Gå til innhold

Kan omega 3 eller tran erstatte fiske måltid


reisefeber

Anbefalte innlegg

AnonymBruker skrev (25 minutter siden):

Jo enormt mye selvsagt, det er jo fra leveren til fisken, og leveren er kroppens filter. Så velg omega 3 fra alger istedenfor, de er lavest på...hva heter det nå. Hai og tunfisk er av de fiskene som er høyest på...og alger er lavest på...husker ikke hva det heter, men store rovfisker som hai akkumulerer selvsagt mest miljøgifter, torsken medium, mens alger akkumulerer minst miljøgifter.

https://tidsskriftet.no/2021/02/debatt/tran-inneholder-ogsa-miljogifter

Anonymkode: 7b936...45b

Vi tar opp omega 3 dårligere fra alger enn fisk. 

Anonymkode: 73684...e63

  • Nyttig 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

AnonymBruker skrev (13 timer siden):

Er det ikke mye miljøgifter i tran?

Anonymkode: 61dfb...099

Når trana blir hentet ut av levra på torsken, kan den inneholde miljøgifter. Men ikke når den tappes på flaske og sendes ut i butikken. 

Tran blir renset, før den går til konsum. Bortsett fra et par merker, som selges på nett til spesielt interesserte. 

Tran raffineres til biodiesel, i en prosess som fjerner alt av miljøgifter, vitaminer og annet faenskap. Så tilsettes vitaminer i nøye tilmålte mengder, før biodieselen tappes på flaske og sendes ut i butikkhyllene som tran. 👍

Anonymkode: 967be...455

Lenke til kommentar
Del på andre sider

AnonymBruker
AnonymBruker skrev (På 11.1.2025 den 13.40):

Nei, piller kan aldri erstatte mat. 
Tran bør alle ta med måneder med R i enten de spiser fisk eller noe annet, for å få nok D vitaminer. 
Omega kommer vel med en nedre aldersgrense? 
Uansett dette bør dere ta opp med fastlegen og få målt D vit. I en blodprøve før dere begynner å ta tilskudd. 
Spørsmålet her er jo og hva annet denne 12. åringen spiser. 

Anonymkode: ca589...f57

Korreksjon. D-vitamin er det det anbefales og ta i alle måneder medi R i seg.

Anonymkode: 63de1...f8d

  • Nyttig 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

AnonymBruker
AnonymBruker skrev (10 timer siden):

Vi tar opp omega 3 dårligere fra alger enn fisk. 

Anonymkode: 73684...e63

Tullpreik! Fisken inneholder omega 3  fordi de spiser alger så det sier seg selv at man ikke får dårligere opptak når man går rett til kilden.

https://www.nrk.no/nordland/mikroalger-ny-omega-3-kilde-1.11317891

 

«Fisken få fettsyrer fra alger

– Dette er de samme algene som fisken spiser i stor skala. Når fisk er rike på disse fettsyrene er det fordi de har spist alger. Disse algene er en like bra omega 3-kilde som fiskeoljen.»

https://www.forskning.no/partner-ntnu-fiskehelse/spis-en-munnfull-alger-i-stedet-for-en-skje-tran/622903

«Hvis vi gikk direkte til originalkilden, algene, ville vi spare oss for mange ledd i næringskjeden.

– Ved å høste tidlig i næringskjeden, unngår man risikoen for opphoping av tungmetaller og andre uønskede forbindelser.

– Når man går til kilden, gir det dessuten muligheter for å selektere de gode fettsyrene i en optimal mengde. Det betyr at vi får et bedre og sunnere kosttilskudd med omega-3-fettsyrer, sier Atle Bones»

Anonymkode: 63de1...f8d

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Om man har en 12-åring som ikke liker fisk er tran og omega-3 det beste alternativet man har. Et variert kosthold vil alltid være det optimale, men av og til og av ulike grunner som allergi, intoleranse eller preferanse er det noen som ikke får i seg næringstoffene man man trenger via vanlig mat. Jeg ville ikke gitt opp fisk, og de fleste har en utvikling i smak og preferanse for mat fra tenåring til voksen. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

AnonymBruker
AnonymBruker skrev (10 timer siden):

Tullpreik! Fisken inneholder omega 3  fordi de spiser alger så det sier seg selv at man ikke får dårligere opptak når man går rett til kilden.

 

https://www.nrk.no/nordland/mikroalger-ny-omega-3-kilde-1.11317891

 

«Fisken få fettsyrer fra alger

– Dette er de samme algene som fisken spiser i stor skala. Når fisk er rike på disse fettsyrene er det fordi de har spist alger. Disse algene er en like bra omega 3-kilde som fiskeoljen.»

https://www.forskning.no/partner-ntnu-fiskehelse/spis-en-munnfull-alger-i-stedet-for-en-skje-tran/622903

«Hvis vi gikk direkte til originalkilden, algene, ville vi spare oss for mange ledd i næringskjeden.

– Ved å høste tidlig i næringskjeden, unngår man risikoen for opphoping av tungmetaller og andre uønskede forbindelser.

– Når man går til kilden, gir det dessuten muligheter for å selektere de gode fettsyrene i en optimal mengde. Det betyr at vi får et bedre og sunnere kosttilskudd med omega-3-fettsyrer, sier Atle Bones»

Anonymkode: 63de1...f8d

Nei.

"The main problem with ALA is that to have the good effects attributed to omega-3s, it must be converted by a limited supply of enzymes into EPA and DHA. As a result, only a small fraction of it has omega-3's effects — 10%–15%, maybe less. The remaining 85%–90% gets burned up as energy or metabolized in other ways. So in terms of omega-3 "power," a tablespoon of flaxseed oil is worth about 700 milligrams (mg) of EPA and DHA. That's still more than the 300 mg of EPA and DHA in many 1-gram fish oil capsules, but far less than what the 7 grams listed on the label might imply.”

Regner med du skjønner at artikkelen ikke begrensestil linfrøolje.

https://www.health.harvard.edu/heart-health/why-not-flaxseed-oil#:~:text=The main problem with ALA,or metabolized in other ways.




 

Anonymkode: 73684...e63

  • Nyttig 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

AnonymBruker
AnonymBruker skrev (3 timer siden):

Nei.

"The main problem with ALA is that to have the good effects attributed to omega-3s, it must be converted by a limited supply of enzymes into EPA and DHA. As a result, only a small fraction of it has omega-3's effects — 10%–15%, maybe less. The remaining 85%–90% gets burned up as energy or metabolized in other ways. So in terms of omega-3 "power," a tablespoon of flaxseed oil is worth about 700 milligrams (mg) of EPA and DHA. That's still more than the 300 mg of EPA and DHA in many 1-gram fish oil capsules, but far less than what the 7 grams listed on the label might imply.”

Regner med du skjønner at artikkelen ikke begrensestil linfrøolje.

https://www.health.harvard.edu/heart-health/why-not-flaxseed-oil#:~:text=The main problem with ALA,or metabolized in other ways.




 

Anonymkode: 73684...e63

Du må gjerne sitere akkurat hvor det står i den artikkelen at algeolje(altså olje lagd av det som er årsaken til at fisk inneholder omega 3) pass dårligere opp i kroppen omega 3 utvunnet fra fisken.

 

Og siden norske kilder tydeligvis ikke var gode nok får man tid til noen engelsk da:

https://www.healthline.com/nutrition/algae-oil

«Algae oil is nutritionally similar to fish oil, and studies have confirmed that they exert the same effects in your body»


https://www.dsm-firmenich.com/en/businesses/health-nutrition-care/news/talking-nutrition/busting-the-myths-around-algal-based-omega-3s-and-their-potential-in-early-life-nutrition.html

«MYTH: Algal sources of omega-3 are less potent and bioavailable than fish oil sources

BUSTED: Did you know, scientists can actually select and grow algae species that have higher levels of select omega-3 fats, like DHA, which is not possible in omega-3s derived from fish oil? Algal-based omega-3s also work in exactly the same way as their fish counterparts once they enter the body. Subsequently, algae can in fact be a more optimal and targeted source of omega-3 fats compared to fish oil.»

Anonymkode: 63de1...f8d

Lenke til kommentar
Del på andre sider

AnonymBruker
AnonymBruker skrev (3 minutter siden):

Du må gjerne sitere akkurat hvor det står i den artikkelen at algeolje(altså olje lagd av det som er årsaken til at fisk inneholder omega 3) pass dårligere opp i kroppen omega 3 utvunnet fra fisken.

 

Og siden norske kilder tydeligvis ikke var gode nok får man tid til noen engelsk da:

https://www.healthline.com/nutrition/algae-oil

«Algae oil is nutritionally similar to fish oil, and studies have confirmed that they exert the same effects in your body»


https://www.dsm-firmenich.com/en/businesses/health-nutrition-care/news/talking-nutrition/busting-the-myths-around-algal-based-omega-3s-and-their-potential-in-early-life-nutrition.html

«MYTH: Algal sources of omega-3 are less potent and bioavailable than fish oil sources

BUSTED: Did you know, scientists can actually select and grow algae species that have higher levels of select omega-3 fats, like DHA, which is not possible in omega-3s derived from fish oil? Algal-based omega-3s also work in exactly the same way as their fish counterparts once they enter the body. Subsequently, algae can in fact be a more optimal and targeted source of omega-3 fats compared to fish oil.»

Anonymkode: 63de1...f8d

Algeolje inneholder ALA, derfor jeg siterte delen som forklarer om ALA. Trodde det var opplagt. 

Anonymkode: 73684...e63

  • Nyttig 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

AnonymBruker

Det erstatter ikke, men det er bedre enn ingenting. 

Anonymkode: fe244...468

Lenke til kommentar
Del på andre sider

AnonymBruker
AnonymBruker skrev (8 timer siden):

Algeolje inneholder ALA, derfor jeg siterte delen som forklarer om ALA. Trodde det var opplagt. 

Anonymkode: 73684...e63

Men nå finnes det X antall kilder på nett som bekrefter at din påstand om at algeomga ikke tas opp like bra i kroppen som omega3 fra fisk ikke stemmer(ikke det at man egentlig burde trenge kilder til å bekrefte fornuft), men med det sagt så finnes det flere alge omega3  tilskudd uten ALA om dette skulle være til bekymring.

Anonymkode: 63de1...f8d

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...