AnonymBruker Skrevet 5 timer siden #1 Del Skrevet 5 timer siden Dette blir sagt av legen i serien usynlige tegn på tv2. Men jeg forstår ikke helt. Det er da ganske vanlige at psykiske lidelser kommer av mange uheldige livshendelser? Eller at mange uheldige livshendelser kan gi depresjon, angst osv. De forklarer en helhetlig syn på helse som en kombinasjon av biologiske prosesser, psykologiske og fysiske. Kan individer reagere ulikt slik at hos noen vil det slå mest ut biologisk, mens hos andre kan psykologien være mest berørt gjennom påvirkning av følelser og tanker? Og da regnes dette som psykiatri mens de som «bare» er slitne går under kategorien biologisk fordi de sliter med mitokondrietretthet og slikt? Mens de fortsatt viser livsglede og håp? Anonymkode: af87c...3a1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 4 timer siden #2 Del Skrevet 4 timer siden En normal reaksjon på unormale livsjendelser er ikke sykdom sies det. Anonymkode: 75d91...1a8 8 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 4 timer siden #3 Del Skrevet 4 timer siden AnonymBruker skrev (7 minutter siden): En normal reaksjon på unormale livsjendelser er ikke sykdom sies det. Anonymkode: 75d91...1a8 Lol. Så ptsd er ingen sykdom. Akkurat. Anonymkode: d67c1...b86 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 4 timer siden #4 Del Skrevet 4 timer siden Det er vel her det er en forskjell på psykologi og psykiatri. Men jeg tror du berører et viktig poeng her, nemlig hvordan vi forstår forskjellen mellom psykologi og psykiatri, og mellom det som er en normal reaksjon og det som kan forstås som en sykdom. Psykologi handler ofte om hvordan vi reagerer naturlig på livshendelser – en normal reaksjon på en unormal situasjon, som ved traumer eller sorg. Psykiatri kan derimot forstås som tilfellene der reaksjonene, av ulike grunner, har «satt seg» på en måte som skaper vedvarende lidelse eller funksjonstap. Men det er flytende overganger mellom disse, og det er ikke nødvendigvis klare skiller. Hvis vi sammenligner med fysisk helse, kan vi tenke på forskjellen mellom en strekk i en muskel og en kronisk betennelse. En muskelstrekk kan være en naturlig og forbigående reaksjon på en belastning – vondt, irriterende, men en del av kroppens naturlige respons og noe som går over med tid og riktig pleie. En kronisk betennelse, derimot, kan oppstå hvis kroppen ikke klarer å reparere seg selv og blir «fastlåst» i en betennelsesprosess. Forskjellen er ofte ikke hva som utløste tilstanden, men hvordan kroppens systemer reagerer og klarer – eller ikke klarer – å hente seg inn igjen. På samme måte kan mange psykiske utfordringer forstås som en naturlig reaksjon på belastning, men noen ganger kan reaksjonen vedvare og utvikle seg til noe mer fastlåst, enten det er påvirket av biologiske, psykologiske eller sosiale faktorer. Det betyr ikke at vi må identifisere oss med det som en fast del av hvem vi er, men det er heller ikke alltid lett å skille mellom det «naturlige» og det «sykelige» – de henger ofte tett sammen. Anonymkode: a3f48...167 2 2 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Lava Anne Skrevet 4 timer siden #5 Del Skrevet 4 timer siden Kanskje dette kan virke klargjørende. Dette er modellen de jobber etter, kort oppsummert: https://sml.snl.no/biopsykososial_modell 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 3 timer siden #6 Del Skrevet 3 timer siden AnonymBruker skrev (2 timer siden): Dette blir sagt av legen i serien usynlige tegn på tv2. Men jeg forstår ikke helt. Det er da ganske vanlige at psykiske lidelser kommer av mange uheldige livshendelser? Eller at mange uheldige livshendelser kan gi depresjon, angst osv. De forklarer en helhetlig syn på helse som en kombinasjon av biologiske prosesser, psykologiske og fysiske. Kan individer reagere ulikt slik at hos noen vil det slå mest ut biologisk, mens hos andre kan psykologien være mest berørt gjennom påvirkning av følelser og tanker? Og da regnes dette som psykiatri mens de som «bare» er slitne går under kategorien biologisk fordi de sliter med mitokondrietretthet og slikt? Mens de fortsatt viser livsglede og håp? Anonymkode: af87c...3a1 Noe kommer innenfra, da er det psykiatri, kommer utvendig påvirkning og lager krøll i ens liv fordi en ikke bearbeider eller klarer å bearbeide, skyldes plagene livet utenfor kroppen, altså livet. Det er normalt å reagere på at livet skjer rundt deg med både sorg og drama. Anonymkode: 96b29...bb0 1 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 2 timer siden #7 Del Skrevet 2 timer siden Tror folk må begynne med å ta inn over seg hvor utrolig dårlig nivå det er på forskning innen psykiatrien. Det er et fag i stor grad basert på synsing, behandlerens følelser og meninger - som bruker forskningsspråket for å forsøke å oppnå legitimitet. Om en f.eks går ting nærmere etter i sømmene angående den såkalte ‘biopsykososiale modellen’ som disse legene baserer seg på som om det er fakta. Så er det hele egentlig et korthus, diktet opp av person og aldri verifiser eller underbygget ut over hva denne personen synes og mener om hvordan ting henger sammen. Hele fagfeltet har likevel hoppet på denne teorien, og omtaler den som bevist sannhet - antakelig fordi den stemmer med deres egne fordommer og synsinger. En bør også legge merke til at programmet i seg selv er propaganda, laget av søsteren til en av legene. For å selge inn dette tankegodset til befolkningen. Legg særlig merke til fraværet av kritiske spørsmål. Anonymkode: 1f7d4...c75 1 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 2 timer siden #8 Del Skrevet 2 timer siden AnonymBruker skrev (2 minutter siden): Tror folk må begynne med å ta inn over seg hvor utrolig dårlig nivå det er på forskning innen psykiatrien. Det er et fag i stor grad basert på synsing, behandlerens følelser og meninger - som bruker forskningsspråket for å forsøke å oppnå legitimitet. Om en f.eks går ting nærmere etter i sømmene angående den såkalte ‘biopsykososiale modellen’ som disse legene baserer seg på som om det er fakta. Så er det hele egentlig et korthus, diktet opp av person og aldri verifiser eller underbygget ut over hva denne personen synes og mener om hvordan ting henger sammen. Hele fagfeltet har likevel hoppet på denne teorien, og omtaler den som bevist sannhet - antakelig fordi den stemmer med deres egne fordommer og synsinger. En bør også legge merke til at programmet i seg selv er propaganda, laget av søsteren til en av legene. For å selge inn dette tankegodset til befolkningen. Legg særlig merke til fraværet av kritiske spørsmål. Anonymkode: 1f7d4...c75 Men gud. Du kommer med en del pissepåstander. Syntes selv at dokumentaren fikk litt reklamepreg siden alle fikk det bedre med denne metoden. Men man trenger ikke kaste barnet ut med badevannet heller. Alle vet at psykisk helse også har med sosial forhold å gjøre feks. En biopsykososial modell er mer troverdig enn en ren psykologisk eller biologisk modell. At den ikke har ett rammeverk er nettopp det som gjør det god. Anonymkode: cc8e4...b1e 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 2 timer siden #9 Del Skrevet 2 timer siden Det at det "slår ut biologisk" syns jeg virker som bare en måte å si at "vi vet ikke hva det er". Jeg mener at fysiske symptomer ikke kommer av psykiske belastninger, selv om det kan trigge det. Årsaken er en annen, mens det å bli utsatt for mye dritt i livet, eller ha mye stress er en trigger. Man skal ikke måtte bli syk av psykiske påkjenninger, årsaken ligger et annet sted, den ligger ikke i psyken. Anonymkode: c272a...5b4 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 1 time siden #10 Del Skrevet 1 time siden Menes det at man har blitt påvirket av livshendelser i en slik grad at man får plager, men at plagene ikke er omfattende nok til at man kvalifiserer til å få noen diagnose? Anonymkode: e4c83...1fc 2 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 1 time siden #11 Del Skrevet 1 time siden AnonymBruker skrev (1 minutt siden): Det at det "slår ut biologisk" syns jeg virker som bare en måte å si at "vi vet ikke hva det er". Jeg mener at fysiske symptomer ikke kommer av psykiske belastninger, selv om det kan trigge det. Årsaken er en annen, mens det å bli utsatt for mye dritt i livet, eller ha mye stress er en trigger. Man skal ikke måtte bli syk av psykiske påkjenninger, årsaken ligger et annet sted, den ligger ikke i psyken. Anonymkode: c272a...5b4 For enkelt. Angst kan gi magesmerter og mageproblemer, samt stramt bryst. Dette kommer av at mennesker med angst ofte puster kortere og mer overflatisk. Stress (mentalt) påvirker kroppen veldig. Sammenheng med masse drit, kreft også, psoriasis. Det forskes også på sammenhengen mellom traumer (grov omsorgssvikt og seksuelle overgrep) og fibromyalgi. Så er jo en av hypotesene der at traumer er en påkjenning, som ikke nødvendigvis bare "gjør" noe med kroppen, men som kan gjøre noe med hvordan vi bruker kroppen, som kan være fysisk belastende for kroppen. Mange med adhd har masse muskelknuter. Eksemplene er mange. Anonymkode: cc8e4...b1e Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Start en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå