Gå til innhold

Hva kan gyn se på ultralyd når det gjelder fertilitet?


AnonymBruker

Anbefalte innlegg

Skal til gyn snart, og har samtidig litt spørsmål rundt fertilitet. Jeg er 35 så jeg lurer rett og slett på om hvordan det ligger an for å få en appåklatt. Kan de se og vite noe om dette etter en ultralydundersøkelse eller hva må til for å finne ut av det?

Anonymkode: ea2db...c8b

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

AMH / FSH blodprøve er vel den beste indikatoren. Ikke mye man kan se på ultralyd annet enn at alt ser greit ut, evnt hvis noe ikke ser greit ut. 

Anonymkode: cbe3a...4f8

Lenke til kommentar
Del på andre sider

De kan nok se på ultralyden at alt er på stell, men om de ikke ser noe som er fysisk galt så vil ikke en ultralyd fortelle deg så mye. Som det blir sagt ovenfor er blodprøve en mye mer gunstig måte å se hvordan det går med fertiliteten, og er nok også det gynekologen kommer til å foreslå.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Kan man få tatt de blodprøvene hos gyn eller må man få time til utredning for fertilitet?

Anonymkode: ea2db...c8b

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Egentlig veldig lite. Kan ikke sjekke åpne/lukkede eggledere, eggreserver, form på livmor, inflammasjoner, tett livmorhals, skillevegg i livmor, e.l.

Ta blodprøve. Man må ta hysteroskopi for å se inni livmor og kikkhullsoperasjon ved endometriose. Skylle egglederne for å sjekke om de er åpne.

Anonymkode: 957ac...2af

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Blodprøver sett sammen med UL er nok en bedre indikator på fertilitet enn kun en UL. 

Men med UL kan de potensielt se forhold med eggstokker, eggledere, livmor som kan bety problemer eller utfordringer med by graviditet. 

Blodprøver kan gyn rekvirere, men de kan tas hos fastlege også. 

Anonymkode: 6b2b9...08e

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Det er nesten umulig å vite noen ganger uansett. Hos meg har alt sett fint ut, både på ultralyd og blodprøver, fortsatt slitt med infertilitet i 5 år før vi ble gravide etter flere IVF-forsøk.

På en vanlig transvaginal ultralyd kan gyn se eggposer, eggstokker, eggledere og livmor. Gyn kan også se om du har en ledende folikkel som er på vei til å kunne gi deg eggløsning. Gyn kan også se tykkelsen på livmorslimhinnen din, og kan utifra det se sånn ish hvor du er i syklus. For å kunne se mer må man gjøre andre undersøkelser, feks sette inn væske i livmor/eggledere, noe som ikke gjøres uten indikasjon og er ikke en del av en vanlig undersøkelse.

Anonymkode: 95ac4...639

Lenke til kommentar
Del på andre sider

De kan telle antall follikler, og om det er innenfor normalen for din alder, eller ikke. Sett opp mot en blodprøve som viser amh/fsh verdi - kan det gi en indikasjon om hvordan det står til. Denne infoen er egentlig mest nyttig å vite om hvis man skal igjennom IVF. Prøver man naturlig, sier det lite, da lav amh/afc ikke påvirker ens fertilitet.

De kan også se på tykkelsen på slimhinnen din, og se etter "ulumskheter" i livmoren som potensielt kan gjøre en graviditet vanskelig. 

Når man er over 35 blir det mer og mer vanlig å få muskelknuter i livmoren. Avhengig av hvor de er, kan de gjøre det vanskelig for et egg å feste seg. Jeg har f.eks en muskelknute, som buler litt inn i livmoren. Dette ble ikke gynekologen så glad for å se. Operasjon ble vurdert, men siden den ikke påvirket slimhinnen i stor grad, lot de den bare være.

Anonymkode: 5ba45...dd4

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...