Lana01 Skrevet 12. november #1 Del Skrevet 12. november Glimrende kronikk i NRK skrevet av Gunhild Alvik Nyborg– Lege, samfunnsøkonom og forsker ved KoronastudienLege, samfunnsøkonom og forsker ved Koronastudien Arne Søraas– Lege og prosjektleder for KoronastudienLege og prosjektleder for Koronastudien Richard Aubrey White– Biostatistiker og forsker ved FolkehelseinstituttetBiostatistiker og forsker ved Folkehelseinstituttet Som alle har engasjert seg dypt , og har god forståelse på forskning rundt covid 19 og de senvirkninger man ser. De baserer seg på hundervis av fagartikler, og har refferert til et utvalg i denne kronikken De ønsker med dette å sette søkelys på oppdatert fakta kunnskap på Covid 19, og senksader man ser. samt de helseutfordringer vi står ovenfor, økt sykefravær m.m De peker også på forebyggende tiltak Koronaviruset har en ganske unik evne til å komme seg inn i mange ulike celletyper, inkludert cellene som danner innsiden av blodårene og immunceller, og skade dem. Derfor anses ikke covid å være en luftveisinfeksjon, men en såkalt systemisk, multiorgan infeksjonssykdom https://www.nrk.no/ytring/covid-er-farligere-enn-du-tror-1.17116008 Den forrige tråden ble fjernet - Det er et ønske om en saklig diskusjon- - Ingen diskusjon om vaksinebivirkninger, eller spekulasjoner rundt tall fra SYSVAK 8 9 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 12. november #2 Del Skrevet 12. november Det har jeg tenkt lenge, at dette ikke er noe vanlig luftveisvirus, langt derifra. At dette er et virus som kan skade organer i hele kroppen. Men jeg er ikke så optimistisk at jeg tror man kan få til en saklig diskusjon uten vaksinediskusjon på dette forumet. Anonymkode: 4c91b...d50 14 2 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Fjugur Skrevet 12. november #3 Del Skrevet 12. november Det var om dette på Dax18 i dag 4 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Lana01 Skrevet 12. november Forfatter #4 Del Skrevet 12. november Fjugur skrev (7 minutter siden): Det var om dette på Dax18 i dag Må si Professor og lege Preben Avittsland FHI. kom særdeles dårlig ut. Det stemmer forøvrig godt med den linjen han har lagt seg på, i long covid debatten og med det vi har sett fra den kanten til nå 4 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 12. november #5 Del Skrevet 12. november Håper mange vil lese denne artikkelen. Arne Søraas har skrevet flere gode artikler om dette temaet som har vært publisert hos NRK siden pandemien, bare å søke så kommer de opp. Sitatet nedenfor her tenker jeg er spesielt viktig at folk får vite om. Har inntrykk av at noen tenker at smitten er jo over alt, å bli syk kan ikke unngås og vi har uansett vaksiner nå, så da er det ikke vits i å være så nøye med å være hjemme når man er syk. Det er ikke så farlig om man smitter andre eller ikke når alle uansett kommer til å få det. Det er jo ikke riktig. Det beste for helsen til oss alle er å ikke bli smittet eller bli smittet så få ganger som mulig. Sitat Å få covid annethvert år er bedre for helsen din enn å få covid to ganger hvert år. For hvert smittetilfelle vi forebygger, er det også færre som smitter videre. Derfor er slike forebyggende, enkle smitteverntiltak mer effektive enn mange tror, selv om de ikke er perfekte. De kan trolig spare samfunnet for store summer. Anonymkode: 80af3...a61 5 6 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Bendie Skrevet 12. november #6 Del Skrevet 12. november (endret) Lana01 skrev (1 time siden): Må si Professor og lege Preben Avittsland FHI. kom særdeles dårlig ut. Det stemmer forøvrig godt med den linjen han har lagt seg på, i long covid debatten og med det vi har sett fra den kanten til nå Han knotet der også til ved spørsmålet om hvorfor en ikke hadde en en ICD kode for Lc. Koden finnes og anbefales brukt av WHO. Men helsemyndighetene har bestemt at kun Spesialhelsetjenesten skal kunne benytte denne koden., men selv her blir den ofte ikke brukt. Jeg har Long covid og selv har fått andre diagnose koder i spesialhelsetjenesten, selvom spesialistene har konkludert, med covid er årsak til skadene. Det er jo opplagt at fastlegene ikke hadde hivd denne diagnose koden etter pasientene, men det ville vært et verktøy, for å putte pasientene i rett bås. Det må jo selvfølgelig som ved enhver diagnose kode, settes retningslinjer og de vil jo på lik linje, som ved enhver diagnosekode, se på sykehistorie. Faren er vel heller større for at legen ikke støtter koden. Da mange mistros. Nå ser en at i sær to diagnose koder har økt ved langvarig sykefravær. Kodene er tretthet og slapphet og her har NAV selv konkludert dette i all hovedsak skyldes Lc Det er nesten 4 ganger så sannsynlig å få denne diagnosekoder, om du først har vært sykemeldt med covid. Så er ville ICD koden U09.9 vært den riktige å bruke. Den andre diagnose koden en ser en kraftig økning er lettere psykisk lidelser. Under her ligger følelse av depresjon og psykisk utmattelse. Ser en på de vanligste symptomene ved Lc, er angst og depresjoner på listen også hos fhi. Fhi har også selv vist til at disse lidelsene, ses hyppigere etter covid. – Faren for å lide av depresjon etter 16 måneder var nesten dobbelt så stor blant dem som lå til sengs i en uke med covid som ellers i befolkningen: 20,2 mot 11,3 prosent, sier Helga Ask. Hun er førsteforfatter av studien og seniorforsker ved Folkehelseinstituttet https://www.nav.no/no/nav-og-samfunn/kunnskap/analyser-fra-nav/nyheter/sterk-sammenheng-mellom-korona-og-sykefravaer-med-trotthet-og-slapphet https://www.nav.no/no/nav-og-samfunn/statistikk/sykefravar-statistikk/nyheter/sykefravaer-grunnet-psykiske-lidelser-oker https://www.fhi.no/nyheter/2022/okt-risiko-for-angst-og-depresjon-ved-langvarig-koronasykdom/ Endret 12. november av Bendie 4 3 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Lana01 Skrevet 13. november Forfatter #7 Del Skrevet 13. november (endret) VG er ute i dag med en oppføging av kronikken i NRK, Det er flott, så forhåpentligvis kan det nå frem til enda flere FHI er ikke oppdatert, på den kunnskapen som finnes. Ikke tester vi og primærhelsen mangle ICD kode /diagnose kode for LC, så det blir vanskelig å følge opp i Norge, og hvor mange som rammes . Heldigvis er det mange land som tar dette på høyeste alvor, og forsker på dette for fullt. Få dør akutt av covid nå, men det er en sykdom som er forbundet med overdødelighet lenge etterpå. Vi ser tilfeller av hjerteinfarkt, plutselig hjertedød, hjerneslag, blodpropp, hjerterytmeforstyrrelser og lignende tilstander. Men vaksiner har en klar effekt. De som er vaksinert, får sjeldnere og mildere senskader. – Ja. Store internasjonale studier med millioner av deltagere over flere år har sammenlignet hvordan det går med vaksinerte og uvaksinerte. Resultatene viser det samme: De vaksinerte har lavere risiko for ny sykdom, og lavere risiko for å dø, sier Gunhild Alvik Nyborg. https://www.vg.no/nyheter/i/xm924V/covid-advarer-mot-undervurdering-av-senskader Jeg har selv fått hjerteproblemer etter 2.gangs covid infeksjon. Press i brystet få dager etter positiv test. Hypertensjon( høyt BT) kom " over natten" 220/110, Høy hvilepuls oppmot 150, og høyt kolesterol målt 2 mnd etter smitte, Går nå på hjertemedisiner. Merker også kognitive plager. så må si det bekymrer, ikke minst med tanke på nye infeksjoner. Begge gangene jeg har hatt covid (som jeg kjenner til) Har sykdomsforløpet vært mildt, som en kraftig forkjølese.. I forhold til hjertet , merket ,jeg at noe ikke stemte, og sjekket derfor dette opp Dette pga av trykker press over brystet + at kroppen kjentes stesset ( ikke psykisk) Koelsterolet ba jeg selv om at ble målt, da jeg har lest forskning , som viser at hos mange er kolesterolet blitt forhøyet etter covid infeksjon Tilfeldig? men tidligere målinger har vært normale Endret 13. november av Lana01 la til litt 6 2 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 13. november #8 Del Skrevet 13. november Covid har ACE2 reseptorer på seg, noe som store deler av kroppen har. Vaksinen gikk også ut på å produsere spikeproteinet som hadde ACE2 reseptorer på seg. Trenger ikke å være biolog for å forstå at det inviterer til krøll. Anonymkode: 3b961...a79 1 2 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 13. november #9 Del Skrevet 13. november Bendie skrev (12 timer siden): Han knotet der også til ved spørsmålet om hvorfor en ikke hadde en en ICD kode for Lc. Koden finnes og anbefales brukt av WHO. Men helsemyndighetene har bestemt at kun Spesialhelsetjenesten skal kunne benytte denne koden., men selv her blir den ofte ikke brukt. Jeg har Long covid og selv har fått andre diagnose koder i spesialhelsetjenesten, selvom spesialistene har konkludert, med covid er årsak til skadene. Det er jo opplagt at fastlegene ikke hadde hivd denne diagnose koden etter pasientene, men det ville vært et verktøy, for å putte pasientene i rett bås. Det må jo selvfølgelig som ved enhver diagnose kode, settes retningslinjer og de vil jo på lik linje, som ved enhver diagnosekode, se på sykehistorie. Faren er vel heller større for at legen ikke støtter koden. Da mange mistros. Nå ser en at i sær to diagnose koder har økt ved langvarig sykefravær. Kodene er tretthet og slapphet og her har NAV selv konkludert dette i all hovedsak skyldes Lc Det er nesten 4 ganger så sannsynlig å få denne diagnosekoder, om du først har vært sykemeldt med covid. Så er ville ICD koden U09.9 vært den riktige å bruke. Den andre diagnose koden en ser en kraftig økning er lettere psykisk lidelser. Under her ligger følelse av depresjon og psykisk utmattelse. Ser en på de vanligste symptomene ved Lc, er angst og depresjoner på listen også hos fhi. Fhi har også selv vist til at disse lidelsene, ses hyppigere etter covid. – Faren for å lide av depresjon etter 16 måneder var nesten dobbelt så stor blant dem som lå til sengs i en uke med covid som ellers i befolkningen: 20,2 mot 11,3 prosent, sier Helga Ask. Hun er førsteforfatter av studien og seniorforsker ved Folkehelseinstituttet https://www.nav.no/no/nav-og-samfunn/kunnskap/analyser-fra-nav/nyheter/sterk-sammenheng-mellom-korona-og-sykefravaer-med-trotthet-og-slapphet https://www.nav.no/no/nav-og-samfunn/statistikk/sykefravar-statistikk/nyheter/sykefravaer-grunnet-psykiske-lidelser-oker https://www.fhi.no/nyheter/2022/okt-risiko-for-angst-og-depresjon-ved-langvarig-koronasykdom/ Har fått veldig merkelig «angst» ifb med LC. Vet du om det har noe for seg å behandle dette som angst, selv om det er utløst av noe fysisk? Anonymkode: e2482...7f8 2 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 13. november #10 Del Skrevet 13. november Lana01 skrev (21 minutter siden): VG er ute i dag med en oppføging av kronikken i NRK, Det er flott, så forhåpentligvis kan det nå frem til enda flere FHI er ikke oppdatert, på den kunnskapen som finnes. Ikke tester vi og primærhelsen mangle ICD kode /diagnose kode for LC, så det blir vanskelig å følge opp i Norge, og hvor mange som rammes . Heldigvis er det mange land som tar dette på høyeste alvor, og forsker på dette for fullt. VG var verst på clickbait under hele pandemien, med sine smittetall minutt for minutt. Nå blåser de opp stort i overskriften hva tre forskere mener, mens FHI får en liten notis nederst i saken. – Er FHI enig i beskrivelsen av senskader etter covid? – Vi deler oppfatningen av at senfølger kan være et problem for den lille andelen som rammes, men fremstillingen i kronikken overdriver som følge av skjev tolkning av data og forskning, skriver Aavitsland i en e-post til VG. Aavitsland opplyser at FHI har forsket på senskader siden pandemiens begynnelse, og at de fremdeles bruker store ressurser på denne forskningen. Anonymkode: c484f...de2 4 3 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 13. november #11 Del Skrevet 13. november AnonymBruker skrev (7 minutter siden): VG var verst på clickbait under hele pandemien, med sine smittetall minutt for minutt. Nå blåser de opp stort i overskriften hva tre forskere mener, mens FHI får en liten notis nederst i saken. – Er FHI enig i beskrivelsen av senskader etter covid? – Vi deler oppfatningen av at senfølger kan være et problem for den lille andelen som rammes, men fremstillingen i kronikken overdriver som følge av skjev tolkning av data og forskning, skriver Aavitsland i en e-post til VG. Aavitsland opplyser at FHI har forsket på senskader siden pandemiens begynnelse, og at de fremdeles bruker store ressurser på denne forskningen. Anonymkode: c484f...de2 Problemet er jo at hele verden har forska og kommet frem til det de tre legene her peker på. Det er ikke noe de finner på. Og hvorfor skal da fhi ignorere dette og foreta egen forskning ut fra sin egen oppfatning? Anonymkode: e2482...7f8 3 4 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Bendie Skrevet 13. november #12 Del Skrevet 13. november AnonymBruker skrev (46 minutter siden): Har fått veldig merkelig «angst» ifb med LC. Vet du om det har noe for seg å behandle dette som angst, selv om det er utløst av noe fysisk? Anonymkode: e2482...7f8 En vet ikke nok om årsakene til hvorfor mange opplever dette. En teori er pågående betennelse tilstand i deler av hjernen, som styrer følelser. Kognitiv testing viser at de som er rammet av hjernetåke, konsentrasjonsproblemer og hukommelsesproblemer skårer svært ulikt, på de ulike deltestene. Noen av tekstene faller en totalt igjennom og skårer svært lavt, mens andre er en upåvirket. Dette tyder på at det er noen områder som er affisert. Selvom en ikke forstår mekanismen fult ut i dag, kan en få hjelp til håndtere symptomene. Så mulig samtaler med psykolog eller ulike mestringskurs kan hjelpe. Det siste er det viktig å understreke at ikke er en vidunderkur, eller at det handler om å tenke seg frisk. Men det kan være et verktøy for å få hjelp til å bære symptomene. Her er en guide, som kan gi tips https://www.helpguide.org/wellness/health-conditions/long-covid-symptoms-and-treatment 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Bendie Skrevet 13. november #13 Del Skrevet 13. november (endret) AnonymBruker skrev (1 time siden): VG var verst på clickbait under hele pandemien, med sine smittetall minutt for minutt. Nå blåser de opp stort i overskriften hva tre forskere mener, mens FHI får en liten notis nederst i saken. – Er FHI enig i beskrivelsen av senskader etter covid? – Vi deler oppfatningen av at senfølger kan være et problem for den lille andelen som rammes, men fremstillingen i kronikken overdriver som følge av skjev tolkning av data og forskning, skriver Aavitsland i en e-post til VG. Aavitsland opplyser at FHI har forsket på senskader siden pandemiens begynnelse, og at de fremdeles bruker store ressurser på denne forskningen. Anonymkode: c484f...de2 Nå har fhi vært bakpå hele veien. De sa lenge etter det var kjent at viruset var luftbårent, at det smittet via dråper. De hevdet også at barn i liten grad ble smittet eller smittet videre. De forsøkte også å få en forsker til å endre konklusjonen i en studie, fordi dette ikke samsvarte med deres «forståelse» dette er meget alvorlig. Og gir en et inntrykk av en styrt/ forutinntatt holdning. «En gruppe ansatte ved Folkehelseinstituttet ba forskere ved Universitetet i Bergen endre deler av konklusjonen i en studie om barn og koronasmitte. – Jeg ble jo irritert, sier professoren bak studien.» https://www.nrk.no/norge/fhi-leger-ba-forskere-endre-konklusjon-i-studie-om-barnesmitte-1.15703308 Fhi med Preben Aavitsland har i lang tid benektet at en får hjerte- og kar relaterte skader, i ettertid av covid infeksjon. Vi hørte Aavitsland hevde dette i debatt med Søraas, på Dagsnytt -18, for ett år siden. « du får corona av corona» som svar til Søraas. Aavitsland har gjentatt det samme i motsvar på kronikk til Gunhild A Nyborg, for 6 måneder. Først nå nylig gikk FHI ut å erkjenner hjerte- og kar hendelser, etter covid infeksjon. https://radio.nrk.no/serie/dagsnytt-atten/sesong/202311/NMAG03023923 – Det første er at man finner en økt risiko for alvorlige hjerte-karhendelser flere år etter gjennomgått sykdom. Dette gjelder helt uavhengig av om personen hadde kjent hjerte- og karsykdom fra før, sier Løvdal Gulset til TV 2.