AnonymBruker Skrevet 6 timer siden #1 Del Skrevet 6 timer siden Føler man mater barna med «gift» når man leser og hører om hvor forferdelig halvfabrikat mat er. Her går det både i pølser, kjøttkaker, fiskepudding, fiskegrateng, fiskekaker, kjøttdeig, lasagne laget med Toro pakke osv. Som tilbehør til det meste over har vi potet, fullkornpasta og grønnsaker. Jeg har jo selv tenkt på dette som et relativt sunt kosthold, frem til dette med halvfabrikat og ultraprossesert mat har blitt i fokus og «værsting» mat. Er det virkelig slik, at denne maten ikke er bra? Forstår at det sikkert er bedre med alt som er laget fra bunn, men er det virkelig det «normale» blant barnefamilier i dag? Lager folk fiskebollene selv? Her har vi til nå brukt potetstappe fra pose. Rett og slett for at det har vært en 5min middag vi bruker når vi skal fort ut døra. Laget i dag hjemmelaget, super god syntes jeg, barna spiste en bit og spiste ikke mer. Forstår de sikkert hadde vent seg til det etter flere middager, men kjedelig å lage mat de ikke spiser også. Neste gang ville de ha «vanlig» stappe… Anonymkode: 4e9c6...1d2 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 5 timer siden #2 Del Skrevet 5 timer siden Mitt inntrykk er at stadig flere og flere spiser råvarebasert. Lager sine egne sauser, kjøttkaker etc. Det er lett å overspise ultraprosessert mat, da den er så myk og deilig, sklir ned, og er designet for at du skal ville kjøpe det igjen og igjen og igjen. Det fører til at mange spiser for mange kalorier for kroppen blir ikke mett på samme måte som den blir om man spiser hjemmelaget mat. Anonymkode: 799d3...383 6 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 5 timer siden #3 Del Skrevet 5 timer siden At barna ikke liker hjemmelaget beror vel på at de ikke er vant med det. Jeg ville ikke gått for det kostholdet særlig ikke for barn som legger grunnlaget for fremtidige matvaner. Det tar nesten ingen tid å omgjøre kokte poteter til potetmos. Å lage fiskeboller og kjøttkaker tar selvfølgelig mye mer tid, men jeg ville heller sett på hvordan redusere ferdigmat med alternativer som ikke tar lang tid. Og om det tar lang til som f.eks kjøttkaker lage større mengder, så det går fort til kjøttkake middag 2,3,4 f.eks. Anonymkode: 56723...bac 3 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 5 timer siden #4 Del Skrevet 5 timer siden Du lager jo veldig få fullstendige retter, da? Stort sett farse, med noe tilbehør. Har du vurdert å kjøpe flere rene råvarer? Og heller sette sammen litt mer spennende retter, slik at det blir mer appetittelig? En ting er hvor sunt det er, men dette blir jo ganske ensformig for barna, og gjør det lett å bli alt for sær i matveien. Ikke misforstå meg, vi kan glatt hente en Peppes, eller plukke opp McDonalds på vei til hytta. Men fokuserer stort sett på sunne og enkle retter i hverdagen. Spiste potet og purreløksuppe i går, blir ovnsbakt ørret med pestolokk og bakte grønnsaker i dag, og så videre. Og til fredagstaco (bare et enkelt eksempel) er det mange ganger bedre og mer inspirerende å lage pulled pork med pico de gallo, med mer, enn å steke kjøttdeig og ha ferdig saus til. Anonymkode: 22b20...5e1 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 5 timer siden #5 Del Skrevet 5 timer siden Hos oss spiser vi kun hjemmelaget mat, og vi synes ikke det tar lang tid. Når vi først lager mat, så lager vi også gjerne dobbel porsjon og fryser ned, så har vi ferdig middag til en travel dag. Kunne ikke falle meg inn å spise mye av de greiene som selges som ferdige/halvferdige retter. Tips: på Rema får du ferdig potetstappe i frysedisken laget kun på råvarer. Kiwi har fått kjøttboller, bare tilsatt krydder. Ferdig spaghettisaus på glass uten stoffer du ikke ønsker å få i deg, og langt mindre barna, finnes i de fleste dagligvarebutikker. Anonymkode: 98ec7...bf6 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 5 timer siden #6 Del Skrevet 5 timer siden AnonymBruker skrev (3 minutter siden): Hos oss spiser vi kun hjemmelaget mat, og vi synes ikke det tar lang tid. Når vi først lager mat, så lager vi også gjerne dobbel porsjon og fryser ned, så har vi ferdig middag til en travel dag. Kunne ikke falle meg inn å spise mye av de greiene som selges som ferdige/halvferdige retter. Tips: på Rema får du ferdig potetstappe i frysedisken laget kun på råvarer. Kiwi har fått kjøttboller, bare tilsatt krydder. Ferdig spaghettisaus på glass uten stoffer du ikke ønsker å få i deg, og langt mindre barna, finnes i de fleste dagligvarebutikker. Anonymkode: 98ec7...bf6 Kjøper stort sett alle disse alternativene du nevner, kjøper mye fra f.eks. Kolonihagen (pølsene deres er favoritt hos barna). Usikker på om de klassifiseres som halvfabrikat, men er hvertfall ikke tilsatt noe e-stoffer osv. Anonymkode: 4e9c6...1d2 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 5 timer siden #7 Del Skrevet 5 timer siden AnonymBruker skrev (1 minutt siden): Kjøper stort sett alle disse alternativene du nevner, kjøper mye fra f.eks. Kolonihagen (pølsene deres er favoritt hos barna). Usikker på om de klassifiseres som halvfabrikat, men er hvertfall ikke tilsatt noe e-stoffer osv. Anonymkode: 4e9c6...1d2 Last ned trygg mat- eller fri for-appen, så kan du scanne varen i butikken om du er usikker. Anonymkode: 98ec7...bf6 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 5 timer siden #8 Del Skrevet 5 timer siden AnonymBruker skrev (1 minutt siden): Last ned trygg mat- eller fri for-appen, så kan du scanne varen i butikken om du er usikker. Anonymkode: 98ec7...bf6 Det skal jeg gjøre. Finnes det f.eks. fiskeboller som er ok? Fiskepudding? Dette er fiskeprodukter barna faktisk liker, så dumt om alternativet er at de ikke spiser noe fisk. Ja det er lett å si at jeg kan kjøpe ren fisk osv, jeg hadde gledelig laget gode «gourmet» middager hver dag jeg, men med kresne barn så ønsker man jo også mette barn. Anonymkode: 4e9c6...1d2 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 5 timer siden #9 Del Skrevet 5 timer siden AnonymBruker skrev (16 minutter siden): Du lager jo veldig få fullstendige retter, da? Stort sett farse, med noe tilbehør. Har du vurdert å kjøpe flere rene råvarer? Og heller sette sammen litt mer spennende retter, slik at det blir mer appetittelig? En ting er hvor sunt det er, men dette blir jo ganske ensformig for barna, og gjør det lett å bli alt for sær i matveien. Ikke misforstå meg, vi kan glatt hente en Peppes, eller plukke opp McDonalds på vei til hytta. Men fokuserer stort sett på sunne og enkle retter i hverdagen. Spiste potet og purreløksuppe i går, blir ovnsbakt ørret med pestolokk og bakte grønnsaker i dag, og så videre. Og til fredagstaco (bare et enkelt eksempel) er det mange ganger bedre og mer inspirerende å lage pulled pork med pico de gallo, med mer, enn å steke kjøttdeig og ha ferdig saus til. Anonymkode: 22b20...5e1 Pga barn som har fordøyelsesproblemer, så må alt av mat (kjøtt) være type farse. Altså, ikke mat som kan risikeres at ikke tygges godt nok. Derfor er rent kjøtt ikke et alternativ før barnet er såpass stort at det forstår at hun må tygge den type mat veldig godt, og må skjæres i veldig små biter. Anonymkode: 4e9c6...1d2 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 5 timer siden #10 Del Skrevet 5 timer siden Selv syns jeg ikke ting tar så mye lenger tid å lage Mitt tips angående eks potetmos er å koke potetene i biter og bruke litt fløte og smør, gressløk evnt litt salt er det vi syns er best når vi lager stappe. Svigermor bruker og litt kraft fra buljong for litt mer smak. Går rimlig fort Kjøttkaker lager vi av kjøttdeig eller karbonadedeig og de lages mens poteten koker Kjøttdeig, egg, litt potet mell krydde og urter etter hva en liker lager boller ut og trykker litt flate og rett i panna til steking. Noe ganger lager vi saus til andre ganger ku kraft. Ja vi og tar til lette løsninger til tider. Men alt i alt syns jeg at jeg klarer å lage det meste løpet av de 45 min som poteter trenger til å koke. Tenker å alt med måtte. Anonymkode: 8c7fc...8f5 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 5 timer siden #11 Del Skrevet 5 timer siden AnonymBruker skrev (4 minutter siden): Det skal jeg gjøre. Finnes det f.eks. fiskeboller som er ok? Fiskepudding? Dette er fiskeprodukter barna faktisk liker, så dumt om alternativet er at de ikke spiser noe fisk. Ja det er lett å si at jeg kan kjøpe ren fisk osv, jeg hadde gledelig laget gode «gourmet» middager hver dag jeg, men med kresne barn så ønsker man jo også mette barn. Anonymkode: 4e9c6...1d2 Spiser der eks kokt torsk? Det du der kan gjøre er at du koker så mye at du og kan bruke rester til dagen etter å lage fiskegrateng : kokt fisl, litt makaroni og hvit saus, litt strøel på toppen og inn i ovnen. Gulrot og potet Kan og bruke annen fisk. Vi bla der både laks og torsk i fiskegrateng. Har da fryst evnt fiske rester og tatt opp å laget Anonymkode: 8c7fc...8f5 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 5 timer siden #12 Del Skrevet 5 timer siden AnonymBruker skrev (5 minutter siden): Det skal jeg gjøre. Finnes det f.eks. fiskeboller som er ok? Fiskepudding? Dette er fiskeprodukter barna faktisk liker, så dumt om alternativet er at de ikke spiser noe fisk. Ja det er lett å si at jeg kan kjøpe ren fisk osv, jeg hadde gledelig laget gode «gourmet» middager hver dag jeg, men med kresne barn så ønsker man jo også mette barn. Anonymkode: 4e9c6...1d2 Jeg vet ikke om det finnes fiskeboller/pudding som er bedre enn andre. Men balanse i kostholdet er viktig, så om du lager sausen selv og bruker mindre halvfabrikata de andre dagene i uken så er det ikke fiskebollene som gjør det til ett «dårlig kosthold». Anonymkode: 56723...bac 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 5 timer siden #13 Del Skrevet 5 timer siden Det går nok helt fint med barna dine selv om de før halvfabrikata Anonymkode: 3a96c...f0d 5 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 5 timer siden #14 Del Skrevet 5 timer siden AnonymBruker skrev (15 minutter siden): Jeg vet ikke om det finnes fiskeboller/pudding som er bedre enn andre. Men balanse i kostholdet er viktig, så om du lager sausen selv og bruker mindre halvfabrikata de andre dagene i uken så er det ikke fiskebollene som gjør det til ett «dårlig kosthold». Anonymkode: 56723...bac Ja lager alltid sausen selv. Og poteter og grønnsaker til. Så da er vel kanskje fiskeboller helt greit. Prøver å bli mer bevist, og hadde det vært opp til meg så hadde vi kun spist råvarebasert. Men barna protesterer på ukjent mat, smaker, så vil nok ta litt tid å få de over på rent råvarebasert. Får bare tenke at det vil ta litt tid, og av erfaring lettere til eldre de blir, også legge inn små endringer her og der. Anonymkode: 4e9c6...1d2 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 5 timer siden #15 Del Skrevet 5 timer siden AnonymBruker skrev (19 minutter siden): Spiser der eks kokt torsk? Det du der kan gjøre er at du koker så mye at du og kan bruke rester til dagen etter å lage fiskegrateng : kokt fisl, litt makaroni og hvit saus, litt strøel på toppen og inn i ovnen. Gulrot og potet Kan og bruke annen fisk. Vi bla der både laks og torsk i fiskegrateng. Har da fryst evnt fiske rester og tatt opp å laget Anonymkode: 8c7fc...8f5 Eldste er glad i ren fisk og fiskegrateng. De minste mer kresen. Men skal gjøre som du skriver her, lage selv. Også får jeg heller ha en fiskekake i tillegg, om de etter å ha smakt, ikke spiser seg mett første gang. Så får jeg prøve flere ganger, så spiser de kanskje til slutt. Anonymkode: 4e9c6...1d2 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 4 timer siden #16 Del Skrevet 4 timer siden AnonymBruker skrev (10 minutter siden): Eldste er glad i ren fisk og fiskegrateng. De minste mer kresen. Men skal gjøre som du skriver her, lage selv. Også får jeg heller ha en fiskekake i tillegg, om de etter å ha smakt, ikke spiser seg mett første gang. Så får jeg prøve flere ganger, så spiser de kanskje til slutt. Anonymkode: 4e9c6...1d2 Var bare en tanke som slo meg. For her så likte ungene kokt torsk og hel stekt øret. Og ble altid rester. Så her hvis jeg da så det var nok til å lage fiskegrateng dagen etter laget jeg det. Hvis ikke nok fryste jeh og tok opp når jeg evnt hadde rester neste gang vi hadde. Og laget. Anonymkode: 8c7fc...8f5 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 4 timer siden #17 Del Skrevet 4 timer siden AnonymBruker skrev (48 minutter siden): Pga barn som har fordøyelsesproblemer, så må alt av mat (kjøtt) være type farse. Altså, ikke mat som kan risikeres at ikke tygges godt nok. Derfor er rent kjøtt ikke et alternativ før barnet er såpass stort at det forstår at hun må tygge den type mat veldig godt, og må skjæres i veldig små biter. Anonymkode: 4e9c6...1d2 Har du ekstremt lite kunnskap om mat? Eller er du bare ute å provosere? Du har vegansk, vegetariansk, fiskesupper, du kan lage pulled chicken, eller braisert høyrygg som faller fra hverandre. Vi bruker bøkene "en helt digg kokebok 1/2/3" mye, de er supre for barnefamilier. Og crockpot, da slipper man også stå på kjøkkenet etter jobb. Bruk tiden på å lese deg opp litt. Eller finn en bedre måte å underholde deg selv på Anonymkode: 22b20...5e1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 4 timer siden #18 Del Skrevet 4 timer siden AnonymBruker skrev (27 minutter siden): Eldste er glad i ren fisk og fiskegrateng. De minste mer kresen. Men skal gjøre som du skriver her, lage selv. Også får jeg heller ha en fiskekake i tillegg, om de etter å ha smakt, ikke spiser seg mett første gang. Så får jeg prøve flere ganger, så spiser de kanskje til slutt. Anonymkode: 4e9c6...1d2 Nope. Annen mat senere på kvelden. Ellers venter de jo bare. Har du i det hele tatt barn? Anonymkode: 22b20...5e1 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 4 timer siden #19 Del Skrevet 4 timer siden AnonymBruker skrev (6 minutter siden): Nope. Annen mat senere på kvelden. Ellers venter de jo bare. Har du i det hele tatt barn? Anonymkode: 22b20...5e1 Nei, de venter ikke. Så lenge de har smakt et par biter av den «nye» maten, ser jeg ingen grunn til at de skal trenge å gå sultne. Av erfaring så spiser de maten om de faktisk liker den, og så lenge de har smakt, så er det greit. Neste gang samme mat serveres, er smaken mer kjent og de spiser mer. Her har vi nok ulik erfaring og mening. Og hva med den bastante og kvasse tonen, noen grunn til det? Anonymkode: 4e9c6...1d2 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 4 timer siden #20 Del Skrevet 4 timer siden AnonymBruker skrev (6 minutter siden): Nope. Annen mat senere på kvelden. Ellers venter de jo bare. Har du i det hele tatt barn? Anonymkode: 22b20...5e1 Innlegget du siterer minnet meg om moren til en venninne når jeg var liten. Hun lagde fast tre middager hver dag da barnas matpreferanser ikke overlappet med foreldrene, eller med hverandre. Anonymkode: 56723...bac Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Start en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå