A-hunter Skrevet 19. oktober #1 Del Skrevet 19. oktober De siste årene har en god del noksagter, herunder en lang rekke stortingspolitikere, beredet grunnen for å gå til kamp mot dagligvarebransjen. Til og med en og annen statsråd har tatt seg vann over hodet og lovet å få endret prisene på dagligvarer gjennom en rekke nye lover, forskrifter, tilsyn og gud vet hva (kort sagt enda mer byråkrati som du skal betale for). Det er et spørsmål som denne gjengen av enige mennesker glemmer å stille seg: 1a) Er mat egentlig dyrt i Norge? Og hvis svaret på det er ja (og det kan dokumenteres), er spørsmål 1b): Hva så? Er det ikke litt spesielt å forvente billig mat i et land hvor absolutt alt er grisedyrt? I et steinrikt megahøykostland - hvorfor og hvordan skal mat kunne oppleves som billig? Det er jo så nærme en umulighet det er mulig å komme. Men altså - hvis mat er for dyrt i Norge (noe det mangler dokumentasjon på) så må jo et ubestridt faktum være at noen tjener ufattelig grovt på å være en del av kjeden maten tar sin vei gjennom. Hvem er det? Bøndene? Videreforedlerne? Transportørene? Butikkene? Ser man på tallene innenfor hver av disse bransjene er det ingen som tjener grovt. Joda, for dagligvarekjedene er det selvfølgelig store summer totalt sett, men i prosent er det marginer ikke engang en kriserammet byggebransje ville nøyd seg med. Kontrollspørsmålet til 1a over er; hvor tar alt overskuddet fra dyr mat veien? Svaret på det er ingen steder, så dermed kan ikke mat i Norge være (for) dyrt. Og hva er egentlig dyrt - i et land der absolutt alt er "dyrt"? Så sies det at mat i Norge er dyrt fordi det mangler konkurranse. Akkurat ja. Som at ikke bransjer med høye marginer tiltrekker seg nye aktører i stort antall. Hadde disse marginene vært noe i nærheten av attraktive hadde det selvsagt vært en overetablering av muligheter for å kjøpe dagligvarer. Så - vær litt smartere enn stortingspolitikere og statsråder (egentlig ikke så vanskelig bare man klarer å tenke litt selv). Slutt å tro og hevd at dagligvarer i Norge er dyrt. Enten er det billig eller så er det ganske riktig prisnivå sett i forhold til realitetene. 2 3 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
miniomelett Skrevet 19. oktober #2 Del Skrevet 19. oktober Ja, Reitan og Hagen satt faktisk med hver sin pappkopp og tagg etter mynt på togstasjonen her forleden 🙄 11 4 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
veslemms Skrevet 19. oktober #3 Del Skrevet 19. oktober Er du kan hende selv i dagligvarebransjen? Har sett deg forsvare dagligvarekjeder i en tråd tidligere. Hvorfor er så eierene av kjedene blant Norges rikeste hvis det ikke er noe å tjene? Odd Reitan - formue: 64 milliarder kroner Johan Johannson: 62 milliarder kroner Stein Erik Hagen - formue: 33 milliarder kroner 11 9 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Hateridioter Skrevet 19. oktober #4 Del Skrevet 19. oktober Jeg bruker under 10 % av lønnen min på mat og syns ikke er spesielt dyrt. 3 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
velociraptor Skrevet 19. oktober #5 Del Skrevet 19. oktober Hateridioter skrev (2 minutter siden): Jeg bruker under 10 % av lønnen min på mat og syns ikke er spesielt dyrt. Gratulerer til deg. Jeg bruker 30 % av lønnen min på mat, og synes det er dyrt. 9 6 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Hateridioter Skrevet 19. oktober #6 Del Skrevet 19. oktober velociraptor skrev (5 minutter siden): Gratulerer til deg. Jeg bruker 30 % av lønnen min på mat, og synes det er dyrt. Takk, jeg er veldig fornøyd med lønnen min 😘 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Bacteria Skrevet 30. oktober #7 Del Skrevet 30. oktober Har ikke tall på det, men mat er ikke dyrt i Norge når man ser på hvor stor prosent gjennomsnittsnirdmannen bruker av lønna si på dette, sammenlignet med for 50 år siden. 3 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
thomH Skrevet 30. oktober #8 Del Skrevet 30. oktober Mat er unødvendig dyrt i Norge. Ikke bare er prisen unødvendig høy i butikken, skattebetalerne må også betale nesten 30mrd i subsidier til bøndene i året. Fjern mat-toll/importvern, og matprisene hadde stupt ila noen måneder. 7 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Apis Skrevet 30. oktober #9 Del Skrevet 30. oktober thomH skrev (40 minutter siden): Mat er unødvendig dyrt i Norge. Ikke bare er prisen unødvendig høy i butikken, skattebetalerne må også betale nesten 30mrd i subsidier til bøndene i året. Fjern mat-toll/importvern, og matprisene hadde stupt ila noen måneder. Norske kjøttfe bønder får nå dårlige betalt for kjøttet en det en tysk bonde får, allikevel gjenspeiler ikke det pris i butikk, noe som sier at butikken setter prisen etter kjøpekraft i markedet og ikke etter råvarepriser. 5 3 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Hololo Skrevet 30. oktober #10 Del Skrevet 30. oktober Bacteria skrev (2 timer siden): Har ikke tall på det, men mat er ikke dyrt i Norge når man ser på hvor stor prosent gjennomsnittsnirdmannen bruker av lønna si på dette, sammenlignet med for 50 år siden. sånne sammenligninger er like ubrukelige som prisene i butikkene, det er en helt annen verden nå enn for 50år siden, A-hunter skrev (På 19.10.2024 den 15.13): Ser man på tallene innenfor hver av disse bransjene er det ingen som tjener grovt. Joda, for dagligvarekjedene er det selvfølgelig store summer totalt sett, men i prosent er det marginer ikke engang en kriserammet byggebransje ville nøyd seg med. Så hvorfor er Norges rikeste de som eier dagligvarekjedene da? Men du må gjerne komme med dokument på argumentet ditt, ellers er det mindre verdt enn slitasjen på tastaturet jeg fikk for å skrive dette. 5 2 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
thomH Skrevet 31. oktober #11 Del Skrevet 31. oktober Apis skrev (11 timer siden): Norske kjøttfe bønder får nå dårlige betalt for kjøttet en det en tysk bonde får, allikevel gjenspeiler ikke det pris i butikk, noe som sier at butikken setter prisen etter kjøpekraft i markedet og ikke etter råvarepriser. Norske butikkjeder har ikke høyere profitt (som andel av omsetning) enn tyske/europeiske butikkjeder. Problemet er at norsk landbruk er ekstremt dyrt pga dårlige klimatiske og topografiske forhold. Verre er det ikke. Landbruket burde legges ned, og maten importeres fra Europa. Det hadde alle tjent på. 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Sam Fox Skrevet 31. oktober #12 Del Skrevet 31. oktober Alt er dyrt i Norge. Ferdig snakka! 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
jegerrinne Skrevet 31. oktober #13 Del Skrevet 31. oktober thomH skrev (8 minutter siden): Norske butikkjeder har ikke høyere profitt (som andel av omsetning) enn tyske/europeiske butikkjeder. Problemet er at norsk landbruk er ekstremt dyrt pga dårlige klimatiske og topografiske forhold. Verre er det ikke. Landbruket burde legges ned, og maten importeres fra Europa. Det hadde alle tjent på. Hvor skulle du få mat fra ved en krig? For en så alt under korona enkelte land stopper da å sende matvarer de produserte ut, de erholdt varer selv. Eller tror du at vi vil kunne få mat fra alle kanter ved krig eller andre kriser Da er du en av de som ikke kan tenke og ser vi må faktisk produsere ting selv. Ser jo å på egg nå ble for lite og en risikerer da å ikke ha varer. Eller vil du ha det slik at du aldri et om det er mat. Det vil bli dyrere hvis alt må importeres 4 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
aksase Skrevet 31. oktober #14 Del Skrevet 31. oktober thomH skrev (11 timer siden): Mat er unødvendig dyrt i Norge. Ikke bare er prisen unødvendig høy i butikken, skattebetalerne må også betale nesten 30mrd i subsidier til bøndene i året. Fjern mat-toll/importvern, og matprisene hadde stupt ila noen måneder. Tviler på at matprisene ville stupt, fordi matprisene i butikkene er ikke styrt av innkjøpsprisene på maten, men prisene er i stedet styrt av hva vi som kunder er villige til å betale. Det er butikkenes jobb, en jobb de tar på største alvor, å sette prisene så høyt de kan for å tjene mest mulig penger. Det er jo det alle bedrifter gjør, jakter størst mulig overskudd. Om de skulle få tilgang til billigere matvarer gjennom redusert toll eller redusert moms eller andre ting, vil det høyst sannsynlig føre til at butikkene øker sin fortjeneste uten at prisene til kundene endres noe av betydning. De får jo solgt varene til nåværende pris, så hvorfor skulle de sette ned prisen? Det gir jo ingen mening for noen økonom, i hvert fall. Det som helt sikkert ville stupt om man fjernet tollen, det er norsk matproduksjon, norsk matindustri, og dermed norsk matforsyningsberedskap. thomH skrev (5 minutter siden): Norske butikkjeder har ikke høyere profitt (som andel av omsetning) enn tyske/europeiske butikkjeder. Problemet er at norsk landbruk er ekstremt dyrt pga dårlige klimatiske og topografiske forhold. Verre er det ikke. Landbruket burde legges ned, og maten importeres fra Europa. Det hadde alle tjent på. Jeg vet om noen som ikke hadde tjent på et nedlagt landbruk. De som ville tapt på det er bøndene, selvsagt, men så har vi alle underleverandørene til landbruket, som byggefirmaer, håndverkere, sjåfører, maskinforhandlere, mekanikere, dyrleger, IT-leverandører osv.. I tillegg har vi matindustrien som alle pakkerier av frukt, grønt, potetforedling, kornmøller, meierier, slakterier osv.. Så ville jo landsbygda gro igjen, og de flotte norske bygdene ville bli bare skog og falleferdige bygninger. Dette ville skade turistnæringen og reiselivet, og egentlig alle som bor her i landet. For hver gård som blir nedlagt, vil det kunne bli så mye som 6-8 arbeidsledige som du vil måtte konkurrere med om du søker deg ny jobb. Kanskje er det du selv som ender opp som arbeidsledig i stedet? Så har vi selvsagt dette med selvforsyning av eget land i en krise. Om vi gjør oss helt avhengige av å få importert alt vi trenger av mat, kan det bli veldig vanskelig dersom importen stopper opp av en eller annen grunn. Det kan feks. være konflikter, krig eller naturkatastrofer internasjonalt som fører til begrenset, eller ingen tilgang på importert mat. Det er også et etisk aspekt i dette, for hvor er fornuften i at rike Norge skal kjøpe maten ut av hendene på folk i fattige land, dersom vi kan produsere den maten selv? 3 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
thomH Skrevet 31. oktober #15 Del Skrevet 31. oktober jegerrinne skrev (56 minutter siden): Hvor skulle du få mat fra ved en krig? For en så alt under korona enkelte land stopper da å sende matvarer de produserte ut, de erholdt varer selv. Eller tror du at vi vil kunne få mat fra alle kanter ved krig eller andre kriser Da er du en av de som ikke kan tenke og ser vi må faktisk produsere ting selv. Ser jo å på egg nå ble for lite og en risikerer da å ikke ha varer. Eller vil du ha det slik at du aldri et om det er mat. Det vil bli dyrere hvis alt må importeres Resten av Europa og fisk. De ville ha fått olje og gass av oss. Det kalles handel og er noe allierte land gjør, også i krig. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
thomH Skrevet 31. oktober #16 Del Skrevet 31. oktober aksase skrev (38 minutter siden): Tviler på at matprisene ville stupt, fordi matprisene i butikkene er ikke styrt av innkjøpsprisene på maten, men prisene er i stedet styrt av hva vi som kunder er villige til å betale. Feil. Pris er bestemt av forholdet mellom tilbud og etterspørsel, gitt en viss produksjonskostnad. Med konkurranse fra Europa ville vi ha fått 1) lavere produksjonskostnader (bedre forutsetninger lenger sør i Europa), og 2) økt konkurranse på tilbudssiden. Dermed hadde prisene stupt kraftig i Norge. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Helene Skrevet 31. oktober #17 Del Skrevet 31. oktober Nå har jeg tilgang til Sverige. Ja mat er unødvendig dyrt i Norge. Jeg ser alltid på kilopris. Selv i Sverige ser jeg på kilopris. Jeg ser på grønnsaker og. Kilopris. For 500 gram med grønnsaker, koster det over 200 kilo. Nå har jeg lært. I begynnelsen kjøpte jeg alt. Godteri og. I dag gjør jeg ikke det. Skriver handleliste, og holder meg til det. Dengang jeg bodde på landet utenfor Trondheim. Jeg skrev handleliste. Så å ha tilgang til Sverige i dag, jeg skriver handleliste. Jeg kjøper mel. Kjøtt. Ja jeg elsker rødt kjøtt. Dette spiser jeg kanskje 2 ganger pr mnd. Når jeg sier mel er det fordi jeg baker. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Jdz Skrevet 31. oktober #18 Del Skrevet 31. oktober I forhold til kjøpekraft er ikke mat spesielt dyrt i Norge. Matvarenprisene er minst like høye som i Norge her borte, og lønningene er lavere, i alle fall i typiske lavtlønnsyrker. Utvalget og mangfoldet her imidlertid langt bedre enn i Norge, spesielt i butikker som Kiwi og REMA 1000. Selv lavpriskjedene her knuser norske lavpriskjeder på utvalgt. Norske dagligvarebutikker er trist skue, og er rett og slett pinlig dårlige. Jeg bruker heller en større del av inntekten på mat enn å måtte ta til takke med utvalget i norske butikker. Hololo skrev (12 timer siden): Så hvorfor er Norges rikeste de som eier dagligvarekjedene da? Men du må gjerne komme med dokument på argumentet ditt, ellers er det mindre verdt enn slitasjen på tastaturet jeg fikk for å skrive dette. Det A-Hunter skriver er jo teknisk sett riktig, det ser du lett ved å se på regnskapstallene til de store dagligvarekjedene. Norgesgruppen hadde i fjor et resultat etter skatt på 3,4 milliarder av en omsetning på 112 milliarder. Det ER små marginer. Det er viser likevel ikke hele bildet. Ser man heller på avkastningen på midlene som er bundet opp i driften, er den faktisk høyere enn man skulle tro. Det å drive en enkelt dagligvarebutikk krever ikke store investeringer hvis man allerede har infrastrukturen på plass. Med det enorme volumet de store dagligvarekjedene kontrollerer blir det derfor penger av det likevel. Det vil imidlertid ikke være rom for å sette ned prisen veldig mye og fortsatt gå med overskudd. thomH skrev (1 time siden): Norske butikkjeder har ikke høyere profitt (som andel av omsetning) enn tyske/europeiske butikkjeder. Problemet er at norsk landbruk er ekstremt dyrt pga dårlige klimatiske og topografiske forhold. Verre er det ikke. Landbruket burde legges ned, og maten importeres fra Europa. Det hadde alle tjent på. Det harmonerer dårlig med hvor lite bøndene får betalt for maten de produserer. Du har nok rett i at norsk landbruk er dyrere i drift enn i en del andre land, men det er faktisk prisen vi må betale for den distriktspolitikken vi har valgt å ha. Å ta til ordet for å legge ned norsk landbruk er grenseløst naivt. Er det noe verden bør ha lært gjennom pandemier og kriger de siste årene, så er det hvor viktig det er å ivareta egen forsyningssikkerhet. thomH skrev (31 minutter siden): Resten av Europa og fisk. De ville ha fått olje og gass av oss. Det kalles handel og er noe allierte land gjør, også i krig. Skulle Norge bli involvert i en krig er oljeinstallasjoner og infrastruktur knyttet til denne noe av det første som vil bli bombet. Da har vi plutselig ekstremt lite å stille opp med. Skulle det oppstå ressursknapphet hos våre handelspartnere vil de garantert prioritere hjemmemarkedet og under en krig har vi heller ingen garanti for at infrastrukturen som kreves for å opprettholde varehandel mellom landene vil bestå. 2 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Uanonym bruker Skrevet 31. oktober #19 Del Skrevet 31. oktober Når det kommer til hvor mange prosent av lønna man bruker på mat, er mat billigere i dag i forhold til for 50 eller 100 år siden. Sånn sett kan man godt si at det ikke er dyrt. Jeg er likevel helt uenig i at dagligvarebransjen ikke tjener fett på mat. Det er jo bare å se på inntektene deres. Det finnes også statistikk på hvor stor andel av prisen på en matvare som tilfaller bonden, og den er mye lavere enn før (se på melkeprisene f.eks.). Dermed er det tydelig at en stadig større andel går til dagligvarebransjen. Maten kunne dermed vært billigere, eller bøndene kunne tjent mer (noe som ville bidratt til å beholde flere norske bønder, noe som er ønskelig med tanke på både større grad av selvberging og miljøvennlighet). 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
thomH Skrevet 31. oktober #20 Del Skrevet 31. oktober Jdz skrev (11 minutter siden): Du har nok rett i at norsk landbruk er dyrere i drift enn i en del andre land, men det er faktisk prisen vi må betale for den distriktspolitikken vi har valgt å ha. Å ta til ordet for å legge ned norsk landbruk er grenseløst naivt. Er det noe verden bør ha lært gjennom pandemier og kriger de siste årene, så er det hvor viktig det er å ivareta egen forsyningssikkerhet. Nei, det er ikke naivt. Det er naivt å tro at hvert land er isolert i en krisesituasjon. Stoppet handel på tvers av land under pandemien? Nei, selvfølgelig. Land som importerer mat, fortsatte å importere mat. Land som importerer energi, fortsatte å importere energi. Det er derfor man har nære allierte land som man handler med. Det tjener alle på. Norge har gode forutsetninger for bl.a. energi-eksport (særlig olje og gass). Andre europeiske land har gode forutsetninger for matproduksjon. Det fornuftige er handel mellom landene, slik at hvert land kan utnytte sine fordeler. 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Start en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå