Gå til innhold

Dolmio hvitsaus. Erfaringer?


AnonymBruker

Anbefalte innlegg

Skal lage en pastarett i morgen (ikke lasagne) og skal egentlig lage bechamelsaus, men tenkte å prøve den hvitesausen til Dolmio som en rask løsning. Noen som har prøvd denne og synes den er OK?

Anonymkode: 808e6...147

  • Nyttig 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

Om det er noe du skal servere til andre, hadde jeg ikke eksperimentert med sånne ferdigprodukter jeg ikke vet hvordan smaker. Da hadde jeg gjort som vanlig.

Anonymkode: f5c57...058

  • Liker 5
  • Hjerte 1
  • Nyttig 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Å lage vanlig hvit saus selv er jo også veldig kjapt og enkelt.

Anonymkode: ae4b8...cb1

  • Liker 4
  • Nyttig 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hvit saus er jo omtrent det raskeste (og enkleste) man kan lage? :klo:

Anonymkode: 36eea...0a6

  • Liker 3
  • Nyttig 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

AnonymBruker skrev (9 minutter siden):

Skal lage en pastarett i morgen (ikke lasagne) og skal egentlig lage bechamelsaus, men tenkte å prøve den hvitesausen til Dolmio som en rask løsning. Noen som har prøvd denne og synes den er OK?

Anonymkode: 808e6...147

Jeg liker den. Men jeg bruker den i lasagne da. Har ikke prøvd den alene. Mulig den blir alt for tam. 

Anonymkode: 6ec15...569

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Har opplevd at den klumper seg, så tenkte det blir bedre å bruke «ferdigprodukt» 🫣

Anonymkode: 808e6...147

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Den er så søt at den smaker kake. Ville ikke brukt den i noen form for pastarett og aller minst som eneste saus. 

Anonymkode: 8f0b3...b65

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

AnonymBruker skrev (14 timer siden):

Har opplevd at den klumper seg, så tenkte det blir bedre å bruke «ferdigprodukt» 🫣

Anonymkode: 808e6...147

Hvis bechamelen din klumper seg, gjør du noe av det følgende feil:

- smelter smøret på for høy temperatur

- har i for mye mel ift mengden smør du har smeltet

- sper for raskt og på for høy temperatur sånn at du ikke rekker å røre godt underveis.

Mest sannsynlig er det sistnevnte som er problemet - de to andre problemstillingene kan lett reddes inn hvis du iallfall passer på å gjøre det sistnevnte (altså sper smør- og melblandingen i rolig tempo og på middels temperatur, mens du rører godt med ballongvisp).

Anonymkode: 1b7f8...df6

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Det som ofte er problemet med slike ferdigsauser er at de er laget med minst mulig av "kostbare ingredienser" slik som meieriprodukter, og at de er laget med tanke på lang holdbarhet i glass som står i romtemperatur, noe som betyr at mange ingredienser ikke egner seg å ha i ferdigsausen.

Når en vanlig hvitsaus utenom melet man bruker for å jevne den, i bunn og grunn består av kun melk og smør (som nettopp er slike "kostbare ingredienser med liten holdbarhet", så ender en veldig enkel saus, opp med en ingrediensliste som ser slik ut (Dette er fra Dolmio hvitsausen):

image.png.62e6e4ec79d027312b9c5b8930925418.png

Her er jo alle de naturlige ingrediensene skiftet ut med billigere erstatningsprodukter slik som at det brukes herdet olje istedenfor smør. Og alle ingrediensene ellers er produkter fra ultraprosessert melk hvor alle bestanddelene er separert ut til forskjellige typer hvitt pulver, for deretter å frankensteines tilbake til noe som kan minne om melk og smør, sammen med det andre herdete palmefettet osv. De naturlige ingrediensene med kort holdbarhet, er tatt bort.

Det sier seg selv at resultatet blir deretter, og at man sitter igjen med noe som ikke er like godt som det sausen prøver å erstatte.

Jeg er ikke noe sånn hysterisk når det kommer til prosessert mat, men av og til så virker det så "unødvendig" å ty til disse ultraprosesserte produktene, når det å lage originalen er veldig enkelt og gir et bedre resultat uten all den ultraprosesseringen.

 

Smelt en god klatt ekte meierismør i en panne. Det skal ikke frese, kun smeltes slik at det er flytende.

Rør inn 2-3 SS med mel til alt er jevnt og fint.

Hell i litt og litt H-melk, og rør godt mellom hver gang mens det kokes opp. H-melken kan med fordel være lunket litt på forhånd slik at ikke smøret stivner når man heller det over. Da reduserer man faren for at det blir klumpete.

Ha i så mye melk at den blir litt tynnere enn du tenker å ha den (den tykner mens den koker). Omtrent rundt 4-5dl, men her justerer man etterhvert

Så skal den stå og putre på lav varme under omrøring en god stund, kanskje 7-10 minutter, viktig for å få bort "hvetemelsmaken". Viktig å ikke bruke for høy varme. I mellomtiden kan man smaksette den med det man vil, den bør ihvertfall saltes litt. Enten med salt eller buljong.  Noen foretrekker muskat.