( fagdirektør fhi) https://www.tv2.no/nyheter/innenriks/ny-studie-korona-kan-oke-faren-for-hjertesykdom/17082295/ Vi har et fhi, som er svært bakpå. I stedet for å være i front, tviholder de på et gammelt ståsted. Dette er helt uhørt. Det kan mistenkes at de forsvarer tidlig håndtering av pandemien? Eller enda verre, de har forutinntatte holdning av virusutløste helseplager? Det er svært mange dyktige folk i fhi, men vi har en kjerne, som oppfattes å ha sterke meninger, de er lite villige å rikke på. Som at virusutløst me/ cfs er noe en kan tenke seg frisk i fra og at dette ikke handler om somatisk sykdom. Inntil kjernen byttes ut, blir det lite endringer er jeg redd. Det handler mye om prestisje og liten vilje til endring eller lytte til ny kunnskap, slik jeg oppfatter det. Endret 13. november av Bendie 1 3 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 13. november #14 Del Skrevet 13. november Bendie skrev (1 time siden): En vet ikke nok om årsakene til hvorfor mange opplever dette. En teori er pågående betennelse tilstand i deler av hjernen, som styrer følelser. Kognitiv testing viser at de som er rammet av hjernetåke, konsentrasjonsproblemer og hukommelsesproblemer skårer svært ulikt, på de ulike deltestene. Noen av tekstene faller en totalt igjennom og skårer svært lavt, mens andre er en upåvirket. Dette tyder på at det er noen områder som er affisert. Selvom en ikke forstår mekanismen fult ut i dag, kan en få hjelp til håndtere symptomene. Så mulig samtaler med psykolog eller ulike mestringskurs kan hjelpe. Det siste er det viktig å understreke at ikke er en vidunderkur, eller at det handler om å tenke seg frisk. Men det kan være et verktøy for å få hjelp til å bære symptomene. Her er en guide, som kan gi tips https://www.helpguide.org/wellness/health-conditions/long-covid-symptoms-and-treatment Tenkte om feks antidepressiva eller medisiner som skal hjelpe for angst kan være nyttig, eller om det ikke er noe vits hvi det er andre mekanismer som utløser det Anonymkode: e2482...7f8 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 13. november #15 Del Skrevet 13. november AnonymBruker skrev (5 minutter siden): Tenkte om feks antidepressiva eller medisiner som skal hjelpe for angst kan være nyttig, eller om det ikke er noe vits hvi det er andre mekanismer som utløser det Anonymkode: e2482...7f8 Tenker man kan forsøke en periode å se, funker det ikke så kan man bare kutte det ut. Anonymkode: 717ea...3d9 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 13. november #16 Del Skrevet 13. november AnonymBruker skrev (7 minutter siden): Tenker man kan forsøke en periode å se, funker det ikke så kan man bare kutte det ut. Anonymkode: 717ea...3d9 Ja. Men tror dere det er «vanlig» angst og depresjon man får av covid? Anonymkode: e2482...7f8 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 13. november #17 Del Skrevet 13. november AnonymBruker skrev (2 minutter siden): Ja. Men tror dere det er «vanlig» angst og depresjon man får av covid? Anonymkode: e2482...7f8 Angst og depresjon er angst og depresjon, årsakene kan være mange men det er jo samme lidelse uansett. Anonymkode: 20bbc...533 2 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 13. november #18 Del Skrevet 13. november AnonymBruker skrev (1 minutt siden): Angst og depresjon er angst og depresjon, årsakene kan være mange men det er jo samme lidelse uansett. Anonymkode: 20bbc...533 Ja kanskje. Tenkte hvis det er inflammasjon som driver symptomene, og adrenalin pga utmattelse. 🤷♀️ Anonymkode: e2482...7f8 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Bendie Skrevet 13. november #19 Del Skrevet 13. november AnonymBruker skrev (37 minutter siden): Tenkte om feks antidepressiva eller medisiner som skal hjelpe for angst kan være nyttig, eller om det ikke er noe vits hvi det er andre mekanismer som utløser det Anonymkode: e2482...7f8 Tenker det er verdt et forsøk. Kan være de demper, uavhengig av mekanismene bak? 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 13. november #20 Del Skrevet 13. november AnonymBruker skrev (50 minutter siden): Ja. Men tror dere det er «vanlig» angst og depresjon man får av covid? Anonymkode: e2482...7f8 Det er nok ingen fasit på det. Nervesystem i beredskap pga sykdom eller ytre påkjenninger kan sikkert kjennes til en viss grad likt. Så om det er det ene eller det andre så kan man prøve slike medisiner -hjelper det så er det jo fint. Om det er andre grunner til sympt og det hjelper så er det jo også fint. Du trenger komikkens stå på de til evig tid. Om du opplever bedring så kan du forsøke gå av de så se hva som skjer. Blir en slags hjelp til å komme seg litt ovenpå evt. Anonymkode: 717ea...3d9 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Start en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå