AnonymBruker Skrevet 25. august #1 Del Skrevet 25. august Alle skal i jobb, og nesten alle som er fysisk i stand til å jobbe skal jobbe i følge Arbeiderpartiet. Blant unge-uføre statistikken, befinner det seg mange mef ASD. Hvilke jobber kan passe? Hvilke hensyn må tas for at de skal få en varig tilknytning til arbeidslivet? Anonymkode: 9888e...36a Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 25. august #2 Del Skrevet 25. august Det kommer an på hvilke utfordringer de har, og hvor store utfordringer. Anonymkode: e72fd...d50 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 25. august #3 Del Skrevet 25. august De har jo mange egenskaper som ofte er ønsket i arbeidslivet, så det første er jo at arbeidsgiver må se på de positive sidene. Blant annet er de ansvarsfulle, husker lett fakta, de er gode til å følge regler, veldig gode på enkelte områder, oppmerksom for detaljer, flinke på rutinearbeid osv Så er jo også de med autisme veldig ulike akkurat som alle andre. Spesialistbedriften tilsetter bare folk med asd,det samme gjør unicus, men de kan fint jobbe i de fleste yrker. De kan ta yrkesfag høyskole og master akkurat som andre folk å jobbe i de yrkene de er utdannet til. Her er blant annet en sykepleier med autisme, men det er nok også en god del leger med det. https://sykepleien.no/2023/04/sykepleiere-med-autisme-finnes-vi-er-en-kjemperessurs Legger ved en tidligere link fra kvinneguiden fra 2021 Anonymkode: 1fc33...5a3 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 25. august #4 Del Skrevet 25. august Gitt mørketall rundt diagnose på spesielt voksne kvinner, så er det nok en del autister som allerede er i arbeid. For de som ikke er det handler det ofte om tilpasning. Og for å få de i jobb, så tror jeg at staten må steppe inn og gjøre noe, for arbeidsplasser velger ofte den personen som ikke krever visse tilrettelegginger. Dette gjelder jo for alle slags diagnoser og problemer. Anonymkode: 5acbd...72f 2 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 25. august #5 Del Skrevet 25. august AnonymBruker skrev (1 time siden): De har jo mange egenskaper som ofte er ønsket i arbeidslivet, så det første er jo at arbeidsgiver må se på de positive sidene. Blant annet er de ansvarsfulle, husker lett fakta, de er gode til å følge regler, veldig gode på enkelte områder, oppmerksom for detaljer, flinke på rutinearbeid osv Så er jo også de med autisme veldig ulike akkurat som alle andre. Spesialistbedriften tilsetter bare folk med asd,det samme gjør unicus, men de kan fint jobbe i de fleste yrker. De kan ta yrkesfag høyskole og master akkurat som andre folk å jobbe i de yrkene de er utdannet til. Her er blant annet en sykepleier med autisme, men det er nok også en god del leger med det. https://sykepleien.no/2023/04/sykepleiere-med-autisme-finnes-vi-er-en-kjemperessurs Legger ved en tidligere link fra kvinneguiden fra 2021 Anonymkode: 1fc33...5a3 Hun sier selv at hun er en kjemperessurs. Jeg skulle gjerne at hun fortalte og hvilke utfordringer hun har som sykepleier. Hvordan er hun til å samarbeide og å lese pasientens behov? Anonymkode: 9888e...36a Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 25. august #6 Del Skrevet 25. august Finne ut hva de kan og skape arbeidsplasser deretter. På en nærbutikk et sted jeg bodde en gang, jobbet det en med downs. Det er ikke det samme som autist da. Men poenget er at han fikk jobbe med det han fikk til. Han var aldri i kassa, og han jobbet sikkert litt tregt. Men det var ok. Veldig fint å se. Hørte om en skole som ansatte en med en diagnose (husker ikke hva det var). Han delte ut melk og pratet med elevene. Og hjalp med andre småjobber. Man kan jo tenke at sånt ikke er noe vits, men det er jo en kjempefin ressurs for arbeidsplassen, og ikke minst bra for den som får jobben. Arbeidsplasser kunne evt fått tilskudd for å ansette disse. Jeg vet at der jeg jobber (skole), har de et budsjett å følge, og kan ikke bare ansette "melkehentere". Lærere er jo det viktigste. Men hadde man fått hjelp av staten så hadde det jo vært vinn/vinn. Anonymkode: 68fb3...631 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 25. august #7 Del Skrevet 25. august Jeg har stått i arbeid i 20 år til tross for min ASD. Visste ikke at jeg hadde det før jeg fikk barn i midten av 30-årene. Før det hadde jeg «bare» angst, ocd og depresjoner. Hvordan stå i arbeidslivet? Når du blir fortalt av alle rundt deg hele tiden at du må ta deg sammen og stå på som alle andre er det utrolig hva du klarer om du sløyfer alt annet enn jobb. Bodde nesten 10 år alene i en knøttliten leilighet hvor fokuset var å holde ut på jobb. Resten av døgnets timer handlet om restitusjon og hvile. Var også en del sykemeldt. Hadde jeg fått diagnosen tidligere, hadde det vært en start. Arbeidslivet må bli mer villig til å lytte og tilrettelegge uten å stille så mange spørsmål eller kreve å presse alle inn i samme skostørrelse. Nå jobber jeg en liten prosent på hjemmekontor. Hadde det ikke vært for hjemmekontoret spørs det om jeg hadde greid å jobbe i det hele tatt, selv om jeg ble forsøkt presset av arbeidsgiver denne gangen også, for det er visst sunt, bra og helsefremmende for absolutt alle å være fysisk på arbeidsstedet. Anonymkode: ba194...6bc 1 2 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 25. august #8 Del Skrevet 25. august AnonymBruker skrev (8 minutter siden): Finne ut hva de kan og skape arbeidsplasser deretter. På en nærbutikk et sted jeg bodde en gang, jobbet det en med downs. Det er ikke det samme som autist da. Men poenget er at han fikk jobbe med det han fikk til. Han var aldri i kassa, og han jobbet sikkert litt tregt. Men det var ok. Veldig fint å se. Hørte om en skole som ansatte en med en diagnose (husker ikke hva det var). Han delte ut melk og pratet med elevene. Og hjalp med andre småjobber. Man kan jo tenke at sånt ikke er noe vits, men det er jo en kjempefin ressurs for arbeidsplassen, og ikke minst bra for den som får jobben. Arbeidsplasser kunne evt fått tilskudd for å ansette disse. Jeg vet at der jeg jobber (skole), har de et budsjett å følge, og kan ikke bare ansette "melkehentere". Lærere er jo det viktigste. Men hadde man fått hjelp av staten så hadde det jo vært vinn/vinn. Anonymkode: 68fb3...631 Disse jobbene du nevner mer minner mest om heltmed-jobbene for utviklingshemmede. Da har de uføre i bunn, og gjør enkle ting for bedriften. Altså ingen ordinær jobb. https://heltmed.no/ Anonymkode: 9888e...36a Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 27. august #9 Del Skrevet 27. august AnonymBruker skrev (På 25.8.2024 den 21.04): Jeg har stått i arbeid i 20 år til tross for min ASD. Visste ikke at jeg hadde det før jeg fikk barn i midten av 30-årene. Før det hadde jeg «bare» angst, ocd og depresjoner. Hvordan stå i arbeidslivet? Når du blir fortalt av alle rundt deg hele tiden at du må ta deg sammen og stå på som alle andre er det utrolig hva du klarer om du sløyfer alt annet enn jobb. Bodde nesten 10 år alene i en knøttliten leilighet hvor fokuset var å holde ut på jobb. Resten av døgnets timer handlet om restitusjon og hvile. Var også en del sykemeldt. Hadde jeg fått diagnosen tidligere, hadde det vært en start. Arbeidslivet må bli mer villig til å lytte og tilrettelegge uten å stille så mange spørsmål eller kreve å presse alle inn i samme skostørrelse. Nå jobber jeg en liten prosent på hjemmekontor. Hadde det ikke vært for hjemmekontoret spørs det om jeg hadde greid å jobbe i det hele tatt, selv om jeg ble forsøkt presset av arbeidsgiver denne gangen også, for det er visst sunt, bra og helsefremmende for absolutt alle å være fysisk på arbeidsstedet. Anonymkode: ba194...6bc Men hva er det med autisme diagnosen som har skapt problemet for deg? Er det riktig diagnose med tanke på at du har stått i arbeid i over tjue år og ikke ble diagnostisert tidligere. Bare nysgjerrig Anonymkode: 9888e...36a Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Kassettspiller Skrevet 27. august #10 Del Skrevet 27. august (endret) AnonymBruker skrev (På 25.8.2024 den 16.22): Hvilke jobber kan passe? Hvilke hensyn må tas for at de skal få en varig tilknytning til arbeidslivet? Dette varierer mye siden autisme er et spekter, noe som betyr ulike grader og dermed ulike utfordringer. For å kunne tilrettelegge best mulig, er det viktig med god dialog og oppfølging for å forstå de individuelle behovene. Hvilke hensyn som må tas varierer fra person til person når det kommer til en spekterdiagnose som autisme. For personer med autisme kan en rekke jobber være passende, men det avhenger av den enkeltes unike styrker, interesser og utfordringer. Eksempler på jobber som kan passe inkluderer: IT og teknologi, kreative yrker, og naturrelaterte jobber. Noen tilpasninger som mange med autisme kan ha nytte av, er: fleksible arbeidstider, rutinepregede oppgaver/planer, individuell oppfølging/veiledning, klar kommunikasjon, stabilitet, muligheter for spesialisering, samt forståelse og aksept i arbeidsmiljøet. Mange med autisme opplever at det kan være utfordrende å holde på en jobb over lengre tid, da dette ofte innebærer mange faser og dermed mye planlegging. Derfor er det viktig å gi støtte gjennom hele arbeidsperioden. Det finnes mye god litteratur om dette temaet. En nyttig artikkel er "Arbeidssøkere med Asperger syndrom." Endret 27. august av Kassettspiller 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Mardina Skrevet 27. august #11 Del Skrevet 27. august Eksen min, som har Asperger jobber litt i en lokal trevare-butikk i nabokommunen 😊 Han får gjøre ting på sin måte og i sitt tempo. De er selvfølgelig klar over utfordringene han har. Han trives i hvert fall godt der. 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 27. august #12 Del Skrevet 27. august Min ex mann jobber med økonomi, har eget kontor og jobber selvstendig. Våres sønn kunne nok jobbet innen IT men han har det i verre grad, og en diagnose til. Så han vil nok ikke klare å jobbe fulltid, men jeg håper han vil finne seg en deltids jobb. Anonymkode: 40deb...222 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 27. august #13 Del Skrevet 27. august Jeg jobber som ingeniør og treffer mange via jobb som er på spekteret. Helt ok å være litt sær og asosial i vårt yrke, så lenge man utfører arbeidsoppgavene sine Anonymkode: dcf81...5b1 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Start en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå