikk som gluten og er dermed ikke fritt for spor av gluten for de veldig allergiske. Anonymkode: 1b0f1...e98 De fleste med cøliaki har kun lette symptomer før de blir utredet. Ikke alle blir skikkelig dårlige. Vanlig havregryn er ikke glutenfritt selv om havre i utgangspunktet er det. Vanlig havre dyrkes ofte ved siden av eller på jorder hvor det har blitt dyrket hvete, rug eller bygg før. Det deretter høstes og behandles med maskiner som har blitt brukt på glutenholdig korn. Dette er mer enn det som betegnes som "kan inneholde spor av". En med cøliaki tar skade av vanlig havre. Cøliaki er ikke en allergi og man kan ikke dele inn i veldig dårlig eller litt dårlig. Hvert fnugg av gluten er skadelig. Nok en grunn til å ikke eksperimentere selv, men faktisk ta skikkelig tester. Mistenker du at du reagerer på gluten går du til legen og ber om utredning for cøliaki! Anonymkode: 9f63c...4b4 6 2
AnonymBruker Skrevet 2. mars #6 Skrevet 2. mars AnonymBruker skrev (7 minutter siden): Virker ikke som det er mulig lenger å ta selvtest og at biopsi av tarmen er steget da. Er ikke akkurat der nå med vage symptomer bare som muligens kan være cøliaki/glutensensivitet, eller noe helt annet. Havregryn er glutenfritt, bare produsert i samme fabrikk som gluten og er dermed ikke fritt for spor av gluten for de veldig allergiske. Anonymkode: 1b0f1...e98 Nå er jo uansett ikke urkraft sine glutenfrie havregryn spesielt mye dyrere, dersom man vil være helt sikker. Tips; Holdbart har ofte glutenfrie varer på tilbud. Utenom havregryn, så er jo egg glutenfritt, så en god omelett med skinke, paprika og andre ting du eventuelt liker, er jo godt og enkelt. Men dersom du mistenker cøliaki så anbefaler jeg deg å få testet deg først som sist, da det er greit å få bekreftet (eller avkreftet), samt at det er dumt å spise glutenfritt før man tester, da man risikerer at testen ikke slår ut. Anonymkode: 7b879...a12 1 1
Grüner Skrevet 2. mars #7 Skrevet 2. mars AnonymBruker skrev (37 minutter siden): Ikke hvis du lager med vanlig havregryn, den er infisert av gluten. Må bruke glutenfri havregryn i så fall. TS skal du teste ut kostholdet for å sjekke om du kanskje har cøliaki gjør du deg en bjørnetjeneste. Ta i så fall tester først så slipper du å torturere deg selv med å gjeninnføre gluten i ukesvis for å kunne ta tester senere. En kropp som er leget av glutenfritt kosthold vil ikke gi utslag på noen tester på lang tid. Anonymkode: 9f63c...4b4 Ts har ikke cøliaki, men vil prøve et kosthold uten gluten, så potensielle spor av gluten går nok bra. 1
Grüner Skrevet 2. mars #8 Skrevet 2. mars (endret) AnonymBruker skrev (5 timer siden): F.eks frokostblandinger, noe frøknekkebrød du vet om som er naturlig glutenfritt, andre (frokost)varer? Tenker å teste en stund glutenfritt for å se om jeg responderer bra på det, og uten å kjøpe produkter laget på glutenfritt mel i første omgang, så tar gjerne imot litt tips for variasjon. Trenger ikke egentlig tips til middagsretter da jeg føler det er det aller enkleste å spise glutenfritt og med mye variasjon, men altså alternativer til den typiske brødmaten hovedsakelig. Anonymkode: 1b0f1...e98 Her er oppskrift på frøknekkebrød uten mel: https://www.tine.no/oppskrifter/bakst/brod-og-rundstykker/grove-frøknekkebrød Synnøve Finden, Coop, Sigdal m.fl. har lignende varianter du kan kjøpe. Havregryn/grøt, hirsegryn/grøt, risengrynsgrøt, riskaker er også glutenfritt. Til taco og «pizza» kan du bruke maistortilla. Du kan også lage proteinrundstykker av havremel, cottage cheese og egg eller proteinpannekaker av cottage cheese, banan og egg. Endret 2. mars av Grüner
AnonymBruker Skrevet 2. mars #9 Skrevet 2. mars Disse er glutenfrie, og uten for mye av de rare fyllstoffene som ofte brukes i glutenfrie produkter. Og i motsetning til 90% av den glutenfrie ferdigmaten så inneholder disse fiber. Pluss at de smaker faktisk godt. Anonymkode: 258d9...523 1 1
AnonymBruker Skrevet 3. mars #10 Skrevet 3. mars Grüner skrev (9 timer siden): Ts har ikke cøliaki, men vil prøve et kosthold uten gluten, så potensielle spor av gluten går nok bra. Nei men hun vil teste glutenfritt for å se om hun responderer bra på det. Det tolker jeg som at hun har plager som hun vil teste om kommer av gluten. Da bør men teste og utelukke cøliaki før man endrer kostholdet. Cøliaki er ikke en allergi men en tarmsykdom med store konsekvenser hvis en ikke tar den alvorlig. Så skulle det være cøliaki TS har og spiser litt vanlig havregryn her, får med seg noen smuler fra vanlig brød der og sluntrer med noe som går bra tilslutt så øker hun risikoen for tarmkreft, benskjørhet og underernæring siden tarmene konstant er ødelagte. Hun trenger ikke føles seg dårlig engang. Da er det et lite offer å ta å få det sjekket skikkelig fra start av. Kan innføre gluten senere og sjekker det i ettertid, men da er plagen e fra gluten mye mye sterkere og hun må spise gluten hver dag i 3 mnd for at tester skal vise rett. Anonymkode: 9f63c...4b4 2 1
AnonymBruker Skrevet 3. mars #11 Skrevet 3. mars egg grønnsaker frukt bær kjøtt fisk kylling frø nøtter yoghurt ost ris Anonymkode: 379c4...f30 1 1
AnonymBruker Skrevet 3. mars #13 Skrevet 3. mars "Ren" mat. Du kommer langt med rene råvarer (kjøtt, fisk, grønnsaker, frukt, ris, egg ++) Anonymkode: aa44c...b0d 1 1
AnonymBruker Skrevet 3. mars #14 Skrevet 3. mars AnonymBruker skrev (24 minutter siden): "Ren" mat. Du kommer langt med rene råvarer (kjøtt, fisk, grønnsaker, frukt, ris, egg ++) Anonymkode: aa44c...b0d Spør som sagt etter frokostmåltider, så ønsket tips ikke alle vet om av sånne produkter (men de som er opptatt av gluten nok har funnet ut av). Anonymkode: 1b0f1...e98
AnonymBruker Skrevet 4. mars #15 Skrevet 4. mars AnonymBruker skrev (På 2.3.2025 den 23.57): Virker ikke som det er mulig lenger å ta selvtest og at biopsi av tarmen er steget da. Er ikke akkurat der nå med vage symptomer bare som muligens kan være cøliaki/glutensensivitet, eller noe helt annet. Havregryn er glutenfritt, bare produsert i samme fabrikk som gluten og er dermed ikke fritt for spor av gluten for de veldig allergiske. Anonymkode: 1b0f1...e98 Hvis du mistenker cøliaki så må du ikke finne på å teste glutenfri mat, uten å teste deg for cøliaki først. Du ødelegger testen hvis du spiser glutenfritt først, og hvis du faktisk har cøliaki, så vil det gjøre vondt å gå tilbake til gluten bare for å få riktig test. Det er ikke nødvendig med biopsi - det holder med en blodprøve hos fastlegen (for de aller fleste). Det tar 10 minutter. Bare gjør det. Anonymkode: 95a7f...94b 1
Daisy-love Skrevet 4. mars #16 Skrevet 4. mars Frigg eller Coop sine maiskaker, eller bare vanlige riskaker. Usikker på om alle smaker er glutenfrie, men noen er det. Old El Paso sin mini maislefser er glutenfrie, men ligger oftest med vanlige lefser. De er veldig gode også. Meny har fast ekstra bonus på dem, om du er Meny pluss kunde. Hirse, quinoa eller bokhvete kan brukes til både grøt og annet. Polena kan du lage både grøt av, og «omelett». Kikertmel kan en også lage «omelett» av. (Sånn for variasjon, men egg er jo uten gluten) Chiafrø kan du lage chiapudding av, med eller uten (glutenfri) havre. Vil du ha noe søtt, som ikke nødvendigvis er frokost, så er kokosboller ofte glutenfrie 😊
AnonymBruker Skrevet 4. mars #17 Skrevet 4. mars AnonymBruker skrev (På 2.3.2025 den 19.00): F.eks frokostblandinger, noe frøknekkebrød du vet om som er naturlig glutenfritt, andre (frokost)varer? Tenker å teste en stund glutenfritt for å se om jeg responderer bra på det, og uten å kjøpe produkter laget på glutenfritt mel i første omgang, så tar gjerne imot litt tips for variasjon. Trenger ikke egentlig tips til middagsretter da jeg føler det er det aller enkleste å spise glutenfritt og med mye variasjon, men altså alternativer til den typiske brødmaten hovedsakelig. Anonymkode: 1b0f1...e98 Proteinrundstykker er enkelt og digg, Sigdal sine gf knekkebrød. Bytte ut 1 brødmåltid med kefir/biola med mandler/valnøtter/ulike typer frø/bær og banan. Potetlompe. Den glutenfri «frokostmaten» er ikke spesielt sunn eller veldig mange alternativ. Lykke til😊 Anonymkode: e32c6...425
AnonymBruker Skrevet 4. mars #19 Skrevet 4. mars AnonymBruker skrev (2 minutter siden): Lakris Anonymkode: e2891...e3e det er ganske mye lakrisgodteri som inneholder gluten, så det er en vare der man alltid må lese innholdsfortegnelsen nøye. Anonymkode: 95a7f...94b 1
AnonymBruker Skrevet 4. mars #20 Skrevet 4. mars AnonymBruker skrev (1 minutt siden): det er ganske mye lakrisgodteri som inneholder gluten, så det er en vare der man alltid må lese innholdsfortegnelsen nøye. Anonymkode: 95a7f...94b Ja lakrisprodukter. Men ikke lakris i seg selv, dvs vanlig ren lakris, ikke det som er blanda med annet. Anonymkode: e2891...e3e
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Opprett en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå