AnonymBruker Skrevet 8. august 2024 #41 Del Skrevet 8. august 2024 Bokormsen skrev (15 minutter siden): Feil tall? Det er ikke BNP, det er PPP per capita, om du skal diskutere funnene må du i alle fall lese hva de ulike tingene er og representerer. Det her er per definisjon laget for å finne ut «hvor god råd nordmenn har som privatpersoner». Man kan ikke bare gange lønn med vekslingskurs og sammenligne lønn, det gir ingen mening, derfor har man verktøy som ppp som sammenligner kjøpekraft på tvers av land og valuta. Jeg tror du skal sjekke litt bedre selv. Linken din sier (sitat): "A country's gross domestic product (GDP) at purchasing power parity (PPP) per capita is the PPP value of all final goods and services produced within an economy in a given year, divided by the average (or mid-year) population for the same year." GDP er engelsk for BNP. Altså er dette BNP per innbygger ved PPP. Med andre ord korrigert for kjøpekraft. Det står forklart videre i din link: "Nominal GDP does not reflect differences in the cost of living and the inflation rates of the countries; therefore, using a basis of GDP per capita at purchasing power parity (PPP) may be more useful when comparing living standards between nations" Kort står jeg på at min forståelse er helt korrekt og at det er du som misforstår. Anonymkode: 57c3b...3f9 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Isambard Skrevet 8. august 2024 #42 Del Skrevet 8. august 2024 Forrige innlegg var mitt. Mente ikke å være anonym. Kan legge til den nynorske versjonen av den samme Wikipediasiden: https://nn.m.wikipedia.org/wiki/Verdas_land_etter_bruttonasjonalprodukt_per_innbyggjar Om det ikke var klinkende klart fra før så går det klart frem at det som på engelsk er "GDP (PPP) per capita" på norsk er BNP per innbygger korrigert for kjøpekraftsparitet. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Bokormsen Skrevet 8. august 2024 #43 Del Skrevet 8. august 2024 Isambard skrev (2 timer siden): Forrige innlegg var mitt. Mente ikke å være anonym. Kan legge til den nynorske versjonen av den samme Wikipediasiden: https://nn.m.wikipedia.org/wiki/Verdas_land_etter_bruttonasjonalprodukt_per_innbyggjar Om det ikke var klinkende klart fra før så går det klart frem at det som på engelsk er "GDP (PPP) per capita" på norsk er BNP per innbygger korrigert for kjøpekraftsparitet. GDP er ikke PPP, er ikke så mye mer å si enn det. Jeg tror du forvirrer deg selv her. Jeg gir opp i alle fall, du finner nok ut av det etterhvert. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Bokormsen Skrevet 8. august 2024 #44 Del Skrevet 8. august 2024 Isambard skrev (4 timer siden): Jeg tror dette er med riktig tall ift påstanden i tråden. Gjennomsnittlig inntekt per person inkludert sosiale ytelser og korrigert for kostnadsnivå. Her er Norge foran Danmark, men de Norske tallene er fra 2021. Det er nok rimelig å anta at Danmark har passert oss og at dansker er litt rikere som privatpersoner siden euroen har blitt 20% mer verd siden 2021. https://en.m.wikipedia.org/wiki/Disposable_household_and_per_capita_income Det er selvfølgelig ikke «rimelig å anta», igjen, du kan ikke bare gange kursen. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 8. august 2024 #45 Del Skrevet 8. august 2024 Befolkningen ser ikke så mye til den høye BNPen til Norge, den går rett inn i oljefondet. Om noe bør man se på PPP basert på gjennomsnittsinntekten. Anonymkode: c5e0b...7cd 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 8. august 2024 #46 Del Skrevet 8. august 2024 Kostnadsnivået nok jevnt over en del høyere i Danmark. Skal du omregne inntektssiden til NOK må du gjøre det med utgiftene også. Det er dyrt å være norsk i Danmark nå. Ting koster stort sett det samme som i Norge i kronebeløp, men må ganges med 1,6. Jeg var der forrige uke og det er ikke gøy å måtte ut med over 80 kroner for en kopp kaffe. I tillegg har du ting som alltid har vært dyrere i Danmark, som for eksempel bilhold. Jeg ville mye heller bodd i Danmark enn i Norge, men tror ikke nødvendigvis kjøpekraften er så mye bedre for folk flest. Det er imidlertid langt billigere for dansker å feriere i Europa/USA. Anonymkode: 7fcae...a98 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Amossa Skrevet 8. august 2024 #47 Del Skrevet 8. august 2024 Dette er feil, og som å sammenligne epler og pærer. Måtte sjekke hvem som var forfatteren, og da kom forklaringen: en FrP-er. Det forklarer Gjennomsnittlig årslønn 2021 (valuta omregnet) Kilde: Lensa/OECD: 1. Sveits 895.000 kr 2. Norge 832.700 kr 3. Luxemburg 803.000 kr 4. Irland 738.000 kr 5. USA 697.000 kr 6. Danmark 674.000 kr Prisnivået er også svært forskjellig. På nettstedet smartepenger.no finner du Eurostats prisundersøkelse som sammenligner mot EU-snitt. Siste tall er for 2022, og viser at Danmark er 49% dyrere enn EU-snittet. Norge er 43% dyrere og Sverige er 22% dyrere. 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 8. august 2024 #48 Del Skrevet 8. august 2024 PM75 skrev (På 7.8.2024 den 13.45): Jeg ser det står gjennomsnittslønn og ikke median. Er det noen som vet om det er større lønnsforskjeller i Danmark enn i Norge? Eller om det også er relativt likt? I følge chatboten er medianlønnen i Norge ca 600000 og ca 500000 i Danmark (2023) Anonymkode: b0bbe...112 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 8. august 2024 #49 Del Skrevet 8. august 2024 frivis skrev (På 7.8.2024 den 1.28): Det er en villet politikk som omtrent kun gagner staten og de som eksporterer varer. Norge er et land som investorer ikke ser noe fremtid å investere særlig mye penger i. Det grønne skifte med klimakrise er bare en bløff som dessverre mange har blitt hjernevasket av NRK, VG og dagbladet til å tro på. Ingen har lov å stille spørsmål ved dette, noe som burde få alle og enhver til å se røde flagg! Yupp, det beste hadde vært om Trump eller Putin styrte oss. Da hadde vi blitt så lykkelige, et liv i sus og dus hadde det blitt. Anonymkode: 3a4eb...7fb 2 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Isambard Skrevet 8. august 2024 #50 Del Skrevet 8. august 2024 Bokormsen skrev (2 timer siden): Det er selvfølgelig ikke «rimelig å anta», igjen, du kan ikke bare gange kursen. Det har jeg heller ikke gjort. Jeg postet personlig inntekt korrigert for kjøpekraft. Det er noe usikkerhet, men mye mer på ballen enn hva du postet. Bokormsen skrev (2 timer siden): GDP er ikke PPP, er ikke så mye mer å si enn det. Jeg tror du forvirrer deg selv her. Jeg gir opp i alle fall, du finner nok ut av det etterhvert. Spørsmålet er hvorfor du poster tre linker med GDP per capita ( korrigert for kjøpekraft)? Altså har du tatt med offentlige inntekter i regnestykket. Jeg prøvde å hjelpe deg og trakk ut avsnittene fra din egen link hvor dette er forklart. Det er tydelig at du blander sammen "kjøpekraft" med "BNP korrigert for kjøpekraft". 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Isambard Skrevet 9. august 2024 #51 Del Skrevet 9. august 2024 Amossa skrev (9 timer siden): Dette er feil, og som å sammenligne epler og pærer. Måtte sjekke hvem som var forfatteren, og da kom forklaringen: en FrP-er. Det forklarer Gjennomsnittlig årslønn 2021 (valuta omregnet) Kilde: Lensa/OECD: 1. Sveits 895.000 kr 2. Norge 832.700 kr 3. Luxemburg 803.000 kr 4. Irland 738.000 kr 5. USA 697.000 kr 6. Danmark 674.000 kr Prisnivået er også svært forskjellig. På nettstedet smartepenger.no finner du Eurostats prisundersøkelse som sammenligner mot EU-snitt. Siste tall er for 2022, og viser at Danmark er 49% dyrere enn EU-snittet. Norge er 43% dyrere og Sverige er 22% dyrere. Hele saken handler om at kjøpekraften til nordmenn har sunket helt i det siste på grunn av kronekursen. Danmark har bundet sin krone til euro. Disponibel realinntekt i Norge falt med 17.7% bare i 2023: https://www.ssb.no/nasjonalregnskap-og-konjunkturer/nasjonalregnskap/statistikk/nasjonalregnskap-inntekts-og-kapitalregnskapet/artikler/lavere-kjopekraft-i-2023 Hvorfor hører man ikke mer om det? Jeg vet ikke sikkert om nordmenn eller dansker har best råd når, men det er ikke vits i å komme med tall fra 2021 og 2022. 2 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Amossa Skrevet 9. august 2024 #52 Del Skrevet 9. august 2024 Isambard skrev (13 timer siden): Hele saken handler om at kjøpekraften til nordmenn har sunket helt i det siste på grunn av kronekursen. Danmark har bundet sin krone til euro. Disponibel realinntekt i Norge falt med 17.7% bare i 2023: https://www.ssb.no/nasjonalregnskap-og-konjunkturer/nasjonalregnskap/statistikk/nasjonalregnskap-inntekts-og-kapitalregnskapet/artikler/lavere-kjopekraft-i-2023 Hvorfor hører man ikke mer om det? Jeg vet ikke sikkert om nordmenn eller dansker har best råd når, men det er ikke vits i å komme med tall fra 2021 og 2022. Nordmenns kjøpekraft har sunket gjennom mange år, men mye mindre enn i de fleste andre europeiske land. Vi har vært forskånet for for den voldsomme prisveksten som de andre har hatt (sjekk Tyskland). Og prisveksten skyldes ikke kronekursen! Prisveksten i verden skyldes energikrise og kriger, pandemi og naturkatastrofer. Den er i høy grad importert! I Norge er vi så heldige at vår reallønn (lønn justert for prisstigning) skal dekke færre kostnader enn hva andre europeers lønn må dekke. Her har vi tilnærmet gratis utdanning, gratis skole, fri helsehjelp og sykehusbehandling, subsidiert lånerente, offentlig politi og forsvar, stort sett fri anvendelse av all infrastruktur osv. For første gang på lenge forventes det økt kjøpekraft for nordmenn i år. Det skyldes et lønnsoppgjør som forventes å være høyere enn prisveksten. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
georgilio Skrevet 9. august 2024 #53 Del Skrevet 9. august 2024 https://www.numbeo.com/cost-of-living/rankings_by_country.jsp?displayColumn=5 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 9. august 2024 #54 Del Skrevet 9. august 2024 AnonymBruker skrev (På 6.8.2024 den 19.36): En dansk gjennomsnittslønn utgjør nå cirka 902.000 norske kroner per år. For nordmenn er det samme tallet cirka 669.00 norske kroner. Hvor lenge er det til vi reiser til Danmark for å slave? https://www.tv2.no/mening_og_analyse/nordmenn-vest-europas-nye-fattigluser/16895330/ Anonymkode: a76dd...f64 Hvordan kan gjennomsnittslønnen være så høy i Norge??? Jeg er lektor og har jobbet i 15 år, tjener likevel bare ca. gjennomsnittet..... Virker meningsløst om "alle" skal tjene så mye, selv om de ikke har utdanning. Utdanning lønner seg ikke i Norge. Anonymkode: 49788...252 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 9. august 2024 #55 Del Skrevet 9. august 2024 AnonymBruker skrev (På 8.8.2024 den 20.48): Kostnadsnivået nok jevnt over en del høyere i Danmark. Skal du omregne inntektssiden til NOK må du gjøre det med utgiftene også. Det er dyrt å være norsk i Danmark nå. Ting koster stort sett det samme som i Norge i kronebeløp, men må ganges med 1,6. Jeg var der forrige uke og det er ikke gøy å måtte ut med over 80 kroner for en kopp kaffe. I tillegg har du ting som alltid har vært dyrere i Danmark, som for eksempel bilhold. Jeg ville mye heller bodd i Danmark enn i Norge, men tror ikke nødvendigvis kjøpekraften er så mye bedre for folk flest. Det er imidlertid langt billigere for dansker å feriere i Europa/USA. Anonymkode: 7fcae...a98 Jeg var der også 2 uker siden. Nå hadde vi sommerhus og lagde maten der. Selv med kursen som er nå er maten vesentlig billigere. Bensinen er billigere for de enn her. Måtte skifte dekk i Danmark ble billigere enn her. Anonymkode: 9191a...3e7 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 9. august 2024 #56 Del Skrevet 9. august 2024 AnonymBruker skrev (På 8.8.2024 den 22.35): I følge chatboten er medianlønnen i Norge ca 600000 og ca 500000 i Danmark (2023) Anonymkode: b0bbe...112 Sjekket tidligere i dag og kom opp medialønn Norge på 650k Danmark på nesten 900k Anonymkode: 9191a...3e7 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 9. august 2024 #57 Del Skrevet 9. august 2024 AnonymBruker skrev (På 8.8.2024 den 12.59): Høyt utdannede dansker med mye erfaring (40+) tjener vesentlig bedre enn sine norske motstykker. Min samboer er selv norsk og jobber som leder for både svenske, danske og engelske ansatte. Han sier at nordmenn nå tjener i snitt omtrent 30% mindre enn danskene, mens svensker tjener bare litt mindre enn nordmenn. Danskene er i ferd med å dra fra oss kraftig i lønn, og levestandarden vil komme etter. Det er mange flere bedrifter i Danmark og et mye mer variert næringsgrunnlag enn i Norge. De har bedrifter innen feks møbler og design, biotek (Novo Nordisk tjener mer enn hele den danske staten) osv. Det er grunnen til at den danske krona går godt, ikke kun at den er bundet opp til euroen. De har heller ikke hatt så mye inflasjon som oss andre. Anonymkode: d61a4...7df Helt sant, i Norge lønnes kompetanse og lang utdanning relativt dårlig sammenlignet med andre land i Vesten, både absolutt og relativt til medianlønnen i samfunnet. Et eksempel er gjennomsnittslønnen til legespesialister i sykehus i Norge, som er vesentlig lavere enn i de fleste andre vestlige land, inkludert Danmark. Resultatet av en ønsket politikk om å unngå ulikhet i samfunnet, men man mister da incentiv til å bygge kompetanse, ta personlig risiko og påta seg stort ansvar. Anonymkode: 6aa33...501 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Isambard Skrevet 10. august 2024 #58 Del Skrevet 10. august 2024 Amossa skrev (10 timer siden): Nordmenns kjøpekraft har sunket gjennom mange år, men mye mindre enn i de fleste andre europeiske land. Vi har vært forskånet for for den voldsomme prisveksten som de andre har hatt (sjekk Tyskland). Og prisveksten skyldes ikke kronekursen! Prisveksten i verden skyldes energikrise og kriger, pandemi og naturkatastrofer. Den er i høy grad importert! I Norge er vi så heldige at vår reallønn (lønn justert for prisstigning) skal dekke færre kostnader enn hva andre europeers lønn må dekke. Her har vi tilnærmet gratis utdanning, gratis skole, fri helsehjelp og sykehusbehandling, subsidiert lånerente, offentlig politi og forsvar, stort sett fri anvendelse av all infrastruktur osv. For første gang på lenge forventes det økt kjøpekraft for nordmenn i år. Det skyldes et lønnsoppgjør som forventes å være høyere enn prisveksten. Det er krise i Tyskland, ja. Krisen er at de må sender mye penger til Norge på grunn av dyr gass og strøm. Samtidig i Norge: " Ingen andre land har opplevd så kraftig tilbakegang i inntektene til husholdningene." - LOs sjeføkonom Roger Bjørnstad: https://frifagbevegelse.no/ntb/nordmenn-ikke-lenger-pa-lonnstoppen-i-europa-6.158.1028838.7236850bb1 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Amossa Skrevet 10. august 2024 #59 Del Skrevet 10. august 2024 AnonymBruker skrev (11 timer siden): Hvordan kan gjennomsnittslønnen være så høy i Norge??? Jeg er lektor og har jobbet i 15 år, tjener likevel bare ca. gjennomsnittet..... Virker meningsløst om "alle" skal tjene så mye, selv om de ikke har utdanning. Utdanning lønner seg ikke i Norge. Anonymkode: 49788...252 Siden du har utdanning forstår du nok at gjennomsnittslønn ikke er den beste indikator på hva som er "vanlig lønn". Når noen få har veldig høy inntekt, dras gjennomsnittet opp. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Amossa Skrevet 10. august 2024 #60 Del Skrevet 10. august 2024 AnonymBruker skrev (10 timer siden): Helt sant, i Norge lønnes kompetanse og lang utdanning relativt dårlig sammenlignet med andre land i Vesten, både absolutt og relativt til medianlønnen i samfunnet. Et eksempel er gjennomsnittslønnen til legespesialister i sykehus i Norge, som er vesentlig lavere enn i de fleste andre vestlige land, inkludert Danmark. Resultatet av en ønsket politikk om å unngå ulikhet i samfunnet, men man mister da incentiv til å bygge kompetanse, ta personlig risiko og påta seg stort ansvar. Anonymkode: 6aa33...501 Bare offentlig ansatte i Norge tror at lønn bestemmes av kompetanse og utdanning. Det gjør det ikke, og i mange andre grad i liten grad. Tilbud og etterspørsel bestemmer mye, men i enda større grad er det innsats, risiko, arbeidstid o.l. F.eks. tjente en systemutvikler i Sverige i snitt 52.700 kr per måned i 2021. I Norge var lønnen ca. 70.000 kr, altså 33% høyere. Og enda verre, så er gj.snittlig arbeidstid i Sverige 38,9t, mens bare 35,5 t i Norge. I Sveits er lønnsforskjellene kjempestore, og der har man ingen garantert minstelønn (som i Norge). Slik kan jeg fortsette gjennom hele verden. Det er som å sammenligne epler og pærer. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Opprett en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå