AnonymBruker Skrevet 29. august 2024 #1 Skrevet 29. august 2024 Har du forslag på hva butikk og produsenter kunne gjort for at vi forbrukere skulle fått mindre matsvinn? Anonymkode: d1d0d...567
AnonymBruker Skrevet 29. august 2024 #2 Skrevet 29. august 2024 AnonymBruker skrev (Akkurat nå): Har du forslag på hva butikk og produsenter kunne gjort for at vi forbrukere skulle fått mindre matsvinn? Og er de egentlig interessert i det? I mange tilfeller betyr det vel at de taper penger? Anonymkode: d1d0d...567 Anonymkode: d1d0d...567
AnonymBruker Skrevet 29. august 2024 #3 Skrevet 29. august 2024 Satt ned prisen på datovarer litt lenger i forkant. Gitt bort varer som går ut på dato gratis. Produsert mindre pakninger med varer med kort holdbarhet. Opprettet mulighet for matspleis, feks at man kan kjøpe deler av en pakke sammen med en annen. Anonymkode: d8b23...7c4 7
AnonymBruker Skrevet 29. august 2024 #4 Skrevet 29. august 2024 Slutte å selge grønnsaker ol. i plasforpakninger med et antall som alltid blir "feil" ift behov. Frukt og grønnsaker kan selges i løsvekt slik at man kan kjøpe det man har behov for og slippe det plast-helvetet. Anonymkode: 18357...a25 3 1
AnonymBruker Skrevet 29. august 2024 #5 Skrevet 29. august 2024 AnonymBruker skrev (28 minutter siden): Slutte å selge grønnsaker ol. i plasforpakninger med et antall som alltid blir "feil" ift behov. Frukt og grønnsaker kan selges i løsvekt slik at man kan kjøpe det man har behov for og slippe det plast-helvetet. Anonymkode: 18357...a25 Helt enig! Det var det første jeg tenkte på ; mer løsvekt-salg. Anonymkode: d1d0d...567 2
AnonymBruker Skrevet 29. august 2024 #6 Skrevet 29. august 2024 AnonymBruker skrev (7 timer siden): Har du forslag på hva butikk og produsenter kunne gjort for at vi forbrukere skulle fått mindre matsvinn? Anonymkode: d1d0d...567 Som forbruker kan man helt fint klare å redusere matsvinn uavhengig av hva butikk og produsenter gjør. Det er jo ikke butikken feil om du kjøper en pakke med gulrøtter, spiser tre av dem og glemmer resten i kjøleskapet slik at de blir dårlig og må kastes. Anonymkode: 5271f...c6e 3 2
AnonymBruker Skrevet 29. august 2024 #7 Skrevet 29. august 2024 AnonymBruker skrev (5 minutter siden): Som forbruker kan man helt fint klare å redusere matsvinn uavhengig av hva butikk og produsenter gjør. Det er jo ikke butikken feil om du kjøper en pakke med gulrøtter, spiser tre av dem og glemmer resten i kjøleskapet slik at de blir dårlig og må kastes. Anonymkode: 5271f...c6e Enig. Folk må fryse ned porsjoner og tenke på hva man har fra før. men hadde vært fint om alt var løsvekt ja Anonymkode: 0f52e...03c 2
AnonymBruker Skrevet 29. august 2024 #8 Skrevet 29. august 2024 AnonymBruker skrev (1 time siden): Som forbruker kan man helt fint klare å redusere matsvinn uavhengig av hva butikk og produsenter gjør. Det er jo ikke butikken feil om du kjøper en pakke med gulrøtter, spiser tre av dem og glemmer resten i kjøleskapet slik at de blir dårlig og må kastes. Anonymkode: 5271f...c6e Nei, men man må kanskje samarbeid litt da. Og å selge en og en gulrot uten plast ville hjulpet masse. Anonymkode: d1d0d...567 1 1
AnonymBruker Skrevet 29. august 2024 #9 Skrevet 29. august 2024 AnonymBruker skrev (9 timer siden): Slutte å selge grønnsaker ol. i plasforpakninger med et antall som alltid blir "feil" ift behov. Frukt og grønnsaker kan selges i løsvekt slik at man kan kjøpe det man har behov for og slippe det plast-helvetet. Anonymkode: 18357...a25 Det ville muligens gitt mindre svinn hjemme hos forbrukeren, men det gir betraktelig mer hos butikken. Frukt og grønt i løsvekt som dusinvis av kunder tar på er svært utsatt for skader. Det skal ikke mye hakk i skallet før frukt/grønt får oksideringsflekker og blir uappettitlig. Hvis du får velge mellom en gul og fin banan, og en brun med masse skår/flekker, hviken velger du om det er lik pris? Hva med en salat med masse ødelagte blader? I det man har brutt den naturlige barrieren så har heller ikke frukt/grønt sin naturlige beskyttelse mot bakterier. Det er spesielt skummelt for det som ikke skal varmebehandles. Anonymkode: 75a56...d78 7 2
AnonymBruker Skrevet 29. august 2024 #10 Skrevet 29. august 2024 Vi forbrukere må bli flinkere til å kun kjøpe det vi trenger, og til å bruke opp det vi har i kjøleskapet, eller til å bruke fryserne våre. Selv kjøper jeg 1kg pakkene med gulrøtter, setter av det jeg har planlagt til middager, også skreller resten og fryser de i biter, eller lager gulrotmos og fryser de most. Og jeg er student, så jeg har ikke akkurat en stor fryseboks, men jeg forsøker å bruke den plassen jeg har fornuftig. Også har man dette med se, lukt, smak da, alt for mange som kaster fullt spiselig mat, bare fordi produsentene må sette en "best før" dato som de kan garantere at er innen "best før", selv om de vet at holdbarheten er lengre, men de må kunne garantere datoen de setter. Løsvektsvarer er dessverre blant de varene som bidrar til høyest svinn for butikkene, som det blir påpekt. Folk klemmer og graver og er for hardhendte, dessverre. Det er greit nok at man forsiktig kjenner på tomatene, men enkelte klemmer jo som om det skulle vært stressballer. Det samme gjelder avokado og mango. Så får dessverre vi andre kundene med oss varer som blir fortere dårlig, fordi noen andre allerede har klemt de ihjel. Gulrøtter tåler kanskje mer, men når vi selger de i bunt, i stedet for pose, så står folk der og brekker de, for å kjenne om de er "sprø nok", også tar de selvsagt med seg en ny bunt, og ikke den de nettopp knakk... Og jeg har også ofte tenkt at man kunne spart miljøet for all emballasjen, men så har man de varene som er emballert, for at ikke varene skal forveksles. Som økologiske produkter, hvor jeg har sett at kunder forsøker å åpne pakker med epler, eller ta bort klistermerker, for å få de slått inn til ordinær vare i stedet for økologisk i kassa. Jeg har til og med vært på ferie, gått inn på en Meny og sett at noen tok av båndet på de økologiske bananene og åpnet posen til en med First Price bananer, for å få med deg de økologiske bananene til First Price pris. Hun ble forøvrig kastet ut når jeg sa ifra til de ansatte... Anonymkode: 4ef92...e70 5
AnonymBruker Skrevet 29. august 2024 #11 Skrevet 29. august 2024 AnonymBruker skrev (5 timer siden): Nei, men man må kanskje samarbeid litt da. Og å selge en og en gulrot uten plast ville hjulpet masse. Anonymkode: d1d0d...567 Ja selvsagt kan det hjelpe for noen, men folk må klare å ta ansvar selv og faktisk planlegge litt bedre om man ser at man stadig kaster mat. Og om dette av en eller annen grunn er helt umulig, så kan i hvert fall de som har muligheten handle på internasjonale grønnsaksbutikker for da kan man handle enkeltvis. Anonymkode: 5271f...c6e
Nymphadora Skrevet 30. august 2024 #12 Skrevet 30. august 2024 Det er kanskje noe uheldig formulering på emnet. Vi forbrukere bør selv jobbe med hvordan vi får mindre matsvinn hjemme. Podusentene og butikkene har en jobb med å løse hvordan de får mindre matsvinn i butikkene. Ikke uvanlig at man kommer til kasse/hylle med datovarer på slutten av dagen og finner f.eks 15-20 pakker med kjøtt og fiskeprodukter som har siste forbruk samme kveld. Ofte typiske produkter som det ikke er naturlig at man spiser opp på en kveld, for.eks pålegg. Å begynne å prise ned datovarene med litt bedre margin mtp dato vil nok hjelpe på. 3
AnonymBruker Skrevet 30. august 2024 #13 Skrevet 30. august 2024 8 hours ago, AnonymBruker said: Gulrøtter tåler kanskje mer, men når vi selger de i bunt, i stedet for pose, så står folk der og brekker de, for å kjenne om de er "sprø nok", også tar de selvsagt med seg en ny bunt, og ikke den de nettopp knakk... Herregud, kunne aldri tenkt at noen gjør sånt...🙈 Anonymkode: 2e607...42b 1
ThereGoesBob Skrevet 30. august 2024 #14 Skrevet 30. august 2024 (endret) Konserveringsmidler gjør at vi blir mindre opptatt av at produktet skal være ferskt. Prisene kan nedjusteres slik at det økonomiske tapet blir mindre. Nå er vel dette litt scifi men likefullt tankevekkende. Endret 30. august 2024 av ThereGoesBob
lillevill Skrevet 30. august 2024 #15 Skrevet 30. august 2024 AnonymBruker skrev (21 timer siden): Har du forslag på hva butikk og produsenter kunne gjort for at vi forbrukere skulle fått mindre matsvinn? Anonymkode: d1d0d...567 Priser som justeres prosentvis etterhvert som datoen går ned.
lillevill Skrevet 30. august 2024 #16 Skrevet 30. august 2024 Butikken kan lage pakker med produkter som snart går ut på dato, basert på at de passer sammen i en oppskrift. selge de som en pakke til en billig pris. De kan kalle det hastepakken. feks. Ikke bare slenge masse gamle varer sammen i en haug og la de mugne i lag. 1
AnonymBruker Skrevet 30. august 2024 #17 Skrevet 30. august 2024 Sett opp kjølere og frysere utenfor butikken. Alt de har lyst til å kaste må stå i kjøleren/fryseren minst et par dager før de havner i kontaineren. Hvem som helst kan komme å ta mat gratis døgnet rundt. Anonymkode: 1c430...3a5 1
AnonymBruker Skrevet 31. august 2024 #18 Skrevet 31. august 2024 lillevill skrev (På 30.8.2024 den 9.21): Priser som justeres prosentvis etterhvert som datoen går ned. Da vil jo folk omtrent fullstendig slutte kjøpe produkter til fullpris. lillevill skrev (På 30.8.2024 den 9.25): Butikken kan lage pakker med produkter som snart går ut på dato, basert på at de passer sammen i en oppskrift. selge de som en pakke til en billig pris. De kan kalle det hastepakken. feks. Ikke bare slenge masse gamle varer sammen i en haug og la de mugne i lag. Så altså tvinge folk til å kjøpe hele pakker med masse produkter om de egentlig bare vil ha ett produkt? Jeg hadde nok sluttet helt kjøpe datovarer dersom jeg også ble påtvunget masse andre varer jeg ikke trenger. Skal alle varene i pakken ha lik holdbarhet? Eller skal noe være av god dato? Skal alt prises ned eller kun varene med kort holdbarhet? Hvem skal sette sammen produkter til en oppskrift? De ansatte må altså ha nok kunnskap til å se hvilken type fisk/kjøtt/meierivare som er dårlig dato, og klare finne oppskrifter som passer til akkurat det produktet, og plukke varene og printe oppskriften... Og dette må gjøres hver eneste dag, siden det er ulike varer igjen med dårlig dato hver dag. Dette er en helt ekstremt fordyring av TooGoodToGo, som vil øke svinnet mye for både butikk og forbruker, og kreve ekstra ressurser i butikken som igjen øker prisene. Anonymkode: 75a56...d78 1 1
AnonymBruker Skrevet 31. august 2024 #19 Skrevet 31. august 2024 lillevill skrev (På 30.8.2024 den 9.25): Butikken kan lage pakker med produkter som snart går ut på dato, basert på at de passer sammen i en oppskrift. selge de som en pakke til en billig pris. De kan kalle det hastepakken. feks. Ikke bare slenge masse gamle varer sammen i en haug og la de mugne i lag. Sånne ting tar jo tid og man kan liksom ikke forvente at en butikkkansatt på 18 år skal vite hva man trenger til ulike oppskrifter. Man måtte jo hatt en ekstra person på jobb kun for dette da. Anonymkode: f14ee...a60 2
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Opprett en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå