Gå til innhold

Hvorfor er bosetterne Israels problem?


illebefinnende

Anbefalte innlegg

Et av hovedproblemene med en tostatsløsning er spørsmålet om bosetterne. Men jeg har aldri forstått hvorfor dette er et problem.

Hvis israel går med på en to-statsløsning og anerkjenner Vestbredden som palestinsk stat, så vil jo bosetterne bli statsborgere i det nye palestina og et problem for palestinske myndigheter. Og israelske myndigheter kan kvitte seg med "bosetter-problemet" med et pennestrøk.

Eller fungerer det israelske samfunnet slik at staten ville brutt fullstendig sammen om man lot bosetterne i stikken? I så fall så er bosetterproblemet ikke et valg for den til enhver tid sittende regjering. Men et eksistensielt spørsmål for staten israel. Da kan ikke verdenssamfunnet kreve to-statsløsning når de vet at det vil bety slutten for den israelske stat.

Det er enten eller.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 4 uker senere...

Fortsetter under...

Jeg vet ikke om jeg forstår hva du mener her, men Israel ser vel ikke på "boseterne" eller okkupantene som et problem? Det er vel en villet poletik  fra Israels side å okkuperer støre og støre deler av palestinernes områder. Om Israel ønsket å kvite seg med menneskene som bygde på Palestinernes jord kunne de jo bare forby det og ikke tilrettelegge for dette, men det er ingen ting som tyder på at de komer til å gjøre det (heller tvert i mot). 

  • Liker 3
  • Nyttig 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det har bodd jøder i hele området som nå er Israel siden før staten ble opprettet. 
Når Israel erklærte selvstendighet i tråd med folkeretten, var Vestbredden og Gaza inkludert. 
Straks ble de angrepet av nabolandene, og de mistet disse områdene til Jordan og Egypt. 
Nabolandene Jordan og Egypt okkuperte disse områdene i nesten 20 år, okkupasjonen var ikke akseptert av verdenssamfunnet. Områdene ble etnisk rensket for jøder.
De angrep på nytt Israel i 1967, for å ta hele området, men tapte. Israel vant da tilbake Vestbredden og Gaza. Dette ble da israelsk territorium i tråd med folkeretten. 
De første bosetningene var jødiske landsbyer som araberne hadde etnisk rensket. 

Bosetterne er hovedsakelig bønder som bor og driver jordbruk i eget land. Verden mener at de skaper ufred at de bor der, da flertallet i områdene ønsker islamisme og sharia styre, i et jødefritt område. Verden mener nå tydeligvis at de bør skje for å bevare fred, for islamistene bruker terror i Israel og også andre steder i verden for å få Israel til å gi opp deler av sitt territorium til islamistene. München og flykapringer etc. 

Islamistene fikk aldri statsborgerskap i Israel da de ble gjenerobret i 1967. De gikk for en modell med selvstyre. Menneskene i området fikk selvstyre, med egne valg, og ordninger for selvbestemmelse. Jødene, eller israelere  i områdene stemte i Israelske valg, fikk israelske skoler, veier beskatning, sykehus og alle tjenester, araberne er under de palestinske myndigheter. 

Det er en konstant liten krig mellom israelere og palestinere inne i Vestbredden. Menneskeliv går tapt jevnt og trutt oppigjennom årene. 

Når jøder har drept palestinere i disse konfliktene i disse områdene blir de politietterforsket  og de blir straffeforfulgt av Israel, fengslet om de blir funnet skyldig.

Når palestinere dreper jøder inne i disse områdene, blir de belønnet av palestinske selvstyremyndigheter, og dem selv eller deres familie får høy inntekt resten av livet fra «martyr fondet». 

Mye ressurser i Israel går med til å passe på de israelske menneskene som bor i Vestbredden. De trakk ut alle israelere fra Gaza da de var for kostbart og farlig å ha dem boende der. 

  • Liker 2
  • Nyttig 4
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...