Dette er ikke mye ekstraarbeid når man likevel står på kjøkkenet og holder på med de andre tingene.

Anonymkode: f5614...7ff

  • Liker 1
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

AnonymBruker skrev (16 timer siden):

Skal lage en pastarett i morgen (ikke lasagne) og skal egentlig lage bechamelsaus, men tenkte å prøve den hvitesausen til Dolmio som en rask løsning. Noen som har prøvd denne og synes den er OK?

Anonymkode: 808e6...147

Bechamel er jo en rask løsning fra før?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

AnonymBruker skrev (2 timer siden):

Det som ofte er problemet med slike ferdigsauser er at de er laget med minst mulig av "kostbare ingredienser" slik som meieriprodukter, og at de er laget med tanke på lang holdbarhet i glass som står i romtemperatur, noe som betyr at mange ingredienser ikke egner seg å ha i ferdigsausen.

Når en vanlig hvitsaus utenom melet man bruker for å jevne den, i bunn og grunn består av kun melk og smør (som nettopp er slike "kostbare ingredienser med liten holdbarhet", så ender en veldig enkel saus, opp med en ingrediensliste som ser slik ut (Dette er fra Dolmio hvitsausen):

image.png.62e6e4ec79d027312b9c5b8930925418.png

Her er jo alle de naturlige ingrediensene skiftet ut med billigere erstatningsprodukter slik som at det brukes herdet olje istedenfor smør. Og alle ingrediensene ellers er produkter fra ultraprosessert melk hvor alle bestanddelene er separert ut til forskjellige typer hvitt pulver, for deretter å frankensteines tilbake til noe som kan minne om melk og smør, sammen med det andre herdete palmefettet osv. De naturlige ingrediensene med kort holdbarhet, er tatt bort.

Det sier seg selv at resultatet blir deretter, og at man sitter igjen med noe som ikke er like godt som det sausen prøver å erstatte.

Jeg er ikke noe sånn hysterisk når det kommer til prosessert mat, men av og til så virker det så "unødvendig" å ty til disse ultraprosesserte produktene, når det å lage originalen er veldig enkelt og gir et bedre resultat uten all den ultraprosesseringen.

 

Smelt en god klatt ekte meierismør i en panne. Det skal ikke frese, kun smeltes slik at det er flytende.

Rør inn 2-3 SS med mel til alt er jevnt og fint.

Hell i litt og litt H-melk, og rør godt mellom hver gang mens det kokes opp. H-melken kan med fordel være lunket litt på forhånd slik at ikke smøret stivner når man heller det over. Da reduserer man faren for at det blir klumpete.

Ha i så mye melk at den blir litt tynnere enn du tenker å ha den (den tykner mens den koker). Omtrent rundt 4-5dl, men her justerer man etterhvert

Så skal den stå og putre på lav varme under omrøring en god stund, kanskje 7-10 minutter, viktig for å få bort "hvetemelsmaken". Viktig å ikke bruke for høy varme. I mellomtiden kan man smaksette den med det man vil, den bør ihvertfall saltes litt. Enten med salt eller buljong.  Noen foretrekker muskat.

Dette er ikke mye ekstraarbeid når man likevel står på kjøkkenet og holder på med de andre tingene.

Anonymkode: f5614...7ff

Hvis man må røre i ti minutter er det jo mye ekstraarbeid? Man kan jo ikke holde på med andre ting mens man rører. 

Anonymkode: 21fde...122

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse
AnonymBruker skrev (Akkurat nå):

Hvis man må røre i ti minutter er det jo mye ekstraarbeid? Man kan jo ikke holde på med andre ting mens man rører. 

Anonymkode: 21fde...122

Og dette er svaret på hva som er galt med verden i dag.

  • Liker 2
  • Nyttig 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Reign skrev (Akkurat nå):

Og dette er svaret på hva som er galt med verden i dag.

Jeg syns bare det er rart å si at noe som tar minst 15 minutter aktivt arbeid ikke er noe ekstra arbeid. 😅

Anonymkode: 21fde...122

  • Nyttig 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hvilken hvite saus er jo et spørsmål. Du skriver «ikke lasagne», så antar at det kanskje er den «Alforno Carbonara» sausen du mener da? De har jo også et glass med hvit saus til lasagne.

Jeg synes den er god. Man kan selvsagt diskutere det med å lge selv fra bunnen fremfor et ferdig prosessert produkt. Men for en rask middag synes jeg at det funker.

Anonymkode: 16188...187

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Sausen er ikke god. Den kan bare brukes i en lasagne, for der merker du ikke smaken så godt, men vil ødelegge smaken på andre pastaretter.

Anonymkode: 76595...6d8

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...