Luckiness Skrevet mandag kl 18:17 #81 Del Skrevet mandag kl 18:17 Allergier er ikke et valg. Religiøse restriksjoner og diverse preferanser er valgfrie. Tenker du har all grunn til å være skuffet hvis du har fått bekreftet at nøttestek eller annet skal serveres. Men om ikke annet er bekreftet må du nesten be om bekreftelse på forhånd og spesifikt om noe enn å forvente at det lages et eget protein-alternativ i tillegg til tilbehør og salater. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet i går, 01:29 #82 Del Skrevet i går, 01:29 AnonymBruker skrev (På 17.11.2024 den 17.47): TS skriver allerede i første innlegg at hun ikke er vegetarianer, men pescetarianer. At hun ikke evner å formidle dette til restauranter og andre folk er dumt, men vanner ikke ut begrepet. Det eneste som skjer er jo at hun oppfattes som vegetarianer og får trasig og fantasiløs veggismat istedet for en god fiskerett. Når det er sagt, så har jeg inntrykk av at veldig mange restauranter har god vegetarmat (skal ikke uttale meg om vegansk mat). Jeg er ikke vegetarianer men er veldig kresen på rødt kjøtt og velger ofte vegetarmat på restaurant dersom de ikke har gode fiskeretter. Jeg har opplevd å få veldig god vegetarmat. Til og med blomkålbiff som jeg bestilte en gang, som jo egentlig bare er en bakt blomkål med tilbehør, var nydelig tilberedt med godt krydder, god saus og nydelig tilbehør. Jeg har også spist risotto, vegetarburger laget av nøtter og grønnsaker, indisk Dam Aloo (usikker på korrekt skrivemåte) og diverse helt vanlige retter bare uten kjøtt. De fleste spisesteder er flinke til å lage noen gode vegetarretter uten at det blir bare salat eller kjipe soyaretter fra dagligvaren. Til jul når andre spiser ribbe, lager jeg vegisterkaker eller vegansk "pinnekjøtt". Begge deler er veldig greit å lage selv, og kan spises sammen med samme tilbehør som til ribba eller pinnekjøttet. Hadde jeg fått veganere eller vegetarianere på besøk, hadde jeg laget begge deler med godt tilbehør og storkost meg sammen med dem TS; første bud er å be om fisk istedet for å si at du er "vegetarianer som spiser fisk". Det er faktisk bedre å si at du er pescetarianer, og så heller forklare når noen spør. Ellers blir det fort misforstått som at du er vegetarianer og ikke spiser fisk heller. Andre bud er å alltid være forberedt på at det finnes både verter/vertinner og restauranter som ikke er helt stødig på vegetarmat, og som kanskje heller ikke lager gode fiskeretter, og at du derfor enten må ta med egen mat eller ikke møte sulten. Anonymkode: 95526...728 Jo hun sier at hun er vegetarianer til andre. Så jo hun vanner ut begrepet! Anonymkode: 80490...f1f Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
K.B. Skrevet i går, 01:41 #83 Del Skrevet i går, 01:41 Fruelena skrev (På 16.11.2024 den 22.25): Hei, jeg lurer på hvordan det er å være vegetarianer i Norge, spesielt i juletiden, men også ellers i året. Selv er jeg ikke vegetarianer – jeg er pescetarianer og spiser fisk, egg og scampi. Likevel pleier jeg å si at jeg er vegetarianer, fordi de færreste har hørt om pescetarianere, og det gjør ting enklere å forklare. I fjor ble jeg og kollegaene mine invitert på julebord. Jeg sa tydelig fra om at jeg var vegetarianer som også spiste fisk, egg og scampi. Mens de andre fikk tradisjonell julemiddag, ble jeg servert poteter og noen enkle salater. Det var skuffende og føltes ikke som en middag å glede seg til. I år ga jeg beskjed i god tid om matpreferansene mine – jeg har tross alt vært pescetarianer i 23 år. Restauranten vi skulle til, forsikret meg om at de ville lage nøttestek. Jeg ble oppriktig glad og så fram til måltidet. Men da dagen kom, ble jeg servert ferdigprodukter av soyamat fra butikken – de samme pølsene, schnitzlene og soyabollene som jeg selv kjøper når jeg har dårlig tid. Forskjellen var at disse var svidde. Det føltes sårt. Jeg kjente meg som en byrde, som en uviktig og kanskje til og med kravstor gjest. Denne følelsen er ikke ukjent. På kafeer eller når man skal kjøpe noe raskt, ser jeg ofte at andre kan velge blant baguetter med forskjellige typer kjøtt. Mitt eneste alternativ er ofte en bolle eller yoghurt. Jeg vet at noen kanskje tenker at jeg er kravstor, og at jeg bare burde ta med egen mat eller være takknemlig for det jeg får. Men jeg kan ikke la være å tenke på dem som har religiøse matrestriksjoner, allergier eller cøliaki. Det å føle seg som en byrde er ikke en god følelse. Til slutt takker man ydmykt for hva som helst – selv en svidd vegetarpizza – og er takknemlig fordi noen i det hele tatt har tenkt på deg. Nylig deltok jeg i en begravelse for en god venninne 💔. På minnestunden var det langt flere mennesker enn på julebordet, og kjøkkenet var både mindre og mindre profesjonelt enn restauranten. Likevel ble jeg og en annen vegetarianer servert nydelig vegetarmat. Det var som om min venninnes omsorg levde videre etter henne – som om hun fortsatt så oss og respekterte oss for den vi er. Hun var ikke fysisk til stede, men omtanken hennes var der🫶. Dette har fått meg til å tenke. Det handler ikke om store ressurser eller tid. Det handler om vilje til å gjøre små justeringer som gjør at alle kan føle seg verdsatt. Om å vise at alle gjestene dine, alle i personalgruppen, og alle rundt bordet ditt er verdsatt og inkludert. Hvis du hadde visst hvor sant helvette det er på et kjøkken i julebord sesongen, spesielt om det er et sted som spesialiserer seg på julebord mat, så er det null kapasitet til håndtere noe særlig utenom. Hadde dere gått på et sted som serverte vanlig mat, med satt eller a la carte meny, så hadde nok ikke dette vært et problem, skjønner at det suger, men hvis du hadde sett kjøkkenet på julebord restaurantene, så hadde du umiddelbart forstått hvorfor det blir sånn. 2 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet i går, 01:45 #84 Del Skrevet i går, 01:45 Skjønner ikke hvorfor restauranten ikke kunne servere deg fisk...? Og fot at folk skal forstå, kan du ikke si du spiser kun fisk og vegetar? Trenger ikke kalle det noe. Noen liker jo ikke fisk og spiser det aldri, det er liksom sosialt akseptert. Men å ikke like kjøtt er fyfy. Merkelig. Anonymkode: 991fd...998 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
K.B. Skrevet i går, 01:51 #85 Del Skrevet i går, 01:51 AnonymBruker skrev (På 18.11.2024 den 12.38): Du som påstår at du kan så mye om emnet kan kanskje fortelle oss: Hvilke planter gir oss nok vitamin B12 til å dekke dagsbehovet? Hvilke planter har retinol (vitamin A)? Hvilke planter har kolekalsiferol (vitamin D3)? Hvilke planter har vitamin K2 naturlig? Hvilke planter har vitamin K2 MK-4? (K2 MK-4 er den typen K2 som er mye studert og er godt for hjertet) Hvilke planter har hemjern, den mest biotilgjengelige jerntypen? Hvilke planter har mye jern uten å ha antinæringsstoffer som fytinsyre, oksalater, lektiner, tanniner som hemmer opptak av mineraler kraftig? Hvilke planter har mye sink uten å ha antinæringsstoffer som fytinsyre, oksalater, lektiner, tanniner som hemmer opptak av mineraler kraftig? Hvilke planter har den essensielle omega-3-fettsyren DHA? Hvilke planter har karnitin? Hvilke planter har karnosin? Hvilke planter har kreatin? Hvilke planter har taurin? Siden du mest sannsynligvis ikke svarer seriøst på dette, så må jeg fortelle alle at svarene på alle disse spørsmålene er "ingen". Enten mangler plantene næringsstoffet helt, eller så har de en dårligere versjon av det som må konverteres til det kroppen faktisk kan bruke og trenger. Og konversjonsraten er ikke 100%. I noen tilfeller er den bare noen få prosent, og for ca halvparten av alle mennesker klarer ikke å konvertere betakaroten fra planter til retinol (vitamin A).< Og kan du også gi oss et eksempel på vegansk proteinkilde som vil gi en 60-kilos kvinne nok opptakelig protein for å ha god helse? Ikke "såvidt over minimum for å hindre åpenbare mangler" som 0,8 gram per kg kroppsvekt er, men optimalt inntak, som vi tror nå er rundt 2,5 gram opptakelig protein per kg kroppsvekt, altså rundt 150 gram protein. Det er viktig at det også er minst 2,5 gram leucin i ett måltid for å stimulere muskelsyntese. Jeg kan gi ett eksempel her. Fast tofu, ris og brokkoli kan kombineres for å bli komplett protein. 756 g fast tofu 474 g kokt hvit ris 468 g kokt brokkoli = 155 gram protein og 1869 kcal... Men det er proteasehemmere i tofuen som hemmer opptak av protein. Forferdelig mange kalorier man må bruke for å få i seg en OK mengde protein altså... Og lite vitaminer og mineraler i dette. For samme antall kalorier kunne man spist ca 1 kg biff og fått i seg ca 300 gram opptakelig protein og mye mer vitaminer og mineraler. Det sier litt om hvor næringsfattig tofu, ris og brokkoli er. Anonymkode: 34404...8fa En halvkilo brokkoli? Høres ut som et Gauantanamo Bay regime du kjører.. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Sitronterte Skrevet i går, 02:59 #86 Del Skrevet i går, 02:59 Jeg virkelig anbefaler Nøttesteik. TIlogmed de som var/er kjøttspisere elsket det, når jeg serverte det i jula. Det tar LANG tid å tilberede, men herregud så godt. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet i går, 03:11 #87 Del Skrevet i går, 03:11 Null problem, kjøper bare soya, eggproteinprodukter eller åkerbønner isteden, mange av dem smaker svært godt nå, bare styr unna "første generasjons" vegetar mat som det merket med grønne pakker/poser som finnes i nesten alle butikker. Prøv VIVERA vegetarboller, de er dritgode og noe jeg alltid har til jul. Coop sine "vegetardag" produkter er også veldig gode. Anonymkode: e610e...36f Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet i går, 05:13 #88 Del Skrevet i går, 05:13 Har ikke inntrykk av at det er noe problem å servere vegeterianere. Selv min gamle mor fikser det.har en datter pluss andre familie medlemmer som er vegeterianer. Vi lager vegisterkaker, nøttestek, har vegister pølser med diverse tilbehør som vi andre bruker, poteter, rødkål, surkål og rosenkål. Dette har vi gjort i alle år, uansett hvor vi feirer jul er det lagt opp til at det skal være deilig mat til alle, enten de spiser alt, eller de har allergier eller er vegeterianere Anonymkode: f4a5f...26e Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet i går, 05:59 #89 Del Skrevet i går, 05:59 AnonymBruker skrev (På 17.11.2024 den 0.16): KG er et vepsebol til tider... Men ja, det handler jo om hvor mye man gidder å bry seg. Det er ikke så alt for vanskelig å lage en rett "alle" kan spise (dvs vegansk/glutenfri/nøttefri/generelt allergenfri) dersom man bare gidder lese seg opp litt på hvilke alternativer som finnes. Når vi har gjester her er det som regel både veganere/vegetarianere, folk med laktoseintoleranse/melkeallergi, cøliaki og nøtteallergi i tillegg til de som spiser/liker/tåler alt. Jeg klarer fint å servere en treretters som er tilpasset både de som "MÅ" ha kjøtt og de som ikke spiser det + ivareta andre behov uten å sette verden på hodet og pådra meg stress-infarkt, og jeg er absolutt ikke utdannet kokk (jeg er egentlig bare gjennomsnittlig god på å google oppskrifter og følge dem). Så å tilby dårlige tilpasninger/snarveier/bare tilbehør/ingen tilpasninger er etter mitt syn latskap (*tar på meg rustning og forbereder meg på innkommende angrep fra alle på KG som er uenige*), spesielt når det er hos noe man kan anse som profesjonelle aktører. Å ikke spise animalske produkter blir mer og mer vanlig, samtidig blir det også lettere å finne ikke-animalske erstatninger i de fleste butikker. Så det burde ikke være så vanskelig å gjøre alle fornøyde (spesielt når yrket ditt er å lage mat).... Hilsen ei som spiser alt og anser juleribba som et festmåltid, men samtidig har FULL forståelse for at andre ønsker å føle seg inkludert og ikke som en byrde selv om de ikke vil at middagsfatet deres skal inneholde rester av tidligere levende vesener. Støtte til TS sendes fra denne kanten! Anonymkode: f40f3...6db Å lage en rett alle kan spise, inkludert vegetarianere eller pescitarianere, er liksom litt vanskelig på f.eks den årlige pinnekjøtt middagen. Det sier seg selv hva som serveres. En eks av en av mine søsken var vegetarianer og mine foreldre kjøpte alltid inn vegetarprodukter til henne, men det de kjøpte var det alltid noe feil med. Så problemet med mange vegetarianere, inkl ts ut fra hva ts skriver, er ikke bare at de har tatt et valg om å utelate matvarer som medfører at de trenger spesialbehandling i en del selskap. De er i tillegg utakknemlige når vertene prøver å tilpasse til de. Man kan ikke forvente at verten skal bruke masse tid og energi i tillegg på én alternativ rett kun til én person. Vi endrer jo heller ikke en tradisjon vi har hatt i over 50 år i familien med pinnekjøttmiddag i jula fordi noen har tatt et aktivt valg om at de ikke kan spise det. Det er alltid noe alternativt protein ved siden av siden ril de som ikke synes pinnekjøtt er så godt, men om man er spesielt kresen og ikke vil ha noe av det verten serverer, får man ordne seg selv eller bli hjemme tenker jeg. Anonymkode: 5f4cb...25d 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet i går, 06:04 #90 Del Skrevet i går, 06:04 No one cares. Vi har noen med allergier på jobben. Hver gang glemmer folk hva de IKKE spiser, og det blir bestilt mat bl.a både med gluten og alt annet de ikke tåler. De blir sure hver gang. Sånn er livet Anonymkode: c5783...fd1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 10 timer siden #91 Del Skrevet 10 timer siden K.B. skrev (20 timer siden): Hvis du hadde visst hvor sant helvette det er på et kjøkken i julebord sesongen, spesielt om det er et sted som spesialiserer seg på julebord mat, så er det null kapasitet til håndtere noe særlig utenom. Hadde dere gått på et sted som serverte vanlig mat, med satt eller a la carte meny, så hadde nok ikke dette vært et problem, skjønner at det suger, men hvis du hadde sett kjøkkenet på julebord restaurantene, så hadde du umiddelbart forstått hvorfor det blir sånn. Tull! Jeg er selv veganer og har et par kollegaer hvor den ene også er veganer og den andre vegetarianer og vi har fått julemat spesialtilpasset på restauranter som spesialiserer seg på julebord Anonymkode: 80490...f1f Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 10 timer siden #92 Del Skrevet 10 timer siden AnonymBruker skrev (20 timer siden): Skjønner ikke hvorfor restauranten ikke kunne servere deg fisk...? Og fot at folk skal forstå, kan du ikke si du spiser kun fisk og vegetar? Trenger ikke kalle det noe. Noen liker jo ikke fisk og spiser det aldri, det er liksom sosialt akseptert. Men å ikke like kjøtt er fyfy. Merkelig. Anonymkode: 991fd...998 Trådstarter kan jo skylde seg selv når hun bruker ordet vegetarianer. Anonymkode: 80490...f1f Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Start en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå