Gå til innhold

Nå er vi der igjen, tran & sanasol .Har du handlet inn!?……😀


Rødstrupa

Anbefalte innlegg

Fortsetter under...

Det virker som om veldig mange tenker at når vi mangler et vitamin eller et mineral er det bare å ta et tilskudd. Men hvis du f.eks har for lite B12 er du jo rent faktisk, per definisjon, feilernært. Mangler du vitamin D spiser du per definisjon feil mat, og/eller er for lite ute. Du har med andre ord en skadelig livsstil. Og det er jo ikke slik at hverken solen eller maten bidrar med KUN vitamin D. Mat med mye vitamin D er som regel næringsrik på mange andre måter også, og det å få sol på kroppen har mange andre positive effekter enn å gi vitamin D. Så tilskudd er i beste fall et plaster på såret.

Hvis du lever slik at du ikke trenger tilskudd av vitaminer, vil du få bedre helse på mange områder som ikke har med vitaminstatusen å gjøre.

Anonymkode: 1c55f...a11

  • Nyttig 5
Lenke til kommentar
Del på andre sider

AnonymBruker skrev (12 minutter siden):

Det virker som om veldig mange tenker at når vi mangler et vitamin eller et mineral er det bare å ta et tilskudd. Men hvis du f.eks har for lite B12 er du jo rent faktisk, per definisjon, feilernært. Mangler du vitamin D spiser du per definisjon feil mat, og/eller er for lite ute. Du har med andre ord en skadelig livsstil. Og det er jo ikke slik at hverken solen eller maten bidrar med KUN vitamin D. Mat med mye vitamin D er som regel næringsrik på mange andre måter også, og det å få sol på kroppen har mange andre positive effekter enn å gi vitamin D. Så tilskudd er i beste fall et plaster på såret.

Hvis du lever slik at du ikke trenger tilskudd av vitaminer, vil du få bedre helse på mange områder som ikke har med vitaminstatusen å gjøre.

Anonymkode: 1c55f...a11

Nei, så enkelt er det ikke.

Veldig mange har problemer med lavere verdier pga dårlig opptak i tarmen. Les linken jeg nettopp postet om d vitamin og spise mye fet fisk. Ikke alle tar opp d vitamin fra sol heller, og b12 mangel er ikke alltid ensbetydende med for lite b12 i kosten. Skal man snakke om ernæringens viktighet, så er det ikke bare relatert til å spise mat rik på de og de næringsstoffene, men også å ikke spise mat som kan svekke næringsopptak. 







 

Anonymkode: 0dd6c...3d1

  • Nyttig 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

AnonymBruker skrev (På 7.9.2024 den 11.41):

Det virker som om veldig mange tenker at når vi mangler et vitamin eller et mineral er det bare å ta et tilskudd. Men hvis du f.eks har for lite B12 er du jo rent faktisk, per definisjon, feilernært. Mangler du vitamin D spiser du per definisjon feil mat, og/eller er for lite ute. Du har med andre ord en skadelig livsstil. Og det er jo ikke slik at hverken solen eller maten bidrar med KUN vitamin D. Mat med mye vitamin D er som regel næringsrik på mange andre måter også, og det å få sol på kroppen har mange andre positive effekter enn å gi vitamin D. Så tilskudd er i beste fall et plaster på såret.

Hvis du lever slik at du ikke trenger tilskudd av vitaminer, vil du få bedre helse på mange områder som ikke har med vitaminstatusen å gjøre.

Anonymkode: 1c55f...a11

Ja for så svart hvitt er det…

Anonymkode: a2c1d...fb7

Lenke til kommentar
Del på andre sider

AnonymBruker skrev (23 minutter siden):

Ja for så svart hvitt er det…

Anonymkode: a2c1d...fb7

Det finnes selvsagt sykdommer som kan gi mangler, men det hører nok til unntakene. Normalt sett skal både dyr og mennesker få i seg absolutt alt de trenger gjennom maten. Og folk flest kan ikke akkurat sies å ha et naturlig kosthold. Så det er i alle fall det første stedet man bør lete når man ser etter årsaken til mangler eller ubalanser.

Men det gjør ikke hverken folk eller leger flest. Jeg fikk påvist lite d-vitamin en gang, og ble sendt ut med en resept. Legen stilte ikke et eneste spørsmål om kosthold, og nevnte ikke sol. Det er dessverre ikke et unikt tilfelle.

Anonymkode: 1c55f...a11

  • Nyttig 4
Lenke til kommentar
Del på andre sider

AnonymBruker skrev (På 7.9.2024 den 11.41):

Det virker som om veldig mange tenker at når vi mangler et vitamin eller et mineral er det bare å ta et tilskudd. Men hvis du f.eks har for lite B12 er du jo rent faktisk, per definisjon, feilernært. Mangler du vitamin D spiser du per definisjon feil mat, og/eller er for lite ute. Du har med andre ord en skadelig livsstil. Og det er jo ikke slik at hverken solen eller maten bidrar med KUN vitamin D. Mat med mye vitamin D er som regel næringsrik på mange andre måter også, og det å få sol på kroppen har mange andre positive effekter enn å gi vitamin D. Så tilskudd er i beste fall et plaster på såret.

Hvis du lever slik at du ikke trenger tilskudd av vitaminer, vil du få bedre helse på mange områder som ikke har med vitaminstatusen å gjøre.

Anonymkode: 1c55f...a11

Fortell meg gjerne hvordan jeg kan få D-vitamin fra sola i Finnmark mellom november og februar. Fyr løs! Vi bor i et land der det egentlig ikke er så godt å bo for mennesker, klimamessig. Mye regn, snø, kulde og mørke. Det er selvfølgelig en skadelig livsstil, men hvor skulle jeg ha flyttet, liksom?

Anonymkode: 7b2fb...65e

  • Hjerte 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

AnonymBruker skrev (10 timer siden):

Det finnes selvsagt sykdommer som kan gi mangler, men det hører nok til unntakene. Normalt sett skal både dyr og mennesker få i seg absolutt alt de trenger gjennom maten. Og folk flest kan ikke akkurat sies å ha et naturlig kosthold. Så det er i alle fall det første stedet man bør lete når man ser etter årsaken til mangler eller ubalanser.

Men det gjør ikke hverken folk eller leger flest. Jeg fikk påvist lite d-vitamin en gang, og ble sendt ut med en resept. Legen stilte ikke et eneste spørsmål om kosthold, og nevnte ikke sol. Det er dessverre ikke et unikt tilfelle.

Anonymkode: 1c55f...a11

Normalt sett er Norge et kaldt og mørkt land med lite sol. De fleste smører seg med høyfaktor-solkrem og blokkerer sola i tillegg. 

Anonymkode: 7b2fb...65e

  • Nyttig 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

AnonymBruker skrev (2 timer siden):

Fortell meg gjerne hvordan jeg kan få D-vitamin fra sola i Finnmark mellom november og februar. Fyr løs! Vi bor i et land der det egentlig ikke er så godt å bo for mennesker, klimamessig. Mye regn, snø, kulde og mørke. Det er selvfølgelig en skadelig livsstil, men hvor skulle jeg ha flyttet, liksom?

Anonymkode: 7b2fb...65e

Så langt nord er du jo desto mer avhengig av å spise mat med mye d-vitamin på vinteren. Det er ikke skadelig å leve langt nord, huden vår er som kjent et tydelig eksempel på at vi faktisk har tilpasset oss. Før var vi også mer ute, også vinterstid.

Anonymkode: 1c55f...a11

  • Nyttig 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

AnonymBruker skrev (2 timer siden):

Normalt sett er Norge et kaldt og mørkt land med lite sol. De fleste smører seg med høyfaktor-solkrem og blokkerer sola i tillegg. 

Anonymkode: 7b2fb...65e

Mye solkrem bidrar muligens også til å redusere nivåene av d-vitamin. Men sannsynligvis er det innesitting og dårlig kosthold som er de største synderne.

Anonymkode: 1c55f...a11

  • Nyttig 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

AnonymBruker skrev (På 9.9.2024 den 21.45):

Det finnes selvsagt sykdommer som kan gi mangler, men det hører nok til unntakene. Normalt sett skal både dyr og mennesker få i seg absolutt alt de trenger gjennom maten. Og folk flest kan ikke akkurat sies å ha et naturlig kosthold. Så det er i alle fall det første stedet man bør lete når man ser etter årsaken til mangler eller ubalanser.

Men det gjør ikke hverken folk eller leger flest. Jeg fikk påvist lite d-vitamin en gang, og ble sendt ut med en resept. Legen stilte ikke et eneste spørsmål om kosthold, og nevnte ikke sol. Det er dessverre ikke et unikt tilfelle.

Anonymkode: 1c55f...a11

Igjen så svart hvitt er det ikke. Ta jod for eksempel. Det blir tilsatt J i kraftfôret til meierikyrene for å sørge for at folk får seg optimale mengder med jod og det faller ikke akkurat inn under naturlig.

Anonymkode: a2c1d...fb7

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

AnonymBruker skrev (1 time siden):

Igjen så svart hvitt er det ikke. Ta jod for eksempel. Det blir tilsatt J i kraftfôret til meierikyrene for å sørge for at folk får seg optimale mengder med jod og det faller ikke akkurat inn under naturlig.

Anonymkode: a2c1d...fb7

Godt eksempel på det motsatte av det du mente å bevise. Det blir tilsatt jod i kraftfôret fordi soya og raps ikke er naturlig mat for kyrne. Soya og raps er goitrogener både for mennesker og kyr, altså stoffer som hemmer opptak av jod kraftig. Altså blir kyrne feilernært av kraftfôr, så derfor tilsettes jod i kraftfôret.

Anonymkode: 4abb0...a5c

  • Liker 1
  • Nyttig 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

AnonymBruker skrev (7 timer siden):

Godt eksempel på det motsatte av det du mente å bevise. Det blir tilsatt jod i kraftfôret fordi soya og raps ikke er naturlig mat for kyrne. Soya og raps er goitrogener både for mennesker og kyr, altså stoffer som hemmer opptak av jod kraftig. Altså blir kyrne feilernært av kraftfôr, så derfor tilsettes jod i kraftfôret.

Anonymkode: 4abb0...a5c

Såvidt jeg kan forstå etter en del googling begynte man å gi jod til kyr for kyrnes del, men har fortsatt med det også for vår del. Melk er nok i utgangspunktet ikke en spesielt god kilde til jod hvis kyrne ikke får tilskudd. Ellers er det fisk og egg som gir mest/nok jod, men noen høns får i alle fall tilskudd også. 

Men poenget mitt står uansett: normalt sett får både dyr og mennesker i seg akkurat det de trenger gjennom kosten, hvis de spiser i tråd med hva deres art er ment å spise fra naturens side. Vi kan trygt anta at vi mennesker kan leve godt på maten som finnes naturlig også i Norge.

Anonymkode: 1c55f...a11

Lenke til kommentar
Del på andre sider

AnonymBruker skrev (3 timer siden):

Såvidt jeg kan forstå etter en del googling begynte man å gi jod til kyr for kyrnes del, men har fortsatt med det også for vår del. Melk er nok i utgangspunktet ikke en spesielt god kilde til jod hvis kyrne ikke får tilskudd. Ellers er det fisk og egg som gir mest/nok jod, men noen høns får i alle fall tilskudd også. 

Men poenget mitt står uansett: normalt sett får både dyr og mennesker i seg akkurat det de trenger gjennom kosten, hvis de spiser i tråd med hva deres art er ment å spise fra naturens side. Vi kan trygt anta at vi mennesker kan leve godt på maten som finnes naturlig også i Norge.

Anonymkode: 1c55f...a11

Det er godt kjent at jo mer raps/soya de bruker i kraftfôret, jo mer jod må de tilsette. Planter som raps, soya, kålvekster hemmer opptak av jod kraftig. Det er ikke sunt for kyr å spise masse raps. Jodtilskuddet kan altså også forklares med at kyr får kraftfôr, som inneholder planter de ikke normalt hadde spist fordi de ikke er bra for dem. I stedet for å redusere raps som hemmer opptaket av jod, så økte de heller joden i kraftfôret med 150%. 

https://www.nmbu.no/sammenhengen-mellom-bruk-av-raps-i-og-mengden-jod-i-melk

https://www.buskap.no/journal/2018/8/m-1121/Selen-_og_jodmangel_en_helseutfordring_for_to-_og_firbeinte

"Mengden av jod i melk er en direkte følge av jodinnholdet i fôret. Imidlertid vil tilsetting av rapskake og rapsmel i kraftfôret hemme overføringen av jod fra blod til melk. Egil Prestløkken, som er førsteamanuensis ved NMBU, fortalte i sitt innlegg at jodinnholdet i melk kan bli halvert med bruk av raps­produkter i kraftfôret. [...] Tilsettingen av jod i kraftfôret har derfor blitt økt fra 2 til 5 mg tørrstoff som sikrer et stabil jodinnhold i melk på ca. 150 mikrogram pr. liter når det brukes rapsprodukter i fôret."

Og nettopp. AB a2c1d...fb7 prøvde å bevise at du hadde feil med påstanden din om at dyr og mennesker får i seg all næringen de trenger hvis de spiser det arten har utviklet seg til å spise. Men endte opp med å gi et bevis på at du har rett. ;)

Anonymkode: 4abb0...a5c

  • Liker 3
  • Nyttig 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

AnonymBruker skrev (4 timer siden):

Det er godt kjent at jo mer raps/soya de bruker i kraftfôret, jo mer jod må de tilsette. Planter som raps, soya, kålvekster hemmer opptak av jod kraftig. Det er ikke sunt for kyr å spise masse raps. Jodtilskuddet kan altså også forklares med at kyr får kraftfôr, som inneholder planter de ikke normalt hadde spist fordi de ikke er bra for dem. I stedet for å redusere raps som hemmer opptaket av jod, så økte de heller joden i kraftfôret med 150%.

Anonymkode: 4abb0...a5c

Ja, jeg tror de fleste intuitivt forstår at dyr ikke har godt av å spise ting de ikke ville spist i vill tilstand. Men det sitter langt inne å trekke den samme konklusjonen om vår egen art 😕

Anonymkode: 1c55f...a11

  • Nyttig 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

AnonymBruker skrev (25 minutter siden):

Ja, jeg tror de fleste intuitivt forstår at dyr ikke har godt av å spise ting de ikke ville spist i vill tilstand. Men det sitter langt inne å trekke den samme konklusjonen om vår egen art 😕

Anonymkode: 1c55f...a11

Ja er det ikke rart? Det er helt utrolig hva slags mat vi mennesker spiser, og kaller det uflaks når helseproblemene kommer. Dette gjelder meg også, for jeg forstod heller hvordan mat påvirket helsen. Men vi har jo myndigheter som veileder (villeder) oss, og skal ha oss til å spise mer mat som ikke er naturlig for mennesker å spise, og mindre av det som faktisk er ekstremt næringsrikt. Noen av rådene er selvsagt bra, men likevel er det en del logiske brister. 

Anonymkode: 0dd6c...3d1

  • Liker 1
  • Nyttig 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...