Gå til innhold

Dere med små barn. Spiser barna alltid det samme som dere foreldre?


AnonymBruker

Anbefalte innlegg

AnonymBruker

Har hørt det er lurt å servere det samme. At det ikke skal være valg mellom feks to middager. 

Men jeg syns det blir litt vanskelig da vi innimellom vil ha noe vi vet barnet absolutt ikke vil ha. Barnet er 2år. Et eksempel er salat. Alt blir bare plukket bort. Lite går i magen og han er forsynt uten å spise (får jo selvsagt mat). 

Enkelte supper med mye smak som feks asiatiske supper blir bare grist og smakt litt på. Gir i en kopp så det er mulig å drikke. Tenker jo at det er viktig at barnet får smake, men er jo også viktig at barnet får i seg en ok porsjon med mat (og noen retter ER jo veldig grisete og styrete for barn). 

Er det dumt å feks gi tomatsuppe eller blomkålsuppe når vi spiser en annen? Hvis vi spiser salat kan jo barnet plukke ut det han vil ha. Samtidig er det lite han spiser av det uansett. Og det blir mer rot enn spising. 

Vi gir hele grønnsaker utenom måltid da det blir smakt på, sikkert fordi det er gøy med en hel gulrot, stor bit paprika osv. Men mye blir ofte bare tygget på og ikke spist. Men syns likevel det er viktig at barnet vender seg til nye smaker og sunn mat. Men hvis vi gir råd grønnsaker når vi spiser salat så blir det bare gnagd på, og det som metter blir gjerne ikke rørt (feks kylling i kyllingsalat).

Hvordan gjør dere det? Med middag? 

Og hva gjør dere til andre måltid? Får barnet velge kvelds eller varierer det hva barnet kan få? Feks yoghurt en dag, skive en dag osv. Og hva med frokost? I helgene setter vi frem ulikt pålegg og han snakker av og til på nye pålegg og varierer. Men i ukedagene når det er mer travelt, er det lettest å servere ferdig enn å gi masse valg, men han foretrekker jo feks prim eller smøreost. Medbrakt matpakke blir kanskje spist lite av i barnehagen om det varieres med feks ost, skinke osv. Men er kanskje ikke pålegget i barnehagen vi skal fokusere på?

Anonymkode: 5d301...6d2

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

AnonymBruker

Jeg tenker at det å gi alternativ mat (samme hvor «kjedelig» det er), er oppskriften på å få kresne barn. Vi har absolutt alltid servert våre barn det samme til middag som vi voksne spiste, og de er nå 10 og 12 år og veldig altetende.

Vi har selvsagt hatt mange og lange perioder der de ikke ville ha ditt og ikke ville ha datt - men det er faktisk ingen stor krise om barna ikke vil spise alt til middagen (eller strengt tatt, noe som helst av middagen). Når barna er i barnehagealder legger de seg jo også ganske tidlig, så vi serverte alltid kveldsmat senest 1,5-2 timer etter middag. Hvis de absolutt ikke ville ha noe som helst til middagen, måtte de vente til neste måltid, som da var kveldsmaten. Ville da ha mat mellom middag og tidspunktet for kveldsmat, fikk de tilbud om middagen helt frem til det var tid for kveldsmat.

Allerede i 3-4 års alder skjønte de greia her, og at det «lønte seg» å spise litt (eller mye) av middagen, for å slippe å gå sulten i ekstra lenge. 

Noe annet jeg tror foreldre med barn som nekter å spise til middag gjør feil, er at barna får et mellommåltid mellom barnehagen og middag. Da er ikke barna kjempesultent når middagen blir servert - og det blir enklere for barnet å være kresent/kravstor mtp hva som blir servert. Vi passer alltid på at barna er skikkelig sultne når middagen settes på bordet, da har de som regel alltid spist godt (eller «greit», i dårlige perioder 😅) uavhengig av om det er en favoritt som settes på bordet eller ikke.

Anonymkode: 5c340...be4

  • Liker 5
Lenke til kommentar
Del på andre sider

AnonymBruker

Her har vi en med matvegring i hus så tommelfingerregelen er at alt må smakes på. Mengden som smakes varierer fra "ertestørrelse" til "spiseskje stor", men om det er noe jeg vet han virkelig ikke liker, ikke tåler eller bare ikke kan fordra så tar jeg hensyn til det ved å lage han "samme, men ikke". La oss si vi skal ha suppe med mye sterke krydder oppi, han kan gjerne smake bittelitt på tuppen av skjeen, men så får han heller ei suppe som han liker mens vi spiser vår.  En her tåler ikke fisk spesielt bra, men kan spise fiskepinner, så da spiser vi fisk mens de får fiskepinner. Med andre ord: "samme, men ikke".

De får også lov til å bytte ut grønnsaker med andre grønnsaker når det stopper opp. Om poden liker brokkoli men ikke søtpotet, ja da bytter vi ut den grønnsaken med den du liker. Null stress, null tvang, og ingen må spise opp (men du må smake og ja du kan spytte ut).

Anonymkode: 1f531...6d5

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

AnonymBruker

Serverer dere supper eller salat uten noe brød eller pasta til? Det liker jo de fleste barn. 

 

Vi prøver å alltid ha noe til middag eller tilbehør som barnet liker selv om vi ikke ville valgt det selv. Feks raspet gulrot, mais, brød, flatbrød e.l. På den måten blir det ikke noe ekstra til barnet, men noe vi alle spiser av. Selv om vi får kombinasjoner som feks flatbrød til stroganoffgryte eller egg til blomkålsuppe. 

 

Og vi prøver å ikke blande sammen ting om det er praktisk mulig å la være. Feks ikke blande pasta eller poteter med saus eller servere grønnsakene hver for seg heller enn blandet i salat. Da kan barnet spise bare pasta med evt litt smør og mais. 

Vi tvinger ikke til å spise, men oppfordrer til å smake. Gjør ellers minst mulig ut av hva eller hvor mye barnet spiser. Noen dager smaker barnet på alt, andre dager ikke. Noen ganger spiser barnet bare potet og smør til middag, noen ganger spiser det bare revet gulrot og eple, noen ganger bare egg. Det jevner seg ut i lengden til et noenlunde variert kosthold. Kvelds er uansett bare max halvannen time etter middag så det kommer en mulighet til å fylle magen før natten. 

Barnet er flinkere til å smake på ting i helger når det ikke er slitent etter barnehagen. 

Anonymkode: 97f59...e4c

Lenke til kommentar
Del på andre sider

AnonymBruker

Barnet får frokost, lunsj og frukt i barnehagen. Til kvelds får barnet velge mellom skive med forskjellig pålegg eller yoghurt naturell med havregryn og frukt eller bær. En sjelden gang blir det tilbudt eggerøre, speilegg eller grove pannekaker. 

Anonymkode: 97f59...e4c

Lenke til kommentar
Del på andre sider

AnonymBruker

Ja det hender 2-åringen får noe annet enn oss. Feks vil hun ikke spise biff eller svinekjøtt så da får hun kjøttboller istedet eller bare grønnsaker. Og iblant kjøper vi take away som er sterkt (asiatisk) og det vil hun ikke ha, da får hun feks en omelett eller pasta. Men 90% av middagene lager vi det samme til alle. Hender også at jeg og mannen har litt forskjellige middager feks har vi litt forskjellig fyll vi liker på pizza så lager gjerne halve med hvert. Synes ikke det er noe problem å gjøre det sånn :)

Anonymkode: 3716d...0e1

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

AnonymBruker

Med 4 barn er det ikke noe alternativ å servere alle favorittmaten sin hver dag. Vi serverer én middag, men de fleste middager har tilbehør slik at det stort sett er noe på bordet hver enkelt liker. Ellers blir det servert knekkebrød på slutten av måltidet hvis det er helt krise, noe som er sjelden. Har vi biff, får barna servert eks løvbiff i stedet. 

Jeg har 3 "altetende" barn og 1 ekstremt kresent. 

Anonymkode: a1eab...38e

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

AnonymBruker

Vi har aldri laget egen middag til barna, de får det samme som oss. Noen ganger deler vi det i to kjeler hvis vi feks vil ha mer chili enn de liker i en suppe/gryte. Jeg vet ærlig talt ikke om barna spiser alt fordi vi har gjort det slik fra tidlig av, eller om vi har kunnet gjøre det fordi barna spiser alt. Men ser at fler3 venner av oss som lenge holdt på voksenmiddag etter leggetid har mer kresne barn. 

En annen ting vi har vært bevisste på er at alle måltider er felles fra tidlig av, for å etablere gode vaner.

Anonymkode: 9218f...3a4

  • Liker 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Vi passer på å ha noe på bordet som barnet spiser, men lager ikke egne retter.

Tar av en del av gryter/supper og lar barnet få mildere variant bare om vi ønsker oss noe spicy.

Salat er sånn typisk hvor det funka godt å ikke blande, men heller at barnet får i egne små skåler. Vår elsket det

 

Anonymkode: 2bdba...445

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ungene får ingen annen mat men jeg tilpasser. Skal vi ha gryterett så tar jeg av en ferdig posjon før jeg blander alt, så det er saus og kjøtt også får ungene grønnsaker ved siden av som de kan plukke.

 

min datter spiste ikke salat på noen år, verken tomat eller paprika men gjør det nå uten problemer. 
 

mao så får de det samme men i «barnevennlig» versjon. Indisk? Barna får mild versjon. Asiatisk? Mild. Du ser hvor jeg går.

 

Anonymkode: 60b83...546

Lenke til kommentar
Del på andre sider

AnonymBruker skrev (41 minutter siden):

Barnet får frokost, lunsj og frukt i barnehagen. Til kvelds får barnet velge mellom skive med forskjellig pålegg eller yoghurt naturell med havregryn og frukt eller bær. En sjelden gang blir det tilbudt eggerøre, speilegg eller grove pannekaker. 

Anonymkode: 97f59...e4c

Så du spiser ikke middag med barnet? 

Anonymkode: 60b83...546

  • Liker 1
  • Nyttig 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Spiser dere en salat til middag? 😅 kunne skjønte det om det var en lunsj men middag? 😅😅 dere har vel en eller annen form for proteiner til? Eller focaccia? Pasta? Såfall kan dere jo feks ikke blande alt sammen til barnet og servere det hver for seg så ungen får spist litt uten at dere må dille masse. 
 

her spiser ungene samme som oss, må smake på det samme som oss men vi har alltid fisk/kjøtt og tilbehør i form av potetvariant/ris/pasta/brokkoligrateng ect så aldri vært ett problem. 
sterkere supper tilsettes en dæsj fløte eller melk i for å «myke opp» smaken litt for de små. 

Anonymkode: 0b963...ec7

Lenke til kommentar
Del på andre sider

AnonymBruker skrev (2 timer siden):

Jeg tenker at det å gi alternativ mat (samme hvor «kjedelig» det er), er oppskriften på å få kresne barn.

Anonymkode: 5c340...be4

Godt at du fikk vist uvitenheten din litt. Det er veldig mange barn som blir kresne på tross av at de aldri har fått alternativ mat hjemme. I en søskenflokk kan det være ett barn som er kresent uten at resten er det, og alle har jo fått samme mat hjemme. Å tro at det er foreldre som skaper kresne barn er ikke bare ufattelig uvitende, men det er også ødeleggende for de foreldrene som får kastet slike beskyldninger på seg av folk som deg som ikke vet bedre. 

Anonymkode: c23c9...c67

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Vi spiste alltid det samme, men så hadde vi ikke kresne barn. Alt gikk ned fra de var små, inkludert oliven og roquefort.

