AnonymBruker Skrevet 19 timer siden #1 Del Skrevet 19 timer siden Norge importerer store mengder mat, samtidig som den globale matsikkerheten blir stadig mer usikker. Er det virkelig fornuftig at vi er så avhengige av importerte matvarer når vi har både kunnskap, ressurser og arealer til å dyrke mer selv? Det snakkes stadig om klimatiltak og beredskap, men hva om en av de mest effektive løsningene er noe vi som enkeltpersoner faktisk kan gjøre selv? Eller har vi mistet kunnskapen om hvordan vi skaffer oss mat? Husker vi ikke at Norge tidligere har vært utsatt for matrasjonering og krig, der mangel på forsyninger gjorde selvberging livsviktig? Har vi glemt at stengte landegrenser kan ramme matimporten, eller at klimakriser kan ødelegge avlinger og true matsikkerheten vår? Dersom 1,5 millioner nordmenn dyrket bare 5 prosent av sitt eget matbehov, for eksempel gjennom poteter, gulrøtter, løk og andre grønnsaker, ville vi årlig produsert over 60 millioner kilo mat. Dette alene kunne økt Norges selvforsyningsgrad med nærmere fire prosentpoeng og samtidig redusert klimagassutslippene fra matproduksjon og transport med opptil 750 000 tonn CO2. Til sammenligning tilsvarer det utslippene fra rundt 200 000 fossilbiler. Men vi kan gå enda lenger. Hvis 100 000 personer i tillegg holder 5-6 høner for egg, samt har noen epletrær, solbærbusker og jordbærplanter, ville vi kunne dekke over 10 prosent av Norges eggforbruk, 20 prosent av epleforbruket og en betydelig del av jordbærene våre. Samtidig ville vi spart ytterligere 100 000 tonn CO2 i året. Dette er ikke en utopi, men en realistisk og konkret løsning som kan gjennomføres uten at vi er avhengige av politiske vedtak eller store nasjonale endringer. Hvis flere nordmenn tar i bruk hager, balkonger eller små jordstykker til matproduksjon, kan vi redusere avhengigheten av importerte varer, øke matsikkerheten og ta en aktiv rolle i klimakampen. Så hvorfor gjør vi ikke dette allerede? Hvorfor er ikke selvforsyning et mye større tema i den offentlige debatten? Kanskje fordi vi har vendt oss til en bekvemmelighet der mat alltid er tilgjengelig i butikken, uavhengig av hvor den kommer fra. Men i en verden der matsikkerhet blir stadig viktigere, er det på tide å tenke nytt. Kanskje løsningen ikke er å vente på at noen andre skal ta grep, men å begynne i egen hage. Anonymkode: a6aae...dac 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Maia70 Skrevet 17 timer siden #2 Del Skrevet 17 timer siden Jeg er enig, dette er viktig og blir merkelig nok totalt oversett. Man skulle nesten tro myndighetene ikke vil at vi skal dyrke mat? Jeg har hatt kjøkkenhage i flere år nå, syns det er noe det mest meningsfylte jeg har å holde på med. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Milly GeoCad Skrevet 17 timer siden #3 Del Skrevet 17 timer siden Jeg har tenkt det samme! Det finnes egentlig ikke noe smartere både miljøvennlig, øker matsikkerheten og jeg er helt sikker på at mye av det jeg dyrker selv er sunnere. Har blitt mer opptatt av dette de siste 5-6 årene og har begynt å opparbeide meg en god hage med mye frukt og bær, samt kjøkkenhage med poteter, gullerøtter, kål av alle mulige sorter, krydderplanter, løk +++ Jeg har til og med laget meg frøbank slik at jeg alltid har tilgang på en rekke spiselige sorter. Ordnet med rom i kjeller, slik at jeg får lagret en del av rotgrønnsakene jeg dyrker. Å nå har jeg skaffet noen høner, for egg og evt. noe kjøtt. Jeg prøver å gjøre mest mulig uten å kjøpe mer enn nødvendig (for det kan fort bli dyrt). Laget jord selv, kjøper minimalt, tar stiklinger av bærbusker, samler en del frø selv så jeg slipper å kjøpe nye senere, bytter frø med andre, dyrker enkelt med det jeg har. Flere burde absolutt prøve:) 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Start en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå