AnonymBruker Skrevet 15. august #1 Del Skrevet 15. august Er det bare jeg som stusser på at de nye kostholdsrådene virker å legge opp til at man skal spise veldig mye iløpet av en dag? Tenker da på at det er anbefalt 3 porsjoner med melkeprodukter, 500-800 gram grønnsaker og 90 gram fullkorn - hver dag. Jeg skjønner at dette sikkert er veldig overkommelig om man har et høyt energiforbruk gjennom trening/sport etc, men de aller fleste voksne nordmenn lever ganske stillesittende liv. Jeg liker å tro at jeg er en ganske gjennomsnittlig norsk kvinne og med utgangspunkt i meg selv så har jeg ikke kjangs å få ned så mye meieri og grønnsaker som det anbefales. Jeg veier for øyeblikket 63 kg og er i prosessen med å redusere vekten til 58-55. Iløpet av en vanlig dag spiser jeg til frokost 150-200 gram yoghurt/cottage cheese med bær og havregryn. Lunsj er gjerne et par grove skiver med salami/ost/egg/typisk pålegg og en frukt/grønnsak. Middag er vanskelig å standardisere da jeg spiser mye forskjellig, men kan helt klart bli bedre på å spise fisk, men for enkelhetens skyld la oss si at jeg spiser ca 100 gram protein (kjøtt etc), 80 gram karbohydrater (ris/pasta/potet) og 100 gram grønnsaker og litt saus eller hva man har til. Blir jo fort litt frukt og snacks på kveldene, men prøver å holde det til et minimum. Er jeg bare veldig småspist eller er det lagt opp til at man skal spise veldig mye ila en dag? Tenker på familier med 2 voksne og 2 tennåringer, disse må jo ukeshandle 500-800 gram grønnsaker x 4 x 7 noe som tilsvarer 14-22 kg grønnsaker (!) tenker man rent volum så vil det jo ta enormt med plass? Er det i det hele tatt realistisk at en familie skal gøvle 20 kg grønnsaker helt problemfritt i løpet av en uke uten å være vegetarianere/veganere? kostholdsrådene: Ha et variert kosthold, velg mest mat fra planteriket og spis med glede. Frukt, bær eller grønnsaker bør være en del av alle måltider. Tidligere anbefaling for frukt, grønnsaker og bær var 500 gram per dag. Nå økes dette til 500-800 gram per dag. La grovt brød eller andre fullkornsprodukter være en del av flere måltider hver dag. Rådet er å innta minst 90 gram fullkorn daglig. Velg oftere fisk og sjømat, bønner og linser enn rødt kjøtt. Spis minst mulig bearbeidet kjøtt, inntil 350 gram ukentlig. Velg gjerne hvitt kjøtt fremfor rødt kjøtt. Fisk: 300–450 gram ukentlig. Egg kan inngå i et sunt og variert kosthold. Ha et daglig inntak av melk og meieriprodukter. Velg produkter med mindre fett. Det er anbefalt å drikke eller spise tre porsjoner hver dag. To av porsjonene bør være melk, syrnet melk eller yoghurt. Godteri, snacks og søte bakevarer bør begrenses.I et variert og sunt kosthold er det rom for disse matvarene av og til og i små mengder. Drikk vann. Drikke med sukker, som brus, energidrikk, saft og iste, bør begrenses. Inntaket av alkohol bør være så lavt som mulig ut fra et helseperspektiv. Anonymkode: 57789...c8b 3 5 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 15. august #2 Del Skrevet 15. august Jeg er enig med deg. Jeg er vegetarianer og synes det er vanskelig å få i meg så mye grønnsaker som Staten mener vi må spise. Anonymkode: 5f508...137 3 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Daisy-love Skrevet 15. august #3 Del Skrevet 15. august (endret) Jeg spiser gjerne 5-600g grønnsaker til middagen alene. Jeg elsker grønt 😋 Så er det de andre måltidene i tillegg. Mye bær går det i til frokost, men idag også en skål med dampet blomkål 😋 100gram grønnsaker til middagen hørtes veldig lite ut, særlig om det ikke er en lett og grønn sidesalat. Helt klart at det går mye, og det er både mye å handle inn, og ha lagret, og enda mer for en familie. Har en kombinasjon av ting som kan ligge på kjøkkenbenken, i fryseren og i kjøleskapet, men det bugner til tider her 🤣😁 Frukt spises det mindre av, men det spises noe da og litt mer i enkelte sesonger. (F.eks melon om sommeren, og cotton candy druer nå.) Endret 15. august av Daisy-love 3 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 15. august #4 Del Skrevet 15. august Det er ikke bare grønnsaker som inngår i de 500-800 grammene da. Det inkluderer alt av frukt, grønnsaker og bær. Det er virkelig ikke mye! Bare en neve blåbær veier 50 gram, en banan eller et eple 120-150 gram og hvis man spiser en normal porson grønnsaker til middag så er det jo fort rundt 200 gram der også. Pluss på litt agurk, tomat og vipps så er det fort oppe i det anbefalte. Anonymkode: 38666...588 13 2 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 15. august #5 Del Skrevet 15. august AnonymBruker skrev (2 minutter siden): Det er ikke bare grønnsaker som inngår i de 500-800 grammene da. Det inkluderer alt av frukt, grønnsaker og bær. Det er virkelig ikke mye! Bare en neve blåbær veier 50 gram, en banan eller et eple 120-150 gram og hvis man spiser en normal porson grønnsaker til middag så er det jo fort rundt 200 gram der også. Pluss på litt agurk, tomat og vipps så er det fort oppe i det anbefalte. Anonymkode: 38666...588 Hm… kanskje ikke, men så skal man også få ned tre porsjoner med meieriprodukter og 90 gram fullkorn og i tillegg spise variert. Kjenner jeg blir helt svett av tanken på at man har så «strenge mål» og samtidig har som mål og spise variert. Anonymkode: 57789...c8b 4 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 15. august #6 Del Skrevet 15. august AnonymBruker skrev (2 minutter siden): Hm… kanskje ikke, men så skal man også få ned tre porsjoner med meieriprodukter og 90 gram fullkorn og i tillegg spise variert. Kjenner jeg blir helt svett av tanken på at man har så «strenge mål» og samtidig har som mål og spise variert. Anonymkode: 57789...c8b Man skal ingenting. Spis som du vil. Anonymkode: f1adf...9b9 15 11 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 15. august #7 Del Skrevet 15. august AnonymBruker skrev (5 minutter siden): Det inkluderer alt av frukt, grønnsaker og bær Nei, det inkluderer ikke belgvekster, linser, nøtter, sopp, potet, mais. Og man kan kun telle en grønnsak 1 gang, så om man spiser 500 g brokkoli telles det som 1 porsjon fordi man skal spise variert. Anonymkode: 5f508...137 2 4 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 15. august #8 Del Skrevet 15. august AnonymBruker skrev (25 minutter siden): Er det bare jeg som stusser på at de nye kostholdsrådene virker å legge opp til at man skal spise veldig mye iløpet av en dag? Tenker da på at det er anbefalt 3 porsjoner med melkeprodukter, 500-800 gram grønnsaker og 90 gram fullkorn - hver dag. Jeg skjønner at dette sikkert er veldig overkommelig om man har et høyt energiforbruk gjennom trening/sport etc, men de aller fleste voksne nordmenn lever ganske stillesittende liv. Jeg liker å tro at jeg er en ganske gjennomsnittlig norsk kvinne og med utgangspunkt i meg selv så har jeg ikke kjangs å få ned så mye meieri og grønnsaker som det anbefales. Jeg veier for øyeblikket 63 kg og er i prosessen med å redusere vekten til 58-55. Iløpet av en vanlig dag spiser jeg til frokost 150-200 gram yoghurt/cottage cheese med bær og havregryn. Lunsj er gjerne et par grove skiver med salami/ost/egg/typisk pålegg og en frukt/grønnsak. Middag er vanskelig å standardisere da jeg spiser mye forskjellig, men kan helt klart bli bedre på å spise fisk, men for enkelhetens skyld la oss si at jeg spiser ca 100 gram protein (kjøtt etc), 80 gram karbohydrater (ris/pasta/potet) og 100 gram grønnsaker og litt saus eller hva man har til. Blir jo fort litt frukt og snacks på kveldene, men prøver å holde det til et minimum. Er jeg bare veldig småspist eller er det lagt opp til at man skal spise veldig mye ila en dag? Tenker på familier med 2 voksne og 2 tennåringer, disse må jo ukeshandle 500-800 gram grønnsaker x 4 x 7 noe som tilsvarer 14-22 kg grønnsaker (!) tenker man rent volum så vil det jo ta enormt med plass? Er det i det hele tatt realistisk at en familie skal gøvle 20 kg grønnsaker helt problemfritt i løpet av en uke uten å være vegetarianere/veganere? kostholdsrådene: Ha et variert kosthold, velg mest mat fra planteriket og spis med glede. Frukt, bær eller grønnsaker bør være en del av alle måltider. Tidligere anbefaling for frukt, grønnsaker og bær var 500 gram per dag. Nå økes dette til 500-800 gram per dag. La grovt brød eller andre fullkornsprodukter være en del av flere måltider hver dag. Rådet er å innta minst 90 gram fullkorn daglig. Velg oftere fisk og sjømat, bønner og linser enn rødt kjøtt. Spis minst mulig bearbeidet kjøtt, inntil 350 gram ukentlig. Velg gjerne hvitt kjøtt fremfor rødt kjøtt. Fisk: 300–450 gram ukentlig. Egg kan inngå i et sunt og variert kosthold. Ha et daglig inntak av melk og meieriprodukter. Velg produkter med mindre fett. Det er anbefalt å drikke eller spise tre porsjoner hver dag. To av porsjonene bør være melk, syrnet melk eller yoghurt. Godteri, snacks og søte bakevarer bør begrenses.I et variert og sunt kosthold er det rom for disse matvarene av og til og i små mengder. Drikk vann. Drikke med sukker, som brus, energidrikk, saft og iste, bør begrenses. Inntaket av alkohol bør være så lavt som mulig ut fra et helseperspektiv. Anonymkode: 57789...c8b De melke og meieriproduktene er vel gammeldags nå? Kjøpt og betalt av TINE? Anonymkode: 8c299...253 4 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 15. august #9 Del Skrevet 15. august AnonymBruker skrev (19 minutter siden): Nei, det inkluderer ikke belgvekster, linser, nøtter, sopp, potet, mais. Og man kan kun telle en grønnsak 1 gang, så om man spiser 500 g brokkoli telles det som 1 porsjon fordi man skal spise variert. Anonymkode: 5f508...137 Poenget mitt var at siden TS skriver i hi at "Er det i det hele tatt realistisk at en familie skal gøvle 20 kg grønnsaker helt problemfritt i løpet av en uke uten å være vegetarianere/veganere?" så mente jeg bare å poengtere at det ikke bare var snakk om grønnsaker, men også frukt og bær. Anonymkode: 38666...588 4 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
kat-e Skrevet 15. august #10 Del Skrevet 15. august Man vet nå at mye proteiner er sundt. At rødt kjøtt er farlig vet man nå, ikke stemmer, man vet også også at fasting i korte perioder er bra. Veldig fint at staten bare kan komme med råd på dette området. 2 1 4 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 15. august #11 Del Skrevet 15. august Helt greie råd. Men de bærer selvsagt preg av politisk korrekthet og en dreining mot klimatiltak. Når vi får bedre oversikt over bruk av gjødsel og sprøytemidler i produksjon av frukt og grønt da blir det nok nye råd tenker jeg. Sånn er verden. Nå handler alt om å spise mindre kjøtt. Snart må vi være forsiktige med grønnsaker. Anonymkode: 7b63d...9d4 2 4 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
issoras Skrevet 15. august #12 Del Skrevet 15. august 1 hour ago, AnonymBruker said: Det er ikke bare grønnsaker som inngår i de 500-800 grammene da. Det inkluderer alt av frukt, grønnsaker og bær. Det er virkelig ikke mye! Bare en neve blåbær veier 50 gram, en banan eller et eple 120-150 gram og hvis man spiser en normal porson grønnsaker til middag så er det jo fort rundt 200 gram der også. Pluss på litt agurk, tomat og vipps så er det fort oppe i det anbefalte. Anonymkode: 38666...588 Pluss på litt agurk og tomat og vipps...? 😅 I ditt eksempel har du spist 400 gram med grønnsaker til middag, et eple og blåbær. Da gjenstår det 400 gram for å nå målet - for mange er ikke det noe man får unna på et vipps med agurk og tomat akkurat. Skal man nå 800 gram må man mer systematisk til verks enn å tro at litt agurk og tomat kan stå for halvparten. 7 4 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Nevian Skrevet 15. august #13 Del Skrevet 15. august Det er stadig skriving om nye kostholdsråd her og der, som om folk knapt evner å spise om ikke staten forteller dem akkurat hvordan det skal skje. Tror egentlig de fleste har grei kontroll på hva de burde spise og ikke. Hva de velger å gjøre er en annen sak. Altså, hvem trenger egentlig et punkt for å forstå at man bør begrense inntaket av godterier...? 