AnonymBruker Skrevet 21. januar #1 Del Skrevet 21. januar Noen som har tips til den beste måten å få i seg nok k8d fra mat eller kosttilskudd? Det bør helst være naturlig uten altfor mye kjemiske tilsetningsstoffer. Anonymkode: 38d20...3fc Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 21. januar #2 Del Skrevet 21. januar Spis mer animalsk. Du tar opp mer jod fra animalsk enn fra planter. De fleste planter inneholder stoffer (antinæringsstoffer) som hemmer opptak av særlig mineraler. Og planter med goitrogener hemmer bruken av jod i kroppen. Man bør altså ikke spise mye soya, kålplanter (blomkål, brokkoli, hodekål, rosenkål, kålrabi, grønnkål), søtpotet, mais, raps, sennep, linfrø, peanøtter, tar, for å nevne noen av de verste. Tobakk har også goitrogener, så røyking hemmer bruken av jod. Anonymkode: 950ec...878 1 7 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 21. januar #3 Del Skrevet 21. januar AnonymBruker skrev (På 21.1.2025 den 4.58): Spis mer animalsk. Du tar opp mer jod fra animalsk enn fra planter. De fleste planter inneholder stoffer (antinæringsstoffer) som hemmer opptak av særlig mineraler. Og planter med goitrogener hemmer bruken av jod i kroppen. Man bør altså ikke spise mye soya, kålplanter (blomkål, brokkoli, hodekål, rosenkål, kålrabi, grønnkål), søtpotet, mais, raps, sennep, linfrø, peanøtter, tar, for å nevne noen av de verste. Tobakk har også goitrogener, så røyking hemmer bruken av jod. Anonymkode: 950ec...878 Ekspander Takk Anonymkode: 38d20...3fc Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Maia70 Skrevet 21. januar #4 Del Skrevet 21. januar Tang er den naturlige kilden som er lavest på næringskjeden og dermed minst forurenset. Her: https://www.sjosaker.no/ Du kan gjøre et nettsøk på kjøp tang, det er flere nettbutikker som har både søl, kelp og andre typer tang. Og det stemmer ikke at noen planter hindrer jodopptak....hvor kommer dette fra? Disse "goitrogenene" finnes i så forsvinnende små mengder at du må ha i deg et lastebillass med blomkål om det skal bli noe som helst slags problem. Det som er problemet er at såkalt vitenskap plukker ut en eneste liten komponent av en plante og sier aha - dette er problematisk! Men så ser de ikke på hele planten, og faktiske mennesker som har spist mye brokkoli og deres jod-nivå. Og ingen spiser mye brokkoli uansett. De forer ikke de stakkars forsøksdyrene med brokkoli heller, det blir ikke gjort tester som er relevante for den virkelige verden. Man må være klar over at det kun er en teori at goitrogener i planter hemmer jodopptak, det er ikke en sannhet slik som brukeren over fremstiller det. 3 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 21. januar #5 Del Skrevet 21. januar Frem til rundt 1950 var det ikke uvanlig med jod mangel i Norge og for å løse dette problemet begynte man å tilsette jod i kraftfor til melkekyrne da melkedrikking var veldig vanlig blant Og i mange år var jodmangel uvanlig her i Norge og melk ble sett på som den viktigste kilden til jod,men nå har flere leger blitt bekymret for jod inntaket til befolkningen. Og selv om melk fortsatt er sett på som den viktigste kilden til jod må man innta ganske mye meieriprodukter for å nå opp til riktig mengde. Og i dagens samfunn er det flere og flere som enten reduserer inntaket av meieriprodukter ganske mye eller som utelukker det fullstendig fra kosten og da er det viktig at man tar tilskudd for å forsikre seg om at man får i seg riktig mengde med jobb Selv har jeg vært veganer i 17 år og tar av den grunn tilskudd av jod uten at jeg tenker at det er unaturlig. https://nhi.no/sykdommer/hormoner-og-naring/naring-og-vitaminer/jodmangel https://www.forskersonen.no/kronikk-mat-meninger/hva-skal-til-for-a-lose-den-norske-jod-floken/1698324 Dette er det jodtilskuddet jeg bruker nå: https://www.apotek1.no/produkter/draape-vegansk-jod-962551p Det beste hadde selvsagt vært om myndighetene i Norge forstod at man skulle tilsette optimale mengder med jod i saltet slik som nabolandene våre gjør, men det er ingenting som indikerer at det kommer til å skje med det første. Anonymkode: 07c64...f5a 1 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 21. januar #6 Del Skrevet 21. januar Maia70 skrev (På 21.1.2025 den 12.13): Tang er den naturlige kilden som er lavest på næringskjeden og dermed minst forurenset. Her: https://www.sjosaker.no/ Du kan gjøre et nettsøk på kjøp tang, det er flere nettbutikker som har både søl, kelp og andre typer tang. Og det stemmer ikke at noen planter hindrer jodopptak....hvor kommer dette fra? Disse "goitrogenene" finnes i så forsvinnende små mengder at du må ha i deg et lastebillass med blomkål om det skal bli noe som helst slags problem. Det som er problemet er at såkalt vitenskap plukker ut en eneste liten komponent av en plante og sier aha - dette er problematisk! Men så ser de ikke på hele planten, og faktiske mennesker som har spist mye brokkoli og deres jod-nivå. Og ingen spiser mye brokkoli uansett. De forer ikke de stakkars forsøksdyrene med brokkoli heller, det blir ikke gjort tester som er relevante for den virkelige verden. Man må være klar over at det kun er en teori at goitrogener i planter hemmer jodopptak, det er ikke en sannhet slik som brukeren over fremstiller det. Ekspander Nei! Tang har ukontrollerte mengder med jod, og man kan få i seg farlig høye nivåer selv i små doser tang, som kan gi forgiftning og påvirke stoffskiftet veldig negativt. Jod får man best i seg fra hvit fisk og egg. Vil man ikke spise dette, ta tilskudd. Det er i hvert fall kontrollert. Anonymkode: 7648f...2b0 3 6 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Maia70 Skrevet 21. januar #7 Del Skrevet 21. januar AnonymBruker skrev (På 21.1.2025 den 18.31): Nei! Tang har ukontrollerte mengder med jod, og man kan få i seg farlig høye nivåer selv i små doser tang, som kan gi forgiftning og påvirke stoffskiftet veldig negativt. Jod får man best i seg fra hvit fisk og egg. Vil man ikke spise dette, ta tilskudd. Det er i hvert fall kontrollert. Anonymkode: 7648f...2b0 Ekspander Jøss, er dette et slags plantehat? Kan du vise til dem som har spist tang og fått stoffskiftet påvirket negativt? For jeg har ikke opplevd det, og har ikke hørt om noen andre heller. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 21. januar #8 Del Skrevet 21. januar https://www.helsedirektoratet.no/rapporter/vegetar-og-vegankost-ekspertuttalelse-fra-nasjonalt-rad-for-ernaering/kan-tang-og-tare-brukes-som-kilde-til-jod-i-kosten Anonymkode: 55262...49a 2 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 21. januar #9 Del Skrevet 21. januar Hva legger du i "kjemiske tilsetningsstoffer"? Hva er "unaturlig" jod? Anonymkode: a836c...ae9 2 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 21. januar #10 Del Skrevet 21. januar Om du spiser hvit saltvannsfisk (f.eks torsk, sei & hyse)og meierivarer som melk, yoghurt og brunost, så får du i deg ok mengde jod. Det røde Jozo saltet i butikken inneholder også jod. Jeg bruker kun det saltet når jeg lager mat. Anonymkode: ac207...26d 8 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 21. januar #11 Del Skrevet 21. januar AnonymBruker skrev (På 21.1.2025 den 18.59): Om du spiser hvit saltvannsfisk (f.eks torsk, sei & hyse)og meierivarer som melk, yoghurt og brunost, så får du i deg ok mengde jod. Det røde Jozo saltet i butikken inneholder også jod. Jeg bruker kun det saltet når jeg lager mat. Anonymkode: ac207...26d Ekspander Det saltet utgjør ingen forskjell når det kommer til jod inntak. Anonymkode: 07c64...f5a Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 22. januar #12 Del Skrevet 22. januar Maia70 skrev (På 21.1.2025 den 12.13): Tang er den naturlige kilden som er lavest på næringskjeden og dermed minst forurenset. Her: https://www.sjosaker.no/ Du kan gjøre et nettsøk på kjøp tang, det er flere nettbutikker som har både søl, kelp og andre typer tang. Og det stemmer ikke at noen planter hindrer jodopptak....hvor kommer dette fra? Disse "goitrogenene" finnes i så forsvinnende små mengder at du må ha i deg et lastebillass med blomkål om det skal bli noe som helst slags problem. Det som er problemet er at såkalt vitenskap plukker ut en eneste liten komponent av en plante og sier aha - dette er problematisk! Men så ser de ikke på hele planten, og faktiske mennesker som har spist mye brokkoli og deres jod-nivå. Og ingen spiser mye brokkoli uansett. De forer ikke de stakkars forsøksdyrene med brokkoli heller, det blir ikke gjort tester som er relevante for den virkelige verden. Man må være klar over at det kun er en teori at goitrogener i planter hemmer jodopptak, det er ikke en sannhet slik som brukeren over fremstiller det. Ekspander Du vil ha færre ledd i næringskjeden? Hva med å spise gress i stedet for å spise kjøtt da? Eller spise bæsj og drikke urin i stedet for at dette blir brukt til gjødsel på plantene slik at du kan spise plantene? Jeg anbefaler det ikke. Goitrogener er en teori? Altså hæ? Den var ny. Fra Helsedirektoratet. Sitat Goitrogen: Stoff som hemmer opptak av jod Ekspander Sitat Biotilgjengelighet, definert som et stoffs evne til å nå sitt målorgan, er vesentlig for forståelsen av jods inkorporering i thyreoidea og deretter i T4 og T3. Selv om absorbsjonen fra tarmen er høy, kan en lang rekke bioaktive stoffer i mat, såkalte goitrogene substanser, hemme inkorporeringen i skjoldbruskkjertelen. Ekspander Sitat Goitrogene stoffer finnes både naturlig i maten, for eksempel som isoflavonoider i soya og thiocyanat i kål, brokkoli, kålrabi, rosenkål og blomkål, og i form av en rekke uønskede stoffer vi tilføres fra kostholdet. Ekspander Sitat Veganere, dvs personer som utelater kjøtt, fisk, egg, melk og melkeprodukter fra kostholdet, har ingen gode jodkilder fra matvarer alene. Ekspander https://forskning.no/fisk-planteverden/giftig-mat-og-fremragende-forskning/1081857 Sitat Visste du at både kål, bønner og soya egentlig er giftig? Ekspander Sitat Antinæringsstoffer - Disse plantestoffene er giftige for mange dyr med bare én mage, forteller Bakke-McKellep, og det inkluderer oss mennesker. Det dreier seg om en hel rekke forskjellige kjemikalier, som vi kaller antinæringsstoffer. Det betyr at de blant annet kan hindre tarmen i å ta opp næringen i maten skikkelig. Noen av antinæringsstoffene lager en slags betennelsestilstand i tarmen, mens andre binder seg til vitaminer og mineraler, slik at kroppen ikke får tak i dem. Giftstoffene finnes over alt i planteriket, for eksempel i korn, poteter, bønner, mais og kål. Ekspander Og kål, soya, raps etc er ikke bare jodhemmende på enmagede dyr, men også på for eksempel kuer. https://www.buskap.no/article/2018/08/Selen--og-jodmangel-en-helseutfordring-for-to--og-firbeinte Sitat Mengden av jod i melk er en direkte følge av jodinnholdet i fôret. Imidlertid vil tilsetting av rapskake og rapsmel i kraftfôret hemme overføringen av jod fra blod til melk. Egil Prestløkken, som er førsteamanuensis ved NMBU, fortalte i sitt innlegg at jodinnholdet i melk kan bli halvert med bruk av rapsprodukter i kraftfôret. Dette øker risikoen for jodmangel i grupper med lite inntak av meieriprodukter. Tilsettingen av jod i kraftfôret har derfor blitt økt fra 2 til 5 mg tørrstoff som sikrer et stabil jodinnhold i melk på ca. 150 mikrogram pr. liter når det brukes rapsprodukter i fôret. Ekspander https://www.researchgate.net/publication/287959366_A_model_to_secure_a_stable_iodine_concentration_in_milk Sitat Different from the concentration of iodine in wintermilk which fell from 231934 mg/kg in 2000, according to measurements in samples from 19 different dairies (9),to 122940 mg/kg in 2008 from 19 different milk toursamples (7). The main hypothesis is that the sizable iodine reduction in winter milk is related to the rise in the use of new rapeseed products in cow fodder in recent years. Ekspander Det kan faktisk være ganske farlig å spise tang. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0308814608014568 Sitat Toxic and/or antinutritional factors were detected, such as low levels of lectins (32 and 64 HU/g of meal for chicken and rabbit trypsin-treated erythrocytes, respectively), tannins (59 mg/100 g), phytic acid (0.45%), high levels of trypsin inhibitors (99.0% inhibition) and -amylase inhibitors (70.5%). The 0/80% fraction showed moderate toxicity to mice (LD50 of 63.8 mg kg−1). The presence of heavy metals such as cadmium (0.29 mg/100 g), chromium (0.23 mg/100 g), nickel (0.26 mg/100 g) and vanadium (3.56 mg/100 g) was also detected. Ekspander Og du kan få arsenikk fra tang. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0273230012000773 Sitat Hijiki caused arsenic poisoning with arsenic accumulation in tissues. Ekspander Dette blir spesielt ille når vi vet at mesteparten av joden i tang blir tisset ut. Så all denne risikoen var for ingenting. https://link.springer.com/article/10.1007/s40618-019-01122-6 Sitat A sushi meal increased urinary iodine excretion by 40 µg/g, or 400 µg/g if a newly harvested seaweed salad was added Ekspander Anonymkode: 950ec...878 7 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 22. januar #13 Del Skrevet 22. januar AnonymBruker skrev (På 21.1.2025 den 18.29): Frem til rundt 1950 var det ikke uvanlig med jod mangel i Norge og for å løse dette problemet begynte man å tilsette jod i kraftfor til melkekyrne da melkedrikking var veldig vanlig blant Og i mange år var jodmangel uvanlig her i Norge og melk ble sett på som den viktigste kilden til jod,men nå har flere leger blitt bekymret for jod inntaket til befolkningen. Og selv om melk fortsatt er sett på som den viktigste kilden til jod må man innta ganske mye meieriprodukter for å nå opp til riktig mengde. Og i dagens samfunn er det flere og flere som enten reduserer inntaket av meieriprodukter ganske mye eller som utelukker det fullstendig fra kosten og da er det viktig at man tar tilskudd for å forsikre seg om at man får i seg riktig mengde med jobb Selv har jeg vært veganer i 17 år og tar av den grunn tilskudd av jod uten at jeg tenker at det er unaturlig. https://nhi.no/sykdommer/hormoner-og-naring/naring-og-vitaminer/jodmangel https://www.forskersonen.no/kronikk-mat-meninger/hva-skal-til-for-a-lose-den-norske-jod-floken/1698324 Dette er det jodtilskuddet jeg bruker nå: https://www.apotek1.no/produkter/draape-vegansk-jod-962551p Det beste hadde selvsagt vært om myndighetene i Norge forstod at man skulle tilsette optimale mengder med jod i saltet slik som nabolandene våre gjør, men det er ingenting som indikerer at det kommer til å skje med det første. Anonymkode: 07c64...f5a Ekspander Jo mer soya og raps i kraftfôret, jo mer jod må kua spise for at den skal ha samme jodmengden. https://www.nmbu.no/sammenhengen-mellom-bruk-av-raps-i-og-mengden-jod-i-melk Det var det økte inntaket av disse plantene som gjorde at vi trengte mer jod og at melka inneholdt mindre jod. Både mennesker og kyr får jodmangel av soya, raps, kål osv fordi planter som disse hemmer bruken av jod i kroppen. Hva tenker du om at veganere, vegetarianere og pescetarianere (i Norge) får i seg for lite jod og risikerer jodmangel? https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC7699510/ Sitat Vegans, vegetarians and pescatarians in Norway are at risk of iodine deficiency and have limited knowledge of iodine. They were unable to reach recommended iodine intake merely from food sources alone. Pescatarians had higher iodine intake than the vegans and vegetarians, however still below the EAR. Ekspander Anonymkode: 950ec...878 1 7 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
solsolsol Skrevet 22. januar #14 Del Skrevet 22. januar Spis torsk to ganger i uka, og et par egg om dagen, så er du i mål 1 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 22. januar #15 Del Skrevet 22. januar Jeg har god erfaring med A. Vogel Kelpasan Jod. Tar 4 om dagen. Anonymkode: 1f912...1aa Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 22. januar #16 Del Skrevet 22. januar AnonymBruker skrev (På 21.1.2025 den 4.48): Noen som har tips til den beste måten å få i seg nok k8d fra mat eller kosttilskudd? Det bør helst være naturlig uten altfor mye kjemiske tilsetningsstoffer. Anonymkode: 38d20...3fc Ekspander Fisk, fisk og mere fisk. Torsk, rett fra havet, kokt i koksalt tilsatt jod. Anonymkode: 7b199...b42 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 22. januar #17 Del Skrevet 22. januar Maia70 skrev (På 21.1.2025 den 18.34): Jøss, er dette et slags plantehat? Kan du vise til dem som har spist tang og fått stoffskiftet påvirket negativt? For jeg har ikke opplevd det, og har ikke hørt om noen andre heller. Ekspander Skal jeg beskyldes for å ha "plantehat" fordi jeg deler fakta? At du ikke har opplevd det betyr ikke at det ikke skjer. Blir like dumt som å si at "jammen jeg røyker, og verken jeg eller noen andre jeg kjenner har fått kreft". "Tang- og tareprodukter kan ha svært varierende jodinnhold og inneholder av og til så mye jod at det kan være er skadelig å spise." https://www.fhi.no/le/kosthold/fakta-om-jod/ https://www.helsedirektoratet.no/rapporter/vegetar-og-vegankost-ekspertuttalelse-fra-nasjonalt-rad-for-ernaering/kan-tang-og-tare-brukes-som-kilde-til-jod-i-kosten Anonymkode: 7648f...2b0 8 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Maia70 Skrevet 22. januar #18 Del Skrevet 22. januar AnonymBruker skrev (På 22.1.2025 den 9.05): Skal jeg beskyldes for å ha "plantehat" fordi jeg deler fakta? At du ikke har opplevd det betyr ikke at det ikke skjer. Blir like dumt som å si at "jammen jeg røyker, og verken jeg eller noen andre jeg kjenner har fått kreft". "Tang- og tareprodukter kan ha svært varierende jodinnhold og inneholder av og til så mye jod at det kan være er skadelig å spise." https://www.fhi.no/le/kosthold/fakta-om-jod/ https://www.helsedirektoratet.no/rapporter/vegetar-og-vegankost-ekspertuttalelse-fra-nasjonalt-rad-for-ernaering/kan-tang-og-tare-brukes-som-kilde-til-jod-i-kosten Anonymkode: 7648f...2b0 Ekspander Det var disse skadene da, har vi sett dem? Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Maia70 Skrevet 22. januar #19 Del Skrevet 22. januar AnonymBruker skrev (På 22.1.2025 den 7.58): Du vil ha færre ledd i næringskjeden? Hva med å spise gress i stedet for å spise kjøtt da? Eller spise bæsj og drikke urin i stedet for at dette blir brukt til gjødsel på plantene slik at du kan spise plantene? Jeg anbefaler det ikke. Goitrogener er en teori? Altså hæ? Den var ny. Fra Helsedirektoratet. https://forskning.no/fisk-planteverden/giftig-mat-og-fremragende-forskning/1081857 Og kål, soya, raps etc er ikke bare jodhemmende på enmagede dyr, men også på for eksempel kuer. https://www.buskap.no/article/2018/08/Selen--og-jodmangel-en-helseutfordring-for-to--og-firbeinte https://www.researchgate.net/publication/287959366_A_model_to_secure_a_stable_iodine_concentration_in_milk Det kan faktisk være ganske farlig å spise tang. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0308814608014568 Og du kan få arsenikk fra tang. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0273230012000773 Dette blir spesielt ille når vi vet at mesteparten av joden i tang blir tisset ut. Så all denne risikoen var for ingenting. https://link.springer.com/article/10.1007/s40618-019-01122-6 Anonymkode: 950ec...878 Ekspander Man kan spise planter istedenfor kjøtt ja. Eller spise fisk som er lavere på næringskjeden istedenfor hai og tunfisk, som vi vet har veldig høye konsentrasjoner av kvikksølv fordi de er høyt i næringskjeden. Det at de små mengdene goitrogener som finnes i planter er et problem er en ren teori ja. Man har aldri sett brokkoli være skadelig på noen måte, og man har ikke studert brokkolien i sin helhet heller. Det er jo ingen som plukker ut goitrogenene og spiser dem i det virkelige livet, slik som de driver forskning i laboratorier. Og det man har sett fra faktisk brokkoli og annen frukt og grønt, er kun det motsatte av skadelig, nemlig at mer frukt og grønt er bra for folk: https://www.medicalnewstoday.com/articles/heart-health-how-a-produce-prescription-for-fruits-vegetables-linked-can-help Og det finnes ingen bevis på at det er farlig å spise tang, det er bare teorier. Jeg kunne angripe kjøtt og fisk på samme måte som du angriper planter, men jeg orker ikke bruke tiden min på det. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 22. januar #20 Del Skrevet 22. januar Maia70 skrev (På 22.1.2025 den 11.18): Det var disse skadene da, har vi sett dem? Ekspander Jeg har sett dem hos meg selv og andre. De færreste bruker heldgvis ikke tang som kilde til jod, men du må gjerne bare fortsette å gjjøre det selv. Det er i hvert fall sjansespill, siden du aldri vet om den lille fliken du spiser har veldig lite eller ekstreme konsentrasjoner av jod. Anonymkode: 7648f...2b0 1 7 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Start en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå