Gå til innhold

Den norske statens største bløff: Kapitalflukt skyldes ikke grådighet


Wise

Anbefalte innlegg

Gang på gang ser vi venstreorienterte statsråder stå på NRK Debatten og hevde at de rike flykter landet fordi de er egoistiske og ikke vil "dele med fellesskapet". Dette er en svært misvisende fremstilling av virkeligheten. Denne holdningen eksisterer kun fordi staten er økonomisk bortskjemt med oljepenger og derfor ikke ser behovet for å legge til rette for privat verdiskaping.

Sannheten er at kapital- og kompetanse flukt ikke skyldes grådighet, den skyldes at Norge er et av de få landene i verden som fortsatt straffer eierskap og verdiskaping med en særskatt på formue.

Staten undertrykker privat næringsliv hardt. Det er bort i mot umulig å lykkes.

Den norske statens økonomiske modell handler mer om kontroll enn vekst. Politikerne har skapt en situasjon hvor privat næringsliv behandles mer som en utfordrer til statens makt, snarere enn en drivkraft for økonomisk utvikling. Basert på full kontroll på olje og gass i Nordsjøen.

Formuesskatten på arbeidende kapital hemmer vekst, i motsetning til nesten alle andre land, må norske gründere betale skatt på verdier de ikke har realisert. Det betyr at suksessfulle bedriftseiere tvinges til å tappe selskapet sitt eller selge ut til utenlandske aktører bare for å betale en skatt som mange økonomer mener er skadelig.

Mens aksjer og bedrifter skattlegges brutalt, favoriseres eiendom, dette fører til at kapital heller plasseres i boligmarkedet fremfor i innovasjon og verdiskaping. Det som skaper fremtiden

Oljesektoren brukes som en maktfaktor, staten har sikret seg full kontroll over Nordsjøen og kan dermed styre økonomien uten å trenge et sterkt privat næringsliv

Store statseide selskaper favoriseres, mens gründere og småbedrifter druknes i skatter og reguleringer. Dette gjør det vanskelig å lykkes uten å måtte selge ut til utenlandske eiere.

Den store bløffen om at de rike svikter landet

Når en næringsdrivende flytter fra Norge, blir vedkommende ofte stemplet som "grådig" av politikere som Støre og Vestre og som svikter landet. Men disse politikerne vet godt at det er deres egen politikk som gjør det økonomisk uholdbart for mange gründere og investorer å bli værende.

De vet at Sveits, Danmark og Storbritannia ikke har formuesskatt på arbeidende kapital. De vet at norske gründere må betale skatt på selskapene sine selv om de ikke tar ut penger, mens internasjonale konkurrenter slipper dette. De vet at de skaper en situasjon hvor de mest talentfulle og innovative menneskene tvinges til å forlate landet.

Likevel velger de å fremstille dette som et spørsmål om moral, heller enn økonomiske realiteter. Dette gir et sterkt misvisende bilde av situasjonen.

Norge er på vei inn i en destruktiv spiral.

Kapital og kompetanse flykter, vi ser allerede at investorer og gründere emigrerer til Sveits, Dubai og USA.

- Næringslivet kveles, mens eiendomsspekulasjon belønnes.
- Offentlig sektor vokser seg enorm, mens privat sektor forvitrer.
- Staten blir stadig mer avhengig av oljepengene, men hva skjer den dagen oljeinntektene ikke lenger vokser?

Konklusjon: Politikerne skaper kapitalflukten, men skylder på næringslivet.

Dette er harde fakta og varsku om fremtiden og våre fremtidige generasjoner at når oljen tar slutt har vi ingen bein lenger å stå på, Norge er på steroider faktisk. 

Endret av Wise
forbedring
  • Liker 4
  • Nyttig 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

Sosialdemokratiet er litt sprøtt, det som egentlig skjer er at sosialistene plutselig blir superkapitalister selv.

Det er en fascinerende selvmotsigelse i sosialdemokratiet, de som prediker om rettferdig fordeling og likhet, ender ofte opp som superkapitalister selv når de sitter med makten.

Sosialister elsker å snakke om å bekjempe "grådige kapitalister", men når de selv får kontroll over staten og oljepengene, forvalter de rikdommen som en monopolkapitalistisk gigant. Staten blir den største investoren, den største arbeidsgiveren og den største kapitalisten i landet, men uten konkurranse.

- Formuesskatt på privat eierskap? Ja!
- Formuesskatt på statlige selskaper? Nei!
- Reguleringer for private næringsdrivende? Ja!
- Privilegier for statseide selskaper? Absolutt!

Samtidig ser vi at mange av disse sosialdemokratiske toppene, som har brukt hele sitt liv på å kjempe for høyere skatter, selv rømmer til privat sektor og tjener millioner når de forlater politikken.

Eksempler?
- Jens Stoltenberg – fra sosialdemokratisk statsminister til en av verdens mektigste menn i NATO.
- Jonas Støre – multimillionær som snakker om "fordeling".
- Tidligere SV-politikere som plutselig blir konsulenter i næringslivet.

Sosialdemokratene er ikke mot kapitalisme, de er bare mot at andre enn dem selv skal få drive med det.

Formuesskatten, den næringsfiendtlige politikken og statens økonomiske dominans er årsaken til kapitalflukten, ikke grådighet. Når kapital og kompetanse forlater Norge, er det ikke et svik mot landet, det er en naturlig reaksjon på et system som aktivt straffer verdiskaping.

Sånn sett er jeg veldig for Kongen, han tenker på vegne av det beste for landet, mens politkerne tenker kun hva det beste er for meg.

Endret av Wise
  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Wise skrev (19 minutter siden):

Tidligere SV-politikere som plutselig blir konsulenter i næringslivet.

Hva er egentlig problemet med dette?

Wise skrev (20 minutter siden):

Jonas Støre – multimillionær som snakker om "fordeling".

Så hvorfor klager aldri silke som deg når fattige er liberalister?

  • Liker 5
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Wise skrev (1 time siden):


Dette er harde fakta og varsku om fremtiden og våre fremtidige generasjoner at når oljen tar slutt har vi ingen bein lenger å stå på, Norge er på steroider faktisk. 

Hvis dette er harde og ubestridelige objektive fakta, hvorfor er ingen av dem støttet av dokumentasjon i form av lenker?

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Problemet er ikke at tidligere sosialister tjener penger, men at de har brukt hele sin politiske karriere på å fordømme dem som gjorde det samme. De har kjempet for høyere skatter og mer statlig kontroll, men utnytter selv systemet de ville begrense for andre. En fattig liberalist er ikke en hykler, fordi de ønsker frihet for alle, mens en sosialist som blir kapitalist har nektet andre det de selv nyter godt av.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jo, trådens innhold er rett.  

Det ble en gang sagt at Norge er den siste kommuniststat i Europa.  

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Norge går i gæren retning.

Sosialdemokratiet er på en måte som et skip uten kaptein. Når alle vil styre, men ingen vet hvor de skal, men tenker kun på seg selv.

Som et cruiseskip, en gigantisk flytende by på havet. Kapteinen står på broen, han kjenner skipet ut og inn, har navigert gjennom stormer før, og vet nøyaktig hvordan han skal manøvrere for å unngå farer. Men plutselig bestemmer de andre avdelingene seg for at de også vil styre.

* Hotelldirektøren (politikerne) insisterer på at komforten til passasjerene er viktigere enn retningen, og foreslår å droppe styrbord eller babord , "folk flest vil jo bare ha en fin reise".
* Chief Engineer (byråkratene) mener at det viktigste er å holde maskinene i gang, uansett hvor skipet er på vei. "Så lenge motorene durer, kan vi seile i hvilken retning som helst."
* Cruise Director (media) mener at underholdningen er det viktigste, "hvorfor bry seg om kursen, så lenge folket er glade og hører på musikken?"
* Kokken (fagforeningene) krever at kjøkkenet skal ha siste ordet, "ingen bryr seg om destinasjonen hvis de ikke får maten sin først!"

Resultat?
Skipet mister all retning. Ingen tør å ta en beslutning, og hver gang kapteinen prøver å styre, blir han overkjørt av demokratisk drakamp. Skipet seiler rett frem –> rett på grunn.

Og hva skjer etterpå?
Jo, de samme folka som ignorerte kapteinen, skylder på ham når det går galt. "Hvorfor stoppet han oss ikke?" "Hvorfor gjorde han ikke noe?" Selv om de nektet å la ham styre.

Sosialdemokratiet og den drivende oljetankeren.

Norge fungerer i dag som en oljetanker uten en kaptein med reell kontroll. Politikerne, byråkratene og fagforeningene drar i hver sin retning, men ingen har en klart kurs.

- Kapteinen (næringslivet) vet hvor vi må styre for å unngå grunnstøting – men blir overstyrt av folk som aldri har vært på broen.
- Maskinrommet (oljepengene) holder motoren gående, men ingen bryr seg om at vi er på vei mot skjærene.
- Passasjerene (velgerne) blir holdt rolige med underholdning og velferd, mens ingen forteller dem at skipet egentlig er på vei til å kjøre seg rett på grunn.

Akkurat som et cruiseskip trenger en kaptein som får lov til å styre, trenger et land en ledelse som faktisk forstår hvordan verdier skapes. Når alle tror de kan styre, men ingen har peiling på navigasjon, går skipet på grunn og da hjelper det lite at baren er åpen og motorene fortsatt durer.

Enten innser vi dette nå eller så våkner vi opp om noen tiår og ser at vi har skapt en økonomisk modell som ligner mer på Russland og Syria enn et moderne velferdssamfunn, det er jo faktisk sånn det er.

Da er vi tilbake til fiskegarn og ruser igjen.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Wise skrev (39 minutter siden):

En fattig liberalist er ikke en hykler, fordi de ønsker frihet for alle, mens en sosialist som blir kapitalist har nektet andre det de selv nyter godt av.

Det er fortsatt inkonsekvent. En fattig liberalst er jo en selvplager som ønsker at alle han kjenner på samme alder også skal lide. SV folk ønsker jo ikke at noen skal sulte ihjel. Dette betyr strengt tatt at fattige liberalister er en fare for seg selv og andre, og burde strengt tatt ha blitt tvangsinnlagt.

Wise skrev (41 minutter siden):

Problemet er ikke at tidligere sosialister tjener penger, men at de har brukt hele sin politiske karriere på å fordømme dem som gjorde det samme

Har du fordømt konsulenter da? Uansett, de må jo selv betale de samme skattene og leve med de samme begrensningene andre med samme inntekt må leve med, så hva er problemet?

  • Liker 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Wise skrev (18 minutter siden):

Kapteinen (næringslivet) vet hvor vi må styre for å unngå grunnstøting – men blir overstyrt av folk som aldri har vært på broen.

Så du klager fordi de rike ikke har all makt? Saken er vel heller at hvis de Linkedin syterne får makten, så blir livet for mange så dårlig at de hadde hatt det bedre i DDR på åttitallet. Mange av dem ønsker jo ikke sosialtrygd,offentlig finansering av helse,offentlig garantert minstepensjon også lignende.

Hvorfor ikke nevne eksempler på land hvor du ting mener er godt drevet?

  • Liker 3
  • Nyttig 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

I Norge ser vi akkurat dette:
- Politikerne lover komfort, men glemmer retningen.
- Byråkratene holder hjulene i gang, men aner ikke hvor vi er på vei.
- Media spiller musikk på dekk for å holde folket distrahert.
- Fagforeningene krever sin del av kaka uten å bry seg om hvor skipet faktisk ender.

Og når skuta treffer skjærene, er det plutselig ingen som har skylda.

Hvis vi ikke snur nå, er vi som sagt tilbake til fiskegarn, ruser og smalahove igjen. Vi har hatt en unik mulighet med oljeformuen til å investere i fremtidens teknologier, men hvis vi fortsetter denne kursen, forsvinner verdiene raskere enn sosialistene krangler om hvem som skal få mest fra buffébordet.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

PeeWee skrev (2 minutter siden):

Så du klager fordi de rike ikke har all makt? Saken er vel heller at hvis de Linkedin syterne får makten, så blir livet for mange så dårlig at de hadde hatt det bedre i DDR på åttitallet. Mange av dem ønsker jo ikke sosialtrygd,offentlig finansering av helse,offentlig garantert minstepensjon også lignende.

Hvorfor ikke nevne eksempler på land hvor du ting mener er godt drevet?

I Norge ser vi akkurat dette:
- Politikerne lover komfort, men glemmer retningen.
- Byråkratene holder hjulene i gang, men aner ikke hvor vi er på vei.
- Media spiller musikk på dekk for å holde folket distrahert.
- Fagforeningene krever sin del av kaka uten å bry seg om hvor skipet faktisk ender.

Og når skuta treffer skjærene, er det plutselig ingen som har skylda.

Hvis vi ikke snur nå, er vi som sagt tilbake til fiskegarn, ruser og smalahove igjen. Vi har hatt en unik mulighet med oljeformuen til å investere i fremtidens teknologier, men hvis vi fortsetter denne kursen, forsvinner verdiene raskere enn sosialistene krangler om hvem som skal få mest fra buffébordet.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Wise skrev (1 minutt siden):

Og når skuta treffer skjærene, er det plutselig ingen som har skylda

Men du nekter jo å si hvor du vil? En fyr på Linkedin snakker jo stadig vekk om velferds og demokratihater Ludwig Von Mises.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

PeeWee skrev (1 minutt siden):

Men du nekter jo å si hvor du vil? En fyr på Linkedin snakker jo stadig vekk om velferds og demokratihater Ludwig Von Mises.

jeg vet ikke hvem LW Mises var, men to the point: - er det demokrati i styresettet ombord i et cruiseskip, hvem skal bestemme? 

Kapteinen eller kokken?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Wise skrev (1 minutt siden):

jeg vet ikke hvem LW Mises var, men to the point: - er det demokrati i styresettet ombord i et cruiseskip, hvem skal bestemme? 

Dette sier vel det meste, ikke noe demokrati om dere får bestemme? Hva så med samfunnet ellers? Hva med velferdsstaten og alt annet? Du er klar over at på grunn av folk som Musk så er det en voksende skepsis mot "grundere" i deler av befolkningen? Det var jo full jubel når Luigi plaffet ned en helse CEO.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

PeeWee skrev (Akkurat nå):

Dette sier vel det meste, ikke noe demokrati om dere får bestemme? Hva så med samfunnet ellers? Hva med velferdsstaten og alt annet? Du er klar over at på grunn av folk som Musk så er det en voksende skepsis mot "grundere" i deler av befolkningen? Det var jo full jubel når Luigi plaffet ned en helse CEO.

men jeg prøver bare å forstå at etter oljen, så må vi ha noe å leve av. Dette handler om dine barn og barnebarn, men alle grunderne og kompetansen har forsømt landet fordi du og dine brukte opp alle pengene.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Stina234 skrev (42 minutter siden):

Jo, trådens innhold er rett.  

Det ble en gang sagt at Norge er den siste kommuniststat i Europa.  

Hvem har sagt det? Tenker du på Björn Rosengrens uttalelse om at Norge er den siste sovjetstat? Hadde han sagt kommuniststat tipper jeg han som sosialdemokrat og fagforeningsleder hadde ment det som et kompliment.

For all del, jeg skal være den første til å si meg uenig i mye av norsk politikk, men Norge er virkelig ikke på noen som helst måte en kommuniststat. Å komme med sånne påstander er bare fordummende og useriøst. Hvem er det du mener Norge har mye til felles med? Nord-Korea? Laos? Cuba?

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Sosialøkonomien i Norge kan ikke oppsummeres bedre enn en drivende, retningsløs oljetanker til havs uten motorkraft. Den har mistet styringen, driver sakte, men sikkert uten mulighet til å justere kursen, og til slutt er det kun nok bunkers igjen til å holde ventilasjonen i gang, symbolet på et system som fortsatt puster, men som ikke lenger lever.

I mellomtiden står de andre skipene rundt og tapper den for olje, mens politikerne later som ingenting skjer. De skylder på "markedskreftene", "internasjonale utfordringer" og "grådige rikinger", men realiteten er at de selv har latt skipet bli liggende hjelpeløst i sjøen uten å fylle drivstoff eller reparere motorene eller satse på ny teknologi og innovasjon.

Til slutt blir oljetankeren så lett at den ikke engang klarer å motstå sitt eget vindfang. Den slutter å drive kontrollert og blir kastet rundt av de samme kreftene som den en gang kunne mestre. Rett på skjæret.

- Dette er hva som skjer når man tror at man kan fordele verdier i evighet uten å skape nye.
- Dette er hvordan en velferdsstat kollapser i sakte film.
 

Endret av Wise
  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jdz skrev (19 minutter siden):

Hvem har sagt det? Tenker du på Björn Rosengrens uttalelse om at Norge er den siste sovjetstat? Hadde han sagt kommuniststat tipper jeg han som sosialdemokrat og fagforeningsleder hadde ment det som et kompliment.

For all del, jeg skal være den første til å si meg uenig i mye av norsk politikk, men Norge er virkelig ikke på noen som helst måte en kommuniststat. Å komme med sånne påstander er bare fordummende og useriøst. Hvem er det du mener Norge har mye til felles med? Nord-Korea? Laos? Cuba?

Norge er ikke en kommuniststat, (selv om det sies) men staten oppfører seg stadig mer som en. Når 60 % av økonomien styres av staten, når næringslivet straffes med formuesskatt mens staten selv sitter på en oljefond formue, og når politikere prioriterer omfordeling fremfor verdiskaping, går vi i en farlig retning. Norge er på vei til å bli en stat hvor politikerne bestemmer, byråkratene vokser, og de som faktisk skaper verdier blir presset eller kommandert ut av landet. Du skal ikke være en trussel for staten. Hvor lenge går det før vi våkner eller må grunnstøtingen komme først?

  • Nyttig 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jdz skrev (15 minutter siden):

Hvem har sagt det? Tenker du på Björn Rosengrens uttalelse om at Norge er den siste sovjetstat? Hadde han sagt kommuniststat tipper jeg han som sosialdemokrat og fagforeningsleder hadde ment det som et kompliment.

For all del, jeg skal være den første til å si meg uenig i mye av norsk politikk, men Norge er virkelig ikke på noen som helst måte en kommuniststat. Å komme med sånne påstander er bare fordummende og useriøst. Hvem er det du mener Norge har mye til felles med? Nord-Korea? Laos? Cuba?

Desverre er korstoget mot privat næringsliv et faktum.  Her kunne man argumentere sider opp og ned , men du får bare google i vei selv.

Norge er det siste landet i Europa som klamrer seg til skatt på arbeidende kapital, populært kallet formueskatt av venstresiden. Beregningen av denne skatten er drepen for mange som har en grunder i magen og ønsker å bygge opp en bedrift.  Da særlig bedrifter som er avhengig av å kjøpe driftsutstyr, produksjonslokaler etc.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Dette er kort og g

Stina234 skrev (14 minutter siden):

Desverre er korstoget mot privat næringsliv et faktum.  Her kunne man argumentere sider opp og ned , men du får bare google i vei selv.

Norge er det siste landet i Europa som klamrer seg til skatt på arbeidende kapital, populært kallet formueskatt av venstresiden. Beregningen av denne skatten er drepen for mange som har en grunder i magen og ønsker å bygge opp en bedrift.  Da særlig bedrifter som er avhengig av å kjøpe driftsutstyr, produksjonslokaler etc.

Akkurat, staten ønsker ikke innblanding , den ønsker kontroll. Når Norge er det siste landet i Europa med skatt på arbeidende kapital, er det ikke tilfeldig. Det er et bevisst grep for å holde privat næringsliv i sjakk, samtidig som staten selv vokser seg større og mektigere.

Er Norge en kommuniststat? Nei. Men det betyr ikke at vi ikke har en politikk som aktivt straffer privat eierskap, begrenser verdiskaping og gjør staten til den dominerende økonomiske aktøren. Når skattepolitikken kveler gründere, mens staten selv sitter med oljefondet og favoriserer sine egne selskaper, minner det mer om en sentralstyrt økonomi enn en fri markedsøkonomi.

Så nei, vi er ikke Nord-Korea. Men vi er heller ikke lenger et land hvor de som skaper verdier får vokse fritt.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...