Anonymkode: 595d3...35c

Lenke til kommentar
Del på andre sider

AnonymBruker skrev (3 minutter siden):

Godt at du fikk vist uvitenheten din litt. Det er veldig mange barn som blir kresne på tross av at de aldri har fått alternativ mat hjemme. I en søskenflokk kan det være ett barn som er kresent uten at resten er det, og alle har jo fått samme mat hjemme. Å tro at det er foreldre som skaper kresne barn er ikke bare ufattelig uvitende, men det er også ødeleggende for de foreldrene som får kastet slike beskyldninger på seg av folk som deg som ikke vet bedre. 

Anonymkode: c23c9...c67

Kresne barn er et i lands problem- tviler på at det eksisterer i land uten nok mat. Så jepp- det er konstruert. 

Anonymkode: 60b83...546

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Vi lager alltid retter med minst èn ting som barna liker. Det er ikke alltid det passer perfekt inn med retten, men som vi likevel "later som" er en del av retten. Noe mat passer jo her og der, uten full krasj, enda man vanligvis ikke ville satt retten sammen slik. F.eks ymse grønnsaker, potetmos, pølsebiter, pasta, egg, grovbrød, og sikkert mye annet jeg ikke kommer på i farta. Ting som er mildt og allsidig. Så lenge kostholdet ellers også er variert og sunt, så vil det jevnes ut om barnet kun spiser pasta en dag.

Jeg hørte om pølse i vaffel for første gang for litt siden, og tenkte med meg selv at her var det noen som ikke likte pølse i brød eller lompe, som heller fikk vaffel rundt for å ha lyst til å spise den!

Ofte har vi endt med å ha barnevennlig middag på ettermiddagen, og så har vi kveldsmiddag som vi voksne vil ha. De eldste hos oss er snart tenåringer, og fremdeles gjør vi det slik. Det skjer ikke ofte, men de gangene vi har lyst på noe som er mer "voksent" i smaken, som ikke kan tilpasses på en enkel måte.

Anonymkode: 5e6ce...b4f

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

De spiser stort sett det samme som oss ja, unntaket er de få gangene vi ikke har særlig barnevennlig mat (typisk veldig spicy eller f. eks. pinnekjøtt, jeg forventer ikke at treåringen skal spise en stor posjon av det😅). Av grønnsaker blir det ofte «uff og æsj» når de blir servert det, men da ønsker vi at de skal smake en bit så er vi fornøyde, de må jo bli vandt til å spise gulrøtter og brokkoli også :) 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

En sjelden gang får det rester av en annen middag de liker, ellers serverer vi det samme til alle. Ender opp med å spise kun deler av middagen noen ganger. Ene er ikke glad i gryter, men må smake på, ender da opp med å spise kun brødet. Men det er jo ikke alltid lenge mellom middag og kvelds, så går ikke sulten akkurat 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Vår gutt fikk aldri egen mat. Han fikk aldri barnemat fra glass heller. Han lærte seg å spise salat ved å smake på de enkelte salat typene også, fx ruccula. Fetaost og småtomater og oliven gikk ned for fulle mugger. Han hadde en periode hvor maten måtte separeres, men han spiste stort sett greit. Det eneste han noen gang spyttet ut var barnegrøt. Havregrøt var det som gjaldt. 

  • Nyttig 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Vi spiser alltid det samme.

Én gang har jeg opplevd at hun som nå er 9år absolutt ikke greide å spise maten fordi hun ikke likte. Da fikk han gå å ta seg ei brødskive istedet.

Han som nettopp fylte 1år får noen tilpasninger. Tar av før det saltes, og rasper/deler opp maten litt annerledes noen ganger. Men han spiser i grunn også samme middag som oss 90% av dagene.

Sånn har vi gjort det med begge våre fra de begynte å smake på mat.

Endret av Nonstop1
  • Nyttig 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...