3 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 15. august #14 Del Skrevet 15. august Helt enig med deg. Er det rart vi blir feite?? Absurd at de skal sette råd om spesifikk mengde, da det for veldig mange vil bli alt for mye. At det kunne vært et maksimum er nå så... "ikke mer enn" kunne de brukt. Spiser ikke så mye hver dag jeg heller. Er 163 og 57-58 kg. Helt normalvektig mao. Hadde neppe vært det med et slikt inntak... Anonymkode: 9cc84...413 2 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 15. august #15 Del Skrevet 15. august Nevian skrev (1 minutt siden): Det er stadig skriving om nye kostholdsråd her og der, som om folk knapt evner å spise om ikke staten forteller dem akkurat hvordan det skal skje. Tror egentlig de fleste har grei kontroll på hva de burde spise og ikke. Hva de velger å gjøre er en annen sak. Altså, hvem trenger egentlig et punkt for å forstå at man bør begrense inntaket av godterier...? Problemet er ikke nødvendigvis at de kommer med pekepinner, men når rådene blir såpass omfattende og konkrete samtidig som det legges opp til variasjon i hva som skal spises så oppleves det som to råd som står i konflikt uten at man har noen eksempler på hvordan rådene kan etterleves/hvordan vil et liv hvor man følger rådene se ut. For min del vil det kreve at jeg blir veldig rutinert dersom jeg skal klare å nå rådene, og jeg er et vanemenneske så bare det å spise variert er en utfordring til tider Anonymkode: 57789...c8b 2 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 15. august #16 Del Skrevet 15. august issoras skrev (9 minutter siden): Pluss på litt agurk og tomat og vipps...? 😅 I ditt eksempel har du spist 400 gram med grønnsaker til middag, et eple og blåbær. Da gjenstår det 400 gram for å nå målet - for mange er ikke det noe man får unna på et vipps med agurk og tomat akkurat. Skal man nå 800 gram må man mer systematisk til verks enn å tro at litt agurk og tomat kan stå for halvparten. Vel, om du vil kverrulere: Jeg glemte salat som jeg ofte spiser til lunsj. Da går det med ca 100 gram grønn salat, 1/2 avokado, paprika, tomat, agurk osv. Så spiser jeg mye mer enn bare 200 gram grønt til middag. Så totalt så blir det godt innenfor det anbefalte. Poenget er igjen bare at det anbefalte innenfor frukt/grønt ikke er mye. Kanskje for de som ikke er så glad i slikt ja, men det er en annen diskusjon. Anonymkode: 38666...588 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
issoras Skrevet 15. august #17 Del Skrevet 15. august Just now, AnonymBruker said: Vel, om du vil kverrulere: Jeg glemte salat som jeg ofte spiser til lunsj. Da går det med ca 100 gram grønn salat, 1/2 avokado, paprika, tomat, agurk osv. Så spiser jeg mye mer enn bare 200 gram grønt til middag. Så totalt så blir det godt innenfor det anbefalte. Poenget er igjen bare at det anbefalte innenfor frukt/grønt ikke er mye. Kanskje for de som ikke er så glad i slikt ja, men det er en annen diskusjon. Anonymkode: 38666...588 Det er jo ikke kverulering, det var jo du som utelot en betydelig andel av grønnsakene i ditt eksempel. Det er jo ikke så interessant hva du spiser i en generell diskusjon. Poenget mitt er at man ikke får i seg 400 g ekstra ved å spise litt agurk og paprika. Skal man greie rådene uten å allerede ha gode vaner fordrer det faktisk ganske stor endring i vaner og kosthold. Det er krevende for mange, når vi vet at mange ikke en gang greide de gamle rådene. 8 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 15. august #18 Del Skrevet 15. august Hvis man tar utgangspunkt i «typisk norsk» mat så er det som regel ikke så mye grønnsaker å spore i frokost/lunsj (utelater frukt her fordi helsemyndighetene uansett anbefaler at man spiser mer grønnsaker enn frukt), og da er det mye som står og faller på middagen. Typisk norsk mat er jo ikke veldig sentrert rundt grønnsaker, da vi tradisjonelt hr hatt bedre tilgang på fisk og potet. Jeg tenker bare at dersom helsemyndighetene ønsker at feks barn og unge skal ha mulighet til å spise i tråd med anbefalingene deres så må det systematiske og strukturelle endringer på plass som gjør det enklere for barn og unge å spise noe annet enn brødmat, lomper og vafler til lunsj. Er jo ikke mye salat som holder seg crispy og fresh når det blir liggende i en lufttett matboks i romtemperatur i 4 timer før det skal spises. Varmmat er jo også et veldig godt alternativ til typisk norsk matpakke, men heller ikke det er lagt til rette for mtp oppbevaring og tilbereding. Tenker da på at det bør være mulig for alle barn og unge uavhengig av hvilken familie de kommer fra å spise sunn og god mat som er i tråd med helsemyndighetenes anbefalinger, men slik det fungerer i dag så er dessverre matpakker og mat blitt nok en statusmarkør hvor man tydelig ser forskjell på foreldre som evner og klarer å lage ekstra gode matpakker og de som av ulike årsaker ikke får det til. Anonymkode: 57789...c8b 2 5 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 15. august #19 Del Skrevet 15. august AnonymBruker skrev (2 timer siden): Er det bare jeg som stusser på at de nye kostholdsrådene virker å legge opp til at man skal spise veldig mye iløpet av en dag? Tenker da på at det er anbefalt 3 porsjoner med melkeprodukter, 500-800 gram grønnsaker og 90 gram fullkorn - hver dag. Jeg skjønner at dette sikkert er veldig overkommelig om man har et høyt energiforbruk gjennom trening/sport etc, men de aller fleste voksne nordmenn lever ganske stillesittende liv. Jeg liker å tro at jeg er en ganske gjennomsnittlig norsk kvinne og med utgangspunkt i meg selv så har jeg ikke kjangs å få ned så mye meieri og grønnsaker som det anbefales. Jeg veier for øyeblikket 63 kg og er i prosessen med å redusere vekten til 58-55. Iløpet av en vanlig dag spiser jeg til frokost 150-200 gram yoghurt/cottage cheese med bær og havregryn. Lunsj er gjerne et par grove skiver med salami/ost/egg/typisk pålegg og en frukt/grønnsak. Middag er vanskelig å standardisere da jeg spiser mye forskjellig, men kan helt klart bli bedre på å spise fisk, men for enkelhetens skyld la oss si at jeg spiser ca 100 gram protein (kjøtt etc), 80 gram karbohydrater (ris/pasta/potet) og 100 gram grønnsaker og litt saus eller hva man har til. Blir jo fort litt frukt og snacks på kveldene, men prøver å holde det til et minimum. Er jeg bare veldig småspist eller er det lagt opp til at man skal spise veldig mye ila en dag? Tenker på familier med 2 voksne og 2 tennåringer, disse må jo ukeshandle 500-800 gram grønnsaker x 4 x 7 noe som tilsvarer 14-22 kg grønnsaker (!) tenker man rent volum så vil det jo ta enormt med plass? Er det i det hele tatt realistisk at en familie skal gøvle 20 kg grønnsaker helt problemfritt i løpet av en uke uten å være vegetarianere/veganere? kostholdsrådene: Ha et variert kosthold, velg mest mat fra planteriket og spis med glede. Frukt, bær eller grønnsaker bør være en del av alle måltider. Tidligere anbefaling for frukt, grønnsaker og bær var 500 gram per dag. Nå økes dette til 500-800 gram per dag. La grovt brød eller andre fullkornsprodukter være en del av flere måltider hver dag. Rådet er å innta minst 90 gram fullkorn daglig. Velg oftere fisk og sjømat, bønner og linser enn rødt kjøtt. Spis minst mulig bearbeidet kjøtt, inntil 350 gram ukentlig. Velg gjerne hvitt kjøtt fremfor rødt kjøtt. Fisk: 300–450 gram ukentlig. Egg kan inngå i et sunt og variert kosthold. Ha et daglig inntak av melk og meieriprodukter. Velg produkter med mindre fett. Det er anbefalt å drikke eller spise tre porsjoner hver dag. To av porsjonene bør være melk, syrnet melk eller yoghurt. Godteri, snacks og søte bakevarer bør begrenses.I et variert og sunt kosthold er det rom for disse matvarene av og til og i små mengder. Drikk vann. Drikke med sukker, som brus, energidrikk, saft og iste, bør begrenses. Inntaket av alkohol bør være så lavt som mulig ut fra et helseperspektiv. Anonymkode: 57789...c8b Du spiser mye kjøtt, prøv å bytt det ut med grønnsaker så er du nærmere rådene. Anonymkode: 2678e...54c Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 15. august #20 Del Skrevet 15. august AnonymBruker skrev (3 minutter siden): Du spiser mye kjøtt, prøv å bytt det ut med grønnsaker så er du nærmere rådene. Anonymkode: 2678e...54c 100 gram kyllingfilet tilsvarer ca 23 gram protein, synes ikke det er mye i det hele tatt gitt at man bør få i seg røfflig 1 gram protein pr kilo kroppsvekt om dagen. Fra frokosten får jeg kanskje rett rundt 20 gram protein, og lunsjen ca det samme. Summa summarum er det overhode ikke store mengder protein i kostholdet mitt Anonymkode: 57789...c8b 4 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Start en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå