AnonymBruker Skrevet 2. mars #1 Del Skrevet 2. mars Jeg er 27 år og tar opp historie vg3 som privatist. Har aldri vært glad i skole, og syns det er vanskelig. Jeg er fortsatt på første kapitelet i boka, og forstår ikke hvordan jeg skal klare å lære meg alt innen vår. Det er tungt å gjøre skole når jeg ser hvor mye det er, og jeg er en person som lærer ganske tregt. Kan bruke 3-4 timer på å lære om et tema, feks, middelalderen. Jeg innser jo at jeg ikke kan drive å lære så sakte, da kommer jeg meg ikke videre og stryker eksamen. Jeg vil gjerne ha bedre karakter. Har dere noe overkommelige tips til å klare dette faget, samtidig få karakter 4-5? Hadde karakter 2 i dette faget på vgs. Ting virker så mørkt nå. Eneste jeg vil i livet er å klare noe. Jeg tar opp fag for å ha sjanse til å studere det jeg vil, og få til å bygge et stabilt liv med en greit betalt jobb. Veien dit ser så mørkt ut akkurat nå Anonymkode: d0da6...861 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 2. mars #2 Del Skrevet 2. mars Bruk andre ressurser enn boka, det ser ikke ut som at du benytter den effektivt. Finnes det ressurser på nett? Videoer, løsninger på eksamensoppgaver, sammendrag? Anonymkode: 4fe17...457 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 2. mars #3 Del Skrevet 2. mars AnonymBruker skrev (Akkurat nå): Bruk andre ressurser enn boka, det ser ikke ut som at du benytter den effektivt. Finnes det ressurser på nett? Videoer, løsninger på eksamensoppgaver, sammendrag? Anonymkode: 4fe17...457 Jeg har meldt meg på nettundervisning, men det er ikke nok å bare se på de. Må fortsatt lese i boka har læreren sagt, om man ønsker god karakter. Han går gjennom det som er «viktig» men for å utdype seg må man lese selv og. Og jeg prøver med videoer, men jeg forstår ingenting av noe fordi jeg har ikke det grunnleggende forståelsen av noe, og da er det vanskelig å henge med Anonymkode: d0da6...861 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 2. mars #4 Del Skrevet 2. mars Tror dere om jeg kun fokuserer på de temaene som kommer mest av på eksamen, at jeg vil lykkes? Skal forstå sammenhengen med alt selvfølgelig, for ellers forstår jeg ikke, men at jeg fokuserer mest på de, at det vil gjøre ting lettere for meg? Anonymkode: d0da6...861 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Kålrota Skrevet 2. mars #5 Del Skrevet 2. mars Les kompetansemålene i faget (ligger på Udir). De forklarer hva du skal kunne. Det er ikke noe poeng i å lese boka fra perm til perm. Du kan se på NDLA.no for ressurser, det kan lønne seg å jobbe litt praktisk med stoffet. Der er det oppgaver, quiz, læringsstiler, videoer etc. 3 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Strixvaria Skrevet 2. mars #6 Del Skrevet 2. mars Du må få på plass gode studieteknikker - det tenker jeg er første prioritet. Hvordan lærer du best? Hva gjør du for å sikre at det du leser, lytter til eller ser på "fester seg"? Tankekart, markering i boka, ta notater underveis, muntlig gjenfortelling... Det finnes mange muligheter, og for å øke læringsutbyttet må du finne ut hva som fungerer best for akkurat deg. Man kommer imidlertid aldri utenom å faktisk lese pensum - hvis du har ambisjoner om å ta høyere utdannelse så vil det være mye mer enn bare 1 bok på pensum i hvert enkelt fag, så det er viktig for din egen del at du finner teknikker som gjør at du kommer deg gjennom, og at du lærer det du skal. Da må du øve, og du må sette av tid til å prioritere det som er vanskelig. 3-4 timer er for øvrig ikke all verdens med tid hvis det innebærer at du har lest, forstått og kan bruke en del kunnskap om middelalderen. Et mulig tips er å bryte lesingen ned i temaer, og lage deg en arbeidsplan der du sørger for å ha kommet deg gjennom aktuelle temaer innen en frist. Bruk læreplanen som utgangspunkt, for det er jo disse målene du vil testes i på eksamen. Husk å sette av tid til repetisjon. Når du har grov oversikt over temaene, så er det lurt å lese, lytte, se, skrive - kanskje er det noen forelesningsvideoer du kan se, eller noe relevant på youtube (husk kildekritikk), NDLA (har mye bra), eller andre kilder du kan bruke for å forsterke og utdype det du skal lære noe om? 2 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 2. mars #7 Del Skrevet 2. mars Strixvaria skrev (15 minutter siden): Du må få på plass gode studieteknikker - det tenker jeg er første prioritet. Hvordan lærer du best? Hva gjør du for å sikre at det du leser, lytter til eller ser på "fester seg"? Tankekart, markering i boka, ta notater underveis, muntlig gjenfortelling... Det finnes mange muligheter, og for å øke læringsutbyttet må du finne ut hva som fungerer best for akkurat deg. Man kommer imidlertid aldri utenom å faktisk lese pensum - hvis du har ambisjoner om å ta høyere utdannelse så vil det være mye mer enn bare 1 bok på pensum i hvert enkelt fag, så det er viktig for din egen del at du finner teknikker som gjør at du kommer deg gjennom, og at du lærer det du skal. Da må du øve, og du må sette av tid til å prioritere det som er vanskelig. 3-4 timer er for øvrig ikke all verdens med tid hvis det innebærer at du har lest, forstått og kan bruke en del kunnskap om middelalderen. Et mulig tips er å bryte lesingen ned i temaer, og lage deg en arbeidsplan der du sørger for å ha kommet deg gjennom aktuelle temaer innen en frist. Bruk læreplanen som utgangspunkt, for det er jo disse målene du vil testes i på eksamen. Husk å sette av tid til repetisjon. Når du har grov oversikt over temaene, så er det lurt å lese, lytte, se, skrive - kanskje er det noen forelesningsvideoer du kan se, eller noe relevant på youtube (husk kildekritikk), NDLA (har mye bra), eller andre kilder du kan bruke for å forsterke og utdype det du skal lære noe om? Enig i dette. Hvis du sliter med historie, MED undervisning, så vil høyere utdanning bli veldig problematisk. Har du lærevansker knyttet til lesing og/eller prosessering? Du må bruke tiden på en måte som faktisk gir læring. Hvis du bruker fem timer på å lese et kapittel i boka, men du ikke har lært noe av det, så har du kastet bort fem timer. Du tror du har lest, men utbyttet er null. Anonymkode: 4fe17...457 3 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 2. mars #8 Del Skrevet 2. mars Jeg hadde brukt ChatGPT. Be om sammendrag av sidene, få hjelp til å lage tidslinjer med de viktigste hendelsene osv. Suppler med videoer, bruk ndla aktivt og gjør deg kjent med kompetansemålene. Anonymkode: 801ea...655 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Strixvaria Skrevet 2. mars #9 Del Skrevet 2. mars AnonymBruker skrev (5 timer siden): Enig i dette. Hvis du sliter med historie, MED undervisning, så vil høyere utdanning bli veldig problematisk. Har du lærevansker knyttet til lesing og/eller prosessering? Du må bruke tiden på en måte som faktisk gir læring. Hvis du bruker fem timer på å lese et kapittel i boka, men du ikke har lært noe av det, så har du kastet bort fem timer. Du tror du har lest, men utbyttet er null. Anonymkode: 4fe17...457 Viktige poeng du løfter frem her! TS, du skriver også at du "lærer ganske tregt" - dette er noe du må ta høyde for når du skal ta opp fag, og ved eventuelle videre studier. Det kan hende at du trenger å bruke mer tid på komme gjennom, særlig hvis du også mangler gode studieteknikker. Jeg vet om flere som f.eks. har tatt VG1 over 2 år, eller som har brukt flere semestre på å ta opp fagene de har strevd mest med - nettopp fordi det kan være ulike grunner til at de har trengt å bruke mer tid og/eller spre mengden litt utover. For å gå fra 2, som er en karakter som indikerer svært laber måloppnåelse sett opp mot målene i læreplanen, til en 4-5, hvor 5 tross alt er en karakter som brukes for å indikere ganske høy måloppnåelse, kreves det beinhard jobbing og at du finner måter å tilegne deg stoffet på som gjør deg i stand til å både forklare, begrunne og reflektere - og til å se sammenhenger på et dypere nivå, f.eks. ved å kunne trekke tråder mellom konflikter/hendelser og vise hvordan og hvorfor de henger sammen (og hvordan og hvorfor de skiller seg fra hverandre). Kan hende det hjelper å visualisere en langtidsplan? Hvis du vet at du har lyst til å studere et helt spesifikt studium, så kan det kanskje hjelpe på motivasjonen å se f.eks. det å ta opp dette faget + eventuelt andre ting du vet du må forbedre/endre som ett av mange steg på veien mot en type "ultimate goal". Det har hvertfall hjulpet for meg noen ganger når lysten til å jobbe med enkelte fag har vært litt liten, det å minne meg på hvorfor jeg gjør det Og selvfølgelig å ha en plan med realistiske mål der jeg greier å følge den planen jeg har laget. En plan som ikke følges i praksis er tross alt helt verdiløs og fører ingensteds, så du må finne noe som fungerer for deg. En gang jeg slet veldig med et ekstra vanskelig fag så lagde jeg små avtaler med meg selv, f.eks. i form av hyggelige aktiviteter (typ "når du har jobbet deg gjennom dette temaet, laget tankekartet og føler at du har kontroll ved å se på tankekartet, da kan du gjøre noe hyggelig/noe du gleder deg til" - det kunne være noe så enkelt som å pakke sakene, dra ned i parken og sitte der i en times tid og slappe av hvis det var fint vær - det må ikke koste penger)... Men du må finne ut hva som motiverer deg, og hvordan du får sørget for at du får gjort det du skal 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
fru Alving Skrevet 3. mars #10 Del Skrevet 3. mars AnonymBruker skrev (23 timer siden): Jeg er 27 år og tar opp historie vg3 som privatist. Har aldri vært glad i skole, og syns det er vanskelig. Jeg er fortsatt på første kapitelet i boka, og forstår ikke hvordan jeg skal klare å lære meg alt innen vår. Det er tungt å gjøre skole når jeg ser hvor mye det er, og jeg er en person som lærer ganske tregt. Kan bruke 3-4 timer på å lære om et tema, feks, middelalderen. Jeg innser jo at jeg ikke kan drive å lære så sakte, da kommer jeg meg ikke videre og stryker eksamen. Jeg vil gjerne ha bedre karakter. Har dere noe overkommelige tips til å klare dette faget, samtidig få karakter 4-5? Hadde karakter 2 i dette faget på vgs. Ting virker så mørkt nå. Eneste jeg vil i livet er å klare noe. Jeg tar opp fag for å ha sjanse til å studere det jeg vil, og få til å bygge et stabilt liv med en greit betalt jobb. Veien dit ser så mørkt ut akkurat nå Anonymkode: d0da6...861 I historie så finnes det mange gode programmer som du kan se på. Da kan du få litt kjøtt på beina og lettere forstå begreper og epoker. Et tips er å selv skrive korte sammendrag. la meg si du leser en side eller et underavsnitt, så skriver du noen setninger med oppsummering av det viktigste der. Klarer du dette så kan du lese inn det du har skrevet og lytte til det, det er fin repetisjon. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
stan Skrevet 3. mars #11 Del Skrevet 3. mars Hvordan er det med lesehastigheten og evnen til å plukke ut info fra teksten? Det går an å trene opp dette. Men fred og ingen forstyrrelser kan være første trinn. Ser ofte dette er et hinder for elever Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 3. mars #12 Del Skrevet 3. mars Det er nok sikkert lurt å se dokumentarer og filmer fra middelalderen. Tenke, reflektere og se hvordan det var. Det er ikke matte. Du skal bare se og skjønne hva som har skjedd for mange hundre år siden. Hvor bodde din slekt da? Hvordan var livet for dem? Ha en slags nysgjerrighet med senkede skuldre. Hvor lenge levde de? Hvordan var livet? Lag popkorn og dypdykk ned i fortiden. Så er det nok lettere å forholde seg til boka etterpå. Anonymkode: 74b7f...8bd Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 3. mars #13 Del Skrevet 3. mars Historie er et gørrkjedelig fag. Går Vg3 nå, og ingen husker noe som helst fra Vg2-historie (antikken + middelalderen). Jeg kan kanskje så vidt få presset ut noe om Mesopotamia og vannsystemer og sånn, og kanskje til og med litt om noe øst og vest vei for vikinger. Men absolutt ikke noe bra. Vi har i år hatt mest om norsk historie og første/andre verdenskrig. Tipper også det kommer på eksamen hvis jeg blir trukket. Hadde virkelig ikke stressa med vg2-historie, slutter meg til de som sier at du bør se noen dokumentarer. Kanskje Vikingane på NRK eller noe, haha. Prøve å finne noe du er interessert i. På eksamen er problemstillingene så åpne uansett. Du får så og si ikke spørsmål "Hva skjedde i år 1265?", men heller "Har det vært noen konflikter i eldre historie som du kan reflektere over" eller noe annet vrøvl. Så hvis du bare lærer deg litt basics om hver epoke og finner noe med hver du synes er litt spennende (f.eks Farao i Egypt) så overlever du. Anonymkode: d4ce6...5eb Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 3. mars #14 Del Skrevet 3. mars Tips 1) du skal aldri kunne en bok perm til perm. Ikke kast bort tid på å lese alt. Tips 2) les kompetansemålene og jobb målrettet med de. Det er dette du skal kunne og dette du vil bli målt på. Anonymkode: 55832...342 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 5. mars #15 Del Skrevet 5. mars Fra en som brenner for god studieteknikk. Det har så mye å si for hva man faktisk får ut av tiden man bruker. Limer inn deler av dette svaret som jeg ga i en annen tråd. Hei igjen. Det var ingen som lærte meg dette heller. Jeg søkte aktivt selv etter informasjon om dette før jeg begynte studier. Men det finnes en mengde ulike teknikker, og man må justere litt alt etter personlige preferanser og hvilke fag man tar. Først av alt vil jeg anbefale deg å starte med å lese en bok av Olav Schewe. Den er ikke alt for lang og gir noen grunnleggende gode råd om hva dette med studieteknikk handler om, selv om den ikke gir svar på alt. Det står litt om arbeidsmetoder, husketeknikker osv.... Han var også en helt middels videregående elev som gikk ut av studiet med et hav av toppkarakterer. Det motiverte meg til å nøste litt i hva som skal til. Er det mulig for han er det vel mulig for meg også tenkte jeg. Og det viste seg å stemme. Det finnes også foredrag på YouTube han holder. Det er andre som er gode også. Barbara et eller annet har et kurs som heter Learning how to learn. Så til litt mer konkrete teknikker: Les deg opp på noe som heter Active recall and spaced repetition. Det fungerer helt vanvittig mye bedre enn å bare passivt lese pensumbøker. Anki eller quilzet er gode hjelpemidler. Bruk pomodoro om du sliter med konsentrasjonen. Finn tidsintervaller som fungerer for deg, Jobb intensivt og gi deg selv et velfortjent friminutt. Selv bruker jeg 50-10 intervaller, men finn ut hva som funker for deg. Og ikke minst!! Jobb eksamensrettet hele semesteret. Start semesteret med å se igjennom gamle eksamener. Da vet du litt hva som er viktig når du jobber med pensum. Og løs så mange gamle eksamenssett du klarer før eksamen. Forelesere finner sjelden opp kruttet på nytt, så hvis du løser tidligere års eksamener med godt resultat vil du være godt rustet for deg som møter deg på eksamen. Dette var myntet på høyere utdanning, men læring er læring så konseptene blir det samme. Har historieboken din f.eks noen læringsmål eller repetisjonsspørsmål tilknyttet hvert kapittel? I så fall bruk de for å lage spørsmål til deg selv for å jevnlig repetere. Selv liker jeg Anki pga algoritmen med gjentakelse. Men mange bruker Quizlet og er happy med det. Poenget er bare at du må jobbe aktivt med å hente frem informasjonen fra hjernen. Ikke bare passiv lese. Anonymkode: 6d7d0...2b6 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Grå Skrevet 5. mars #16 Del Skrevet 5. mars Her har du fått mange gode råd, så jeg vil bare si at du har et urealistisk forhold til tidsbruk hvis du tenker at 3-4 timer er mye når du sier at du bruker tid på å lære, du må ta innover deg at du må bruke mer tid enn du i utgangspunktet trodde. Sjekk om vgs i nærheten har studier på kveldstid for 23/5-elever, ofte følger de skoleåret, men hvis det finnes er det et veldig godt tilbud. Lykke til! Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 5. mars #17 Del Skrevet 5. mars Du må få på plass gode studieteknikker. Det hjelper ikke å lese boka fra perm til perm om du ikke får med deg hva du leser. Alle lærer på ulike måter. Jeg foretrekker å ta notater for å få med meg det viktigste i kapittelene. I nyere tid har jeg også lagt inn tekstfiler fra e-bøker, og får AI til å gjøre om teksten til en podcast. Da kan jeg først lese og notere på egenhånd, og høre på podcast ved behov. Anbefaler også denne boken: https://bokia.no/products/superstudent?currency=NOK&variant=40669768286290&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=Google Shopping&stkn=19db8497fd85&gad_source=1&gclid=CjwKCAiAiaC-BhBEEiwAjY99qIt7NvyhrQ43xTk4IIPEo949m2xPoJLCygNJlf1SsdZkKtf82lpCHxoCprcQAvD_BwE Anonymkode: 1e548...697 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 5. mars #18 Del Skrevet 5. mars AnonymBruker skrev (3 timer siden): Du må få på plass gode studieteknikker. Det hjelper ikke å lese boka fra perm til perm om du ikke får med deg hva du leser. Alle lærer på ulike måter. Jeg foretrekker å ta notater for å få med meg det viktigste i kapittelene. I nyere tid har jeg også lagt inn tekstfiler fra e-bøker, og får AI til å gjøre om teksten til en podcast. Da kan jeg først lese og notere på egenhånd, og høre på podcast ved behov. Anbefaler også denne boken: https://bokia.no/products/superstudent?currency=NOK&variant=40669768286290&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=Google Shopping&stkn=19db8497fd85&gad_source=1&gclid=CjwKCAiAiaC-BhBEEiwAjY99qIt7NvyhrQ43xTk4IIPEo949m2xPoJLCygNJlf1SsdZkKtf82lpCHxoCprcQAvD_BwE Anonymkode: 1e548...697 Der var boka jeg refererte til i et tidligere innlegg ja 😅 Husket ikke hva den het i farta. Men den er bra. Den er relativt kort og har en del gode poenger. Den er et godt startpunkt for å lære seg gode studieteknikker. Anbefales. Anonymkode: 6d7d0...2b6 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Start en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå